![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Filologia angielska tłumaczeniowa z japońskim UŚ
Witam, jestem tegoroczną maturzystką z Gliwic. Wybieram się na kierunek Filologia angielska z językiem japońskim na Uniwersytecie Śląskim. Co do wyników matury to przewiduje 96% z rozszerzenia z angielskiego z ustnej otrzymałam 100%. Po długich rozterkach zdecydowałam się podążać za tym co zawsze mnie pociągało a mianowicie filologią. Czy ktoś jeszcze wybiera się może na ten kierunek?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Filologia angielska tłumaczeniowa z japońskim UŚ
Cześć, ja się wybieram... Był to... i zresztą, nadal jest mój wymarzony kierunek, ale moje wyniki nie są powalające.
Ang ustny - 90% Ang podst - 100% Ang rozsz - 84% Chyba zrobię sobie przerwę i przez ten rok się douczę tego angielskiego, znajdę pracę. Już sama nie wiem, co robić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Witam
![]() E tam... to są bardzo dobre wyniki, choć kierunek oblegany to myślę, że masz szanse ![]() A tak poza tym, to ja też wybieram się na UŚ ![]() ![]()
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Też się wybieram. Mam z R 79%. W tamtym roku na japoński dostały się osoby od około 65% a było więcej chętnych niż jest obecnie. Nie ma co panikować. Biorą około 100 osób a po 1 sesji zostaje 15-20.
You have no responsibility to live up to what other people think you ought to accomplish. I have no responsibility to be like they expect me to be. It's their mistake, not my failing. Edytowane przez Maboroshi Czas edycji: 2014-06-29 o 00:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Dzięki za info, bałam się strasznie, że to nie wystarczy, kamień spadł mi z serca
![]() Ale odsiew haha :P ale w sumie to lepiej bo jak nawet komuś nie poszło powalająco na maturze to i tak się dostanie, a potem musi się wykazać pracą własną i chęcią. Macie jakieś podstawy z japońskiego? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Swoją drogą odsiew nie jest przez japoński a m.in przez angielską fonetykę i egzamin z PNJA.
You have no responsibility to live up to what other people think you ought to accomplish. I have no responsibility to be like they expect me to be. It's their mistake, not my failing. Edytowane przez Maboroshi Czas edycji: 2014-06-29 o 02:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Właśnie, dziewczyny, czy ktoś poza mną nie potrafi japonśkiego
![]() Tzn. uczyłam się hiragany, katakany, trochę kanji, ale to jest naprawdę minimum kompletne. Jak się zepnę to sobie poradzę ![]() A z hiszpańskim, jak tam z progami itp? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Japoński jest łatwy do zaliczenia, bo w odróżnieniu do np. chińskiego czy francuskiego nie śpieszymy się z materiałem (przynajmniej na pierwszym roku). Najgorsza jest dość duża ilość kanji tygodniowo, bo profesor z UJ postanowił, że nie możemy być gorsi od japonistyk pod tym względem. Na pocieszenie - mimo iż jest to 12-15 kanji tygodniowo do każdego jest tak koło 5 złożeń - nie ma tragedii. W tamtym roku większość osób była z zerową znajomością japońskiego. Pierwsze dwa-trzy tygodnie to nauka hiragany, katakany, dzień dobry, "mam na imię", "jestem studentem". Japońskim naprawdę nie trzeba się martwić. Największą zmorą studentów specjalności tłumaczeniowej jest fonetyka. Bo tam masz co tydzien średnio 500 słówek tygodniowo. Na początku jest mniej coś około 300 a na końcu 900. A potem zaliczenie z całości - pare tysięcy.
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ale już wolę tak się uczyć, niż zakuwać jakąś teorię z książek, jak na większości kierunkach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Od teorii nie uciekniesz. Też są przedmioty gdzie się kuje na pamięć teorie i się zastanawia po kiego nam to.
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Jestem na 3 roku filologii angielskiej z japońskim na UŚ i jeśli chodzi o sam język japoński, to na pierwszym roku jest banalnie. Gramatyka to podstawy - Minna no Nihongo. Problemy mogą sprawiać kanji, bo ich do nauki jest strasznie dużo, a większość zupełnie niepotrzebna na tym etapie nauki (np. wzrost kursu jena).
Jednak pamiętajcie, że będziecie studiować FILOLOGIĘ ANGIELSKĄ. Jak podejdziecie do tego lekko, jak już wielu studentów zrobiło, z podejściem, że co tam angielski, to odpadniecie po semestrze. Największy killer to PNJA, przez który odpadło na japońskim 2 lata temu prawie 70% studentów, a ostatnio 50%. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny nie dostałam się... Nie wiem, co mam robić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
na którym jesteś miejscu? Rok temu lista poszła w dół o dobre 80 miejsc. Jeszcze nie panikuj. Też się nie dostałam. Poczekamy do 16tego.
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
119. Musiałabym za rok poprawić ustny o 10 procent, a rozszerzenie o 5. Bardzo mnie to boli, bo 50% nie dostałam z tej matury.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ludzie się wpisują przy rekrutacji na pierdyliard kierunków i specjalizacji. Zobaczysz, że lista poleci w dół.
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
No to trzymam kciuki za nas.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
@Maboroshi - A co, jeśli się nie dostaniesz? Chciałam zrobić sobie rok przerwy, iśc do pracy, oduczyć się zarówno angielskiego, jak i japońskiego i za rok podejść znowu do matury. Ale moi rodzice mają inne plany i mi narzucają iście do prywatnej uczelni w Katowicach.
Oddałabym w tej chwili wszystko, żeby się tam dostać. Ah, i wiesz jak te punkty do rekrutacji mają się do naszych wyników? Bo nie umiem nijak tego odpowiednio przeliczyć/dopasować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie słuchaj rodziców. 1 rok to nic a potem będziesz żałować. Matura ustna się liczy jako 1 pkt. Za ustną masz 90 punktów. Matura rozszerzona jako 2 punkty - 168 punktów. Łącznie 258 przy twoich wynikach. Jak się nie dostanę to będzie to moja osobista tragedia. W tamtym roku się dostałam, ale wyleciałam przez łacine. A w sumie to przez fonetyke, którą w ostatniej chwili zaliczyłam (kosztem łaciny i wykładów). Zasmakowałam już tych studiów i nie wyobrażam sobie nie dostać się.
You have no responsibility to live up to what other people think you ought to accomplish. I have no responsibility to be like they expect me to be. It's their mistake, not my failing. Edytowane przez Maboroshi Czas edycji: 2014-07-13 o 17:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Ja też żałuję, że nie złożyłam na j. angielski z językiem biznesu, bo bym się dostała...
W ogóle się tego po mich rodzicach nie spodziewałam, ale ja... chyba nie mam wyboru. Będę studiować na jakiejś prywatnej to przecież nie będę miała czasu przygotować się do matury (oni mi mówią, że będe miała kontakt z językiem angielskim przecież). Nigdy nie byłam ani nieśmiałą "pipą", ani głupią panikarą, ale pierwszy raz po prostu mi się ręce załamują. Czekam na tę środę po prostu... A obecnie coś studiujesz? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Stawiaj się. Przecież Cię zmusić nie mogą. Moi nie chcieli słyszeć o zmienie kierunku na filologie w sosnowcu. Uparłam się i przyszłam studiować, szkoda tylko, że udało mi się wylecieć a teraz niewiadomo czy się dostanę. ![]() Nie. Ale planuje złożyć papiery na WSB w Dąbrowie na stosunki międzynarodowe - handel miedzynarodowy w języku angielskim. Chce iść na zaoczne jako dopełnienie filologii, ale jak się nie uda to nie będę miała wyboru i pójdę tam dziennie. Za rok bym próbowała znowu na filologie i najwyżej bym się na WSB przenosiła na zaoczne. Matury już nie poprawie, bo w tym roku miałam ostatnią szansę (z której nie skorzystałam, bo łudziałam się, że uda mi się jakimś cudem zaliczyć semestr na tłumaczeniówce japońskiej). W następnym roku bym musiała pisać całą mature od nowa, z polskim i matematyką itd. O ile matematyka to nie problem, bo wcześniej zdawałam rozszerzoną to polski pisemny i ustny by mnie zabił. Anyway jakbyś chciała pogadać mniej na 'widoku' to podrzuć mi na priv linka do facebooka czy coś i można pogadać bez widowni.
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
W takim razie podałam linka do mojego konta na fb
![]() ---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ---------- Jakbyś nic nie dostała to sama mi wyślij, bo nie wiem, czy się potrafię obsługiwać tymi wiadomościami... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, spokojnie, lista rezerwowa zawsze rusza
![]() ![]() Wiem, że gdzieś na prywatnej uczelni w Kato uczą ang + chiński (lub japoński). Nie wiem dokładnie gdzie, ale pamiętam, że przewinęła mi się w necie oferta. Edytowane przez irmusiek Czas edycji: 2014-07-13 o 21:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Poważnie? I na pewno nie mówisz o żadnej szkole językowej? Zaciekawiła mnie ta informacja, ale szukam w google i nic nie mogę znaleźć, a jedyne trafienie jako anglistyka +chiński/japoński to UŚ.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Dokładnie, tez prosiłabym o zlokalizowanie tej uczelni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Sent from my GT-S6802 using Wizaz Forum mobile app |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Byłam na stronie Gallusa i WSZOP, ale o ile mają anglistykę to specjalizacje nie powalają. Może faktycznie rok temu mieli coś więcej, ale nie było chętnych i się z tego wycofali. Chociaż patrząc na rankingi obleganych kierunków z zeszłego i z tego roku to anglistyka+język orientalny na UŚ jest dość oblegana.
Cóż, czyli na Śląsku nadal tylko UŚ ma japoński i chiński, a tak to są same szkoły językowe, albo prywatni korepetytorzy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
Wiem ze w Czestochowie na AJD jest ang+chinski ale jak to tam wygląda, niby nowosc. Są tam tez prywatne, mozna sprawdzic
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
O języka orientalnych w Częstochowie, w tym o japonistyce czy stosunkach międzynarodowych z japońskim słyszałam już wiele lat temu, ale chyba ten kierunek widnieje tylko na papierze. Mój kuzyn studiował w Częstochowie i z tego co słyszałam to to miasto nie oferuje zbyt dobrych studiów.
Co do chińskiego to UJ ponoć w tym roku ruszył z sinologią, bo tak to do tej pory mieli chiński jedynie jako lektorat. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Wiem, że nie wypada pisać post pod postem, ale zależało mi na wyszczególnieniu informacji.
Tak sobie przeglądam inne forum i ktoś zapodał link do studiów na uniwerku w Łodzi do studiów azjatyckich w języku angielskim. Nie jest to co prawda anglistyka, ale jakby komuś zależało przede wszystkim na japońskim lub chińskim to może na to rzucić okiem. To co najważniejsze: rekrutacja trwa do 17 lipca, więc jak po przesunięciu listy na UŚ okaże się, że nadal nic z tego to można pomyśleć nad tym. Link do strony zakładu: http://zaw.uni.lodz.pl/studia/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:32.