Zgłaszam problem: kolejne bugi w KWC - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Wirtualna Redakcja > Techniczne dla katalogu kosmetyków

Notka

Techniczne dla katalogu kosmetyków Forum techniczne - obszar katalog kosmetyków. Tutaj zajmujemy się obsługą techniczną katalogu kosmetyków: "Kosmetyk Wszech Czasów".

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-08-06, 09:57   #1
Noor
Żandarm na emeryturze

kolejne bugi w KWC

Pojawił się problem w KWC (nie wiem kiedy, bo dość rzadko dodaję ostatnio recenzje):
  1. przy edycji recenzji kasuje się wybrana wcześniej z listy rozwijalnej odpowiedź na pytanie "Czy kupiłabyś ten produkt ponownie". To problem, bo poprawiona recenzja nie zostaje wtedy zapisana (to oczywiste, nie ma wypełnionych wszystkich obowiązkowych okienek) ale wraz z komunikatem "Pola obligatoryjne: Czy poleciłabyś ten produkt przyjaciółce? Zaznacz to pole koniecznie" znikają z edytowanej recenzji właśnie pracowicie wpisane poprawione treści (zostaje treść sprzed edycji i wszystko trzeba wpisywać jeszcze raz)
  2. poza tym ciągle nie został usunięty, znany od dawna problem kasowania całej sekcji: "czas używania", "ilość zużytych opakowań" przy edycji recenzji w nowym oknie/nowej karcie przeglądarki - było to już opisywane w tym wątku: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=529940. (Swoją drogą zdanie to powinno brzmieć "LICZBA zużytych opakowań", ponieważ przeważnie dotyczy liczebników policzalnych)
  3. Edycja recenzji w tym samym oknie z kolei kasuje odstęp pomiędzy treścią recenzji a sekcją "czas używania", "ilość zużytych opakowań"

Pojawiają się jeszcze trzy błędy ale nie znam mechanizmu ich powstania - wspólny dla nich jest mobilny Wizaż (były dodawane z aplikacji KWC na androida):
  1. multiplikownie tej samej recenzji w karcie kosmetyku (ta sama recenzja kopiuje się nawet kilkadziesiąt razy) https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=44792956&p ostcount=2
  2. obcinanie części treści recenzji (opis mechanizmu jest w poście #10 tego wątku, wspólny dla tego błędu i tego powyżej - sprzęt i oprogramowanie Xperia Z2 z systemem Android 4.4)
  3. możliwość oddawania przez jednego użytkownika dwóch różnych recenzji temu samemu kosmetykowi (przykład na zrzucie pod spodem użytkowniczki dominiczka xx
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg dominiczkaxx.jpg (51,3 KB, 3 załadowań)

Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda

Edytowane przez Noor
Czas edycji: 2014-12-16 o 11:31
Noor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-06, 10:41   #2
aniolek-tasmanski
Administrator

Dot.: kolejne bugi w KWC

Dziękuje Noor

Przekazuję do analizy, gdybyś jeszcze coś zauważyła napisz w tym wątku

aniolek
aniolek-tasmanski jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-06, 10:45   #3
werka89
Zakorzenienie

Dot.: Problemy techniczne z Forum

Treść usunięta
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg prinscreen błędu w KWC.jpg (104,5 KB, 15 załadowań)

Nie jestem zupa pomidorowa by wszyscy mnie lubili
Maria Czubaszek
werka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-13, 20:05   #4
Summer
*

Question Nie dołączają się zdjęcia zgłaszanych kosmetyków

Od niedawna używam przeglądarki Internet Explorer 11 i zauważyłam, że podczas wysyłania zgłoszenia nowego kosmetyku nie dołącza się jego zdjęcie.
Jaka może być przyczyna? Avatar dodałam bez problemu, na innych serwisach też obrazki dołączają się.
Cytat:
Napisane przez Noor Pokaż wiadomość
A nie uzupełniałaś jakiejś informacji po pierwszej próbie dodania, np. pojemność/waga?
Wtedy sekcja "Dodaj zdjęcie" się kasuje i zgłoszenie "idzie" bez fotki.
Nie, nie robiłam tak; wysyłane zgłoszenia były od początku "pełne".

Edytowane przez Noor
Czas edycji: 2014-08-17 o 09:04 Powód: połączenie trzech postów w jeden ze wszystkimi informacjami
Summer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-16, 12:23   #5
Noor
Żandarm na emeryturze

I drugi bug - dotyczący zdjęć przy zgłaszaniu nowego kosmetyku do KWC.

Opis: Po wypełnieniu wszystkich pól i załączeniu zdjęcia kosmetyku z komputera, próbujemy wysłać zgłoszenie ale okazuje się, że nieprawidłowo wypełniliśmy jakieś pole (np. "Pojemność / waga"). Zgłoszenie się nie wysyła, a my dostajemy komunikat w czerwonej ramce "Podałaś cenę, ale za jaką ilość produktu?".
Niestety tego typu komunikat kasuje jednocześnie dodane zdjęcie kosmetyku.
Efekt: uzupełniamy info i wysyłamy ponownie prawidłowo uzupełnione zgłoszenie ale bez zdjęcia, bo nikt tam przecież już nie zagląda i nie uzupełnia. Skoro raz dodał zdjęcie, to myśli, że ciągle jest.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg BUG1.jpg (88,4 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg BUG2.jpg (93,7 KB, 4 załadowań)

Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda

Edytowane przez Noor
Czas edycji: 2014-08-17 o 11:28
Stary 2014-08-19, 10:59   #6
Noor
Żandarm na emeryturze

Ten błąd istnieje od dawna, ale wreszcie można by go poprawić:
Adres strony internetowej producentów w KWC
Zawsze wychodzi 404 Not Found, ponieważ Wizaż przy kliknięciu w link do strony producenta zapisany w bazie, dokleja na początku właściwego adresu swoje "https://wizaz.pl/kosmetyki/..."
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg bug2.jpg (90,2 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg bug.jpg (33,6 KB, 4 załadowań)

Edytowane przez Noor
Czas edycji: 2014-08-21 o 18:41
Stary 2014-08-21, 15:45   #7
aleksandra_d
Przyczajenie

Zostały rozwiązane zgłoszone problemy z kasowaniem odpowiedzi na pytanie "Czy kupiłabyś ten produkt ponownie" i kasowaniem odstępu między treścią a sekcją "czas używania", "ilość zużytych opakowań" podczas edycji recenzji.
aleksandra_d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-08-25, 22:12   #8
roxanne93
Raczkowanie

Witam.
Weszłam w KWC na profil osoby, która miała ponad 200 recenzji i przejrzałam znajdujące się tam 5 stron (rzuciłam okiem na to, co oceniała). Potem od razu kliknęłam "Moje KWC" (mam wystawione 7 recenzji) i... w miejscu, gdzie dotychczas widziałam własne recenzje, zobaczyłam to, co wrzucam w screenie (na dole napis: "Wyświetlam pozycje od 201 do 7 spośród 7).
Co dziwne - później wróciłam na profil tamtej osoby i zmieniłam stronę z 5 na 1, kliknęłam "Moje KWC" i nagle wszystko wróciło do normy.

Nie wiedziałam, co z tym zrobić, więc piszę tutaj. Jeśli nie ten temat, to proszę o wyrozumiałość - jestem tu od niedawna, a w sprawach błędów jestem laikiem
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg recenzje.jpg (26,2 KB, 7 załadowań)
roxanne93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-25, 22:35   #9
werka89
Zakorzenienie

Treść usunięta

Nie jestem zupa pomidorowa by wszyscy mnie lubili
Maria Czubaszek

Edytowane przez werka89
Czas edycji: 2014-08-25 o 22:37
werka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-31, 16:53   #10
Noor
Żandarm na emeryturze

Wygląda na to, że wielokrotnie zapisujące się recenzje, to efekt błędnego działania aplikacji mobilnej KWC,
Dostałamnp. taki opis błędu: "Chciałabym prosić o skasowanie zbędnych kopii mojej recenzji, które wysłałam, bo aplikacja mobilna zwracała komunikat "coś poszło nie tak", gdy próbowałam dodać wpis".

Niestety, ten post informuje, że błąd występuje również w "stacjonarnym" oprogramowaniu KWC: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=4414

Edytowane przez Noor
Czas edycji: 2014-10-20 o 14:06
Stary 2014-09-07, 08:01   #11
misianka
kosmita jakiś normalnie

Wątek mam nadzieję wybrałam właściwy, bo zgłoszenie dotyczy cudów na KWC, jakie ostatnio obserwuję:

Produkt/recenzja:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt.p...ecenzja=940353

Produkt ma 4 recenzje, ale po kliknięciu tej właśnie, ostatniej, pojawia się tylko ostatnia i uwaga na dole, z produkt nie otrzymał jeszcze żadnej recki.

Produkt:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,7...oundation.html

świeżo przeze mnie zgłoszony, jest u mnie w Torebce i na liście w Torebce ma 2,5 gwiazdki i info o 1 recce. Ale jak weń kliknę, to nie ma zadnych recek

Takie dziwne ruchy obserwuję od jakiegoś czasu, ale nie wiem konkretnie od kiedy.

Kot też człowiek. Zazwyczaj zresztą bardziej.
misianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-11, 21:03   #12
Noor
Żandarm na emeryturze

Cytat:
Napisane przez misianka Pokaż wiadomość
Produkt/recenzja:https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt.p...ecenzja=940353
Produkt ma 4 recenzje, ale po kliknięciu tej właśnie, ostatniej, pojawia się tylko ostatnia i uwaga na dole, z produkt nie otrzymał jeszcze żadnej recki.

Produkt:https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,7...oundation.html
świeżo przeze mnie zgłoszony, jest u mnie w Torebce i na liście w Torebce ma 2,5 gwiazdki i info o 1 recce. Ale jak weń kliknę, to nie ma zadnych recek
Ciężko będzie powtórzyć ten błąd, bo u mnie np. jest wszystko w porządku (widzę 5 recenzji LPM i 1 MF).

Ale pamiętam, że coś takiego wychodziło mi, kiedy przeglądałam kilkustronne recenzje czegoś lub kogoś i nie wróciłam potem z np. piątej do PIERWSZEJ strony. Pomagało czyszczenie kukisów, ale faktycznie można by to naprawić, bo błąd nie jest oczywisty i nie każdy się zorientuje jaki jest jego ewentualny powód. Chyba zresztą to jest gdzieś wyżej zgłoszone... wydaje mi się, że #8 i #9 właśnie coś takiego opisują.

Edytowane przez Noor
Czas edycji: 2015-11-21 o 20:04
Stary 2014-09-11, 21:41   #13
misianka
kosmita jakiś normalnie

Cytat:
Ciężko będzie powtórzyć ten błąd, bo u mnie np. jest wszystko w porządku (widzę 5 recenzji LPM i 1 MF).

Ale pamiętam, że coś takiego wychodziło mi, kiedy przeglądałam kilkustronne recenzje czegoś lub kogoś i nie wróciłam potem z np. piątej do PIERWSZEJ strony. Pomagało czyszczenie kukisów, ale faktycznie można by to naprawić, bo błąd nie jest oczywisty i nie każdy się zorientuje jaki jest jego ewentualny powód. Chyba zresztą to jest gdzieś wyżej zgłoszone... wydaje mi się, że #8 i #9 właśnie coś takiego opisują.
Ja też dzień czy dwa po napisaniu postu wróciłam do tych przypadków i było ok
Ale w reckę (w dniu zgłoszenia problemu) nie klikałam z recek pod produktem (bosze, jak to brzmi), tylko z ostatniej setki.
A na podkład z linku w mojej torebce.
I zdaje mi się, ale nie na 100%, że analogiczne przypadki widziałam właśnie w takich samych okolicznościach - klikając z setki lub własnej torebki

Edytowane przez Noor
Czas edycji: 2015-11-21 o 20:05
Stary 2014-09-11, 21:44   #14
Noor
Żandarm na emeryturze

Podobno ten błąd występuje też przy wielostronnej Torebce.

Stary 2014-09-11, 22:20   #15
misianka
kosmita jakiś normalnie

Cytat:
Podobno ten błąd występuje też przy wielostronnej Torebce.
Wielostronnej?
Chodzi faktycznie kilka stron samej torebki, czy wiele zakładek (folderów) w niej, bo moja ma jedną stronę, ale sporo folderów, a kilka z nich więcej niż 1 stronę (tak, jestem chomikiem )
No ale akurat ten podkład jest na pierwszej stronie folderu, bo całkiem nowy w KWC, a żel ma tylko kilka recek, więc tylko jedną stronę z reckami.
Stary 2014-10-02, 14:55   #16
Noor
Żandarm na emeryturze

Nie bug ale mam ważną sugestię natury technicznej:
Czy można by przywrócić nam opcję, która kiedyś już była w panelu KWC?
Chodzi o to, że teraz po usunięciu recenzji w karcie produktu widnieje kompletnie nieprzydatna i nic nie mówiąca informacja "Usuniecie recenzji nr 535344"
Natomiast kiedyś ta informacja wyglądała tak: "Usunięto recenzję nr 433980 produktu nr 35064 napisana przez usera 499816" i mówiła nam wszystko - kiedy? kto? co? komu? i (w efekcie dało się sprawdzić) dlaczego?

Teraz, kiedy jest nas już więcej, to bardzo przydatne informacje (różnica między jednym i drugim na zrzucie poniżej)

I przywrócić opcję admin user bez reklamy - prosiłyśmy już o to ale na KWC ciągle się wyświetlają
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg bug.jpg (60,3 KB, 13 załadowań)

Edytowane przez Noor
Czas edycji: 2015-06-18 o 14:00
Stary 2014-10-03, 15:42   #17
201605110926
Konto usunięte

Nadgorliwa autokorekta (?):
przeglądając składy często trafiam na frazę "... roqt extract" i kiedy próbuję poprawić ją w edycji na "root extract" nic się nie dzieje. Często samoistnie rooty zamieniają mi się też na roqty. Myślałam, że to wewnętrzny błąd KWC, ale kiedy skorzystałam z wyszukiwarki, wyrzuciła też całkiem sporo rootów, więc najwyraźniej nie wszystkie ulegają automatycznej "poprawie". Zaczynam się zastanawiać czy to błąd systemu, czy np. niektórych przeglądarek. Jeśli to pierwsze, to czy da się to naprawić?
201605110926 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-03, 18:22   #18
Noor
Żandarm na emeryturze

Cytat:
Napisane przez pohybel Pokaż wiadomość
Zaczynam się zastanawiać czy to błąd systemu, czy np. niektórych przeglądarek. Jeśli to pierwsze, to czy da się to naprawić?
Moim zdaniem to po prostu błąd osób zgłaszających kosmetyk, które bezkrytycznie kopiują opis i skład z internetu. Na stronach sklepów i aptek roi się od "roqtów".

Edytowane przez Noor
Czas edycji: 2014-10-13 o 10:14
Stary 2014-10-10, 10:37   #19
201605110926
Konto usunięte

Noor, wiem, że to drobnostka, ale porusza we mnie obsesywno-kompulsywną strunę. Możliwe, że w wielu przypadkach rzeczywiście chodzi o niechlujne bądź bezrefleksyjne kopiowanie i wtedy pewnie bym tego nie zauważyła. Ale to się dzieje też kiedy sama przepisuję składy z opakowania. Zrobiłam test mikrofonu w jednej recenzji i "root Root ROOT" zamieniło mi na "roqt roqt roqt". Może problem istnieje tylko w okienku dodawania recenzji, a błędy w opisach wynikają z przeklejenia składów właśnie z recenzji?
201605110926 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-10, 10:58   #20
Noor
Żandarm na emeryturze

Faktycznie Wcale nie drobnostka, tylko ...

kolejny bug - niepożądane autopoprawki Wizażu -> zrzut poniżej - wszędzie tam napisałam "root extract". Co więcej Wizaż sam "poprawił" również kapitaliki na małe litery w słowie "ROOT".

- Problem dotyczy zarówno dodawania nowych produktów do KWC z podanym składem, jak i pisania recenzji oraz edycji recenzji.
- Nie dotyczy edycji i uzupełnienia składu przy już istniejących w bazie produktach.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg bug.jpg (109,5 KB, 16 załadowań)

Edytowane przez Noor
Czas edycji: 2014-10-10 o 11:28
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Techniczne dla katalogu kosmetyków

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości