Filologia ukraińska czy czeska? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-06-10, 18:57   #1
O Peggy Brown
Zakorzenienie

Filologia ukraińska czy czeska?

Witajcie

Jestem tegoroczną maturzystką, stoję własnie przed wyborem kierunku studiów. Niestety moje dotychczasowe plany legły w gruzach, więc zaczynam rozważać już coraz dziwniejsze opcje. Chciałabym się zapytać, którą z tych filologii uważacie za bardziej "przyszłościową" (nie lubię tego słowa), bardziej sensowną?
O Peggy Brown jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-10, 19:04   #2
P0m
Rozeznanie

Dot.: Filologia ukraińska czy czeska?

Bardziej sensowna wydaje się czeska
P0m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-10, 19:08   #3
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez O Peggy Brown Pokaż wiadomość
Witajcie

Jestem tegoroczną maturzystką, stoję własnie przed wyborem kierunku studiów. Niestety moje dotychczasowe plany legły w gruzach, więc zaczynam rozważać już coraz dziwniejsze opcje. Chciałabym się zapytać, którą z tych filologii uważacie za bardziej "przyszłościową" (nie lubię tego słowa), bardziej sensowną?
Cóż, w kontekście ostatnich wydarzeń to raczej czeska A tak na serio, Czesi jednak w większości (młodzi) bardzo dobrze znają angielski, także śmiem przypuszczać, że jednak wiele firm prowadzących interesy z Czechami w tym właśnie języku się z nimi komunikuje, ew. po niemiecku. Ukraina to też znacznie większy kraj, jeśli poszłaby w kierunku Unii Europejskiej to można się spodziewać, że wzrosną nasze kontakty handlowe z tym państwem. Ja bym chyba z tych dwóch wybrała ukraińską, przy okazji starając się dociągnąć rosyjski i angielski na jak najwyższy poziom. Ale filologii nie studiuję, więc niech się wypowiedzą osoby bardziej kompetentne.
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-10, 20:24   #4
Nataalie
Raczkowanie

Czeska. Sama rozważałam ten kierunek, widzę sporo ofert pracy z tym językiem (zdecydowałam się jednak na rosyjską ).
Nataalie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-10, 22:34   #5
Thumbelina9512
Raczkowanie

Też wybrałabym czeską. Słyszałam, że chyba po UJ wszyscy absolwenci filologii czeskiej znaleźli pracę w przeciągu miesiąca (czy jakoś tak). Z resztą Czesi są bardzo sympatycznym narodem, byłam ostatnio tam właśnie. A z Ukrainą różnie może być. Poza tym to nie jest tak dobrze rozwinięte państwo jak Czechy.
Qu'on peut changer l'histoire.
Thumbelina9512 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-11, 05:29   #6
dezire
Zakorzenienie

ukraińska - to wiekszy kraj, z czasem wzrost znaczenia handlu ze wschodem wzrośnie.

2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu.

2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie.

dezire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-11, 07:32   #7
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez O Peggy Brown Pokaż wiadomość
Witajcie

mi się wydaje, że obie są dość sensowne, jednak jak bym miała wybierać to brałabym czeską.

Tak poza kierunkami to mogę Ci powiedzieć, że mam ciocię mieszkającą w Czechach od lat i ich język jest na prawdę łatwy do nauki sama chcę się go nauczyć ale planuję jakiś kurs bo słówek to można się uczyć ale mówić to już chciałabym się uczyć z lektorem a cioci nie widzę na co dzień a raz do roku więc to mi nie pomoże

---------- Dopisano o 08:32 ---------- Poprzedni post napisano o 08:31 ----------

Cytat:
Napisane przez dezire Pokaż wiadomość
ukraińska - to wiekszy kraj, z czasem wzrost znaczenia handlu ze wschodem wzrośnie.
z takim stwierdzeniem poczekałabym na rozwinięcie akcji w tym kraju bo równie dobrze może być tak, że już nie będą znaczyć nic na rynku.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-06-12, 19:00   #8
O Peggy Brown
Zakorzenienie

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi, te bardziej i mniej wyczerpujące, każda jest dla mnie ważna. Widzę, że zdania są podzielone, będę wdzięczna za jeszcze więcej opinii .
O Peggy Brown jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-12, 23:13   #9
ama
Wtajemniczenie

Moim zdaniem żadna. Jesli chcesz język tego regionu to rosyjski. Pamietaj, że pół Ukrainy mówi po rosyjsku, a druga połowa i tak po rosyjsku rozumie. Będzie Ci dużo łatwiej douczyć się ukraińskiego na własną rękę, z lektorem jak będziesz znała rosyjski. mam koleżankę Ukrainkę, która od dzieciństwa mieszka w Polsce (mówi piękną polszczyzną, zero zaśpiewu) i ona zna właśnie ukraiński i rosyjski. Wszystkie prace, które miała zdobywała dzięki znajomości rosyjskiego, a nie ukraińskiego.

Czeski to ładny i śmieszny język, ale kompletnie niepraktyczny. Ile tych Czechów jest? Nie jest to żadna wielka gospodarka, sporo czechów porozumiewa się już po angielsku. Moim zdaniem czeski to fajny język do nauczenia się hobbystycznie, ale nie daje perspektyw zarobkowych.
Stary 2014-06-13, 06:35   #10
dezire
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 08:32 ---------- Poprzedni post napisano o 08:31 ----------

z takim stwierdzeniem poczekałabym na rozwinięcie akcji w tym kraju bo równie dobrze może być tak, że już nie będą znaczyć nic na rynku.
Z takim podejściem to pisanie nie ma przyszłości ! :P

studiuje się długoterminowo - na perspektywę całego życia, a nie kilku miesięcy - a Ukraińcy w Polsce na pewno będą potrzebować pomocy tłumacza przysięgłego.

2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu.

2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie.

Edytowane przez dezire
Czas edycji: 2014-06-13 o 06:38
dezire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-13, 08:03   #11
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez dezire Pokaż wiadomość
Z takim podejściem to pisanie nie ma przyszłości ! :P

studiuje się długoterminowo - na perspektywę całego życia, a nie kilku miesięcy - a Ukraińcy w Polsce na pewno będą potrzebować pomocy tłumacza przysięgłego.
no tak, zapomniałam, że teraz oni mają u nas większe prawa i przywileje i większą pomoc od Państwa to pewnie u nas zostaną.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-13, 10:19   #12
ama
Wtajemniczenie

Cytat:
no tak, zapomniałam, że teraz oni mają u nas większe prawa i przywileje i większą pomoc od Państwa to pewnie u nas zostaną.
Taaa, jasne. Oni są w takiej świetnej sytuacji. Zapomniałas tylko dodać, że tam jest WOJNA, więc nie ma się co dziwić, że kto może to ucieka.

W Polsce jest coraz większa imigracja ukraińska. I są to przede wszystkim pracownicy, a nie uchodźcy. W Warszawie naprawdę widać Ukraińców (szczególnie Ukrainki). Ale dalej uważam, że lepiej inwestować w rosyjski, a ukraińskiego nauczyć się na lektoracie.
Stary 2014-06-13, 10:22   #13
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez ama Pokaż wiadomość
Taaa, jasne. Oni są w takiej świetnej sytuacji. Zapomniałas tylko dodać, że tam jest WOJNA, więc nie ma się co dziwić, że kto może to ucieka.

W Polsce jest coraz większa imigracja ukraińska. I są to przede wszystkim pracownicy, a nie uchodźcy. W Warszawie naprawdę widać Ukraińców (szczególnie Ukrainki). Ale dalej uważam, że lepiej inwestować w rosyjski, a ukraińskiego nauczyć się na lektoracie.
a ja dalej uważam, że zabierają pracę Polakom, którzy i tak z tym już mają problem.
Stary 2014-06-13, 12:15   #14
ama
Wtajemniczenie

Cytat:
a ja dalej uważam, że zabierają pracę Polakom, którzy i tak z tym już mają problem.
Zabierają powiadasz? A może oni ją zdobywają? Mamy podobno wolny rynek. Sama na którymś wątku pisałaś o tym, że specjalizację na studiach masz zamiar dobierać pod kątem tego, co może przydać się w pracy za granicą.
Ukraińcy mają naprawdę ciężko, w kraju jest bieda, niestabilność gospodarcza i polityczna, a na wschodzie WOJNA. Najstraszniejsza z możliwych sytuacji. Trochę empatii wykaż.
Stary 2014-06-13, 12:53   #15
pffe
BAN stały

Cytat:
Zabierają powiadasz? A może oni ją zdobywają? Mamy podobno wolny rynek. Sama na którymś wątku pisałaś o tym, że specjalizację na studiach masz zamiar dobierać pod kątem tego, co może przydać się w pracy za granicą.
Ukraińcy mają naprawdę ciężko, w kraju jest bieda, niestabilność gospodarcza i polityczna, a na wschodzie WOJNA. Najstraszniejsza z możliwych sytuacji. Trochę empatii wykaż.
no u nas nie ma pracy a jeszcze przygarniajmy ukraińców. My uciekamy za granicę do lepszej pracy, dla lepszych perspektyw, dla lepszego życia i to dlatego, że u nas tej pracy NIE MA i jak ją będziemy dawać ukraińcom i innym to już w ogóle będziemy mieli dobrze.
trochę empatii? ok, ale jak będziemy mieli takie same przywileje jak oni. Jak nagle zaczęli się pchać do Polski to dostali mieszkania socjalne, jakieś pieniądze, wszystko ale jak mają dać naszym samotnym matkom etc. to nie ma.
Stary 2014-06-13, 16:36   #16
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
no u nas nie ma pracy a jeszcze przygarniajmy ukraińców. My uciekamy za granicę do lepszej pracy, dla lepszych perspektyw, dla lepszego życia i to dlatego, że u nas tej pracy NIE MA i jak ją będziemy dawać ukraińcom i innym to już w ogóle będziemy mieli dobrze.
trochę empatii? ok, ale jak będziemy mieli takie same przywileje jak oni. Jak nagle zaczęli się pchać do Polski to dostali mieszkania socjalne, jakieś pieniądze, wszystko ale jak mają dać naszym samotnym matkom etc. to nie ma.
Nie dalej jak tydzień temu widziałam reportaż o plantatorach truskawek. Że Polacy nie chcą pracować (bo praca bardzo ciężka fizycznie i - powiedzmy sobie szczerze - średnio płatna), natomiast Ukraińcy przyjeżdżają i są bardzo zadowoleni. Tak samo jeśli chodzi o gospodynie domowe, opiekunki osób starszych, Polki tych prac nie chcą wykonywać za dane stawki, Ukrainki jakoś chcą.

Przypomnę Ci, że Polacy też ,,doją" systemy socjalne krajów skandynawskich czy UK, także wypominanie akurat garstce (w porównaniu do ilości Polaków za granicą) Ukraińców, że korzystają z socjalu jest moim zdaniem hipokryzją. Oczywiście, nie wszyscy Polacy, tak samo - nie wszyscy Ukraińcy. Różnica tkwi w tym, że Polacy w Anglii są legalnie, Ukraińcy u nas najczęściej nie i siłą rzeczy nie mają praw to świadczeń socjalnych.
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-13, 16:49   #17
ama
Wtajemniczenie

Cytat:
Jakie przywileje, o czym ty opowiadasz. Ci ludzie tu z reguły tyrają na najniższych stanowiskach za najniższe stawki. Kilku uchodźców z krymu dostało jakieś pokoje, paru Ukraińców pobitych przez własna policję przyjęliśmy na leczenie, bo w ich szpitalu natychmiast zgarnęłaby ich policja i pewnie zadbała zeby nie dożyli kolejnego dnia. Oni sobie sami nie wybrali takiej sytuacji. W przeciwieństwie do wielu samotnych matek, które sa w swojej sytuacji nieraz na własne życzenie. Nie mowie, ze wszystkie, wiele jest po prostu pokrzywdzonych przez los.
I Ukraińcy tu tez przyjeżdżają dla lepszego życia. Coby nie mowić to w Polsce sytuacja jest o niebo lepsza niż na Ukrainie. I nie ma tu wojny ani realnego zagrożenia nią.
Stary 2014-06-13, 16:56   #18
pffe
BAN stały

Cytat:
Jakie przywileje, o czym ty opowiadasz. Ci ludzie tu z reguły tyrają na najniższych stanowiskach za najniższe stawki. Kilku uchodźców z krymu dostało jakieś pokoje, paru Ukraińców pobitych przez własna policję przyjęliśmy na leczenie, bo w ich szpitalu natychmiast zgarnęłaby ich policja i pewnie zadbała zeby nie dożyli kolejnego dnia. Oni sobie sami nie wybrali takiej sytuacji. W przeciwieństwie do wielu samotnych matek, które sa w swojej sytuacji nieraz na własne życzenie. Nie mowie, ze wszystkie, wiele jest po prostu pokrzywdzonych przez los.
I Ukraińcy tu tez przyjeżdżają dla lepszego życia. Coby nie mowić to w Polsce sytuacja jest o niebo lepsza niż na Ukrainie. I nie ma tu wojny ani realnego zagrożenia nią.
serio, sami nie chcieli? oni na tym Krymie byli i się chcieli bić, protestowali etc. więc nic dziwnego, że tak się to skończyło. Ja nie mówię żeby im nie pomagać, ale dlaczego najpierw oni dostają a potem rodacy? a, bo nasz kraj to tak wspaniale pomaga innym, kpina.
Stary 2014-06-13, 17:10   #19
Winston_Smith
Rozeznanie

Cytat:
serio, sami nie chcieli? oni na tym Krymie byli i się chcieli bić, protestowali etc. więc nic dziwnego, że tak się to skończyło. Ja nie mówię żeby im nie pomagać, ale dlaczego najpierw oni dostają a potem rodacy? a, bo nasz kraj to tak wspaniale pomaga innym, kpina.
ja się zgadzam z pffe. po pierwsze, Ukraińcy swojego prezydenta wybrali w demokratycznych wyborach, więc sami zgotowali sobie taki los. po drugie, to co się działo na Majdanie i to co teraz się dzieję na Ukrainie to po prostu dzicz. rozumiem, pomagać tym co udało się uciec, ale bez przesady, są naprawdę ludzie potrzebujący w Polsce, którzy nie mogą nic wyegzekwować od państwa, a taki zbiegły Ukrainiec dostaje wszystko na tacy, bo jest OFIARĄ WOJNY... no ludu, to jest nielogiczne.
Winston_Smith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-13, 17:56   #20
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Winston_Smith Pokaż wiadomość
ja się zgadzam z pffe. po pierwsze, Ukraińcy swojego prezydenta wybrali w demokratycznych wyborach, więc sami zgotowali sobie taki los. po drugie, to co się działo na Majdanie i to co teraz się dzieję na Ukrainie to po prostu dzicz. rozumiem, pomagać tym co udało się uciec, ale bez przesady, są naprawdę ludzie potrzebujący w Polsce, którzy nie mogą nic wyegzekwować od państwa, a taki zbiegły Ukrainiec dostaje wszystko na tacy, bo jest OFIARĄ WOJNY... no ludu, to jest nielogiczne.
i to od razu, bez załatwiania, papierów, stania w kolejkach do MOPR/MOPS, taka prawda a skoro mogli im dać to niech też dadzą naszym tak bez problemowo.
Stary 2014-06-13, 18:02   #21
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Wstyd to czytać, dziewczyny.
Stary 2014-06-13, 18:10   #22
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
trudno. ja powiedziałam, nie jestem za tym, żeby im uciąć albo im wcale nie pomagać ale żeby też o swoich pomyśleć bo póki co to źle się żyje nam w tym państwie to czemu obcym ma się żyć lepiej?
Stary 2014-06-13, 18:15   #23
Winston_Smith
Rozeznanie

Cytat:
i faceci*. bez obrazy, ale jak ktoś ma odmienne spojrzenie niż to co serwują nam w mediach, to od razu powinien się wstydzić? zdrowego rozsądku życzę i przede wszystkim własnych poglądów.
Winston_Smith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-13, 20:09   #24
ama
Wtajemniczenie

Cytat:
dla mnie to niepojęte jak można nie rozumieć, ze tam mamy do czynienia z wojna, bo to juz nawet nie zamieszki. Ci ludzie boja sie o swoje zdrowie, zycie, podstawowe potrzeby. Sorry, ale większość naszych obywateli o zycie sie nie obawia, bo nie stoją nad nimi separatysci z karabinem. Dobrze,ze zachód wykazał wiecej zrozumienia w stosunku do Polaków jak u nas było źle. Zapewniam, ze po wojnie to nigdzie, ani w Europie ani w Ameryce nie bylo lekko. A jednak miejsce dla Polaków sie jakos znalazło i wielu ludziom udało sie wyrwać.
Stary 2014-06-13, 20:15   #25
pffe
BAN stały

Cytat:
dla mnie to niepojęte jak można nie rozumieć, ze tam mamy do czynienia z wojna, bo to juz nawet nie zamieszki. Ci ludzie boja sie o swoje zdrowie, zycie, podstawowe potrzeby. Sorry, ale większość naszych obywateli o zycie sie nie obawia, bo nie stoją nad nimi separatysci z karabinem. Dobrze,ze zachód wykazał wiecej zrozumienia w stosunku do Polaków jak u nas było źle. Zapewniam, ze po wojnie to nigdzie, ani w Europie ani w Ameryce nie bylo lekko. A jednak miejsce dla Polaków sie jakos znalazło i wielu ludziom udało sie wyrwać.
ale to są ludzie, którzy z reguły sami się pchali i się z nimi tłukli.
Stary 2014-06-13, 21:08   #26
ama
Wtajemniczenie

Cytat:
ale to są ludzie, którzy z reguły sami się pchali i się z nimi tłukli.
Działacze solidarności i stoczniowcy tez sie sami pchali i dzięki temu mozesz teraz wypisywać sobie co tylko chcesz. Po prostu poziom twoich wypowiedzi pozostawie bez komentarza, bo aż żal d***e ściska jak słyszę, ze ludzie którzy walczyli o wolność i normalność w kraju, w którym władza traktuje ludzi jak śmieci "sami sie pchali i z nimi tłukli".
Stary 2014-06-13, 21:43   #27
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
Napisane przez Winston_Smith Pokaż wiadomość
i faceci*. bez obrazy, ale jak ktoś ma odmienne spojrzenie niż to co serwują nam w mediach, to od razu powinien się wstydzić? zdrowego rozsądku życzę i przede wszystkim własnych poglądów.
Gratuluję oceny moich poglądów w momencie, kiedy żadnych w zasadzie nie wyraziłam.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-06-14, 08:38   #28
pffe
BAN stały

Cytat:
Działacze solidarności i stoczniowcy tez sie sami pchali i dzięki temu mozesz teraz wypisywać sobie co tylko chcesz. Po prostu poziom twoich wypowiedzi pozostawie bez komentarza, bo aż żal d***e ściska jak słyszę, ze ludzie którzy walczyli o wolność i normalność w kraju, w którym władza traktuje ludzi jak śmieci "sami sie pchali i z nimi tłukli".
no to niech Ci ściska. Gwarantuję, że u nas ludzie byliby mądrzejsi i przynajmniej połowa jak by zaczęły się dziać takie rzeczy, wsadziłaby dzieciaki do samochodu i za granicę.
Stary 2014-06-14, 11:49   #29
viva91
na przekór do celu

Proszę o powrót do tematu wątku. Zachęcam do założenia nowego wątku na temat, który odciągnął was od głównej dyskusji. Od tej chwili każdy post na temat konfliktu na Ukrainie będzie nagradzany punktami karnymi.

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2014-06-14 o 17:58
viva91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-15, 10:18   #30
kwiat8
Przyczajenie

w obecnej sytuacji czeska
kwiat8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości