|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Pytanie do mam dzieci w wieku 6-14 lat
Witam wszystkie mamy
![]() Jestem ciekawa, czy znacie jakieś gazetki, czasopisma, magazyny dla dzieci o tematyce ekologicznej - czy kupujecie je swoim dzieciom? Jak Waszym zdaniem powinno wyglądać idealne czasopismo o edukacji ekologicznej dla dzieci? Jakie artykuły powinny się w nim znaleźć? Jak zachęcić dzieci do dbania o środowisko naturalne? Jestem bardzo ciekawa Waszych opinii na ten temat ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
wańka wstańka
|
Dot.: Pytanie do mam dzieci w wieku 6-14 lat
Cytat:
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
@ajah, dziękuję za szczerą opinię.
Myślę, że dla wielu rodziców edukacja ekologiczna jest ważnym elementem wychowania dzieci. Niektóre tematy, takie jak świadoma konsumpcja, oszczędzanie energii, wody, segregowanie odpadów, powinny być podejmowane z dziećmi już od najmłodszych lat, aby wyrobić w dzieciach dobre nawyki. Edukację ekologiczną można przedstawić w ciekawej formie, np. zgadywanek, rebusów, kolorowanek, wspólnej zabawy - w tym mogą pomóc właśnie takie czasopisma. Jakie w takim razie kupujesz gazetki swojemu dziecku? Co w nich uważasz za najbardziej wartościowe? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Korzystamy z książek, internetu (szukanie materiałów, wydruki tematyczne). Dbamy o to, by nie kupować nadmiaru papieru, który później i ak trzeba wrzucić do (odpowiedniego) kosza.
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
mnie rownież taka gazetka by nie zainteresowała
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
taka gazetka do kolejny papierowy śmieć,
a znając zawartość wydawanych gazetek 20 % treści to będą reklamy zachęcające do zakupu następnych śmieci moim skromnym zdaniem ekologia to ściema: segregacja śmieci nie istnieje, jestem w trakcie budowy domowy, powstaje przy tym bardzo dużo odpadów: folia, papa, kleje, pianki, styropian, drewno, gwoździe, puszki po piankach, butelki po napojach w wielkich ilościach wszystko posegregowane w osobnych zawieźliśmy na wysypisko, gdzie są opisane kontenery: gruz, zielone, metale, izolacyjne .... rozdzielamy nasze śmieci na poszczególne rodzaje i przylatuje facet z budki: - co pan tu robi ? do jedynki (nr kontenera z mixem) wszystko ! sprzęty są nienaprawialne śrubki do rozkręcania zatopione w plastiku albo nie pasujące do żadnego śrubokręta urządzeń energooszczędnych też nie opłaca się kupować, bo zakup zwraca się dopiero po 10 latach (właśnie wybieram zamrażarkę), o ile się wcześniej nie popsuje w tym roku popsuły mi już dwa głupie spryskiwacze do roślin, psik =psik z płynu do szyb też nie działa, muszę kupić czwarty, a trzy poprzednie (z herbicydem w środku) wywalić moje dzieci zanoszą do szkoły makulaturę, nakrętki i elektrośmieci (dla mnie to rzecz jak najbardziej oczywista i wygodna, dzięki temu mam więcej miejsca w domowym koszu i worki oszczędzam) na koniec roku dostały dyplomy za surowce wtórne, po cholerę mi dyplom i kolejny śmieć, w ilu szkołach drukowano takie durne dyplomy i ile papieru na to zużyto ? ekologicznie byłoby nic nie drukować Edytowane przez 749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 Czas edycji: 2014-07-25 o 12:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Rozumiem, że dla Was sama idea drukowanego czasopisma nie jest dobra - a co byście powiedziały na czasopismo elektroniczne?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
@ollencja opisane przez Ciebie historie są naprawdę przykre. To świadczy tylko o tym, jak wiele trzeba jeszcze zrobić i jak bardzo naszemu społeczeństwu potrzebna jest edukacja ekologiczna - od podstaw!. To od nas i naszych dzieci zależy, czy wreszcie coś się zmieni.
Pocieszające jest to, że są takie osoby jak Ty ![]() Jak zatem uczyć o ekologii? Za pomocą jakich metod? Jaka forma trafi do dzieci? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rotmistrz
|
OLLENCJA
Fakt, w Polsce z segregacja smieci jest ciezko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Nie interesuje mnie i nie kupowałabym -eko i gazeta papierowa?
![]() Do dzieci trafia przykład z góry+ podróże, aby zobaczyć jak to wyglada w innym świecie- przyklad czech- skupują butelki i kolejny egipt- wywalanie reklamówek do morza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Gazetek dla dzieciaków jest sporo.Znakomita większość to chłam ...tylko że z badziewnym dodatkiem prezentem
Całkiem długo kupowałam młodej CUDACZKA. 7 zł albo 8 zł ale jest to miesięcznik, i warto. Polecam.Jakos przestałam, ale może znowu zacznę. W każdym razie o tematy eko również tam zahaczali. Myślę ze gazetka tylko o takiej tematyce byłaby dla dziecka nudna |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Przypomniało mi się jak tato mi prenumerował Świerszczyk. Ja mam zamiar niedługo zaprenumerować kilka czasopism dla dzieciaków, w tej chwili jestem jeszcze w fazie wybierania tytułów, teraz to chyba w każdym czasopiśmie dla dzieci temat eko się porusza.
Edytowane przez Morka1 Czas edycji: 2014-09-30 o 16:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Pismo o tematyce stricte ekologicznej chyba nie będzie dosyć atrakcyjne dla dziecka.Czasopisma o ogólnie tematach popularnonaukowych wspierają rozwój ekologicznej świadomości u dziecka. Ekologia sama w sobie raczej dziecka nie interesuje więc musi się poruszać po czymś ciekawym np. temat zwierząt, geografia, ogólnie przyroda.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Nie słyszałam o typowych gazetach o ekologii dla maluchów, ale wiele ciekawych książeczek i broszurek moja mała dostawała w przedszkolu w ramach akcji Kubusia. No i na stronie wody Żywiec Zdrój jest trochę gier edukacyjnych opartych o informacje na temat oszczędzania wody
![]() |
#15 |
Kobieta z klasą
|
Popieram. Zamiast gazetki typowo ekologicznej chyba lepszym rozwiązaniem będzie edukacja poprzez zabawy, konkursy, akcje. Dzieciaczki potrzebują ruchu i rywalizacji, a gazetka im tego nie zapewni. Wydane pieniądze + kolejny odpad. Proponuję współpracę ze szkołami i przedszkolami, a pieniądze, które miały by być wydane na drukowanie papieru przeznaczyć na atrakcyjne nagrody, bo dyplom to sorry, ale żadna atrakcja.
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Dziękuję Wam za wszystkie odpowiedzi.
Edukacja poprzez zabawy, konkursy - jak najbardziej. Ale gdzie szukać inspiracji? Pomysłów? Na blogu: http://zabawyizabawki.blogspot.com/2...a-konkurs.html jest recenzja czasopisma "MiniLO&Aniela". Czy któraś z Mam spotkała się z tą gazetką? Edytowane przez karo505 Czas edycji: 2014-10-08 o 11:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Nigdy nie słyszałam o tym
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Macie racje, sama ekologia jest malo atrakcyjnna dl adzieci, ale jakby to polaczyc z przyroda, to kto wie...My ostatnio prenumerujemy pismo National Geographic odkrywca i Mloda zachwycona. Sprawdza informacje, czyta, a ja sie ciesze, bo jak patrze na te badziewne gazetki w kioskach, ktore tylko oglupia dzieciaki, ale przyciagaja gadzetami, to mi rece opadaja.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
wydaje mi się że tak jest bo National Geographic ma już bardzo mocno wyrobioną renomę o którą muszą dbać - więc ich artykuły muszą być bardzo solidnie przygotowane. A jeśli o gazetki typu ogłupiacze w stylu bravo czy tam innych to całe szczęście udało się ich mi ich uniknąć....
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
to prawda, jednak co marka, to marka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
W National Geographic odkrywca są przepiękne zdjęcia ale mam wrażenie, że artykuły są przeznaczone dla starszych dzieci. Brakuje mi tam zgadywanek, zabaw, ciekawostek - czegoś, co będzie również zabawą, a nie tylko nauką.
Mimo wszystko czasopismo jest warte uwagi - jeśli ktoś ma starsze dzieci ![]() ---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ---------- Cieszę się, że wy również dostrzegacie problem zalewającej nas masy ogłupiających błyszczących pisemek dla dzieci kuszących plastikowymi tandetnymi gadżetami, które zepsują się zanim dotrzemy do domu. Niestety, często obserwuję w Empiku sytuacje, gdzie rodzic pozwala małemu dziecku wybrać sobie gazetkę, nie zastanawiając się, że to on powinien naprowadzić dziecko, pokazać, co jest wartościowe, jak z setki złych treści wybrać perełki, czym się kierować w wyborze... Czemu się tak dzieje? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
@karo505 w pełni się zgadzam. Może to wszystko wynika z lenistwa rodziców, z tego,że nie doceniają siły dobrej lektury w kształtowaniu dziecka? Bardzo często jest tak,że sami rodzice nie czytają, a to nie zachęca maluchów. A przy wspólnym wybieraniu można też wyrobić w dziecku poczucie zaufania i troski.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Nie kupuję gazetek dla dzieci oprócz cudaczka. W przedszkole/szkole jest solidna edukacja ekologiczna plus przykład z domu. Pisemka nie są do tego pomocne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Natomiast National Geographic to calkiem co innego, to zainteresowanie światem, nie tlyko przyrodą, ale też historią. W liceum lubiłam czytać i oglądać NG, potem trochę te zainteresowania sie zmieniły, a bardzo fajnie, że pojawiła się wersja dla młodszych - ale jednak nie przedszkolaków, to jest dedykowane uczniom. Jak weszłam na stronę ngo i zaskoczyła mnie miło cena ![]() Edytowane przez Bezmleczka Czas edycji: 2014-12-01 o 09:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Ja mysle, ze kazdy sposob jest dobry, aby dziecko czegos sie nauczyło.
I wiedzy nigdy za wiele... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
nie chodzi o samą wiedzę ale też o przyzwyczajenie dziecka do obcowania ze słowem pisanym. Jakakolwiek lektura magazynu czy czasopisma w jakiś sposób rozszerza horyzonty dziecka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Moje dzieci w wieku: 7 i 9 większość edukacji ekologicznej wynoszą z domu
![]() Osobiście nie znam czasopisma zajmującego się wyłącznie tym tematem, jednak wiem, że jest wiele innych, które mają artykuły odnoszące się do tej tematyki. O tym jednak pisały moje przedmówczynie ![]() Jedak, żeby dzieci zainteresować tematem ekologii (tak jak innymi) należy "wejść" do szkół oraz przedszkoli. U nas tak jest i widzę, że przynosi to efekty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:14.