|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
obiad na upał - co jecie?
Na plotkowym, bo tu jednak więcej luda siedzi i w sumie nie chodzi mi o przepisy, tylko o pomysły i moją zwykła ciekawość. Co Wy tam jecie, jak konacie z upału?
![]() U mnie już przerobiliśmy: - chłodnik klasyczny - gazpacho - naleśniki na zimno z jogurtem greckim i jagodami i co by tu jeszcze na zimno ?
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: obiad na upał - co jecie?
Zupa owocowa.
Edytowane przez Karinio Czas edycji: 2014-07-29 o 11:50 |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
- pierogi z owocami (jagody
- makaron na zimno z musem truskawkowym - naleśniki z serkiem mascarpone i truskawkami |
|
|
|
|
#4 |
|
Rozeznanie
|
Sałatki, sushi, kuskus na zimno albo makarony.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzeniona
|
Ja szczerze powiedziawszy to w upały raczej nie jem obiadu. Wiem, że to pewnie źle, ale jak jest tak gorąco to nie mam ochoty na nic innego jak owoce i wcinam je w ogromnych ilościach. Ciężko mi wymyślić obiad, podczas którego nic się nie gotuje ani nie smaży, a w taką pogodę w mojej kuchni jestem oblana potem robiąc cokolwiek z tych rzeczy. Jak robię już coś, to tylko rzeczy, których przygotowanie zajmuje bardzo krótko, typu jakiś makaron z sosem.
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Ryż ze śmietaną i cynamonem
Makaron z serem na słodko. |
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
O! Kuskus- przypomniałaś mi że mam gdzieś przepis na mega sałatkę z kuskusu na upały z grilowanym kurczakiem na zimno. Chyba od Nigelli Lawson ![]() Muszę znaleźć, zrobię na jutro. Suishi też dobry pomysł, w weekend naprodukuję słuszną ilość rolek. I od razu skojarzyłam fakt, że klasyczna, niemiecka sałatka ziemniaczana po dobrym schłodzeniu do grilowanego mięsa też na upał dobra.
|
|
#10 |
|
Rozeznanie
|
zupa ogórkowa;D
unikam ciężkich, smażonych rzeczy na obiad, na śniadania i 2 śniadania dużo jem lekkich sałatek na oliwie. No i sporo owoców
|
|
#11 |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
w zasadzie w naszym domu nie ma różnicy w obiadach gdy jest upał, lub go nie ma.
Ale my jesteśmy dośc specyficzni- uwielbiamy wszytsko na gorąco, a najlepiej na wrząco, więc chłodniki i obiady na zimno odpadają, bo nikt by u nas tego nie tknął. Nawet w 35 stopniowy upał
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Mojemu jakbym na obiad dala ryz ze smietana i cynamonem oblizalby sie, i zapytal gdzie obiad?
Musi byc porzadny kawal miesa.Obiady jemy normalne, tylko czekamy az troszke przestygnie i jemy powoli otoczeni wiatrakami
|
|
#13 |
|
Konto usunięte
|
Do głowy przychodzi mi tylko makaron z truskawkami (lub innymi owocami), ale tak ogólnie to też mi się nie chce gotować, więc byle co - byle prędko.
Naleśniki z Biedry rządzą aktualnie, bo nawet mi się swoich nie chce smażyć. I też czasami robię zamiast obiadu bagietkę, wkładam do niej co mam w lodówce, czasami podgrzewam i coś solidniejszego jest. Albo np. bagietka pokrojona w kawałki + pomidory z mozarellą lub sałatka szopska. Ogólnie różne sałatki lubię robić też w takie ciepło. Makaronowe na zimno to też dobry pomysł |
|
|
|
|
#14 |
|
Konto usunięte
|
mix sałat + feta + pomidor + kurczak na zimno
|
|
|
|
|
#15 |
|
Konto usunięte
|
sałatki różne i różniste - z kurczakiem, serem, szynką, owocowe - unikam majonezowych :P
Pizza/placki pszenne/bułki warzywne domowej roboty gotowany kurczak/ryba z warzywami, mixy warzyw na patelnię lub gotowanych (mamy teraz świeże warzywa to trzeba korzystać ), pieczone ziemniaki + sałatki, zupy kremy, to tak na szybko co mi przychodzi do głowy
|
|
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
nic. nic nie chce mi się jeść cały dzień.
|
|
|
|
|
#17 |
|
Konto usunięte
|
wszystko to samo co jak nie ma upału
chłodników nie cierpię, a jakbym podała mojemu mężowi sałatkę na obiad to oboje byśmy padli ze śmiechu no ale my nie jemy obiadów w godzinach najgorszych upałów, "bo tak trzeba", tylko wtedy kiedy jesteśmy głodni
|
|
|
|
|
#18 |
|
Konto usunięte
|
właśnie zjadłam nektarynkę. Gdy pomyślę o staniu w takim ukropie nad rozgrzaną patelnią, szybko przestaję być głodna.
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zadomowienie
|
ja prawde mowiac jem te same obiady co zwykle (miecho musi byc!), nie jem glutenu wiec wszystkie makaronowe cuda odpadaja. ryz jak najbardziej, takze na cieplo w upal.
slodki obiad to w ogole nie obiad dla mnie. za to maz moglby caly dzien nic nie jesc jak jest goraco, albo zadowoli sie owocami, albo (o zgrozo!!!) lodami. staram sie to zwalczyc serwujac mu salatki z tunczykiem, kurczakiem na zimno itd itp zeby przynajmniej zjadl cos zdrowego... |
|
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4749824 9]wszystko to samo co jak nie ma upału
chłodników nie cierpię, a jakbym podała mojemu mężowi sałatkę na obiad to oboje byśmy padli ze śmiechu no ale my nie jemy obiadów w godzinach najgorszych upałów, "bo tak trzeba", tylko wtedy kiedy jesteśmy głodni [/QUOTE]U nas godzina obiadu jest miedzy 16-17 i nie dlatego ze "tak trzeba", tylko dlatego, że wszyscy po pracy/szkole/po/przed treningiem głodni normalnie jesteśmy. Nawet w upały o zgrozo. Przedwczoraj o 20 termometr pokazywał 30 st. No to kiedy jeść obiad jak upał jest 24/24?
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
|
Zupa krem z zielonego groszku na zimno
. Polecam.
|
|
|
|
|
#22 |
|
biegam dla Zabawy
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
u nas rzadzi gazpacho domowe lub kupne oraz salatka grecka z feta. Desery tez mocno schlodzone - tiramisu, mus czekoladowy, puree z kiwi lub innych owocow wszystko prosto z lodowki. Lub lody.
Ja nawet z kawy przerzucam sie na cole zero z duza iloscia kostek lodu. Jak juz cos na cieplo to z parowaru. |
|
|
|
|
#24 |
|
Konto usunięte
|
Ja zalewam kawę rozpuszczalna zimnym mlekiem, jest świetna.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#25 |
|
Przyczajenie
|
zupy kremy, chłodniki
|
|
|
|
|
#26 |
|
Zadomowienie
|
pieczone lub surowe ryby, ziemniaki z mizeria, botwinka z jajkiem, chłodnik, bob z koperkiem, kurczak z rozna, sałatki na bazie pomidorow i ziol, mloda kapusta, jajka sadzone, pierogi z owocami, hit z dzieciństwa: ryz na mleku ze truskawkami i smietana... och, lato jest cudowne.
Edytowane przez Black_Rose Czas edycji: 2014-07-30 o 09:59 |
|
|
|
|
#27 |
|
Konto usunięte
|
My w upały zwykle jemy dania pikantne albo coś z kuchni włoskiej
Zawsze na wakacjach mama robiła pod wieczór spaghetti... O, ostatnio robiłam też domowe burgery i też fajnie pasowały na jedzenie w upał, to samo z paprykami faszerowanymi, zupami krem. Unikamy raczej dań ciężkich, jakichś mięs w sosach, wszelkich bigosów.
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
Bruschetta, bagietka z pesto, pomidorami i mozzarella podpieczona w piekarniku, przerozne salatki z kurczakiem czy tunczykiem, oliwkami, pistacjami, rodzynkami avokado, brokulami, pieczonymi ziemniakami i marchewka czy ryzem czy makaronem czy kasza i z sosami vinaigrette... - zalezy co sie ma w lodowce albo na co aktualnie ochote a dodac mozna praktycznie wszystko. Ja takie salatki robie dwa razy w tygodniu i jemy albo z bagietka czy zapiekanka czy tostami
|
|
|
|
|
#30 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:23.