Jesienna dynia - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-10-14, 09:42   #1
mar_go
Rozeznanie
 
Avatar mar_go
 
Zarejestrowany: 2005-01
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 899
GG do mar_go

Jesienna dynia


Właśnie wypatrzyłam wątek o ozdobach z dyni, ślicznie one wyglądają, wszedzie teraz ich pełno, ale mnie kusi ich słodycz.....
Mam ochotę na jakąs potrawę z dyni, może ktoś zna przepis na coś ciekawego???
Ja umiem tylko z dyni wyłuskac pestki, hehe, robiłam tez placki (tak samo jak z jabłkami, w naleśnikowym cieście, pyyycha) no i z rozrzewnieniem wspominam dynie w lekkim occie z rodzynkami jaką robiła moja babcia i podawała zawsze do potrawki z kurczaka, mniam.
Czekam na Wasze przepisy na jesienne danko z dyni.
mar_go jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-11, 21:01   #2
makadamia
Raczkowanie
 
Avatar makadamia
 
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: wawa
Wiadomości: 328
Dot.: Jesienna dynia

fajny wątek....teraz sezon na dynie
kiedyś robiłam zupę z dyni... nie pamiętam przepisu, ale ostatno Pascal robił zupę z dyni, a i na tvn style w "Polska od kuchni" robili różności z dyni m.in. ciasteczka, które muszę koniecznie wypróbować:
  • <LI class=skladniki>Szklanka maki <LI class=skladniki>Pół kostki masła <LI class=skladniki>1 żółtko <LI class=skladniki>woda <LI class=skladniki>sól <LI class=skladniki>1/2 kg startej dyni <LI class=skladniki>jajko - do posmarowania ciasteczek
  • ziarna sezamu - do posypania
zagnieść ciasto schłodzić, rozwałkować na jakieś 0,5 cm, wyciąć ciasteczka, ułożyć na blasze (najlepiej na pergaminie) posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem i upiec
__________________
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać

Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą.
Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie:
może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem

Théophile Gauthie
makadamia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-11, 21:05   #3
makadamia
Raczkowanie
 
Avatar makadamia
 
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: wawa
Wiadomości: 328
Dot.: Jesienna dynia

Qrde, coś mi się tak rozjechało i nie mam pojęcia jak to poprawić
__________________
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać

Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą.
Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie:
może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem

Théophile Gauthie
makadamia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-14, 06:29   #4
saba95
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 158
Dot.: Jesienna dynia

prosiłabym o jakiś dokładniejszy przepis...może jakieś przetwory na zime
saba95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-14, 12:37   #5
mar_go
Rozeznanie
 
Avatar mar_go
 
Zarejestrowany: 2005-01
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 899
GG do mar_go
Dot.: Jesienna dynia

Oo dzięki za odkurzenie mojego wątku Może jeszcze załapiemy się na jakieś pyszności z dyni tej jesieni. Ja ze swojej strony obiecuję podać przepis na dynię w occie, ale na słodko raczej, wieczorem jak dotrę do przepisu ukrytego gdzieś w domu A ostatnio jadłam w "Maraku" zupę z dyni i barrrdzo mi smakowała. I słyszałam gdzies po przepisie na ciasto w dyni i marchwi, poszukam, oj poszukam.
mar_go jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-14, 13:42   #6
effcia_32
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 245
Dot.: Jesienna dynia

Okrągłe, żółte, pachnące słońcem dynie pojawiły się ostatnio na straganach. Żeby zamknąć trochę tego słońca w słoiku, wystarczy dynię zamarynować

Składniki:

średnia, dojrzała dynia, pół szklanki octu 10-procentowego, 10 łyżeczek cukru, łyżeczka soli, litr wody, 10 szt. goździków

Przygotowanie:

dynię obrać z twardej skóry i luźnego miąższu, usunąć pestki, pokroić w kostkę o grubości centymetr na centymetr. Wodę zagotować z cukrem, solą, goździkami i wrzucić do niej dynię. Zagotować, wlewając pod koniec ocet, delikatnie zamieszać i natychmiast zdjąć z ognia. Przełożyć do czystych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować ok. 10 minut. Pestki oczyścić z miąższu i wysuszyć na papierze. Będą doskonałe do łupania.

P.S. Od razu mówię że przepis mam od mamy , a ona od cioci. Więc nigdzie nie skopiowałam, chyba że zrobiła to moja ciocia.
effcia_32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-14, 13:44   #7
effcia_32
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 245
Dot.: Jesienna dynia

Tłuszcze zawarte w pestkach dyni zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Około 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone. Kwasy nienasycone są niezbędne dla organizmu, są niezbędnym elementem do budowy witaminy D, hormonów, a także ścianek komórkowych. Kwasy tłuszczowe spełniają funkcję transportową enzymatycznych reakcji.
effcia_32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-11-15, 07:32   #8
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: Jesienna dynia

teściowa robi zupę mleczna z dynią tzw, szczypaną

ja nie robiłam ...i...nie jadłam...ale ponoć dobre
Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-15, 09:49   #9
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: Jesienna dynia

w wątku Zupy..zupy sa 2 przepisy na zupki dyniowe
Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-16, 07:18   #10
saba95
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 158
Dot.: Jesienna dynia

Cytat:
Napisane przez effcia_32
Okrągłe, żółte, pachnące słońcem dynie pojawiły się ostatnio na straganach. Żeby zamknąć trochę tego słońca w słoiku, wystarczy dynię zamarynować

Składniki:

średnia, dojrzała dynia, pół szklanki octu 10-procentowego, 10 łyżeczek cukru, łyżeczka soli, litr wody, 10 szt. goździków

Przygotowanie:

dynię obrać z twardej skóry i luźnego miąższu, usunąć pestki, pokroić w kostkę o grubości centymetr na centymetr. Wodę zagotować z cukrem, solą, goździkami i wrzucić do niej dynię. Zagotować, wlewając pod koniec ocet, delikatnie zamieszać i natychmiast zdjąć z ognia. Przełożyć do czystych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować ok. 10 minut. Pestki oczyścić z miąższu i wysuszyć na papierze. Będą doskonałe do łupania.

P.S. Od razu mówię że przepis mam od mamy , a ona od cioci. Więc nigdzie nie skopiowałam, chyba że zrobiła to moja ciocia.
dziękuje bardzo za przepis .zrobię to ..ale jeszcze chce coś na obiad zrobić i nie wiem co ????
saba95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-10, 11:52   #11
Vogue
Raczkowanie
 
Avatar Vogue
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 377
Dot.: Jesienna dynia

Poniewaz zaczyna sie sezon na dynie, postanowilam odswiezyc watek i wrzucic moje slodkie przepisy.

Makaron z dynia
(Przepis dla 3-4 osob)
-1,5 kg dyni (bez skorki i pestek)
-400 g krotkiego makaronu (wg uznania)
-1 mala lub srednia biala cebula
-100 g masla
-zabek czosnku
-pietruszka
-sol i pieprz wg wlasnego smaku

Cebule nalezy drobno pokroic i wrzucic do rondelka z 50 g masla i pokrojonym w paski czosnkiem. Kiedy cebula bedzie juz zeszklona, nalezy wyjac czosnek i dodac pokrojona na drobne kostki dynie i posiekana pietruszke. Gotowac na wolnym ogniu, az masa nie bedzie jednolita. Reszte masla dodac na koniec przed polaczeniem z makaronem.
W miedzyczasie nalezy ugotowac makaron (oczywiscie al dente) w osolonej wodzie. Moja przyszla tesciowa wrzuca do wody pol kostki rosolowej i czesc masy dyniowej przed wrzuceniem makaronu, co poprawia smak potrawy).
Jesli danie bedzie "za suche" mozna dodac wiecej masla lub oliwy na koniec.
Oczywiscie mozna podac z parmezanem.
Podawac na goraco.

Risotto z dynia
(przepis dla 3-4 osob)
-300 g ryzu
-400 g dyni (bez skorki i pestek)
-100 g masla
-1 cebula
-zabek czosnku
-1,5 l rosolu miesnego
-starty parmezan
-sol i pieprz

Pokrojona w drobne kostki cebule nalezy wrzucic wraz z 50 g masla i pokrojonym w paski zabkiem czosnku do garnka. Kiedy cebula bedzie szklista, nalezy wyjac czosnek. Nastepnie nalezy wrzucic pokrojona w kostki dynie i gotowac ok 5 min mieszajac, az powstanie jednolita masa. Jesli bedzie potrzebne, mozna dodac odrobine rosolu. Nastepnie nalezy dodac ryz i dokladnie wymieszac z dynia, a nastepnie rosol. Gotowac dosyc czesto mieszajac do momentu, az woda wyparuje. Wtedy dodajemy maslo.
Na talerzu posypujemy parmezanem (nie trzeba) i dodajemy sol i pieprz do smaku wedle gustu.

Placuszki dyniowe
Tu przepis kopiuje i szczerze mowiac nie probowalam go jeszcze, ale brzmi tak pysznie, ze na pewno przyzadze niedlugo. Na koncu podaje link do strony oryginalnej.

- pół kg dyni obranej ze skórki pozbawionej pestek wraz z miękką otoczką
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1-2 łyżki masła
- szklanka mąki
- szczypta soli
- olej do smażenia
- do podania:
- śmietana
- cukier
- ewentualnie cynamon

Dynię zetrzyj na grubej tarce. Żółtka oddziel od białek, po czym utrzyj z cukrem i masłem. Białka ubij na sztywno. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki. Racuszki smaż z obu stron na rumiano na rozgrzanym na patelni oleju.
Podawaj na ciepło ze śmietaną, cukrem i ew. cynamonem. Racuszki można przyrządzić również w wersji słonej. Nie używa się wtedy cukru, a podaje je ze słonym sosem, choćby keczupem.


http://kobieta.gazeta.pl/edziecko/2,..._PRZEPISY.html
Vogue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-11, 12:40   #12
mar_go
Rozeznanie
 
Avatar mar_go
 
Zarejestrowany: 2005-01
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 899
GG do mar_go
Dot.: Jesienna dynia

Cytat:
Napisane przez Vogue Pokaż wiadomość
Poniewaz zaczyna sie sezon na dynie, postanowilam odswiezyc watek i wrzucic moje slodkie przepisy.

Makaron z dynia

Risotto z dynia

Placuszki dyniowe
Mmm, brzmi pysznie. Takie placki właśnie pamiętam z dzieciństwa a ten makaron muuuszę wypróbować bo jestem wybitnie kluskowym stworzeniem i skoro to włoski przepis to na pewno mi posmakuje
__________________
Więc teraz serca mam dwa
Smutki dwa
I miłość po kres
I radość do łez
mar_go jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-29, 15:35   #13
Taverney
Zakorzenienie
 
Avatar Taverney
 
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 6 678
Dot.: Jesienna dynia

A ja właśnie dzisiaj robiłam dynię z pomidorami.
I szło to tak:
80 dag dyni
50 dag pomidorów
cebula
łyżka mąki
2 łyżki śmietany
olej
sól, pieprz, zioła, na przykład bazylia

Obraną i pokrojoną w kostki dynię zalewa się wrzątkiem z odrobiną oliwki i gotuje wolno na małym ogniu. Na rozgrzany olej na patelni wrzucamy drobno posiekaną cebulkę i smażymy do miękości, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Potem do zasmażki dodaje się śmietankę i trochę wywaru z dyni i rozprowadza się sos, żeby nie było grudek, następnie trzeba przyprawić do smaku. Dynię należy odcedzić, pomidory obrać ze skórki i pokroić na cząstki, dodać do dyni i jeszcze lekko poddusić, doprawić przyprawami i jeszcze odcedzić, bo pomidowy puszczają dużo soku. Na końcu dodajemy sos, można też dynię z pomidorami polać sosem na talerzu.
Fajnie smakuje z ryżem, albo ziemniaczkami, my dziś jedliśmy z chlebkiem, a danie posypałam jeszcze zieloną pietruszką pomieszaną z odrobiną (ale małą bo i tak jest bardzo aromatyczne) lubczyku. I dobre było.
A z warstwy wierzchniej dyni (bo zamiast obrać, to ją mąż wydrążył) mój mąż zrobił ludka i teraz straszy gości...
A że mam jakąś dziwną fazę na dynię, to pewnie jeszcze jakiś dzień najbliży zamarynuję, albo placuszki zrobię, choć będzie to mój pierwszy raz.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-18, 15:12   #14
agatka-a
Zakorzenienie
 
Avatar agatka-a
 
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 4 828
Dot.: Jesienna dynia

odświeżam, bo sezon na dynię się zaczął
kusi mnie zupa z dyni, ale nie wiem jak rozpoznać czy dynia jest już dojrzała, dobra do obróbki jak to poznajecie?
agatka-a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-18, 19:11   #15
Fraoch
Rozeznanie
 
Avatar Fraoch
 
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Wrzosowisko
Wiadomości: 784
Dot.: Jesienna dynia

właśnie co z dyni? mam ich kilka i nie wiem co zrobić znaczy wkleje jutro przepis na fajną dyniową zupe z groszkiem ^^ a poza tym zastanawiam się czy dałoby sie taki przecier z dyni zrobić (coś jak sie z pomidorów robi) i zawekowaćywać i potem zużywać właśnie do takiej zupy?
A tu link do fajnego przepisu na dynie chili i tam pisze że ponoć dojrzała jest gdy "dzwoni" http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis14846.html
__________________
Braon de dhrúcht na bhflaitheas,
Is deach de thobar na ngrás,
Go mbronna Dia ar d`anam
Is ar ár n-anam féin...

Fraoch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-19, 11:56   #16
Fraoch
Rozeznanie
 
Avatar Fraoch
 
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Wrzosowisko
Wiadomości: 784
Dot.: Jesienna dynia

Surówka z dyni

20 dkg dyni
2 jabłka
sól cukier
pół szklanki śmietany
koperek do doprawienia lub pietruszka

Dynie i jabłka zetrzeć na tarce (grube oczka) posolić i lekko pocukrzyć do smaku. Wymieszać ze śmietaną i zieleniną.

Łatwa i smaczna na jesienne obiadki poza tym ile witamin hehe

Śmietanę można zastąpić majonezem lub olejem - ja jednak wolę tą wersję śmietanową

Poza tym zamiast jabłek (najlepiej kwaśne - wtedy sałatka nie jest aż tak słodka) można dodać żurawin lub dżemu z borówek.

A surówka dobra do dań mięsnych (drób, ryby) lub leniwych pierogów czy naleśników z serem

Polecam.

Zupa z dyni

30 dkg dyni
3 cebule
1 i pół szklanki mleka
2 - 3 ziemniaki
1 łyżka masła
pół szklanki zielonego groszku konserwowego
sól pieprz natka pietruszki

Cebulę obrać, opłukać, zalać wrzącą wodą, osolić i nastawić do gotowania z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami . Dodać umyta dynię , obraną ze skórki , oczyszczoną i pokrojoną w kostkę. Włożyć połowę masła i ugotować do miękkości (ok 20 min). Lekko przestudzić, zmiksować (bądź przetrzeć przez sitko) podgrzać i dodać groszek, pogotować chwilkę aż zawrze i odstawić.
W tym czasie zagotować mleko z resztą masła. Dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz natką.


Troszkę pracochłonna ale mi smakuje baardzo Najlepiej z grzankami

PS. Oba przepisy wypróbowane
__________________
Braon de dhrúcht na bhflaitheas,
Is deach de thobar na ngrás,
Go mbronna Dia ar d`anam
Is ar ár n-anam féin...

Fraoch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-19, 17:09   #17
mojito
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomości: 277
Dot.: Jesienna dynia

chetnie bym sprobowala tej zupy, bo jedyne co na razie potrafilam zrobic z dyni to dekoracje na halloween:P
mojito jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-19, 18:20   #18
Adkara
Zakorzenienie
 
Avatar Adkara
 
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 13 252
Dot.: Jesienna dynia

Ja polecam placki dyniowe. Są pycha Vogue podała wyżej przepis
Adkara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-19, 21:04   #19
Fraoch
Rozeznanie
 
Avatar Fraoch
 
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Wrzosowisko
Wiadomości: 784
Dot.: Jesienna dynia

Cytat:
Napisane przez mojito Pokaż wiadomość
chetnie bym sprobowala tej zupy, bo jedyne co na razie potrafilam zrobic z dyni to dekoracje na halloween:P
polecam szczerze ... tylko ja troche nieobiektywna jestem bo ja uwielbiam wszelkie zupy (o ile dobrze przyrządzone hyhy)

Cytat:
Napisane przez Adkara Pokaż wiadomość
Ja polecam placki dyniowe. Są pycha Vogue podała wyżej przepis
placki też lubię ... wogóle lubie dynie ... a z takiej jednej to można narobić wszystkiego starsznie duuużo ^^
__________________
Braon de dhrúcht na bhflaitheas,
Is deach de thobar na ngrás,
Go mbronna Dia ar d`anam
Is ar ár n-anam féin...

Fraoch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-09-20, 16:30   #20
mavika
Zakorzenienie
 
Avatar mavika
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 6 629
Dot.: Jesienna dynia

ja sie zamierzam zrobic cos takiego (tylko ciagle nie maja dyni w moim warzywniku...:/)
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,...7,0,2.html?v=2
__________________
Wątek ciuchowy
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post38561988
mavika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-01, 21:34   #21
Pomidora
Zakorzenienie
 
Avatar Pomidora
 
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: kociewie
Wiadomości: 5 848
Dot.: Jesienna dynia

Kobitki kochane, dziękuję za mnóstwo przepisów, z których zamierzam skorzystać Koleżanka przyniosła mi dziś dynię ze swojej działki i zastanawiałam się, co z robię z taką dużą dynią, a po przeczytaniu Waszych przepisów stwierdziłam, że muszę dokupić drugą, żeby wszystkiego spróbowaćDzięki wielkie
Pomidora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-01, 21:58   #22
Fraoch
Rozeznanie
 
Avatar Fraoch
 
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Wrzosowisko
Wiadomości: 784
Dot.: Jesienna dynia

hyhyhy nooo bo z dyni to można mase ciekawych rzeczy wykombinować ja to kiedys znałam tylko - pestki

PS. pochwal się później wynikami z dynio-mani
__________________
Braon de dhrúcht na bhflaitheas,
Is deach de thobar na ngrás,
Go mbronna Dia ar d`anam
Is ar ár n-anam féin...

Fraoch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-01, 22:01   #23
nightgirl
Raczkowanie
 
Avatar nightgirl
 
Zarejestrowany: 2007-03
Wiadomości: 95
Dot.: Jesienna dynia

robiłam kiedyś zupę z dyni i jakoś sypnęło mi się za dużo cynamonu... według mnie była gorzka i wstrętna ale mój ówczesny TŻ zjadł cały garnek hehe
__________________
Uwielbiam dzieci. Zwłaszcza płci męskiej w wieku od 18 do 40 lat.

nightgirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-01, 22:13   #24
Pomidora
Zakorzenienie
 
Avatar Pomidora
 
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: kociewie
Wiadomości: 5 848
Dot.: Jesienna dynia

Cytat:
Napisane przez Fraoch Pokaż wiadomość
hyhyhy nooo bo z dyni to można mase ciekawych rzeczy wykombinować ja to kiedys znałam tylko - pestki

PS. pochwal się później wynikami z dynio-mani
Pochwalę, pochwalę
Pomidora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-01, 22:18   #25
Fraoch
Rozeznanie
 
Avatar Fraoch
 
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Wrzosowisko
Wiadomości: 784
Dot.: Jesienna dynia

Cytat:
Napisane przez nightgirl Pokaż wiadomość
robiłam kiedyś zupę z dyni i jakoś sypnęło mi się za dużo cynamonu... według mnie była gorzka i wstrętna ale mój ówczesny TŻ zjadł cały garnek hehe
a podasz przepis? Bo ja znam tylko ten wyżej co go wkleiłam z groszkiem zielonym a do tego chyba nijak nie pasuje cynamon jeszcze


Pomidora no ja myślę że nie będzie tu żadnego wymigiwania się
__________________
Braon de dhrúcht na bhflaitheas,
Is deach de thobar na ngrás,
Go mbronna Dia ar d`anam
Is ar ár n-anam féin...

Fraoch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-02, 08:16   #26
mavika
Zakorzenienie
 
Avatar mavika
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 6 629
Dot.: Jesienna dynia

A oto moja dynia z kaszą:
300g miazszu dyni
pol cebuli
pomidor
3 lyzki kaszy jeczmiennej lub kukurydzianej
oliwa
natka pietruszki

Na oliwie podduszamy posiekana cebule, dodajemy pokrojona w kostke (ok 1/1cm) dynie, podlewamy troszke woda lub bulionem i dusimy do miekkosci dyni. W tym czasie gotujemy kasze, sparzamy i obieramy pomidora a nastepnie kroimy go w kostke i dorzucamy do prawie gotowej dyni. Fajnie jak zacznie sie rozpadac! Doprawiamy ola, pieprzem, imbirem, ziolami, mieszamy z kasza i podajemy posypane natka pietruszki.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg S7300366.JPG (90,5 KB, 29 załadowań)
__________________
Wątek ciuchowy
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post38561988
mavika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-03, 18:23   #27
Pomidora
Zakorzenienie
 
Avatar Pomidora
 
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: kociewie
Wiadomości: 5 848
Dot.: Jesienna dynia

Zrobiłam dynię z makaronemZrobiłam 4 porcje na nas dwoje i ledwie zostało na jutro do pracy dla mojego TŻTylko do całego przepisu dodałam trochę mięcha i ziół, bom mięsożerna byłopolecam !!!W piatek zrobię placuszki z dyni
Pomidora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-05, 12:08   #28
skiba7
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2007-10
Lokalizacja: domeczek
Wiadomości: 307
Dot.: Jesienna dynia

2,5 kg dyni (twardą część) zetrzec na tarce o grubych oczkach. i zasypać to 0,70 dag cukru..pozostawić na 2 godziny.Odlać około 2 szklanki soku i gotować okolo 1 godziny..pod koniec gotowania dodać 20 gram kwasku cytrynowego a po chwili do gorącej dyni dodoać 2 galaretki pomarańczowe.wymieszac dokladnie i gorace nakładać do słoiczków..I taki pyszny dżemik wychodzi..smacznego
skiba7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-05, 13:04   #29
Fraoch
Rozeznanie
 
Avatar Fraoch
 
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Wrzosowisko
Wiadomości: 784
Dot.: Jesienna dynia

Cytat:
Napisane przez skiba7 Pokaż wiadomość
2,5 kg dyni (twardą część) zetrzec na tarce o grubych oczkach. i zasypać to 0,70 dag cukru..pozostawić na 2 godziny.Odlać około 2 szklanki soku i gotować okolo 1 godziny..pod koniec gotowania dodać 20 gram kwasku cytrynowego a po chwili do gorącej dyni dodoać 2 galaretki pomarańczowe.wymieszac dokladnie i gorace nakładać do słoiczków..I taki pyszny dżemik wychodzi..smacznego
właaaśnie świetnie, że to przypomniałaś bo pamiętam że pare lat temu z ciocią to robiłam... ale mam sklerozę

dzięki
bo mam jeszcze 4 dynie i nie wiem co z nimi zrobić hyhy
__________________
Braon de dhrúcht na bhflaitheas,
Is deach de thobar na ngrás,
Go mbronna Dia ar d`anam
Is ar ár n-anam féin...

Fraoch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-23, 13:10   #30
shiral
Zadomowienie
 
Avatar shiral
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: płock/Wrocław/Poznań
Wiadomości: 1 873
Dot.: Jesienna dynia

Cytat:
Napisane przez mavika Pokaż wiadomość
A oto moja dynia z kaszą:
300g miazszu dyni
pol cebuli
pomidor
3 lyzki kaszy jeczmiennej lub kukurydzianej
oliwa
natka pietruszki

Na oliwie podduszamy posiekana cebule, dodajemy pokrojona w kostke (ok 1/1cm) dynie, podlewamy troszke woda lub bulionem i dusimy do miekkosci dyni. W tym czasie gotujemy kasze, sparzamy i obieramy pomidora a nastepnie kroimy go w kostke i dorzucamy do prawie gotowej dyni. Fajnie jak zacznie sie rozpadac! Doprawiamy ola, pieprzem, imbirem, ziolami, mieszamy z kasza i podajemy posypane natka pietruszki.

Wyszło bardzo samczne, cała rodzinka prosiła o dokładke a już nie było
__________________
Moja strona : ORGAZMUM
Zapraszam
shiral jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:07.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.