|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
daleka wyprawa a skutki uboczne
W lipcu wybieram sie do Dohy.Nigdy wczesniej nie podrozowalam poza rejon Europy,a w Europie i tak byly to tylko:UK,Niemcy,Czechy,Sl owacja,Slowenia i Niemcy.Slyszalam,ze wybierajac sie tak daleko na miejscu docelowym mozna dostac wysypki,biegunki,zemdlec i w dziwaczy sposob zareagowac na zmiany temperatury.Ile w tym prawdy?Jak temu zapobiec?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: daleka wyprawa a skutki uboczne
Wodka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;47092648]Wodka.[/QUOTE]
Dokładnie tak. Jeden kieliszek rano każdego dnia. ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;47092648]Wodka.[/QUOTE]
![]()
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Niestety wodki nie pije...lyk spowodowalby wymioty
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Wódka w kraju gdzie obowiązuje prohibicja i to jeszcze w czasie ramadanu?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
BAN stały
|
![]()
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;47092949]Mozliwe, ze i tak bedziesz wymiotowac jak sie nie napijesz. Lepiej wiec juz sie napic.[/QUOTE]
Na pewno skorzystam z twojej rady na bardzo wysokim poziomie ![]() ---------- Dopisano o 23:45 ---------- Poprzedni post napisano o 23:42 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Tak sie sklada, ze moja rada jest na wysokim poziomie. Lepszej nie znajdziesz. Picie wodki jest konieczne jesli jedzie sie do bardzo cieplego kraju. Mowil mi to zolnierz, ktory walczyl ponad 30 lat temu w Afryce i ktory od tego czasu regularnie ja odwiedza.
Nie wiem wiec, po co te bzdurne dogadywanie o wysokim poziomie. Myslalam, ze pytasz, bo chcesz uzyskac konkretna porade. Widac jednak, ze chcesz tylko pomarudzic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Aggis Czas edycji: 2014-06-29 o 22:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
BAN stały
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;47093051]Tak sie sklada, ze moja rada jest na wysokim poziomie. Lepszej nie znajdziesz. Picie wodki jest konieczne jesli jedzie sie do bardzo cieplego kraju. Mowil mi to zolnierz, ktory walczyl ponad 30 lat temu w Afryce i ktory od tego czasu regularnie ja odwiedza.
Nie wiem wiec, po co te bzdurne dogadywanie o wysokim poziomie. Myslalam, ze pytasz, bo chcesz uzyskac konkretna porade. Widac jednak, ze chcesz tylko pomarudzic.[/QUOTE] W zaden sposob nie dogadywalam-potwierdzilam jedynie slusznosc i przydatnosc Twojej porady... ![]() ---------- Dopisano o 23:54 ---------- Poprzedni post napisano o 23:52 ---------- [QUOTE=xanyax;47093064]Przecieram oczy z niedowierzaniem. Szampan? Super! Wódka jest żeby przepłukać żołądek a nie po to żeby świętować.. Wodka nie wchodzi w rachube... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
No to umrzesz na wysypkę o zawroty głowy, to dalej niż Hiszpania w końcu. Jedyne co pozostaje Ci radzić to wybór gustownej trumny i oprawy muzycznej która wzruszy żałobników na tyle zeby nie opowiadali sobie ze to było do przewidzenia, bo przecież znajomy juz po Hiszpanii wysypki dostał
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Mam znajomego, który bardzo często podróżuje w jakieś tropikalne klimaty ale pierwszy raz słyszę o wódce. Znalazłam też coś takiego http://pogromcymitowmedycznych.pl/my...ymi-chorobami/
Nie wiem, może to faktycznie działa (przynajmniej na niektórych), na medycynie się nie znam. Ja mogę poradzić tylko picie wody butelkowanej a nie z kranu i dokładne mycie owoców przed zjedzeniem. Co do ciepła to pewnie na początku da się we znaki ale jak dziewczyny piszą że wszędzie jest klima to trzeba mieć nadzieję, że będziesz żyć ![]()
https://www.youtube.com/watch?v=FMaK4DS_ulE Edytowane przez Arrianna Czas edycji: 2014-06-30 o 02:44 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
przede wszystkim to chyba najgorszy moment na podroze w tamte rejony:P temperatury porazaja to po 1.
poza tym zaczal sie Ramadan.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Buc
|
Cytat:
to coś delikatny ten kolega, zresztą sorry ile lecisz do Hiszpani? 3h? szpitale bezpłatne dla obcokrajowców?
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
W Egipcie piłam alkohol właściwie codziennie i niestety, ale to nie pomogło, bo zemsta i tak była.
Co do podróży samolotem - Doha naprawdę nie jest aż tak daleko ![]()
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Owszem, możesz być narażona na takie ,,atrakcje", głównie ze względu na to, że tam jest inna flora bakteryjna, dla nas obca. Co możesz zrobić? Nie pić wody z nieznanego źródła (np. w restauracji proś o butelkę, bo do szklanki mogą nalać Ci wody z kranu), myj zęby również wodą z butelki, albo przynajmniej przegotowaną. Nie jedz owoców ze skórką. Weź ze sobą nifuroksazyd, bo działa rewelacyjnie. Ja nie piłam też napojów z kostkami lodu.
Nie jest prawdą, że takie rzeczy tylko w Egipcie - moja mama takie sensacje miała też we wschodniej części Turcji, koleżanka w Chinach, kuzynka po pobycie w Indiach miała biegunkę jeszcze tydzień po powrocie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Cześć,
1. skonsultuj się z lekarzem w sprawie zalecanych na ten rejon świata szczepień 2. nie kupuj jedzenia na ulicy 3. nie pij wody z publicznych ujęć 4. w samolocie jest niższe ciśnienie, może Cię boleć głowa lub nogi, na głowę polecam żucie gumy podczas startu i lądowania, na nogi wygodne, nieobciskające buty 5. "jet lag" czyli poczucie niezgrania się z lokalnym zegarem występuje w podróżach, gdzie mijasz kilka stref czasowych, po paru dniach mija, po powrocie do Polski przerobisz go znowu 6. kup sobie prywatnie podróżne ubezpieczenie medyczne, Allianz albo AXA, wyjdzie Cię to pewnie około 50złotych za osobę a zapewnia zwrot kosztów w razie wypadku, choroby, szpitala. Ja nie dowierzam umowom międzynarodowym w tej kwestii, znam przypadki kiedy ktos i tak musiał płacić z własnej kieszeni, i wtedy takie ubezpiecznie ratuje nam dupę 7. NIE PANIKUJ. Ludzie podróżują i żyją ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
#21 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Arkona - w Katarze jest o godzinę później, więc myślę że jet lag autorce nie grozi ![]() trzeba też pamiętać, że 2 dni temu zaczął się Ramadan, nie wolno pić i jeść publicznie, prawie wszystko w ciągu dnia będzie zamknięte, nie można sobie publicznie okazywać uczuć (to akurat nie tylko w czasie Ramadanu ![]() Edytowane przez Aggis Czas edycji: 2014-07-01 o 16:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:24.