złe samopoczucie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-05-02, 22:40   #1
lukrecja222
Zakorzenienie

złe samopoczucie

Od kilku miesięcy źle się czuję. Oczywiście byłam u lekarza, ale nic konkretnego się nie dowiedziałam. Badania krwi i moczu w normie.
Ogólnie przez całe dnie jest mi niedobrze, mam mdłości, po kilka godzin dziennie boli mnie głowa, jestem osłabiona, nie mam siły, zawroty głowy, często mi duszno, ciągle chce mi się spać. Rano wstaje ze strasznym bólem pleców, który po godzinie przechodzi. Mimo, że śpię po około 8 godzin, nie jestem w stanie się wyspać. Jestem zmęczona. Trwa to już dobre kilka miesięcy, więc ciężko zwalić to na przesilenie wiosenne. Staram się zdrowo odżywiać, uprawiam sport 2-3 razy w tygodniu. Lekarka powiedziała, żebym zdrowo się odżywiała, lekkostrawnie, spędzała dużo czasu na świeżym powietrzu itp. Generalnie nic konkretnego. Powiedziała też, że być może to wina stresu. Być moze po części tak, ale trudno jest mi uwierzyć, że to sam stres. Miewałam gorsze okresy w życiu, a czułam się lepiej.
Mam zamiar odwiedzić jakiegoś innego lekarza wkrótce. A tymczasem może ktoś coś? Jakieś rady?
Mam 25 lat. Nie jestem w ciazy

Edytowane przez lukrecja222
Czas edycji: 2014-05-02 o 22:43
lukrecja222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-02, 23:00   #2
201705250955
Konto usunięte

Dot.: złe samopoczucie

Cytat:
Napisane przez lukrecja222 Pokaż wiadomość
Od kilku miesięcy źle się czuję. Oczywiście byłam u lekarza, ale nic konkretnego się nie dowiedziałam. Badania krwi i moczu w normie.
Ogólnie przez całe dnie jest mi niedobrze, mam mdłości, po kilka godzin dziennie boli mnie głowa, jestem osłabiona, nie mam siły, zawroty głowy, często mi duszno, ciągle chce mi się spać. Rano wstaje ze strasznym bólem pleców, który po godzinie przechodzi. Mimo, że śpię po około 8 godzin, nie jestem w stanie się wyspać. Jestem zmęczona. Trwa to już dobre kilka miesięcy, więc ciężko zwalić to na przesilenie wiosenne. Staram się zdrowo odżywiać, uprawiam sport 2-3 razy w tygodniu. Lekarka powiedziała, żebym zdrowo się odżywiała, lekkostrawnie, spędzała dużo czasu na świeżym powietrzu itp. Generalnie nic konkretnego. Powiedziała też, że być może to wina stresu. Być moze po części tak, ale trudno jest mi uwierzyć, że to sam stres. Miewałam gorsze okresy w życiu, a czułam się lepiej.
Mam zamiar odwiedzić jakiegoś innego lekarza wkrótce. A tymczasem może ktoś coś? Jakieś rady?
Kiedy byłaś ostatnio u ginekologa?
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-02, 23:03   #3
b276cf7d045b24ab4154d1e231f6ab4a04fdd640
Konto usunięte

Skoro wykluczasz ciążę, to proponuję zbadać hormony tarczycy.
b276cf7d045b24ab4154d1e231f6ab4a04fdd640 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-02, 23:03   #4
lukrecja222
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość
Kiedy byłaś ostatnio u ginekologa?
jakieś pół roku temu, robiłam cytologię i bylo wszystko ok.
Stary 2014-05-02, 23:06   #5
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
jakieś pół roku temu, robiłam cytologię i bylo wszystko ok.
Jeśli tak to też próbuję zbadać tarczycę.
Stary 2014-05-02, 23:08   #6
lukrecja222
Zakorzenienie

pewnie muszę mieć skierowanie prawda? Lekarka u której byłam nic niestety nie wspomniała o tarczycy :/
Chociaz podczas badan krwi mialam tam zaznaczone TSH i wyszlo w normie.

Edytowane przez lukrecja222
Czas edycji: 2014-05-02 o 23:10
Stary 2014-05-02, 23:14   #7
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
pewnie muszę mieć skierowanie prawda? Lekarka u której byłam nic niestety nie wspomniała o tarczycy :/
Chociaz podczas badan krwi mialam tam zaznaczone TSH i wyszlo w normie.
Co to znaczy 'w normie'? Podaj najlepiej dokładny pomiar, bo niestety TSH badane samo jest często błędnie interpretowane, bo mieści się w normie.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-05-02, 23:22   #8
lukrecja222
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość
Co to znaczy 'w normie'? Podaj najlepiej dokładny pomiar, bo niestety TSH badane samo jest często błędnie interpretowane, bo mieści się w normie.
nie mam pod reka wynikow w tym momencie, ale bylam z nimi potem u lekarza, ktory powiedział, że wszystkie wyniki są dobre.
Stary 2014-05-03, 00:13   #9
adytruu
BAN stały

skoro na 100% nie jestes w ciazy a ogólna morfologia jest ok, to proponuje zbadac hormony, m.in tarczyce. Jak wyjda ok to kał na rozne pasozyty.
adytruu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-03, 08:21   #10
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Idź do innego lekarza, który nie zbagatelizuje Twoich problemów.
Jak znajdziesz wyniki wcześniejszych badań, to podaj też poziom TSH i normy, które były w laboratorium. Niestety, często jest tak, że TSH mieści się w normie laboratoryjnej, a tak naprawdę tarczyca wcale nie pracuje dobrze
Stary 2014-05-03, 09:39   #11
Sybil_
Zakorzenienie

tak jak radzą dziewczyny sprawdź jak wyszło Ci TSH, u młodych kobiet powinno być w granicach 1-2.5 chociaż norma jest do 4
a miewasz może takie objawy
-zniechęcenie do wszystkiego
-brak odczuwania przyjemności
-wszystko wydaje Ci sie nudne

to może być depresja
Sybil_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-05-03, 10:07   #12
lukrecja222
Zakorzenienie

dzięki dziewczyny, mam nadzieję, że jak pójdę do lekarza to dostanę skierowanie do endokrynologa na badanie tarczycy.
Zastanawia mnie jeszcze ten bol pleców, bo jakoś nie pasuje do objawów tarczycy.
Stary 2014-05-03, 10:11   #13
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
dzięki dziewczyny, mam nadzieję, że jak pójdę do lekarza to dostanę skierowanie do endokrynologa na badanie tarczycy.
Lekarz rodzinny na pewno może dać skierowanie na badanie TSH, a jak wyniki będą nieprawidłowe, to pokieruje do endokrynologa.

Cytat:
Zastanawia mnie jeszcze ten bol pleców, bo jakoś nie pasuje do objawów tarczycy.
Może źle śpisz, w złej pozycji? Albo masz problemy z kręgosłupem, przez co się nie wysypiasz, a potem łatwo o całodzienne zmęczenie i brak sił?
Stary 2014-05-03, 10:51   #14
WhiteCherry
Zakorzenienie

a miałaś badany cukier? bo w podstawowej morfologii nie oznacza się glukozy. Jednym z objawów cukrzycy jest zmęczenie i osłabienie.
Stary 2014-05-03, 12:05   #15
lukrecja222
Zakorzenienie

mialam tez podczas badania krwi glukoze (zgłaszałam lekarzowi, że mam problemy z dużym zmęczeniem). Też wyniki wyszły ok.
Co do pleców to dziś się przyjrzałam temu bólowi i czuję, że boli mnie głównie prawa strona pleców na dole i prawa strona pod żebrami. Nie zmieniałam ostatnio ani łóżka ani poduszki.
Stary 2014-05-03, 17:18   #16
nadijka
Rozeznanie

Cytat:
mialam tez podczas badania krwi glukoze (zgłaszałam lekarzowi, że mam problemy z dużym zmęczeniem). Też wyniki wyszły ok.
Co do pleców to dziś się przyjrzałam temu bólowi i czuję, że boli mnie głównie prawa strona pleców na dole i prawa strona pod żebrami. Nie zmieniałam ostatnio ani łóżka ani poduszki.
Może to nerki? masz goraczkę?
nadijka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-03, 18:07   #17
lukrecja222
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nadijka Pokaż wiadomość
Może to nerki? masz goraczkę?
nie, nie mam gorączki. Nie jestem też ani już dawno nie byłam przeziębiona. Mdli mnie dziś strasznie od rana
Stary 2014-05-03, 18:42   #18
nadijka
Rozeznanie

Cytat:
nie, nie mam gorączki. Nie jestem też ani już dawno nie byłam przeziębiona. Mdli mnie dziś strasznie od rana
Ja na Twoim miejscu (oczywiście, zaznaczam, że nie jestem lekarzem ):
- zrobiła EKG, echo serca(te duszności), USG jamy brzusznej, USG ginekologiczne + wymazy,
- zrobiła wyniki z krwi: TSH, ft3, ft4 (tarczyca), elektrolity + magnez, CRP (czynnik podnoszący się m. in. podczas infekcji), krzywą cukrową, powtórzyłabym badanie ogólne moczu + posiew,
- wybrałabym się do internisty, ortopedy/neurologa - bóle mogą promieniować od kręgosłupa itp.
Wypisałam wszystko, co mi przychodzi do głowy, wiem, że dużo, ale staram się pomóc
A czy nie nie bierzesz tabletek antykoncepcyjnych?
Stary 2014-05-03, 19:30   #19
lukrecja222
Zakorzenienie

Cytat:
Ja na Twoim miejscu (oczywiście, zaznaczam, że nie jestem lekarzem ):
- zrobiła EKG, echo serca(te duszności), USG jamy brzusznej, USG ginekologiczne + wymazy,
- zrobiła wyniki z krwi: TSH, ft3, ft4 (tarczyca), elektrolity + magnez, CRP (czynnik podnoszący się m. in. podczas infekcji), krzywą cukrową, powtórzyłabym badanie ogólne moczu + posiew,
- wybrałabym się do internisty, ortopedy/neurologa - bóle mogą promieniować od kręgosłupa itp.
Wypisałam wszystko, co mi przychodzi do głowy, wiem, że dużo, ale staram się pomóc
A czy nie nie bierzesz tabletek antykoncepcyjnych?
dziekuję za odpowiedz Ciekawe czy ktokolwiek da mi skierowanie na takie badania bo z tym średnio bywa. Ale jak będę to na pewno się dopomnę.
Nie, nie biorę tabletek.
Stary 2014-05-03, 19:37   #20
Konto usunięte

Cytat:
dziekuję za odpowiedz Ciekawe czy ktokolwiek da mi skierowanie na takie badania bo z tym średnio bywa. Ale jak będę to na pewno się dopomnę.
Nie, nie biorę tabletek.
Lekarz rodzinny powinien dać skierowania. Jak ja się źle czułam, to poszłam do rodzinnego i dostałam różne skierowania, właśnie na różne badania krwi, usg jamy brzusznej, do gastrologa, do endokrynologa i do hepatologa. Musisz po prostu pogadać z lekarzem
b276cf7d045b24ab4154d1e231f6ab4a04fdd640 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-03, 19:49   #21
lukrecja222
Zakorzenienie

[1=b276cf7d045b24ab4154d1e 231f6ab4a04fdd640;4628718 4]Lekarz rodzinny powinien dać skierowania. Jak ja się źle czułam, to poszłam do rodzinnego i dostałam różne skierowania, właśnie na różne badania krwi, usg jamy brzusznej, do gastrologa, do endokrynologa i do hepatologa. Musisz po prostu pogadać z lekarzem [/QUOTE]
bylam i dostalam skierowanie tylko na badanie krwi. A lekarz strwierdzil, ze to stres. Wcale nie tak łatwo o skierowanie na dodatkowe badania. Ale tym razem już nie dam się zbyć
Stary 2014-05-03, 20:28   #22
nadijka
Rozeznanie

Cytat:
bylam i dostalam skierowanie tylko na badanie krwi. A lekarz strwierdzil, ze to stres. Wcale nie tak łatwo o skierowanie na dodatkowe badania. Ale tym razem już nie dam się zbyć
Noo dokładnie, różni są lekarze - temat na osobny wątek nie daj się właśnie zbyć, te badania które wymieniłam w większości może przepisać Ci lekarz POZ i generalnie bardziej poglądowo spojrzeć na zdrowie. Możesz jeszcze zrobić ASPAT i ALAT (parametry wątrobowe), bo nudności przy problemach z wątrobą też mogą być, a do tego boli Cię pod prawymi żebrami. Powodzenia
Stary 2014-05-03, 22:19   #23
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Noo dokładnie, różni są lekarze - temat na osobny wątek nie daj się właśnie zbyć, te badania które wymieniłam w większości może przepisać Ci lekarz POZ i generalnie bardziej poglądowo spojrzeć na zdrowie. Możesz jeszcze zrobić ASPAT i ALAT (parametry wątrobowe), bo nudności przy problemach z wątrobą też mogą być, a do tego boli Cię pod prawymi żebrami. Powodzenia
AST i ALT chyba wchodzą w podstawowy profil badania krwi?
Cytat:
zarezerwuj sobie już czas w maju za rok, bo pewnie wtedy będziesz mieć wizytę, ostatnio dzwoniłam po endokrynologach, bo chciałam się zapisać

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-03, 22:23   #24
lukrecja222
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość

zarezerwuj sobie już czas w maju za rok, bo pewnie wtedy będziesz mieć wizytę, ostatnio dzwoniłam po endokrynologach, bo chciałam się zapisać
serio? Masakra... a czy prywatnie mogę iść od razu bez skierowania?
Stary 2014-05-03, 22:35   #25
Konto usunięte

Cytat:
Oczywiście, że możesz.
Stary 2014-05-03, 22:38   #26
Azmika88
Zadomowienie

Cytat:
Możesz. Ale badania hormonów może też zlecić ginekolog. Prolaktynę może też zbadaj?
A odnośnie skierowań od rodzinnego, prawie rok się bujałam do mojej rodzinnej z bólem kręgosłupa, aż w końcu dała mi skierowanie do neurologa, potem czekałam na tk i na badaniu wyszło, że jest baaardzo nieciekawie.
Także zaufania do lekarzy rodzinnych nie ma. I jeśli będzie mi się coś działo teraz, to będę wręcz wymuszać skierowania. Typu: czy mogę dostac na piśmie odmowę skierowania?

A Tobie polecam też iść do innego lekarza rodzinnego, jeśli masz możliwość zmienić.

A badałaś np. ob, magnez, potas?
Azmika88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-03, 22:50   #27
lukrecja222
Zakorzenienie

[1=b276cf7d045b24ab4154d1e 231f6ab4a04fdd640;4628978 3]Oczywiście, że możesz.[/QUOTE]

i na takiej pierwszej wizycie zrobi mi usg od razu? Czy też będzie najpierw zlecał jakieś dodatkowe badania?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-05-04, 07:57   #28
nadijka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość

Akurat u mnie w przychodni na pewno osobno oznaczają
Stary 2014-05-04, 15:47   #29
Azmika88
Zadomowienie

Cytat:
i na takiej pierwszej wizycie zrobi mi usg od razu? Czy też będzie najpierw zlecał jakieś dodatkowe badania?
W zależności od objawów i gabinetu. Prywatnie to w sumie zrobią Ci wszystko co będziesz chciała, w końcu płacisz za to. Np. u mnie w mieście u endokrynologa w jednej przychodni jest 60 zł za wizytę i gratis usg tarczycy. Ale czasem chcą 100 czy 150 nawet za wizytę.
Azmika88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-05, 14:33   #30
9paulina3
Przyczajenie

Hej. MAM TO SAMO OD MIESIĄCA. Mam 21 lat, nie biorę tabletek antykoncepcyjnych (kiedyś bralam tylko przez rok, bo miałam zaburzenia hormonalne, ale od półtora roku nie biorę żadnych tabletek, leków itp...), nie jestem w ciąży (mam miesiaczke, robiłam test). Jestem studentką, studiuje dziennie i pracuję w tygodniu po południu oraz co drugi weekend po 11 h, ale pracę mam siedząca raczej i bardzo spokojną i niestresujaca. Moje złe samopoczucie zaczęło się w trakcie sesji tak jakoś nagle, dodam, że nie stresowalam się tym, bo wiedziałam, że wszystko zdam i zdalam. Od tamtego czasu cały czas chce mi się spać, śpię min. 8h, teraz śpię po 10, 12h i nadal jestem niewyspana. Oprócz tego nie umiem jeść, cały czad jest mi niedobrze i kręci mi się w głowie. Masakrycznie odrzuca mnie od pieczywa i jego zapachu. Jeśli już coś zjem to bardzo mało i jest mi niedobrze bardziej. Mam niskie ciśnienie (90/60, 110/60, 115/79). Byłam już u dwóch lekarek i dwa razy na pogotowiu. Na początku lekarka przepisała mi magnez, ale to nie pomoglo, powiedziała, że to w psychice i że początki depresji (ale ja nie mam problemów w życiu, jestem szczęśliwa). Poszłam do innej lekarki ona skierowała mnie na badania krwi, moczu, cukru, tsh i ob. Wszystkie wyszły dobrze, stwierdziła że to moze być nerwica i muszę koniecznie iść do psychologa (ale ja jestem spokojna i nie mam problemów ze snem, wręcz przeciwnie). Na pogotowiu lekarz zrobil mi ekg, wyszło ok. Powiedzial, że moze mam za dużo na głowie i muszę z czegoś zrezygnować. Wczoraj byłam w aptece, żeby farmaceutka m coś dała. Zapytala o cisnienie, powiedzialam jakie jest, stwierdziła że niskie i dała krople na podwyzszenie. Wzięłam i nie pomogły nadal czuję się fatalnie. W ubikacji załatwiam się normalnie, ale jest mi cały czas niedobrze i słabo i nie umiem jeść...wizytę u psychologa mam dopiero za trzy tygodnie....pomocy, już nie wiem co robić.... :-( :-(

---------- Dopisano o 15:33 ---------- Poprzedni post napisano o 15:26 ----------

Przez to zmęczenie nie umiem się na niczym skupić i wykonywać codziennych czynności, nie umiem robić zakupów, oglądać tv ani nawet słuchać muzyki. Nawet gdy mam włączone tv i gapie się w ekran to i tak nie wiem o co chodzi w programie i zasypia bardzo szybko, śpię bardzo głęboko...
9paulina3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości