|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Filologia angielska na UAMie
Hejeczka!
Zamierzam składać na UAM papiery, jak w temacie na filologię angielską. Nie wiem jednak, czy zwyczajnie nie porywam się z motyką na słońce. Planuję napisać rozszerzenie na ok 80% (przynajmniej tak pisałam pod koniec marca matury próbne) no i oczywiście rozszerzony polski. Niemniej zastanawiam się, czy mi to wystarczy. Czy jest tu ktoś z tego kierunku i uczelni i ma w miarę świeży ogląd, jak bardzo trzeba być przygotowanym, by się dostać? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Filologia angielska na UAMie
oczywiście liczy się tam też angielski ustny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
No oczywiście zdaję też ustny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Ja planuję studiowanie anglistyki na UAM. Nastawiam się na 100% z ustnego angielskiego, 90% z rozszerzonego angielskiego i 60% z rozszerzonego polskiego.
80% wystarczy, jeżeli radzisz sobie z polskim. Jak pewnie wiesz, przelicznik to: 0,6 - R ang 0,2 - ust. ang 0,2 - R pl Na stronie AMUland znajdziesz również progi z 2012r. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Dostanie się to akurat najmniejszy problem.
![]() Progi z lat poprzednich są tutaj: http://amuland.pl/Portal/Progi-punktowe/DL-Ang-2012 W roku ubiegłym były bardzo podobne. W I turze ok. 80 pktów, w drugiej trochę poniżej. Na specjalizację RPA, która jest traktowana na WA trochę jak osobny kierunek, próg jest jeszcze trochę niższy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Studiujesz tam obecnie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
A i owszem.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Mam więc krótką listę pytań, jeśli oczywiście można
![]() 1. Czy faktycznie na pierwszym roku rozpoczęliście od poziomu CPE? 2. Jaką fonetykę wybrałaś? 3. Czy faktycznie atmosfera może być odrobinę "nieprzyjazna" dla studenta? 4. Jaki był ogólny poziom przyjętych na 1 roku? 5. Czy naprawdę jest tak dużo poprawek z PNJA? 6. Brałaś może udział w YLMP? 7. Polecasz może coś, co można przeczytać sobie przed studiami? Interesuję się głównie językoznawstwem kognitywnym oraz z powodu przygotowywania koleżanki do egzaminu maturalnego, zaczęłam również zgłębiać tematykę SLA. 8. Jak przygotowywałaś się do tych studiów? 9. Czy oceny ze świadectwa są istotne, jeśli będzie się miało dobre wyniki na maturze? (Z angielskiego [PR] mam 6, z polskiego [PR] mam 3, natomiast średniej nawet nie liczyłam - najprawdopodobniej oscyluje ona w granicach 3,5) Edytowane przez SubconsciousIllusion Czas edycji: 2014-05-03 o 18:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Pewnie, że można. (Wszystko co odciąga mi w czasie pisanie eseju, jest więcej niż mile widziane!
![]() 1. Nieee. Pisząc maturę rozszerzoną, jesteś na poziomie B2, zajęcia z PNJA rozpoczynasz więc od poziomu B2/C1, więc wszystko w tej kwestii idzie raczej gładko, nie ma drastycznych przeskoków poziomowych nagle po wakacjach. Tak IMO. Chociaż i tak ci udowodnią, że jeśli myslałaś, że umiesz angielski, to się myliłaś. O to się martwić nie trzeba. ^^ 2. Brytyjską. Dla mnie ładniejsza, ciekawsza i łatwiejsza, bo dużo płynniejsza niż GA. 3. Wykładowcy praktycznie wszyscy są do rany przyłóż - poza nielicznymi przypadkami, ja naprawdę nie potrafiłabym na nich narzekać. ![]() 4. To ciężko powiedzieć. ![]() 5. Spoooro. ![]() 6. Nie brałam. Ciężko byłoby mi wziąć tam udział, skoro tak naprawdę nie zbytnio czasu, żeby pogłębić moją wiedzę w interesujących mnie kwestiach, zrobić jakieś badania i napisać paper. W tym roku z powodu okropnej grypy też nie poszłam zerknąć na żadną prezentację i trochę mi szkoda, bo konferencja zorganizowana jest naprawdę bardzo fajnie. 7. Mam po części podobne zainteresowania (po części, bo jak o tym myślę, to ja mam jakieś dziwnie szerokie zainteresowania...) i wybieram się (albo "planuję wybrać się") na MA na KJS właśnie. ![]() 8. Nie przygotowywałam się - jestem jednym z tych studentów, którzy uznali, że sobie pójdą na anglistykę, bo w sumie to umieją angielski i nie będą musieli dużo spędzać czasu nad książkami. Muszę powiedzieć, ze się pomyliłam. ![]() 9. Nie, średnia nie ma znaczenia. Edytowane przez alczatka Czas edycji: 2014-05-03 o 18:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Co do Chomsky'ego, pamiętam, jak próbowałam przebrnąć (sukcesywnie) przez Syntactic Structures. Model gramatyki generatywnej nadal jest dla mnie nie do końca zrozumiały. Co do poziomu, informację o rzekomym rozpoczynaniu od poziomu C2 napotkałam na forum mlingua. Obecnie wydaje mi się, że mój poziom oscyluje w granicach C1, gdzie speaking jest zdecydowanie moją najmocniejszą stroną. Z tą średnią to wręcz wybawienie - należę do osób, które wolą uczyć się dla wiedzy własnej i naprawdę nie przepadam za sformalizowanym narzucaniem materiału do przyswojenia.
Dziękuję uprzejmie za odpowiedź ![]() Edytowane przez SubconsciousIllusion Czas edycji: 2014-05-03 o 19:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
No to już na pierwszym roku będziesz miała okazję pogłębić wiadomości z gramatyki generatywnej, bo na II semestrze rozpoczyna się jeden z fajniejszych kursów, IMO, bo składnia i morfologia.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
W kwestii składni, to pamiętam, że w pierwszej klasie liceum narysowałam się dość dużo "drzewek"
![]() Mam jeszcze jedno pytanko, z czego korzystacie na fonetyce? (pomijam tutaj słynny "Say It Right" ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Spokojnie - wszystkie tajemnice drzewek odkryją się przed tobą na zajęciach, więc nie musisz się spieszyć.
![]() Na I roku korzystaliśmy głównie z SIR z okazjonalnymi fragmentami z np. How Now Brown Cow. Ale jak dla mnie SIR jest zdecydowanie wart wydania tej stówki, bo jest tam wszystko co trzeba. Opisy dźwięków, animacje, kontrasty i frazy do przećwiczenia wymowy. To dodać dość surowego nauczyciela i po dwóch semestrach już można brzmieć bardzo dobrze. Zajęcia z fonetyki są... różne. W sensie, że one generalnie są nudne, bo to tylko powtarzanie jakiegoś dźwięku aż nie powiesz go dobrze, nagrywanie i potem poprawianie nagrań, bo są koszmarne, i tak dalej, i tak dalej... Potem z intonacją jest gorzej, bo tylko się człowiek modli, żeby to co powiedział na pewno było fall-risem. Ale fakty są takie, że jeżeli chcesz zdać, musisz nauczyć się dobrej wymowy i z dodatkowymi godzinami spędzonymi w domu na powtarzaniu fraz, zdecydowanie jest to do zrobienia. I zdanie, i dobra wymowa. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Właśnie lubiłam "drzewka", tylko trochę pozapominałam
![]() SIR mam zamiar kupić po maturze. Obecnie mam za sobą dość sporo pozycji dot. fonetyki, w tym English Phonetics and Phonology Roach'a, Ship or Sheep (z którym szybko skończyłam przygodę), Mastering The American Accent i książkę Ann Cook, której tytuł jakoś mi umknął. Regularnie ćwiczę również przy filmikach z kanału Rachel's English. Spokojnie radzę sobie z transkrypcją fonemiczną, natomiast do fonetycznej jakoś nie umiem się zmusić. Chciałabym się jej nauczyć, natomiast ciągle to odkładam (a szkoda). Nawet po analizie sporej ilości materiałów, widząc po raz pierwszy "The Chaos" pomyślałam "wiem, że nic nie wiem" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
jest możliwość składania tam papierów, jeśli zdawało się polski tylko podstawowy? Wiem, że na stronie jest napisane poziom rozszerzony, ale myślicie, że warto próbować z podstawą? Rozpatrzą to czy nawet nie będą brać pod uwagę?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Subconsciousillusion, oczywiście kupienie SIR już wcześniej może pomóc.
![]() I fonetyczna to dopiero cudo, ale spokojnie, na nauczenie się wszystkich diakrytyków przyjdzie czas. ^^ madzieja1, tak, rozpatrzą, ale nie dostaniesz żadnych pktów za polski wtedy, czyli prawdopodobnie wyrzucisz opłatę rekrutacyjną w błoto. Policz sobie, ile wyjdzie ci pktów, mając 0 pktów z polskiego, i... no, jeżeli nie masz 100% z obu angielskich albo coś koło 100% z obu, to nie ma na co tracić pieniędzy. Próg raczej nie spadnie poniżej ok. 74-75 pktów w drugiej turze. Edytowane przez alczatka Czas edycji: 2014-05-07 o 17:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
SubconsciousIllusion, jeśli korzystasz z filmów Rachel oraz książek Roacha, to może wyjść pomieszanie z poplątaniem, bo Rachel się skupia na amerykańskim, a Roach (jak i pewnie większość podręczników do fonetyki) na brytyjskim.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:47.