|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
|
Narzędzia |
2014-05-05, 16:42 | #1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2014-04
Wiadomości: 221
|
Mrożenie ciast
Czy wszystkie ciasta nadają się do mrożenia? Wiem, że sernik na pewno można mrozić, ale jak jest z ciastami z kremami lub różnymi masami albo z tortami?
|
2014-05-05, 18:01 | #2 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2014-04
Wiadomości: 288
|
Dot.: Mrożenie ciast
Ja mrożę jak mi zostają ciasta i są potem "jak znalazł". Tort z kremem też mroziłam i nic mu się nie działo. Tort miałam zamrożony przez tydzień. Serniki i makowce leżą w zamrażarce od świąt.
__________________
Zapraszam na mój blog kulinarny |
2014-05-06, 07:29 | #3 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2014-05
Wiadomości: 17
|
Dot.: Mrożenie ciast
Z kremem mi sie rozciapał po rozmrożeniu (ale krem był na bitej śmietanie). Za to mrożę surowe półprodukty.
|
2014-05-06, 08:45 | #4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-10
Lokalizacja: różnie to bywa
Wiadomości: 5 910
|
Dot.: Mrożenie ciast
Matka TZ mrozi kazde ciasto jakie jej zostaje, nawet tort. Jesli zjadliwy, tylko pozniej sie pozniej sie bardziej kruszy.
|
2014-05-06, 10:11 | #5 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2013-10
Wiadomości: 175
|
Dot.: Mrożenie ciast
Ok, to ja tutaj dopytam - mroził ktoś ciasto na drożdżach? Półprodukt, jeszcze przed pieczeniem. Chciałam zamrozić ciasto na pizze, bo zawsze mi wychodzi więcej i nie wiem czy warto?
__________________
"In vino veritas..." |
2014-05-06, 15:08 | #6 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2014-04
Wiadomości: 288
|
Dot.: Mrożenie ciast
Można ale sama nie próbowałam więc nie wiem jakie jest potem. Po rozmrożeniu trzeba poczekać aż znów wyrośnie. Ja kiedyś surowe ciasto na pizzę jak mi zostało przykryłam ściereczką, zostawiłam w temp. pokojowej i piekłam na drugi dzień. nic mu się nie działo a minęło na pewno 24h. zawsze można raz na próbę spróbować i zobaczyć co wyjdzie
__________________
Zapraszam na mój blog kulinarny Edytowane przez motyl03 Czas edycji: 2014-05-06 o 15:10 |
2014-05-06, 21:36 | #7 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2014-05
Lokalizacja: Lublin
Wiadomości: 97
|
Dot.: Mrożenie ciast
ja parę razy mroziłam ciasto na pizzę i nic się z nim nie działo
|
2014-05-07, 08:02 | #8 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2013-10
Wiadomości: 175
|
Dot.: Mrożenie ciast
Dzięki, będzie trzeba spróbować
__________________
"In vino veritas..." |
2014-05-07, 08:14 | #9 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2013-10
Wiadomości: 799
|
Dot.: Mrożenie ciast
Ja nie polecam tylko mrożenia kostki alpejskiej xxx, krem rozpływa sie potem zupełnie, więc nie ma sensu
Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2014-05-30 o 08:57 Powód: reklama |
2014-05-07, 15:49 | #10 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2014-04
Wiadomości: 221
|
Dot.: Mrożenie ciast
Dzięki za odpowiedzi. Czyli nawet ciasta z kremem mogę mrozić? Jeśli będą się rozwalać albo coś to trudno ale chodzi mi o to czy nie bedą zepsute??
|
2014-05-07, 16:34 | #11 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-10
Lokalizacja: różnie to bywa
Wiadomości: 5 910
|
Dot.: Mrożenie ciast
Nie będą.
Sent from my RM-914_eu_poland_348 using Tapatalk |
2014-05-07, 17:22 | #12 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2011-10
Lokalizacja: Mazowieckie
Wiadomości: 2 073
|
Dot.: Mrożenie ciast
Można, ja mroziłam już wszystkie ciasta- drożdżowe, z kremami budyniowymi, serkiem mascarpone, bitą śmietaną i po wyjęciu nic im się nie działo, nie były zepsute i nic się nie rozwalało
__________________
,,Jestem Panią swojego życia i sumienia.... Twojego też będę..." |
2014-05-09, 07:42 | #13 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2014-05
Wiadomości: 3
|
Dot.: Mrożenie ciast
jak leżą tam mniej niż 6 mies to im nic nie będzie
ale jak mówi reszta, wszelkie kremy się rozwalają więc niewarto - nie smakuje to dobrze
__________________
jedzenie zielona góra |
2014-05-10, 09:12 | #14 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2007-05
Lokalizacja: Żyrardów
Wiadomości: 590
|
Dot.: Mrożenie ciast
ja mroziłam makowiec, sernik, muffinki, korpusy do babeczek i piernik na ok. 1 m-c. po rozmrożeniu były pyszne jak świeżo upieczone
|
2014-05-10, 10:16 | #15 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-10
Wiadomości: 3 356
|
Dot.: Mrożenie ciast
Ja bez problemu mrożę również 3bita i po rozmrożeniu jest pyszny i wygląda normalnie, a to typowy kremowiec- krem budyniowy + warstwa bitej śmietany.
Tylko do bitej śmietany polecam wtedy użyć fixa żeby ładnie zatrzymała kształt |
2014-05-10, 10:39 | #16 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-05
Wiadomości: 154
|
Dot.: Mrożenie ciast
Potwierdzam, tylko trzeba pamiętać, że te ze śmietaną czy kremem muszą powoli się rozmrażać tzn nie przyśpieszać np w piekarniku czy mikrofali bo "popłyną". Co do galaretki w cieście wyglądała i smakowała jak przed mrożeniem.
|
2014-05-10, 10:45 | #17 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2011-10
Lokalizacja: Mazowieckie
Wiadomości: 2 073
|
Dot.: Mrożenie ciast
Ja nie używałam fixa, dla mnie to sama chemia, jak już mi się nie chce ubić to dodaję odrobinę soku z cytryny i śmietana pięknie się ubije. A po wyjęciu z zamrażalnika wygląda jak dopiero zrobiona, tylko trzeba pamiętać o tym co napisała misiadk- czyi rozmrażanie bardzo powoli bez żadnego przyspieszania.
__________________
,,Jestem Panią swojego życia i sumienia.... Twojego też będę..." |
2014-05-10, 13:01 | #18 |
na drugie mam Irena
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: mój raj
Wiadomości: 29 359
|
Dot.: Mrożenie ciast
typowy tort z kremem na bazie masła mroże bez obaw, wszystkie ciasta suche tylko śmietanowych jeszcze nie próbowałam
__________________
kiedy życie daje ci w twarz uśmiechnij się i z politowaniem powiedz: bijesz się jak ciota |
2014-05-12, 20:32 | #19 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2014-04
Lokalizacja: miejsce piękne i pachnące
Wiadomości: 193
|
Dot.: Mrożenie ciast
Można tylko powinnaś powoli odmrozić-nie w mikrofali bo drożdże zabijesz i pizza będzie nie smaczna. Jak sie odmrozi szybko zarobić, aby drożdże zaczęły pracować i troszkę dodać mąki.
|
2014-05-15, 16:07 | #20 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2014-05
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 4
|
Dot.: Mrożenie ciast
ja mrożę bez obaw sernik, biszkopt, murzynka, makowca i torty (zwłaszcza od cioci ze spirytusem:P) . Nie mrożę żadnych ciast z owocami. Za to wuzetka po zamrożeniu jest jeszcze smaczniejsza niż świeża
|
2014-05-21, 09:21 | #21 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2007-04
Wiadomości: 1
|
Dot.: Mrożenie ciast
Na pewno drożdżowe, sernik, skubańca można mrozić, wszystkie suche.
Tortów i z masami bym się nie odważyła. Wszystko zależy z czego przygotowany jest krem/ masa - po rozmrożeniu może się zważyć |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:20.