|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Potrzebny mi dobry plan na siebie...
Witajcie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Potrzebny mi dobry plan na siebie...
byłam w podobnej sytuacji - tylko moją pasją były zabawy kosmetyczne
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Stała umowa u kogoś i przyjmowanie wszystkich jak leci (? dziwne pytanie, to masz wizję taką ze klienci będą walić do ciebie drzwiami i oknami a Ty będziesz wybierać kogo przyjmiesz a kogo nie ![]() No bo niestety, po studium, to naprawdę niewiele umiesz i kilka lat praktyki na "żywym organizmie" , naprawdę zaoszczędzi Ci wielu problemów jak już zdecydujesz się zakładać swoją działalność. No i na początek, to proponowałabym zrobić jakiś biznesplan. Ile kosztuje wynajem w miejscu x + ile kosztuje opłacenie za siebie zusów, srusów, + co z sanepidem, kosztami stałymi typu sterylizacja,ogrzanie, pranie, oświetlenie kontra ile mogę zarobić pracując x godzin dziennie z założeniem, że zanim zgromadzisz jakąś stałą ilośc klientów, to minie trochę czasu. Wiec na początku moze być tak, ze będzie 1-2 klientów dziennie przy dobrych wiatrach.
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
jeszcze nawet nie masz odpowiedniego wykształcenia. samo zainteresowanie nie wystarczy, bo złym masażem można czasem zrobić krzywdę.
najpierw się wykształć, a potem zastanawiaj czy 'brać każdego jak leci' swoją drogą - serio myślisz, że to takie proste? przecież konkurencja jest ogromna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
twoje życie, nikt ci planu nie będzie wymyślać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Właśnie, najpierw musisz dostać się na praktyki/staż (bezpłatny, oczywiście), co samo w sobie już proste na pewno nie będzie. Nikt nie chce dla siebie młodej zdolnej konkurencji. Chociaż może młodą zdolną pracowitą pracownicę może by chcieli?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
A jesteś pewna, że w ogóle dasz radę się z tego utrzymać? Bo klientów na masaże relaksacyjne jest raczej mało, a koszty będą duże. Z tego co się orientuje drogie są też jakieś egzaminy państwowe, więc minie trochę czasu zanim w ogóle zwrócą się nakłady na naukę.
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Chocolate - na jakiej podstawie tak zakładasz?
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Chocolate tak zakłada na takiej podstawie, że pewnie orientuje się w realiach tego zawodu...
Nie ma wcale dużego popytu na masażystów, szczególnie młodych, bez doświadczenia i odpowiedniego wykształcenia. A już na bank nikt do Ciebie nie będzie jeździł do wynajętego mieszkania na masaż. Raczej sama będziesz musiała się do nich fatygować albo pracować u kogoś. Zaczynasz trochę od ![]()
2/52 ![]() Ostatnio przeczytana: G. Orwell - Folwark zwierzęcy "Zwierzęta w ogrodzie patrzyły to na świnię, to na człowieka, potem znów na świnię i na człowieka, ale nikt już nie mógł się połapać, kto jest kim." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dośc często korzystam z usług mazażysty. Ale rehabilitanta hiropraktyka i nie pozwoliłabym się tknąc młodej osobie nad która on by nie stał i nie kontrolował. A jakbym jeszcze zapytałą (a pytam!) o wykształcenie i usłyszała ze osoba ma.. 2 miesięczny kurs... ![]() Bo to zawód wymagający wręcz lekarskich kwalifikacji a nie 2 miesięcznego kursu. bardzo dokładnei sprawdzam , jakie wykształcenie mają masazyści do których idę. I nigdy mi się nei chciało korzystać masazu relaksacyjnego. Jka ide do swojego masazysty z bólem miesni lub kręgosłupa, to wiem ze on porozbija wszystkie przykurcze, "ruszy" załe ciało, wykona ewentualnie terapię manualną jak jest jakiś problem gdzieś (zapalenie ścięgien np.) i jeszcze na koniec ponastawia mi kręgosłup. A wiadomo że przez ta godzinę zabiegów to i się zrelaksuję. No to po co bym miała iśc na sam relaksacyjny jak po prostu potrezbuję kompleksowej opieki wręcz medycznej jak już znajde czas/jestem zmuszona się do masażysty umówić. IMO, taka usługa, ma szansę się utrzymać tylko przy jakimś SPA i to wziętym, ale też nie wiem, czy byś się utrzymała jako niezalezna placówka. Natomiast jest duzy popyt na dobrze wykształconych, zdolnych masażystów rehabilitantów np. sportowych, -inna sprawa ze jak patrzę jak pracuje np. rehabilitantka /masazystka w klinice sportowej do której czasem chadzam, to ta dziewczyna albo ora po naście godzin dziennie, albo siedzi na dokształcaniu a jej wiedza est wręcz lekarska. Bo i z lekarzamai ortopedami sportowymi czesto konsultuje przypadki i musi wiedzieć komu pomoz sama a kogo musi odesłąć do lekarza i z lekarzem potem współpracować. Interesuje Cie masaż, zajrzyj np. na strony kliniki RehaSport i popatrz jak wykształceni sa tam pracujący masażyści. Mnie troche osłabia to dzisiejsze mniemanie młodych ludzi, ze kształcenie się to strata czasu, a wystarczy zrobic kursik i ma się w reku fach zapewniający tabun klientów i kokosy do końca życia. :/
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
A ja radzę Ci nie słuchać osób, które chcą innych tylko zniechęcać i dołować w realizacji celów, a same nie mają bladego pojęcia w temacie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Szkoda Twojego czasu. Ludzie z magisterm fizjoterapii i po kursach za kilka tys zl maja problem z praca i ze znalezieniem ludzi na masaz. Za male pieniadze. Rynek jest przesycony.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja jej nie zniechęcam, tylko piszę o realnych potrzebach rynku.
A nawet ją zachęcam do zdobycia zawodu, który ma naprawdę olbrzymią przyszłość: masażysta rehabilitant sportowy. Sory, ale nie poszłabym do kosmetyczki/masażystki po 2 miesięcznym kursie zaledwie. Po co dziewczyna ma tkwić w przekonaniu, że nie trzeba mieć solidnych podstaw i praktyki a będzie hulać? Tak nie jest. Hula tym, którzy mają solidne podstawy i realnie zaplanowali swoją drogę zawodową, a nie żyją mrzonkami.
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Katharsis - dlatego też patrzę na to wszystko z baardzo wieeelkim przymrużeniem oka ![]() Po pierwsze - nie prosiłam o ocenę mojego pomysłu na biznes, jakim jest kosmetyka i masaż, bo ja sama wiem, czego chcę i tak czy inaczej tego dokonam! Liczyłam jedynie na rady, na co zdecydować się w pierwszej kolejności (a to czy to masaż czy dekoracja wnętrz praktycznie nie ma tu nic do rzeczy ![]() Po drugie - tak jak zauważyłaś -rady dotyczące samego biznesu w sferze masaży mogę potraktować poważnie jeśli pochodzą ze strony osoby, która już sama się z tym zmierzyła i jej samej to nie wyszło. Choć też nie powiedziane, bo rynek rynkowi nierówny i ja akurat osobiście zrobiłam badanie lokalnego rynku i wiem, że w mojej lokalizacji prawdopodobnie byłby na to popyt. Po trzecie - zamykam wątek, bo poza odpowiedziami "na temat" nic mądrego się nie dowiedziałam, a na hejterów szkoda mojego czasu ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Ach Ci hejterzy, jacy wredni, proponują zrobienie biznesplanu.
![]()
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
uwielbiam, po prostu to jest mój ulubiony moment jak autorki wątków rzucają to patetyczne 'zamykam wątek!' jeśli odpowiedzi nie są po ich myśli
![]() a poza tym to zgadzam się z Cavą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Wybacz, ale mi się masaż relaksacyjny dwuznacznie skojarzył
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
to idź sobie na podforum masaż, tam zapytaj. widocznie intymne za mało profesjonalne i my tu życia nie znamy
![]() no ale moment, dlaczego nie mamy bezpośredniego kontaktu tematem? może dlatego, że nikt o zdrowych zmysłach nie dał by się tknąć osobie po samych kursach. i jeszcze by miał za to zapłacić? masaże relaksacyjne bez wykształcenia mają wzięcie tylko u fryzjera, ale z tym to sobie fryzjerki radzą same ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Inna kwestia, że dziewczyny mają rację z małą popularnością masaży czysto relaksacyjnych. Większość ludzi korzysta z usług masażystów, kiedy mają dolegliwości bólowe. A masaże lecznicze mogą wykonywać jedynie osoby po 2 letnim studium masażu i fizjoterapeuci. Więc jeśli chcesz być atrakcyjna na rynku pracy, to powinnaś mieć chociaż sporą gamę masaży relaksacyjnych do zaoferowania (masaż czekoladą, gorącymi kamieniami, aromaterapia, lomi lomi nui, Shiatsu, refleksoterapia stóp). A do tego potrzebna jest duża ilość pieniędzy i czasu. Tak samo masz małe szanse na to, że ktokolwiek przyjmie Cię na praktyki w czasie szkolenia, bo będziesz umiała za mało, żeby ktoś brał za Ciebie odpowiedzialność. Sama poprosiłaś o obiektywne doradzenie czegoś. Więc nie nazywaj nas hejterami, skoro Twoje plany wydają nam sie całkowicie oderwane od rzeczywistości. A konkretnych informacji polecam szukać na portalach branżowych. Np.: http://www.serwis-masazysta.pl/publi...saze?titles=on |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Jak zrobiłaś badanie lokalnego rynku?
![]()
2/52 ![]() Ostatnio przeczytana: G. Orwell - Folwark zwierzęcy "Zwierzęta w ogrodzie patrzyły to na świnię, to na człowieka, potem znów na świnię i na człowieka, ale nikt już nie mógł się połapać, kto jest kim." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam bardzo bezpośredni kontakt z tematem skutecznego prowadzenia własnej działalności. Ale jak tam sobie chcesz.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:13.