Odstające włosy - jak zwalczyć? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-05-13, 23:27   #1
fleurdeluce
Raczkowanie

Odstające włosy - jak zwalczyć?

Hej, mam problem.
Zawsze, gdy mam rozpuszczone włosy to odstaja mi one tak jak na zdjeciu (Jest ono w maseczce i opasce, bo wtedy jeszcze lepiej to widac)
Czy jest jakas rada na te odstajace krotkie włoski? Czy to w ogole są baby hair?
Strasznie mi zależy na wygładzaniu ich

Od razu mowię, ze użycie jakiegos serum/olejku nie działa.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Stary 2014-05-14, 05:45   #2
kat123
Zakorzenienie

Dot.: Odstające włosy - jak zwalczyć?

Też mam ten problem. Pomaga lakier do włosów, ale ile można go używać

Aparatka od 11.10.2014 (góra).
Dół od 11.04.2015.
kat123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-14, 07:26   #3
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fleurdeluce Pokaż wiadomość
Hej, mam problem.
Zawsze, gdy mam rozpuszczone włosy to odstaja mi one tak jak na zdjeciu (Jest ono w maseczce i opasce, bo wtedy jeszcze lepiej to widac)
Czy jest jakas rada na te odstajace krotkie włoski? Czy to w ogole są baby hair?
Strasznie mi zależy na wygładzaniu ich

Od razu mowię, ze użycie jakiegos serum/olejku nie działa.

O, siostra w biedzie

Wątek o puszeniu może Ci trochę pomoże. Chociaż mi nie pomógł za bardzo. Mam identyczne spiralki jak Ty, walczę z nimi od roku.

Przyczyną mojego puchu jest to, że część włosów, która skręca się w spiralki, ma inną strukturę od reszty. Wyrosły takie w okresie, kiedy odstawiałam antykoncepcję hormonalną, więc najpewniej zawierucha hormonów spowodowała, że są takie zmutowane, pokręcone. Zresztą dołączam zdjęcie: porównanie mutanta i normalnego włosa. Zdjęcia puchu nie mam, ale jest identyczny jak Twój.

Sprawę pogarsza wilgotność, jak jest duża, to włosy szaleją, ale to częsta reakcja przy włosach kręconych. Puch zaczyna się tworzyć już podczas schnięcia włosów. Niestety ubiegłego lata ta przypadłość męczyła mnie cały czas, podejrzewam, że teraz też będzie to samo.

Możesz spróbować oczywiście metod polecanych tutaj jako pomocne na puch (oleje, mąka ziemniaczana, serum, odżywki emolientowe, szczotka z dzika, szczotka jonizująca, płukanki octowe, kosmetyki wygładzające), ale obstawiam, że na 99% to nie zadziała.
Przetestowałam wszelkie znane na Wizażu sposoby i z tego wszystkiego radę daje tylko stylizacja czyli suszenie na szczotce z użyciem jakiegoś "przypłaszczającego" środka typu pasta włóknista. Lakieru nie używam, bo nie chcę męczyć włosów alkoholem.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 3.jpg (46,6 KB, 220 załadowań)

Edytowane przez chimay
Czas edycji: 2014-05-14 o 09:27
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-14, 12:19   #4
szmyrk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Przetestowałam wszelkie znane na Wizażu sposoby i z tego wszystkiego radę daje tylko stylizacja czyli suszenie na szczotce z użyciem jakiegoś "przypłaszczającego" środka typu pasta włóknista. Lakieru nie używam, bo nie chcę męczyć włosów alkoholem.
Chimay, co to jest?
Stary 2014-05-14, 15:36   #5
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szmyrk Pokaż wiadomość
Chimay, co to jest?
Mam akurat takie coś Toni&Guy. Nie kupowałam, znalazłam w szufladzie, a że męska to mi bez różnicy. Konsystencja bardzo podobna do gumy. Ale muszę się rozejrzeć za innymi tego typu stylizatorami, bo ten Toni&Guy trochę się zeschnął.
Stary 2014-05-14, 16:48   #6
fleurdeluce
Raczkowanie

Cytat:
Mam akurat takie coś Toni&Guy. Nie kupowałam, znalazłam w szufladzie, a że męska to mi bez różnicy. Konsystencja bardzo podobna do gumy. Ale muszę się rozejrzeć za innymi tego typu stylizatorami, bo ten Toni&Guy trochę się zeschnął.

I to naprawdę pomaga na ten puch? Tzn. Nie widać go? A ta pasta włóknista nie obciąża Ci reszty wlosow na głowie? Bo ja mam problem z przetluszczaniem i całkowitym brakiem objętości :/

Stary 2014-05-14, 20:42   #7
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
I to naprawdę pomaga na ten puch? Tzn. Nie widać go? A ta pasta włóknista nie obciąża Ci reszty wlosow na głowie? Bo ja mam problem z przetluszczaniem i całkowitym brakiem objętości :/

Pomaga suszenie na szczotce + stylizator, który te włosy dociąży, czyli żadne tam pianki, po nich będzie jeszcze gorzej, bo dodają objętości - tym puszącym się też. A czy to będzie pasta czy inny stylizator - trzeba testować. Nie twierdzę, że ta pasta jest rewelacyjna, bo moje rozeznanie w tego typu produktach jest słabe, używam jej, bo akurat miałam pod ręką i planuję zakup czegoś podobnego, ale niekoniecznie tego samego.
A co do przychlastu, to nakładam ociupinkę tylko z wierzchu i nie blisko skóry - włosy mam przetłuszczające się i myte codziennie.

Ostatnio nie chce mi się codziennie stylizować tego puchu i wtedy wiążę na noc koczka z ledwie co wysuszonych włosów - zwinięte mutanty nie mają szans na poskręcanie się. Rok temu było gorzej, bo przy mojej ówczesnej długości o koczku to mogłam sobie pomarzyć, więc łaziłam z taką pajęczyną cały czas.

Ponieważ lubię oglądać i pokazywać efekty na zdjęciach, to wstawię moje zmagania z puchem:
1. Puch sprzed roku - głównie od czubka głowy do uszu
2. Puch obecnie - mutanty podrosły i skręcają się teraz na wysokości uszu i poniżej
3. Po stylizacji na szczotkę

W ogóle jak już pisałam ten puch przeważnie jest bardzo powiązany z wysoką wilgotnością powietrza. W taki parszywy dzień jak dziś było to dość dobrze widać, bo u wielu kobiet widziałam taki sfilcowany puszek albo wręcz takie same spiralki. Niestety często nawet jak włosy są gładkie po szczotce i paście to potem spiralki próbują zmartwychwstać i częściowo im się to udaje, ale nigdy nie jest to już taka aureola, jaką bym miała zostawiając je samym sobie.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Puch sprzed roku.jpg (120,9 KB, 249 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Puch obecnie.jpg (60,6 KB, 286 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Po stylizacji.jpg (47,4 KB, 286 załadowań)
Stary 2014-05-14, 21:54   #8
fleurdeluce
Raczkowanie

Cytat:
Pomaga suszenie na szczotce + stylizator, który te włosy dociąży, czyli żadne tam pianki, po nich będzie jeszcze gorzej, bo dodają objętości - tym puszącym się też. A czy to będzie pasta czy inny stylizator - trzeba testować. Nie twierdzę, że ta pasta jest rewelacyjna, bo moje rozeznanie w tego typu produktach jest słabe, używam jej, bo akurat miałam pod ręką i planuję zakup czegoś podobnego, ale niekoniecznie tego samego.

A co do przychlastu, to nakładam ociupinkę tylko z wierzchu i nie blisko skóry - włosy mam przetłuszczające się i myte codziennie.

Ostatnio nie chce mi się codziennie stylizować tego puchu i wtedy wiążę na noc koczka z ledwie co wysuszonych włosów - zwinięte mutanty nie mają szans na poskręcanie się. Rok temu było gorzej, bo przy mojej ówczesnej długości o koczku to mogłam sobie pomarzyć, więc łaziłam z taką pajęczyną cały czas.

Ponieważ lubię oglądać i pokazywać efekty na zdjęciach, to wstawię moje zmagania z puchem:

1. Puch sprzed roku - głównie od czubka głowy do uszu

2. Puch obecnie - mutanty podrosły i skręcają się teraz na wysokości uszu i poniżej

3. Po stylizacji na szczotkę

W ogóle jak już pisałam ten puch przeważnie jest bardzo powiązany z wysoką wilgotnością powietrza. W taki parszywy dzień jak dziś było to dość dobrze widać, bo u wielu kobiet widziałam taki sfilcowany puszek albo wręcz takie same spiralki. Niestety często nawet jak włosy są gładkie po szczotce i paście to potem spiralki próbują zmartwychwstać i częściowo im się to udaje, ale nigdy nie jest to już taka aureola, jaką bym miała zostawiając je samym sobie.

Ale super zmiana! Też tak chcę
Muszę kupić okrągłą szczotkę i spróbować, ale boję się ze i to nie zadziała, bo duzo tych włosków jest naprawdę krótkich
Spróbuję też z jakąś pastą, bo wlasnie żadne olejki czy serum kompletnie NIC nie dają, zwykle suszenie tak samo.

Stary 2014-05-14, 22:22   #9
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Ale super zmiana! Też tak chcę
Muszę kupić okrągłą szczotkę i spróbować, ale boję się ze i to nie zadziała, bo duzo tych włosków jest naprawdę krótkich
Spróbuję też z jakąś pastą, bo wlasnie żadne olejki czy serum kompletnie NIC nie dają, zwykle suszenie tak samo.

Jeszcze może pomóc zakładanie jakiejś szerokiej opaski na schnące włosy, ale nie testowałam. No i na pewno pomogłaby prostownica, ale myślę, że na krótką metę i to jednak jest ostateczność.
Stary 2014-05-14, 23:14   #10
fleurdeluce
Raczkowanie

Niestety nawet wyprostować ich nie umiem... Są po prostu za krotkie, zeby je złapać i wyprostować.. Probowalam parę razy i moze kilka wlosow z puchu udało się wyprostować, ale reszta została... Ale wypróbuję to, co mi napisalas, dziekuję za pomoc

Stary 2014-05-18, 17:13   #11
Evaa234
Przyczajenie

Mam dokładnie taki sam problem-sztywne, skręcone, krótkie mutanty na całej długości włosów i przez to zastanawiam się nad powtórzeniem encanto...
A Tobie polecam wypróbować dodanie ok. łyżeczki zwykłego, gorzkiego kakao i łyżeczki oleju do maski. Albo płukanka kakaowa- łyżeczkę kakao zalewasz wrzątkiem, dolewasz później więcej wody i taką mieszankę wykorzystujesz do ostatniego płukania. Mi to trochę ujarzmia te włoski.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-05-24, 10:22   #12
ckin2u
Zakorzenienie

o rany, mam to samo
juz sie zaczynam zastanawiac czy to sa polamane wlosy czy po prostu rosna nowe

Ja mam obrotowa suszarke ale one i tak i tak odstaja od glowy, wyglada to koszmarnie

co wiecej, spodnia warstwe wlosow mam zupelenie inna - gladka, nawilzona, jednolita, zupelnie inna strukrua wlosow, niz te puszace sie na wierzchu
ckin2u jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-24, 14:13   #13
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ckin2u Pokaż wiadomość
o rany, mam to samo
juz sie zaczynam zastanawiac czy to sa polamane wlosy czy po prostu rosna nowe

Ja mam obrotowa suszarke ale one i tak i tak odstaja od glowy, wyglada to koszmarnie
Jeśli o nie dbasz, to nie powinny być połamane. Mnie to też wkurza bardzo, od roku jest to mój największy włosowy problem. Generalnie to włosy mam zdrowe, lśniące i ładne, ale pajęczyna z mutantów psuje cały ten efekt.
Już nawet przymierzałam się do eksterminacji za pomocą pensety, ale brakuje mi odwagi, bo tych włosów raz jest dużo, innym razem mniej, więc boję się, że jak zacznę je wyrywać, to skończę z łysiną na przedziałku (bo te mutanty właśnie z czubka głowy wyrastają).
Gdyby nie to, że zapuszczam, to może zdecydowałabym się na keratynowe prostowanie (już mi to nawet fryzjerki proponowały), ale nie każde włosy ten zabieg dobrze znoszą, a moje keratyny w kosmetykach nie znoszą, więc się boję, że tylko pogorszyłabym sprawę.

Cytat:
co wiecej, spodnia warstwe wlosow mam zupelenie inna - gladka, nawilzona, jednolita, zupelnie inna strukrua wlosow, niz te puszace sie na wierzchu
No, pod tymi puchaczami to ja mam taflę idealnie prostych, gładziutkich, pięknych włosów. Zresztą jak jest niska wilgotność powietrza, to całe potrafią tak ładnie wyglądać. Ale zdarza się to rzadko, a o tej porze roku to praktycznie nierealne
Stary 2014-05-25, 14:17   #14
ckin2u
Zakorzenienie

niby dbam, ale mam ta obrotowa suszarke i zastanawiam sie czy ona mi nie niszczy wlosow, chociaz z drugie jstrony jesli tak to dlaczego te pod spodem nie sa zniszczone a te na wierzchu tak??? Wyglada to tak jakbym miala rozna strukture wlosow.

wydaje mi sie ze jak nie uzwalam tej suszarki to mialam je bez tych odstajacych, aczkolwiek zmienilam teraz tez klimat, jestem w UK a tu wilgotnosc powietrza jest.. spora.

Masakra juz mialam naprawde ok wlosy do tego stopnia, ze gdy nawet bylo wilgotno to nie mialam az takiego siana i tych odstajacych klakow, masakra :/
Stary 2014-05-25, 15:54   #15
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
niby dbam, ale mam ta obrotowa suszarke i zastanawiam sie czy ona mi nie niszczy wlosow, chociaz z drugie jstrony jesli tak to dlaczego te pod spodem nie sa zniszczone a te na wierzchu tak??? Wyglada to tak jakbym miala rozna strukture wlosow.

wydaje mi sie ze jak nie uzwalam tej suszarki to mialam je bez tych odstajacych, aczkolwiek zmienilam teraz tez klimat, jestem w UK a tu wilgotnosc powietrza jest.. spora.

Masakra juz mialam naprawde ok wlosy do tego stopnia, ze gdy nawet bylo wilgotno to nie mialam az takiego siana i tych odstajacych klakow, masakra :/
Obstawiałabym raczej wilgotność powietrza niż suszarkę. Przez ubiegły rok prawie codziennie sprawdzałam wilgotność % i punkt rosy - im były wyższe, tym gorzej, a że przez całą zimę wilgotność % była dość wysoka, to puch towarzyszył mi często. Do tego moje włosy zaczęły źle reagować na nawilżacze, które wcześniej lubiły i byłam zmuszona odstawić wszystkie kosmetyki z aloesem, gliceryną, glikolem propylenowym, pantenolem. Teraz też nie używam ich w ogóle.

Moje włosy na pewno mają różną strukturę - te pod spodem są cieńsze, typowe jak na blondynkę, zaś te u góry grube i sztywniejsze. Nie wiem, czy zawsze tak miałam, ale na pewno przez ostatnie 14 lat. Być może jest to związane z farbowaniem, bo tyle właśnie je farbuję - może to źle wpływa na ich strukturę i są przez to sztywniejsze, co utrudnia ich ujarzmienie. Teraz zapuszczam naturalki, jestem ciekawa, jak się będą zachowywać i czy dalej się będą puszyć.
Stary 2014-05-26, 10:31   #16
ckin2u
Zakorzenienie

Ja wlasnie tez przestalam farbowac i mam spory odrost naturalkow - niestety tez puszacych sie i matowych

Nie iwem juz sama, mialam naprawde wlosy w ok kondycji a teraz sa okropnie suche matowe i takie 'tepe'

musze kupic cos do ujarzmienia tego puchu juz sa sucho
Stary 2014-06-07, 14:32   #17
Katrinnnn
Raczkowanie

Mi jak włoski odstają to albo rozcieram kropelkę oleju w dłoniach i przejeżdżam nimi po włosach, albo kremuję dłonie i przejeżdżam nimi po włosach albo nie zwracam na nie uwagi i wszystko działa

https://www.youtube.com/channel/UCCl..._as=subscriber

To dopiero początek, jeśli Ci się spodoba zostaw łapkę w górę i daj suba

Katrinnnn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-07, 16:31   #18
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Katrinnnn Pokaż wiadomość
Mi jak włoski odstają to albo rozcieram kropelkę oleju w dłoniach i przejeżdżam nimi po włosach, albo kremuję dłonie i przejeżdżam nimi po włosach albo nie zwracam na nie uwagi i wszystko działa
Na tego typu włosy, które mają jakby nie było strukturę kręconą, takie coś nie działa. Na zwykły puch, albo odstające gdzieniegdzie, ale PROSTE włoski - owszem, może.

Moje dzisiaj całkiem dobrze wyglądają, bo wilgotność powietrza tylko 43%. Ostatnio całkowicie eliminuję nawilżacze i kupuję kosmetyki z alkoholami tłuszczowymi, parafiną, silikonami i innymi substancjami tworzącymi film na włosie. Mam nadzieję, że to pomoże mi przetrwać lato bez aureoli

Edytowane przez chimay
Czas edycji: 2014-06-07 o 16:39
Stary 2014-06-07, 23:20   #19
Katrinnnn
Raczkowanie

Cytat:
Na tego typu włosy, które mają jakby nie było strukturę kręconą, takie coś nie działa. Na zwykły puch, albo odstające gdzieniegdzie, ale PROSTE włoski - owszem, może.
Może faktycznie masz racje, bo jakby nie patrzeć, to ja mam proste włosy

https://www.youtube.com/channel/UCCl..._as=subscriber

To dopiero początek, jeśli Ci się spodoba zostaw łapkę w górę i daj suba

Katrinnnn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-10, 20:29   #20
Haggat
Zakorzenienie

Witam i przyłączam się do grona "antenek". Mam włosy średniej długości, ni to proste, ni to kręcone ni to falowane. Ich zasadą jest że odstają każdy w swoją stronę. U mnie najgorzej z antenkami jest po myciu i jak jest wilgotno. Mimo że włosy spinam to i tak lubi się robi aureolka... Chociaż dobrze dociążająca odżywka czasem potrafi je ujarzmić. Ostatnio jednak na wszystko źle reagują i trochę brakuje im oleji.
Stary 2014-06-16, 10:24   #21
stokrotenka18
Zakorzenienie

mi bejbiki odstają ale to nic, czasem wystarczy psiknąć lakierem i tyle

"Matka nie musi wszystkiego rozumieć – wystarczy, żeby kochała i ochraniała. No i była dumna."
Paulo Coelho
stokrotenka18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-16, 16:51   #22
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stokrotenka18 Pokaż wiadomość
mi bejbiki odstają ale to nic, czasem wystarczy psiknąć lakierem i tyle
To niekoniecznie muszą być baby hair. Moje najgorsze już dawno z dzieciństwa wyrosły, są prawie na wysokości karku i nic nie wskazuje na to, że przestaną się skręcać. Może je kiedyś eksterminuję. Te, co teraz rosną, też odstają, ale nie aż w takiej ilości i nie tak uparcie.

Obecnie mam całkowitą abstynencję od nawilżaczy i używam tylko: maski Tołpy, Kallosa Color, Johna Friedy odżywki podkreślającej pasemka, odżywki Aussie Frizz Remedy (spray z tej serii już niestety ma nawilżacze), Guhl odżywki do blondu.
Stary 2014-06-16, 19:51   #23
stokrotenka18
Zakorzenienie

Cytat:
To niekoniecznie muszą być baby hair. Moje najgorsze już dawno z dzieciństwa wyrosły, są prawie na wysokości karku i nic nie wskazuje na to, że przestaną się skręcać. Może je kiedyś eksterminuję. Te, co teraz rosną, też odstają, ale nie aż w takiej ilości i nie tak uparcie.

Obecnie mam całkowitą abstynencję od nawilżaczy i używam tylko: maski Tołpy, Kallosa Color, Johna Friedy odżywki podkreślającej pasemka, odżywki Aussie Frizz Remedy (spray z tej serii już niestety ma nawilżacze), Guhl odżywki do blondu.
jeśli nie baby hair to jedynie wsuwka. Mam i takie na które działa tylko właśnie spięcie

"Matka nie musi wszystkiego rozumieć – wystarczy, żeby kochała i ochraniała. No i była dumna."
Paulo Coelho
stokrotenka18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-16, 20:35   #24
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stokrotenka18 Pokaż wiadomość
jeśli nie baby hair to jedynie wsuwka. Mam i takie na które działa tylko właśnie spięcie
Tego się nie da spiąć. To jest pas sztywnych spiralek, który ma jakieś 10 cm długości i ciągnie się przez całą szerokość włosów (nad karkiem, od jednego ucha do drugiego). Obecnie mogę je ukryć w koczku, co też je ładnie rozprostowuje, ale rok temu, jak miałam aureolkę wyżej, nie działało absolutnie NIC.

Wsuwki zresztą w moich włosach się w ogóle nie trzymają - są na to za śliskie i za sztywne.
Stary 2014-06-16, 23:18   #25
teiena
Przyczajenie

Miałam kiedyś dokładnie ten sam problem, ale na szczęście pozbyłam się go w 98%.

Sama nie wiem z czego te włoski się biorą (bo nie są to baby hair), więc myślałam, że po prostu podczas czesania za bardzo szarpię moje włosy, przez co się łamią i od głowy skręcają, co miałoby sens. Dlatego kupiłam dobrą mgiełkę ułatwiającą rozczesywanie i zainwestowałam w drewnianą, dużą szczotkę.
Dużą zasługę przy pozbyciu się ich przypisuję również regularnemu olejowaniu włosów, olej obciążał te małe i cienkie włoski zdecydowanie bardziej niż resztę włosów i wydaje mi się, że dzięki niemu w początkowej fazie olejowania stały się też one prostsze, co za tym idzie nie odstawały tak bardzo.
Na początku ratowałam się również lakierem do włosów, który "przyklejał" mi te małe włoski to reszty i nie rzucały się w oczy. Jednak męczyłam się z tym strasznie, ponieważ lubię gdy moje włosy są miękkie i "sypkie", a przy użyciu lakieru to niemożliwe. Dlatego również nakładałam dość sporo jedwabiu już po wysuszeniu włosów, który te włoski w miarę możliwości ujarzmiał.
Teraz, gdy zafarbowałam włosy i regularnie je odżywiam i nawilżam i stosuję się do zasad wyżej wymienionych, włoski zniknęły całkowicie

mam nadzieję, że coś przyda Ci się z mojej historii i pozdrawiam i życzę wytrwałości w próbach !
teiena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-17, 00:01   #26
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez teiena Pokaż wiadomość
Miałam kiedyś dokładnie ten sam problem, ale na szczęście pozbyłam się go w 98%.

Sama nie wiem z czego te włoski się biorą (bo nie są to baby hair), więc myślałam, że po prostu podczas czesania za bardzo szarpię moje włosy, przez co się łamią i od głowy skręcają, co miałoby sens. Dlatego kupiłam dobrą mgiełkę ułatwiającą rozczesywanie i zainwestowałam w drewnianą, dużą szczotkę.
Dużą zasługę przy pozbyciu się ich przypisuję również regularnemu olejowaniu włosów, olej obciążał te małe i cienkie włoski zdecydowanie bardziej niż resztę włosów i wydaje mi się, że dzięki niemu w początkowej fazie olejowania stały się też one prostsze, co za tym idzie nie odstawały tak bardzo.
Na początku ratowałam się również lakierem do włosów, który "przyklejał" mi te małe włoski to reszty i nie rzucały się w oczy. Jednak męczyłam się z tym strasznie, ponieważ lubię gdy moje włosy są miękkie i "sypkie", a przy użyciu lakieru to niemożliwe. Dlatego również nakładałam dość sporo jedwabiu już po wysuszeniu włosów, który te włoski w miarę możliwości ujarzmiał.
Teraz, gdy zafarbowałam włosy i regularnie je odżywiam i nawilżam i stosuję się do zasad wyżej wymienionych, włoski zniknęły całkowicie

mam nadzieję, że coś przyda Ci się z mojej historii i pozdrawiam i życzę wytrwałości w próbach !
Eh, dlaczego receptą na wszystko jest olejowanie? Zwłaszcza, że założycielka wątku zaznaczyła w pierwszym poście, że oleje nie działają, podobnie jak silikony (serum). U mnie tak samo - przetestowałam około 20 olejów przez jakieś 2 lata. No nie działa. Po prostu nie działa A włosów tak zdrowych jak teraz nie miałam od jakichś 15 lat. Tylko ten puch na zewnętrznej warstwie je szpeci.
Stary 2014-06-17, 09:35   #27
teiena
Przyczajenie

Napisałam tylko i zaznaczyłam co pomogło moim włosom, doskonale wiesz, że każde włosy są inne, więc nie rozumiem czemu się tak unosisz?
Stary 2014-06-17, 09:45   #28
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez teiena Pokaż wiadomość
Napisałam tylko i zaznaczyłam co pomogło moim włosom, doskonale wiesz, że każde włosy są inne, więc nie rozumiem czemu się tak unosisz?
Czasem mam już po prostu dość słuchania o olejowaniu jako recepcie na całe włosowe zło
Stary 2014-06-18, 01:56   #29
teiena
Przyczajenie

Cytat:
Czasem mam już po prostu dość słuchania o olejowaniu jako recepcie na całe włosowe zło
Rozumiem ale akurat mi zdecydowanie pomogło, dlatego o tym wspomniałam
Stary 2014-07-12, 08:01   #30
kat123
Zakorzenienie

Dobra, pod wpływem wątku bardziej przyłożyłam się do zwalczania tego i wniosek mam jeden. Pomaga albo lakier, albo prostownica (łapię same te kudełki i tylko je prostuję) - ani olej, ani serum ani nic innego nie dało sobie z tym rady. Poza tym zastanawiam się, czy przypadkiem tylko my tego nie zauważamy u siebie i nikt poza nami...

Wysłano z telefonu Samsung Galaxy Note II

Aparatka od 11.10.2014 (góra).
Dół od 11.04.2015.
kat123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości