Inseminacja - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-10-19, 09:10   #1
lavazza
Przyczajenie

Inseminacja

Witam serdecznie! Czeka mnie prawdopodobnie zabieg inseminacji. Diagnoza- wrogi śluz. Interesuje mnie wszystko co z tym związane (przebieg, koszta, szanse itp. itd. ) Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
lavazza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-19, 11:05   #2
dr Waleśkiewicz
Raczkowanie

Dot.: Inseminacja

Sztuczna inseminacja (zaplemnienie) jest to zabieg, podczas którego, plemniki zostają umieszczane w kobiecej pochwie, szyjce macicy, macicy lub jajowodach. Istnieje kilka jej odmian: zaplemnienie wewnątrzszyjkowe, kiedy plemniki zostają umieszczone w szyjce macicy ( metoda jest stosowana w przypadku zmniejszonej liczby plemników, inseminacji nasieniem dawcy lub obecności wady szyjki lub pochwy.

Przygotowanie kobiety do zabiegu polega na podawaniu jej leków stymulujących jajniki do wzrostu kilku dojrzałych pęcherzyków, w procesie zwanym hyperstymulacją. Mężczyzna musi dostarczyć plemniki w dniu owulacji kobiety. Nasienie jest poddawane procesowi “płukania” oraz selekcji płodnych plemników a następnie odpowiednia liczba plemników jest wprowadzana do jamy macicy przy pomocy długiej, cienkiej sondy. Uważa się, że można powtórzyć sztuczną inseminację przez kilka cykli zanim zostanie podjęta decyzja o poddaniu się bardziej złożonym i kosztownym technikom wspomagającym płodność. Należy ostrożnie stosować leki zwiększające płodność, ponieważ superowulacja znacznie zwiększa ryzyko urodzenia więcej niż jednego dziecka.
Stary 2005-10-19, 19:50   #3
lavazza
Przyczajenie

Dziękuję za odpowiedź-medyczne opisy zabiegu znam. Pełno ich na portalach medycznych. Zadając pytanie miałam na myśli Wasze doświadczenia z tym zabiegiem i praktyczne jego aspekty( przebieg, koszta, szanse itp).Odezwijcie sie proszę!!!
Stary 2005-10-19, 21:27   #4
dr W.Kazimierak
Rozeznanie

Jeżeli chodzi o inseminację nasieniem męża to koszt wynosi 250-300 PLN.
Szansa powodzenia zależy od stanu plodności kobiety oraz "wyjściowych"
parametrów nasienia. Zazwyczaj nie należy liczyć na powodzenie przy pierwszej próbie.
Inseminacja nasieniem dawcy jest droższa i koszt jej wynosi 400-500 PLN.
Podaję ceny dla Łodzi. W innych polskich ośrodkach bywają wyższe, czasami znacznie.
Ze zrozumiałych względów szansa powoidzenia inseminacji nasieniem dawcy jest zauważalnie wyższa (ale przypominam, że istotny jest też "potecjał" kobiety w zakresie zdolności do prokreacji). Nadmieniam także, że płodność kobiety i mężczyzny maleje wraz z wiekiem, przy czym u niewiasty - niestety nieco szybciej . Dla przypomnienia - kłopoty z prokreacją ma minimum 12 procent par !

W. Kazimierak
dr W.Kazimierak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-20, 14:54   #5
lavazza
Przyczajenie

Dziękuję serdecznie za odpowiedź! Zarówno ja jak i mąż wyniki mamy bardzo dobre (nasienie-ok, hormony-ok, hsg-ok, owulacja-jest). Problem leży po stronie wrogiego śluzu. Jak ocenia się szanse u takich par? Oboje mamy 29 lat. Pozdrawiam
Stary 2005-10-26, 18:02   #6
buleczka
Przyczajenie

witaj
mnie wkrótce tez czeka inseminacja. Mojej znajomej z problemem wrogiego śluzu udało sie za trzecim razem, a teraz ma juz ślicznego bobaska, więc trzymam kciuki i życzę powodzenia!
buleczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-03, 17:34   #7
ula999
Raczkowanie

inseminacja

Witam.
Mam dowas takie pytanie czy ktoras mjała robioną inseminacje i naczym to polega .Ja bede miec robione zatydzien pierwszy raz troche sie boje a troche mam nadzieje ze wszystko bedzie ok .Powiedział mi lekarz naczym to bedzie polegac ale chodzi mi oto czy któras mjała zwas to robione i czy sie udało za pierwszym razem ja mam problem zajsciem w ciaze a naprawde długo sie lecze dzękuje za wypowiedzi.

MILOSC JEST CUDOWNA CHOCIAZ ZDRDLIWA
ula999 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-22, 11:42   #8
ula999
Raczkowanie

Post inesminacja

Witam wszystkich
Pisalam kiedys na temat inseminacji i nie uzyskałam odpowiedzi jeszcze raz sie zapytam czy któras z wizyzanek mjala robina inseminacje i naczym polega zabieg ja bede miec robina w srode .Iczy wam sie powiodło za pierwszym razem .Dziekuje za wypowiedzi i pszepraszam za błedy
Stary 2007-10-22, 18:43   #9
Edit1
Raczkowanie

Dot.: inesminacja

Czesc.Tak naprawde to malo wiem na ten temat i chetnie pociagnelabym ten watek.Fajnie by bylo zeby ktos obeznany w tym temacie mogl sie tu wypowiedziec.Pozdrawiam.
Edit1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-22, 20:00   #10
ula999
Raczkowanie

czesc
ja bede mjal pierwszy raz i troche sie boje dłuszy czas sie lecze mam stwierdzone psco bylam kilka razy stumulowana lekami i motornig i lekarz ktory mnie leczy powiedzial ze powinnam zrobic inseminacje ale niewiem czy wizerzanki mjały robione cos takiego dlatego mam nadzieje ze jeszcze mi ktos napisze naczym to polega .Dziekuje za wypowiedzi i przepraszam za bledy.

MOZE I MI SIE PRZYTRAWI CUD

CO OTYM MARZE
Stary 2007-10-22, 21:27   #11
jaga_2001
Zakorzenienie

lacze!

Nastepnym razemprosze o kontynuacje starego watku oraz uzyc wyszukiwarki!

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-23, 14:59   #12
ula999
Raczkowanie

Dziekuje za wypowiedzi wiem juz naczym to poleg
zabieg .Mam nadzieje ze sprawi sie cud i zajde przy pierwszym razie bym byla najszczesliwsza osoba musze wierzyc ze sie uda .
Stary 2007-11-03, 16:27   #13
ula999
Raczkowanie

Ineseminacja A Grzybica

Witam wszystkich
Mam dows dziewczyny takie pytanko czy po inseminacji któras z was mjała taki nieprzyjemny zapach bo sama niewm co sie dzieje nie swedzi mnie ani mnie nie piecze .Czekam teraz na okres bo inseminacje mjalam robioną dwa tygodnie temu prosze o pomoc i szybką odpowiedzi .Dziekuje za wypowiedzi.Jestem bardzo przerazonatym.
Stary 2007-11-03, 17:01   #14
ula999
Raczkowanie

Dot.: Ineseminacja A Grzybica

Acha i jeszcze jedno czy po inseminacji cos sie odczuwa bo ja nic takiego niemam tylko ten nieprzyjemny zapach i duzo sluzu .Dziekuje za odpowiedzi.
Stary 2007-11-11, 18:25   #15
rybola3
Przyczajenie

Cześć to mój debiut na tym forum.Pozdrawiam wszystkie forumkowiczki. Od razu mam prośbę i pytanie. Czy samotna, zdrowa kobieta może poddać się bez problemu zabiegowi inseminacji korzystając z banku nasienia. Chciałabym mieć pewność że dziecko będzie pochodziło od zdrowego mężczyzny. Wiem że mój problem odbiega od waszego ale może ktoś wie czy jest to możliwe w naszym kraju. Prosiłabym również o adres jakiegoś prywatnego gabinetu w Łodzi który wykonuje tego rodzaju zabiegi. Czekam z niecierpliwością na odpowiedź.
rybola3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-30, 19:11   #16
Xenia
Rozeznanie

A jak wyglada cale przygotowanie do inseminacji , od pierwszej wizyty i decyzji ?
Czy to prawda , ze jest szereg bolesnych zastrzykow do brzucha?!
Poza tym co w tej "calej inseminacji " jest najbardziej nieprzyjemne , bolesne i czego nalezy sie obawiac ? Wybaczcie ale niewiedza boli najbardziej i skutecznie odstrasza
Niestety , nie znalazlam odpowiedzi na moje pytania wiec pytam ponownie.
Jesli ktos wie , bardzo prosze o odpowiedz.
Xenia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-30, 20:02   #17
fox
Raczkowanie

JA miałam inseminacje ogólnie pestka nic nie boli
Przygotowania to monitoring cyklu przez ginekologa masz usg dopochwowe co 2 dni i lekarz sprawdza jak pecherzyki rosnal jak osiagnal juz odpowiednia wielkosc przygotowuje Cie do inseminacji kupujesz lek w strzykawce , lek ten jest na pekanie pecherzykow. Sama o narzuconej porze przez lekarza robisz sobie jeden zastrzyk w brzuch - zero bolu.
W przedziale 24 do 40 h od zastrzyku przychodzisz na zabieg godzine tez ci narzuca lekarz . Przychodzisz z partnerem/mężem on musi oddać nasienie w specjalnym pokoju potem to nasienie poddane jest obrobce trwa to od 40 min do godziny wiec siedzicie i czekacie. Możesz tez sama przyjechac z nasieniem ja tak zrobiłam bo miłam blisko klinikę. Od pobrania nasienia nie może upłynąć wiecej niż 40 minut .
Potem lekarz zaprasza Cię na fotel ginekologiczny leżysz jak przy pobieraniu wymasu z pochwy lekarz zakłada taki rozszezalnik zeby widzec szyjke i podaje pipetą nasienie czujesz tylko takie małe parcie w podbrzuszu ale nie boli potem leżysz do 30 minut i wychodzisz do domu , czujesz sie zupełnie normalnie .
Dobrze zrobiony zabieg to zabieg bezbolesny. Ja potem musialam brać Duphaston - tabletki na podtrzymanie ewentualnej ciąży po 14 dniach zrobiłam test tak mi lekarz kazał w moim przypadku niestety nie wyszło. Później niestety sie okazało ze mimo super wyników moich hormonów prawidłowej owulacji i prawidłowego nasienia partnera ciężko mi będzie zaciążyć bo podczas nastepnego monitoringu wyszła torbiel wiec przeszlam laparoskopie teraz staram sie naturalnie.
A co do śluzu, śluz miałam normalny jak zawsze po owulacji napewno nie mial dziwnego zapachu jezeli jest dziwny to znaczy ze moze być jakaś infekcja i należy odwiedzić lekarza
fox jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-30, 20:44   #18
Xenia
Rozeznanie

Dzieki Ci wielkie , nie sadzilam , ze ktos tak szybko odpowie
To ja juz sama nie wiem , co w tym calym zamieszaniu obilo mi sie o uszy , jak lekarka mi kiedys mowila o szpitalu , narkozie , jednym dniu pobytu , normalnie nie sluchalam , bo bylam w szoku . Tak jak mowisz , jest nawet niegroznie.
A moze pomylilam to z laparoskopia?
Poprzednia lekarka proponowala mi na wstepie laparoskopie jednakze , obecna lekarka od razu zaczela mowic o inseminacji .Podobno sama laparoskopia jest o wiele bardziej bolesna od inseminacji , wiec szczerze mowiac nie bede sie upominac , jesli nie bedzie wspominac.
Laparoskopia jest pod narkoza czy nie?
Bardzo dziekuje za odpowiedz.
Xenia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-30, 21:34   #19
fox
Raczkowanie

laparoskopia to zupelnie co innego to sprawdzenie wewnetrznych narządów rodnych idziesz do szpitala na max 3 dni i pod narkoza robia 3 dziurki jedna na mala kamere a 2 na narzedzia do usuwania ewentualnych zrostow torbieli itp moim zdaniem jest to bardzo wazny zabieg bo jak w moim przypadku mialam dobre wyniki hormonow , ladne owulacje sprawdzona droznosc (hsg) tez wszystko bylo ok hsg wykazalo oba drozne jajowody a ciazy nie bylo dopiero jak poszlam na laparoskopie okazalo sie ze mam jednak lewy jajowod niedrożny i jeszcze dodatkowe jakies rzeczy ktore trzeba bylo wyciac to wlasnie podobno utrudnialo zajscie wiec lepiej najpierw sie przebadac dokladnie niz wydawac niepotrzebnie kase na inseminacje. Robi sie max 4 inseminacje a koszt jednej to 300-800zl ja placilam 500zl , wiec mozna sobie policzyc ile idzie kasy na to.
fox jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-21, 20:13   #20
arpka
Raczkowanie

12 czerwca w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbędzie się II Warszawski Dzień Promocji Zdrowia Seksualnego organizowany przez Fundację Promocji Zdrowia Seksualnego im. dr. Stanisława Kurkiewicza.Wstęp bezpłatny, start 10.00
A na nim ciekawy wykład :Niepłodność - współczesne możliwości leczenia – prof. Grzegorz Jakiel
arpka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-22, 09:32   #21
EdziaO
Zakorzenienie

To może i ja dodam swoje 3 grosze.
Jestem z okolic Łodzi. W Łodzi jedno podejście zamuka sie w ok 1000 zł. Sama inseminacja to ok 400-500 zł. Ale do tego dochodzi monitoring cyklu,wizyty i ewentualna stymulacja.
Z mojej wiedzy wynika że zwykle robi się ok 6 inseminacji i później przechodzi do in vitro.

Przed inseminacją warto zrobić HSG oraz zbadać czy mamy do czynienia z wrogim śluzem oraz z przeciwciałami przeciw-plemnikom we krwi.Jeśli poziom przeciwciał we krwi jest bardzo wysoki to inseminacja się nie uda. Podobnie jeśli jajowody nie są drożne inseminacja będzie niepotrzebnym kosztem i stresem. Więc warto najpierw przeprowadzić pełną diagnostykę a wiem że nie wszyscy lekarze to robią.

Jeśli chodzi o nasienie dawcy to w Łodzi można skorzystać z banku nasienia i nie słyszałam o tym, żeby brak partnera by l powodem do odmówienia zabiegu. Jedynie koszt wzrasta o ok 300 zł.

Powodzenia Wam życzę!

„Błogosławiony, który daje swoim dzieciom korzenie i skrzydła”
EdziaO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-04, 18:47   #22
ton ton
Przyczajenie

witam, jestem mężczyzna i moja sytuacja jest dosc skomplikowana..

znajoma z zza granicy poprosila mnie bym zostal dawca nasienia. zgodzilem sie. Zaoferowala za to bardzo duzo pieniedzy, ktore nie ukrywam bardzo mi pomogly w zyciu (splacilem m.in hipoteke) ale zrobilem to rowniez bo bylo mi jej po prostu żal, i stwierdzilem ze z mojej strony to niewielka przysluga.. zabieg odbyl sie 2 tyg temu.
moje pytanie, czy jezeli nie bylem anonimowym dawca (podalem nazwisko przy oddawaniu dla niej nasienia) to czy automatycznie przysluguja mi prawa do tego dziecka (ingerencja w wychowanie, alimenty, dziedziczenie itp)?
ton ton jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-18, 13:28   #23
DamiankaKamilka
Raczkowanie

Witam wszystkie forumowiczki, chciałabym odżywić ten wątek, bo widzę że już dawno nic się tu nie działo, a nie wierzę że nie ma dziewczyn które się przygotowywują lub miały już inseminację. Łączmy się My z Mężem staramy się prawie 2 latka, jestem po pierwszej inseminacji niestety nie udanej, ale wierzę że za drugim razem się nam uda. Za którym razem Wam się udało??

DamiankaKamilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-26, 17:01   #24
madziulinka3
Przyczajenie

Jestem w podobnej sytuacji jak koleżanka wyżej.
Dwa lata starań i w lipcu pierwsza nieudana inseminacja...
Teraz przygotowuje sie do drugiej. Zobaczymy
madziulinka3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-01, 13:19   #25
kasia83k
Przyczajenie

Witam. Jestem tu nowa, więc przepraszam jeśli strzelę jakąś gafę.
Od dwóch lat staram się z mężem o dziecko, obecnie przygotowujemy się do pierwszej inseminacji.
Piszecie, że za pierwszym razem się nie udało, a czy jest ktoś komu się udało za pierwszym razem?
Jaki jest obecnie całkowity koszt inseminacji z lekami.
Jaki jest koszt ewentualnej punkcji przed inseminacją i jak ona wygląda?
Ja już za sam lek do stymulacji dałam 750 zł, a nie wiem czy to jeszcze nie koniec.
Pozdrawiam.
kasia83k jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-01, 17:51   #26
mezaga
Zakorzenienie

Znam kilka par, którym udało się za pierwszym razem. Cena zależy od miejsca wykonania. Dwie dziewczyny znajome miały inseminację za darmo bo na nfz.
Ja jeśli kolejne próby ze stymulacją zawiodą szykuję się na inseminację po nowym roku. A staramy się z mężem ponad 3,5 roku.
Stary 2011-09-01, 21:41   #27
madziulinka3
Przyczajenie

Myslę że koszt zalezy również od tego z jakiej przyczyny masz skierowanie na inseminacje... czy to jest niepłodność idiopatyczna, coś z jajnikami, niedrożne jajowody czy np. słabe nasienie męża, to w kazdej z tych opcji stosuje sie inne leki i w związku zb tym cena jest różna.

Ja akurat miałam "darmową" inseminacje, na fundusz zdrowia, ale to wiązało sie z 4dniowym pobytem w szpitalu. I nie płaciłam kompletnie za nic. Nieliczac oczywiście kosztów paliwa, bo do szpitala mam ok 100 km, a przed inseminacją trzeba było jeździć na monitorning i w sumie byłam tam 7 razy, wiec 7x200 km... i finansowo wyszło mi podobnie jak bym robiła w klinice...
Niestety pierwszym razem sie nie udało i teraz szykujemy sie do drugiego podejścia...
Stary 2011-09-01, 21:49   #28
madziulinka3
Przyczajenie

Myslę że koszt inseminacji zależy od jej przyczyny, bo w każdej opcji, np. w niepłodności idiopatycznej, w niedrożnych jajowodach czy np. w sałbym nasieniu meża, stouje sie inne techniki lub inne leki i datego koszt moze być różny.
Ja akurat miałam na fundusz zdrowia, bo miałam normalne skierowanie do szpitala, co niestety wiazało sie z 4dniowym pobytem w szpitalu i jeszcze wcześniejszymi dojazdami na monitoring, i w sumie wyniosło mnie to tyle co prywatnie w klinice...
Ale generalnie za nic nie płaciłam tylko za paliwo...
Niestety nie udalo nam sie pierwszym razem i teraz szykujemy sie do drugigo podejścia, też na skierowanie.
Stary 2011-09-02, 07:14   #29
DamiankaKamilka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasia83k Pokaż wiadomość
Witam. Jestem tu nowa, więc przepraszam jeśli strzelę jakąś gafę.
Od dwóch lat staram się z mężem o dziecko, obecnie przygotowujemy się do pierwszej inseminacji.
Piszecie, że za pierwszym razem się nie udało, a czy jest ktoś komu się udało za pierwszym razem?
Jaki jest obecnie całkowity koszt inseminacji z lekami.
Jaki jest koszt ewentualnej punkcji przed inseminacją i jak ona wygląda?
Ja już za sam lek do stymulacji dałam 750 zł, a nie wiem czy to jeszcze nie koniec.
Pozdrawiam.
Nie ma punkcji, w Kielcach koszt inseminacji to ok 600 zł+ leki+wizyty, także troszkę to wychodzi, jednak czego się nie robi dla Największego szczęścia My prawdopodobnie po 2 nieudanej inseminacji decydujemy się na in vitro, bo mamy za słabą armię

DamiankaKamilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-02, 08:56   #30
kasia83k
Przyczajenie

Smile Dot.: Inseminacja

Mnie lekarz uprzedził, że jak za dużo pęcherzyków się pojawi przy stymulacji, to bedzie trzeba zrobić punkcję żeby nie tracić cyklu.
Czy ktoś wie na czym może polegać ta punkcja i czy jest kosztowna.
Ja dziś się wybieram do lekarza i rozpoczynamy monitoring. Mam nadzieję, że wszystko bedzie dobrze i inseminacja się powiedzie.

---------- Dopisano o 09:56 ---------- Poprzedni post napisano o 09:50 ----------

DamiankaKamilka, a kiedy macie drugą inseminację.
Jak u nas wszystko dobrze pójdzie to pewnie pod koniec przyszłego tygodnia lub na początku kolejnego.
Ale póki co to się nie nastawiam. A wręcz lekko załamuję się tym wszystkim.
Jeszcze nie wiem czy dobrze podawałam sobie gonal na stymulację, bo dziś miałam ostatnią dawkę, a jakimś cudem coś jeszcze zostało w tym "długopisie", a brałam dokładnie jak w ulotce.
Miał ktoś tak?
kasia83k jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości