Zadatek za ślub - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Notka

Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-06-14, 08:22   #1
Madzia 133
Przyczajenie

Zadatek za ślub

Cześć dziewczyny,
chciałabym sie poradzic Was w sprawie odwołania sali na wesele...Otóż w listopadzie 2013 r. zamówiłam z moim narzeczonym sale na wesele ktore odbedzie sie 26.09.2015 r. do 07.06.2014 r. wszystko bylo dobrze, niestety tydzien temu wlasnie byliśmy na weselu u naszej znajomej ktora miała wesele wlasnie w tym lokalu i okazalo sie totalna porażka zero organizacji kelnerki ruzaly sie jak muchy, półmiski z jedzeniem lezały z godzine po obiedzie, resztki po owocach nie były zbierane nie wspomne o czystych talerzykach. Postanowilismy zrezygnowac z tej sali oczywiscie. Udalo sie nam na szczescie znalezc w tej samej dacie inny sprawdzony lokal. Mam pytanie tylko czy macie jakis pomysl jak odzyskac zaliczke 500 zl za lokaz z ktorego zrezygnowalismy? (nie wiem co nas podkusilo zeby go zamowic). Dalismy ogloszenie na rozne fora ślubne itp. niestety pierwsza osoba ktora sie odezwal byl sam...własciciel lokalu- ktory o naszej decyzji jeszcze nic nie wie (chcielismy po prostu znalezc pierw kogos na nasze miejsce) oczywiscie na nasze pytania czy moglibysmy odzyskac zaliczke reaguje agresja i smiechem (wyszlo jaka kulture posiada) ...i tak sie zastanawiamy bo moj narzeczony powiedzial mu ze narazie nie rozwiazujemy umowy chyba ze wlasciciel odda nam zaliczke w koncu do wesela jest jeszcze prawie 1,5 roku ....sam wlasciciel mowil ze o nasza date pytalo sie juz 10 osob nie rozumiem wiec zwyklej wyrozumialosci ludzkiej .... jesli dalej tak bedzie to po protu powiemy mu tydzien przed ze rezygnujemy my stracimy tylko (az dla nas) te 500 zl a on okolo 20 tys. dlatego dziwi mnie jego postawa ..co o tym sadzicie? Dodam ze nasza umowa to zwykly świstek typu ....taka karteczka jak sie dostaje jak ktos buty na bazarku kupowal i tak jest kwota podpis mojego narzeczonego i pieczatka. Prosze o rade dziekuje
Madzia 133 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-14, 08:41   #2
Elle89
Przyczajenie

Dot.: Zadatek za ślub

Dopytam jeszcze daliscie zadatek czy zaliczkę? Bo jest to zasadnicza różnica
Elle89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-14, 10:49   #3
skazana_na_bluesa
.

zazwyczaj właściciele biorąc takie zabezpieczenie finansowe, żeby ktoś nagle nie odwołał, a oni nie byli w tyle z kasą. podpisywaliście jakąś umowę, oprócz kwitka na przekazanie kasy?

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-14, 11:34   #4
melleczka
Zakorzenienie

Zamówiliście salę na wesele za 20tys zł BEZ UMOWY???

Gdybyście mieli umowę to zawsze znajduje się w niej zapis, że jeśli zleceniodawca rezygnuje z wykonania zlecenia to wpłacony zadatek/zaliczka przepada. My mieliśmy z właścicielką sali umowę na której również był taki zapis. Powiedziała, że gdybyśmy zrezygnowali to odda nam zaliczkę o ile na to miejsce trafi się ktoś inny. Ale jak to w praktyce wygląda to tego nie wiem. Bo można rozwiązać umowę, pieniądze przepadną, a właściciel nie ma obowiązku informować, że ktoś jednak na ten termin wpadł i jest do przodu kilkaset złotych.

No ale jak to wygląda BEZ UMOWY to ja nie wiem. Swoją drogą jak można zamówić jakąkolwiek usługę na taką kwotę bez umowy to mi się to w głowie nie mieści
Na potwierdzeniu wpłaty nie ma napisane jaka jest cena za osobę, co jest w tej cenie zawarte, w jakich godzinach mamy dostępną salę, co w przypadku rezygnacji, kto ponosi odpowiedzialność za jakiekolwiek zniszczenia, na ile osób jest wesele, ile dorosłych, ile dzieci, ile osób jest na jednego kelnera itd, itd, itd, a to są podstawowe uzgodnienia, które warto mieć na papierze opatrzone podpisami obu stron, o czym chyba już wiesz, bo to pozwala zminimalizować ryzyko totalnej olewki ze strony organizatora.

Edytowane przez melleczka
Czas edycji: 2014-06-14 o 11:37
melleczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-14, 11:56   #5
asiulek8
Wtajemniczenie

Jak dla mnie te 500 zł to nie majątek, my zaliczki płaciliśmy kilka tysięcy. Więc jeśli nie chcecie tej sali i i wiecie, że ta druga jest warta rezygnacji z pierwszej, ja bym odżałowała tę kwotę.

03.03.2015 - Jagódka

TP: 25.08.2016
asiulek8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-14, 13:46   #6
Madzia 133
Przyczajenie

wiem popełniliśmy ogromny bład teraz jak sobie o tyym pomyśle to sama nie wiem co nas podkusiło żeby dawać te 500 zł (zaliczka) bez zadnej umowy. Teraz jak załatwialiśmy sale to dostaliśmy normalna umowe z wyszczegolnieniem wszystkiego typu cena za osobe, czas trwania wesela, menu i wogóle wszystko ....a tam dostaliśmy tylko ten świstek ....człowiek całe życie uczy się na błedach niestety. Nie mogę po protu pojąc tylko takiej zwykłej wyrozumiałości ludzikiej właściciela ...no ale cóż dzis kasa rzadzi światem niestety. Ale ślicznie dziękuję za odpowiedzi każdej z Was
Madzia 133 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-14, 22:09   #7
valaquenta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Madzia 133 Pokaż wiadomość
wiem popełniliśmy ogromny bład teraz jak sobie o tyym pomyśle to sama nie wiem co nas podkusiło żeby dawać te 500 zł (zaliczka) bez zadnej umowy.
Z tego co pamiętam, zadatek w przypadku zerwania umowy jest zwracany, a zaliczka przepada, jeśli to Wy rezygnujecie. Dlatego tak istotne jest, żeby określić, jako co płaci się tę kwotę. Ale jeśli nie macie umowy i rezygnujecie, to raczej przepadło...

Zamawiania sali niesprawdzonej bez umowy nie skomentuję... Oby to było nauczką na całe dorosłe życie.

Relacja z mojego ślubu - przeczytaj!
valaquenta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-15, 08:01   #8
Elle89
Przyczajenie

Moim zdaniem najpierw powinnaś pogadać z właścicielem a później dopiero próbować szukać kogoś na wasze miejsce. Wydaje mi się, że przez to, że od tego nie zaczeliscie postawa właściciela jest taka a nie inna. Musicie teraz przelknac gorzką pigułkę i dać sobie spokój z kwotą 500 zł, które mu daliscie, bo jeżeli właściciel sie zdenerwuje może potencjalnie żądać od was odszkodowania z tytułu szkody jaką poniósł z tytułu niewykonania umowy (szczególnie jeżeli zrezygnujecie z sali tydzień przed)
Elle89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-15, 10:57   #9
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
Napisane przez valaquenta Pokaż wiadomość
Z tego co pamiętam, zadatek w przypadku zerwania umowy jest zwracany, a zaliczka przepada, jeśli to Wy rezygnujecie.
Odwrotnie. I zaliczka zawsze jest zaliczką, chyba, że zostanie jasno określona w umowie jako zadatek. Tutaj nie było umowy, jest więc to zaliczka. I zaliczka powinna być zwrocona. To zadatek jest zabezpieczeniem w przypadku rozwiązania umowy z powodu ktorejś ze stron.

Stanisław Lem

Edytowane przez Vivienne
Czas edycji: 2014-06-15 o 10:58
Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-15, 11:19   #10
valaquenta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
Odwrotnie. I zaliczka zawsze jest zaliczką, chyba, że zostanie jasno określona w umowie jako zadatek. Tutaj nie było umowy, jest więc to zaliczka. I zaliczka powinna być zwrocona. To zadatek jest zabezpieczeniem w przypadku rozwiązania umowy z powodu ktorejś ze stron.
Dzięki, zawsze mi się myli

Relacja z mojego ślubu - przeczytaj!
valaquenta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-15, 11:35   #11
Jeannee
Zakorzenienie

Moim zdaniem nie macie większych szans na odzyskanie tych pieniędzy.

Jedyny pomysł jaki przychodzi mi do głowy to przyjazd do właściciela z "nową parą młodą" która byłaby chętna na ten termin. Wtedy właściciel zobaczy, że nie straci zarobku w tym dniu, ale... Czemu właściciel miałby rezygnować z kwoty 500 zł skoro to nie on zawalił tylko wy.
Jeannee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-18, 13:40   #12
DELL
Zakorzenienie

raczej darujcie sobie te 500 zł i wyciągnijcie wnioski na przyszłość
brak umowy - no comments
DELL jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości