|
|||||||
| Notka |
|
| Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Problem z wyborem kierunku studiów.
Jak zostało wspomniane w tytule mam problem z wyborem kierunku studiów i to po raz drugi. W obecnie kończącym się roku akademickim rozpoczęłam studia na UAM - kierunek filologia rosyjska z filologią angielską, jednak po dwóch miesiącach stwierdziłam, że to nie moja bajka i zrezygnowałam. Wróciłam do rodzinnego miasta, rozpoczęłam pracę i ponowne przygotowania do matury. Zdecydowałam się na totalne przekwalifikowanie się, gdyż w liceum uczęszczałam do klasy humanistycznej, a podchodząc ponownie do matury pisałam matematykę rozszerzoną i geografię. Do niedawna byłam zdecydowana, że pójdę na Uniwersytet Ekonomiczny na zarządzanie, ale teraz nie jestem już tego taka pewna.. Wpadł mi do głowy pomysł żeby wybrać się na Politechnikę i tu nasuwa się pytanie czy dziewczyna z humana poradzi sobie na studiach wyższych z matematyką i fizyką ? Mam nadzieję, że znajdą się tu jacyś studenci Politechniki, którzy pomogą mi określić poziom trudności i czy dam sobie z nim radę, ale oczywiście o opinię proszę wszystkich
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Problem z wyborem kierunku studiów.
Cytat:
|
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
|
Dasz radę. Moja mama nienawidziła matmy i nie była z niej dobra a skończyła ekonomię na Politechnice Warszawskiej.
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
ale CO konkretnie chciałabyś studiować na tej politechnice? budownictwo, informatykę, inżynierię chemiczną, automatykę i robotykę? na każdym z tych kierunków poziom matematyki jest trochę inny, na inne działy z fizyki kładzie się nacisk.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ash nazg durbatulûk
|
Witaj w klubie
Kiedyś myślałam, że jestem typową humanistką, bo pasjonowałam się historią i byłam bardzo dobra z polskiego. W liceum pozostała fascynacja historią, ale lekcje polskiego były dla mnie męką. Więc zmieniłam całkowicie kierunek i zaczęłam się uczyć geografii. I odkryłam, że jestem całkiem z niej dobra. Przez cały rok byłam pewna, że pójdę na gospodarkę przestrzenną na Politechnikę Gdańską, ale zmieniłam niedawno plany i w rekrutacji wpisałam ją dopiero na 3. miejsce, po przeczytaniu mnóstwa for, przejrzeniu ofert pracy, podpytaniu znajomych. Lepiej późno niż wcale Startuję teraz na inne kierunki na PG, którymi poniekąd również się interesuję, ale mam większe obawy, czy się utrzymam. Ale z tego, co widzę po znajomych, jak choć trochę ogarnia się matmę i ma się więcej chęci, to da się radę. Jedna koleżanka na maturze zdawała historię, matmę P, dostała się na transport na PG i jest już na III roku Spróbuj, bo możesz później żałować, że tego nie zrobiłaś. Do odważnych świat należy
|
|
|
|
|
#6 |
|
BAN stały
|
Jesli lubisz i humanistykę , i matematykę, gorąco ci polecam Uniwersytet Ekonomiczny lub kierunki tego typu w innych szkołach ( bo są i prywatne). Ja jestem podobna i żałuję , że rozpatrywałam tylko czarne lub białe, kulturoznawstwo lub politechnikę, ekonomika nie biorąc w ogóle pod uwagę. Teraz jestem po zarządzaniu i rachunkowości i widzę, jak bardzo humanistyczne są to przedmioty ( w zestawieniach są to przecież NAUKI SPOŁECZNE) a jednocześnie matma i liczenie przydaje się do analiz , zestawień, przewidywań i tak dalej. Bardzo polecam ci przejrzenie nie tylko wydziałów, nie tylko kierunków studiów, ale ich SPECJALNOŚCI I SPECJALIZACJI. Problem tylko w tym, że zapisujesz się na kierunek, a jaka specjalizacja się uruchamia, okazuje się dopiero później, czesto po półtora roku na licencjacie i po pół roku na mgr.
|
|
|
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
|
To czy zdałam rozszerzoną matematykę okaże się w piątek
wspominając o tym, że chodziłam do klasy humanistycznej chodziło mi raczej o to czy braki, które powstały z powodu np tego, że naukę fizyki zakończyłam w drugiej klasie nie sprawią mi dużych trudności podczas studiów. Podczas tego roku przeszukałam wzdłuż i wszerz wszelkie oferty uczelni, specjalności itd. Z tych moich poszukiwań wyszło tyle, że decyzja padła na zarządzanie na UEP, bo jest tam specjalność logistyka krajowa i międzynarodowa, bo właśnie studia w tym kierunku mnie interesują. Niestety podczas dnia otwartego nastraszono mnie, że owa specjalność niekoniecznie musi się otworzyć i, że w obecnym roku akademickim jest tylko jedna taka grupa. Na Politechnikę chciałabym iść na Logistykę lub Transport.
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#8 | |
|
Ash nazg durbatulûk
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
tę specjalność raczej otwierają ale przygotuj się na 1,5 roku uczenia się pierdół o zarządzaniu, nauce o organizacji i marketingach - ja bym chyba oszalała
|
|
|
|
|
#10 |
|
Przyczajenie
|
Czyli, że większym problemem na tych kierunkach jest matematyka ?
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ash nazg durbatulûk
|
To zależy od wykładowców. Moi znajomi z PG mówili, że tam gorzej jest z fizyką niż z matematyką, ale mi chodziło o to, że te przedmioty (jeżeli chodzi o transport) są tylko na I. semestrze. Pewnie, że te dziedziny nauki nadal będą się pojawiać na studiach, ale już w innych postaciach
Przejrzyj sobie siatkę godzin na swojej uczelniach, mi ona bardzo pomogła przy wyborze kierunków i już mniej więcej wiem, czego mogłabym się spodziewać.Masz tu przykładowo siatkę godzin z transportu na PG ![]() http://ects.pg.gda.pl/index.php?PHPS...=-2&l=pl&snr=1 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Studia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:37.

Kiedyś myślałam, że jestem typową humanistką, bo pasjonowałam się historią i byłam bardzo dobra z polskiego. W liceum pozostała fascynacja historią, ale lekcje polskiego były dla mnie męką. Więc zmieniłam całkowicie kierunek i zaczęłam się uczyć geografii. I odkryłam, że jestem całkiem z niej dobra.
Startuję teraz na inne kierunki na PG, którymi poniekąd również się interesuję, ale mam większe obawy, czy się utrzymam. Ale z tego, co widzę po znajomych, jak choć trochę ogarnia się matmę i ma się więcej chęci, to da się radę. Jedna koleżanka na maturze zdawała historię, matmę P, dostała się na transport na PG i jest już na III roku