![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Jesienna dynia
Właśnie wypatrzyłam wątek o ozdobach z dyni, ślicznie one wyglądają, wszedzie teraz ich pełno, ale mnie kusi ich słodycz.....
Mam ochotę na jakąs potrawę z dyni, może ktoś zna przepis na coś ciekawego??? Ja umiem tylko z dyni wyłuskac pestki, hehe, robiłam tez placki (tak samo jak z jabłkami, w naleśnikowym cieście, pyyycha) no i z rozrzewnieniem wspominam dynie w lekkim occie z rodzynkami jaką robiła moja babcia i podawała zawsze do potrawki z kurczaka, mniam. Czekam na Wasze przepisy na jesienne danko z dyni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: wawa
Wiadomości: 328
|
Dot.: Jesienna dynia
fajny wątek....teraz sezon na dynie
kiedyś robiłam zupę z dyni... nie pamiętam przepisu, ale ostatno Pascal robił zupę z dyni, a i na tvn style w "Polska od kuchni" robili różności z dyni m.in. ciasteczka, które muszę koniecznie wypróbować:
__________________
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać ![]() Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem Théophile Gauthie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: wawa
Wiadomości: 328
|
Dot.: Jesienna dynia
Qrde, coś mi się tak rozjechało
![]() ![]() ![]() ![]()
__________________
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać ![]() Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem Théophile Gauthie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 158
|
Dot.: Jesienna dynia
prosiłabym o jakiś dokładniejszy przepis...może jakieś przetwory na zime
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Dot.: Jesienna dynia
Oo dzięki za odkurzenie mojego wątku
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 245
|
Dot.: Jesienna dynia
Okrągłe, żółte, pachnące słońcem dynie pojawiły się ostatnio na straganach. Żeby zamknąć trochę tego słońca w słoiku, wystarczy dynię zamarynować
Składniki: średnia, dojrzała dynia, pół szklanki octu 10-procentowego, 10 łyżeczek cukru, łyżeczka soli, litr wody, 10 szt. goździków Przygotowanie: dynię obrać z twardej skóry i luźnego miąższu, usunąć pestki, pokroić w kostkę o grubości centymetr na centymetr. Wodę zagotować z cukrem, solą, goździkami i wrzucić do niej dynię. Zagotować, wlewając pod koniec ocet, delikatnie zamieszać i natychmiast zdjąć z ognia. Przełożyć do czystych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować ok. 10 minut. Pestki oczyścić z miąższu i wysuszyć na papierze. Będą doskonałe do łupania. P.S. Od razu mówię że przepis mam od mamy , a ona od cioci. Więc nigdzie nie skopiowałam, chyba że zrobiła to moja ciocia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 245
|
Dot.: Jesienna dynia
Tłuszcze zawarte w pestkach dyni zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Około 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone. Kwasy nienasycone są niezbędne dla organizmu, są niezbędnym elementem do budowy witaminy D, hormonów, a także ścianek komórkowych. Kwasy tłuszczowe spełniają funkcję transportową enzymatycznych reakcji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: Jesienna dynia
teściowa robi zupę mleczna z dynią tzw, szczypaną
ja nie robiłam ...i...nie jadłam...ale ponoć dobre ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: Jesienna dynia
w wątku Zupy..zupy sa 2 przepisy na zupki dyniowe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 158
|
Dot.: Jesienna dynia
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 377
|
Dot.: Jesienna dynia
Poniewaz zaczyna sie sezon na dynie, postanowilam odswiezyc watek i wrzucic moje slodkie przepisy.
Makaron z dynia (Przepis dla 3-4 osob) -1,5 kg dyni (bez skorki i pestek) -400 g krotkiego makaronu (wg uznania) -1 mala lub srednia biala cebula -100 g masla -zabek czosnku -pietruszka -sol i pieprz wg wlasnego smaku Cebule nalezy drobno pokroic i wrzucic do rondelka z 50 g masla i pokrojonym w paski czosnkiem. Kiedy cebula bedzie juz zeszklona, nalezy wyjac czosnek i dodac pokrojona na drobne kostki dynie i posiekana pietruszke. Gotowac na wolnym ogniu, az masa nie bedzie jednolita. Reszte masla dodac na koniec przed polaczeniem z makaronem. W miedzyczasie nalezy ugotowac makaron (oczywiscie al dente) w osolonej wodzie. Moja przyszla tesciowa wrzuca do wody pol kostki rosolowej i czesc masy dyniowej przed wrzuceniem makaronu, co poprawia smak potrawy). Jesli danie bedzie "za suche" mozna dodac wiecej masla lub oliwy na koniec. Oczywiscie mozna podac z parmezanem. Podawac na goraco. Risotto z dynia (przepis dla 3-4 osob) -300 g ryzu -400 g dyni (bez skorki i pestek) -100 g masla -1 cebula -zabek czosnku -1,5 l rosolu miesnego -starty parmezan -sol i pieprz Pokrojona w drobne kostki cebule nalezy wrzucic wraz z 50 g masla i pokrojonym w paski zabkiem czosnku do garnka. Kiedy cebula bedzie szklista, nalezy wyjac czosnek. Nastepnie nalezy wrzucic pokrojona w kostki dynie i gotowac ok 5 min mieszajac, az powstanie jednolita masa. Jesli bedzie potrzebne, mozna dodac odrobine rosolu. Nastepnie nalezy dodac ryz i dokladnie wymieszac z dynia, a nastepnie rosol. Gotowac dosyc czesto mieszajac do momentu, az woda wyparuje. Wtedy dodajemy maslo. Na talerzu posypujemy parmezanem (nie trzeba) i dodajemy sol i pieprz do smaku wedle gustu. Placuszki dyniowe Tu przepis kopiuje i szczerze mowiac nie probowalam go jeszcze, ale brzmi tak pysznie, ze na pewno przyzadze niedlugo. Na koncu podaje link do strony oryginalnej. - pół kg dyni obranej ze skórki pozbawionej pestek wraz z miękką otoczką - 3 jajka - 3 łyżki cukru - 1-2 łyżki masła - szklanka mąki - szczypta soli - olej do smażenia - do podania: - śmietana - cukier - ewentualnie cynamon Dynię zetrzyj na grubej tarce. Żółtka oddziel od białek, po czym utrzyj z cukrem i masłem. Białka ubij na sztywno. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki. Racuszki smaż z obu stron na rumiano na rozgrzanym na patelni oleju. Podawaj na ciepło ze śmietaną, cukrem i ew. cynamonem. Racuszki można przyrządzić również w wersji słonej. Nie używa się wtedy cukru, a podaje je ze słonym sosem, choćby keczupem. http://kobieta.gazeta.pl/edziecko/2,..._PRZEPISY.html |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Jesienna dynia
Cytat:
![]() ![]()
__________________
Więc teraz serca mam dwa Smutki dwa I miłość po kres I radość do łez |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 6 678
|
Dot.: Jesienna dynia
A ja właśnie dzisiaj robiłam dynię z pomidorami.
I szło to tak: 80 dag dyni 50 dag pomidorów cebula łyżka mąki 2 łyżki śmietany olej sól, pieprz, zioła, na przykład bazylia Obraną i pokrojoną w kostki dynię zalewa się wrzątkiem z odrobiną oliwki i gotuje wolno na małym ogniu. Na rozgrzany olej na patelni wrzucamy drobno posiekaną cebulkę i smażymy do miękości, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Potem do zasmażki dodaje się śmietankę i trochę wywaru z dyni i rozprowadza się sos, żeby nie było grudek, następnie trzeba przyprawić do smaku. Dynię należy odcedzić, pomidory obrać ze skórki i pokroić na cząstki, dodać do dyni i jeszcze lekko poddusić, doprawić przyprawami i jeszcze odcedzić, bo pomidowy puszczają dużo soku. Na końcu dodajemy sos, można też dynię z pomidorami polać sosem na talerzu. Fajnie smakuje z ryżem, albo ziemniaczkami, my dziś jedliśmy z chlebkiem, a danie posypałam jeszcze zieloną pietruszką pomieszaną z odrobiną (ale małą bo i tak jest bardzo aromatyczne) lubczyku. I dobre było. A z warstwy wierzchniej dyni (bo zamiast obrać, to ją mąż wydrążył) mój mąż zrobił ludka i teraz straszy gości... ![]() A że mam jakąś dziwną fazę na dynię, to pewnie jeszcze jakiś dzień najbliży zamarynuję, albo placuszki zrobię, choć będzie to mój pierwszy raz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 4 828
|
Dot.: Jesienna dynia
odświeżam, bo sezon na dynię się zaczął
![]() kusi mnie zupa z dyni, ale nie wiem jak rozpoznać czy dynia jest już dojrzała, dobra do obróbki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Wrzosowisko
Wiadomości: 784
|
Dot.: Jesienna dynia
właśnie co z dyni? mam ich kilka i nie wiem co zrobić
![]() A tu link do fajnego przepisu na dynie chili i tam pisze że ponoć dojrzała jest gdy "dzwoni" ![]()
__________________
Braon de dhrúcht na bhflaitheas, Is deach de thobar na ngrás, Go mbronna Dia ar d`anam Is ar ár n-anam féin... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Wrzosowisko
Wiadomości: 784
|
Dot.: Jesienna dynia
Surówka z dyni
![]() 20 dkg dyni 2 jabłka sól cukier pół szklanki śmietany koperek do doprawienia lub pietruszka Dynie i jabłka zetrzeć na tarce (grube oczka) posolić i lekko pocukrzyć do smaku. Wymieszać ze śmietaną i zieleniną. Łatwa i smaczna na jesienne obiadki ![]() Śmietanę można zastąpić majonezem lub olejem - ja jednak wolę tą wersję śmietanową ![]() Poza tym zamiast jabłek (najlepiej kwaśne - wtedy sałatka nie jest aż tak słodka) można dodać żurawin lub dżemu z borówek. A surówka dobra do dań mięsnych (drób, ryby) lub leniwych pierogów czy naleśników z serem ![]() Polecam. Zupa z dyni 30 dkg dyni 3 cebule 1 i pół szklanki mleka 2 - 3 ziemniaki 1 łyżka masła pół szklanki zielonego groszku konserwowego sól pieprz natka pietruszki Cebulę obrać, opłukać, zalać wrzącą wodą, osolić i nastawić do gotowania z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami . Dodać umyta dynię , obraną ze skórki , oczyszczoną i pokrojoną w kostkę. Włożyć połowę masła i ugotować do miękkości (ok 20 min). Lekko przestudzić, zmiksować (bądź przetrzeć przez sitko) podgrzać i dodać groszek, pogotować chwilkę aż zawrze i odstawić. W tym czasie zagotować mleko z resztą masła. Dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz natką. Troszkę pracochłonna ale mi smakuje baardzo ![]() ![]() PS. Oba przepisy wypróbowane ![]()
__________________
Braon de dhrúcht na bhflaitheas, Is deach de thobar na ngrás, Go mbronna Dia ar d`anam Is ar ár n-anam féin... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomości: 277
|
Dot.: Jesienna dynia
chetnie bym sprobowala tej zupy, bo jedyne co na razie potrafilam zrobic z dyni to dekoracje na halloween:P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 13 252
|
Dot.: Jesienna dynia
Ja polecam placki dyniowe. Są pycha
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Wrzosowisko
Wiadomości: 784
|
Dot.: Jesienna dynia
Cytat:
![]() ![]() placki też lubię ... wogóle lubie dynie ... a z takiej jednej to można narobić wszystkiego starsznie duuużo ^^
__________________
Braon de dhrúcht na bhflaitheas, Is deach de thobar na ngrás, Go mbronna Dia ar d`anam Is ar ár n-anam féin... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 6 629
|
Dot.: Jesienna dynia
ja sie zamierzam zrobic cos takiego (tylko ciagle nie maja dyni w moim warzywniku...:/)
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,...7,0,2.html?v=2 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: kociewie
Wiadomości: 5 848
|
Dot.: Jesienna dynia
Kobitki kochane, dziękuję za mnóstwo przepisów, z których zamierzam skorzystać
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Wrzosowisko
Wiadomości: 784
|
Dot.: Jesienna dynia
hyhyhy nooo bo z dyni to można mase ciekawych rzeczy wykombinować
![]() ![]() PS. pochwal się później wynikami z dynio-mani ![]()
__________________
Braon de dhrúcht na bhflaitheas, Is deach de thobar na ngrás, Go mbronna Dia ar d`anam Is ar ár n-anam féin... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-03
Wiadomości: 95
|
Dot.: Jesienna dynia
robiłam kiedyś zupę z dyni i jakoś sypnęło mi się za dużo cynamonu... według mnie była gorzka i wstrętna ale mój ówczesny TŻ zjadł cały garnek hehe
__________________
Uwielbiam dzieci. Zwłaszcza płci męskiej w wieku od 18 do 40 lat. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: kociewie
Wiadomości: 5 848
|
Dot.: Jesienna dynia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Wrzosowisko
Wiadomości: 784
|
Dot.: Jesienna dynia
Cytat:
![]() ![]() Pomidora no ja myślę że nie będzie tu żadnego wymigiwania się ![]() ![]()
__________________
Braon de dhrúcht na bhflaitheas, Is deach de thobar na ngrás, Go mbronna Dia ar d`anam Is ar ár n-anam féin... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 6 629
|
Dot.: Jesienna dynia
A oto moja dynia z kaszą:
300g miazszu dyni pol cebuli pomidor 3 lyzki kaszy jeczmiennej lub kukurydzianej oliwa natka pietruszki Na oliwie podduszamy posiekana cebule, dodajemy pokrojona w kostke (ok 1/1cm) dynie, podlewamy troszke woda lub bulionem i dusimy do miekkosci dyni. W tym czasie gotujemy kasze, sparzamy i obieramy pomidora a nastepnie kroimy go w kostke i dorzucamy do prawie gotowej dyni. Fajnie jak zacznie sie rozpadac! Doprawiamy ola, pieprzem, imbirem, ziolami, mieszamy z kasza i podajemy posypane natka pietruszki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: kociewie
Wiadomości: 5 848
|
Dot.: Jesienna dynia
Zrobiłam dynię z makaronem
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-10
Lokalizacja: domeczek
Wiadomości: 307
|
Dot.: Jesienna dynia
2,5 kg dyni (twardą część) zetrzec na tarce o grubych oczkach. i zasypać to 0,70 dag cukru..pozostawić na 2 godziny.Odlać około 2 szklanki soku i gotować okolo 1 godziny..pod koniec gotowania dodać 20 gram kwasku cytrynowego a po chwili do gorącej dyni dodoać 2 galaretki pomarańczowe.wymieszac dokladnie i gorace nakładać do słoiczków..I taki pyszny dżemik wychodzi..smacznego
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Wrzosowisko
Wiadomości: 784
|
Dot.: Jesienna dynia
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() bo mam jeszcze 4 dynie i nie wiem co z nimi zrobić hyhy
__________________
Braon de dhrúcht na bhflaitheas, Is deach de thobar na ngrás, Go mbronna Dia ar d`anam Is ar ár n-anam féin... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: płock/Wrocław/Poznań
Wiadomości: 1 873
|
Dot.: Jesienna dynia
Cytat:
Wyszło bardzo samczne, cała rodzinka prosiła o dokładke a już nie było ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:07.