Potrzebny mi dobry plan na siebie... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-09-03, 12:10   #1
sheinsane
Raczkowanie

Potrzebny mi dobry plan na siebie...

Witajcie Chciałabym się Was poradzić w kwestii hmm sfery zawodowej ponieważ tyle się obecnie dzieje, że mam straszny mętlik w głowie. Skończyłam 2-letnią szkołę kosmetyczną i mam tytuł technika usług kosmetycznych, ale tak naprawdę moją wielką pasją jest masaż Chciałabym w przyszłości założyć swoją firmę (chociażby działalność 1-osobową) i stworzyć taką strefę relaksu, ponieważ interesują mnie wszelkie masaże relaksacyjne W ciągu 2 najbliższych miesięcy mam w planach się szkolić, tak więc nie mam obecnie żadnej pracy. I teraz chciałabym, żebyście doradziły mi, co dalej, tzn. myślę albo o bezpłatnych praktykach/stażu przez ten czas, gdy będę się szkolić. Może po wyszkoleniu się spróbować nawiązać jakąś współpracę z danym salonem, tylko jaka umowa byłaby najkorzystniejsza- stała wypłata od pracodawcy podczas gdy przyjmuję wszystkich chętnych klientów? Czy może podnajęcie pomieszczenia w danym gabinecie na zasadzie samozatrudnienia tak, że w tym momencie gabinet poszerza dzięki mnie ofertę? Mam mętlik w głowie, ponieważ długi czas byłam na bezrobociu i zupełnie wypadłam z zawodowego obiegu Doradzicie coś obiektywnie?
Stary 2014-09-03, 12:25   #2
estera_4
Przyczajenie

Dot.: Potrzebny mi dobry plan na siebie...

byłam w podobnej sytuacji - tylko moją pasją były zabawy kosmetyczne też jestem po szkole, ale brak doświadczenia zawodowego jako pracy, bo praktyk itp nie liczę. Jeśli chcesz promować siebie to dogadaj się najpierw z salonem o przyjmowanie ich klientów na zasadzie albo oddawanego procenta dla nich, albo płatności za miejsce, czy to na dni czy na miesiące - zdecyduj jak, potem jak sobie trochę rynek wypracujesz to swój otworzysz, ale juz będziesz miała klientów
estera_4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-03, 12:31   #3
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sheinsane Pokaż wiadomość
Witajcie Chciałabym się Was poradzić w kwestii hmm sfery zawodowej ponieważ tyle się obecnie dzieje, że mam straszny mętlik w głowie. Skończyłam 2-letnią szkołę kosmetyczną i mam tytuł technika usług kosmetycznych, ale tak naprawdę moją wielką pasją jest masaż Chciałabym w przyszłości założyć swoją firmę (chociażby działalność 1-osobową) i stworzyć taką strefę relaksu, ponieważ interesują mnie wszelkie masaże relaksacyjne W ciągu 2 najbliższych miesięcy mam w planach się szkolić, tak więc nie mam obecnie żadnej pracy. I teraz chciałabym, żebyście doradziły mi, co dalej, tzn. myślę albo o bezpłatnych praktykach/stażu przez ten czas, gdy będę się szkolić. Może po wyszkoleniu się spróbować nawiązać jakąś współpracę z danym salonem, tylko jaka umowa byłaby najkorzystniejsza- stała wypłata od pracodawcy podczas gdy przyjmuję wszystkich chętnych klientów? Czy może podnajęcie pomieszczenia w danym gabinecie na zasadzie samozatrudnienia tak, że w tym momencie gabinet poszerza dzięki mnie ofertę? Mam mętlik w głowie, ponieważ długi czas byłam na bezrobociu i zupełnie wypadłam z zawodowego obiegu Doradzicie coś obiektywnie?

Stała umowa u kogoś i przyjmowanie wszystkich jak leci (? dziwne pytanie, to masz wizję taką ze klienci będą walić do ciebie drzwiami i oknami a Ty będziesz wybierać kogo przyjmiesz a kogo nie) + dokładne obserwowanie jak działa gabinet który Cię zatrudnia. Także od strony papierkowej, sanepidowskiej, itp..

No bo niestety, po studium, to naprawdę niewiele umiesz i kilka lat praktyki na "żywym organizmie"
, naprawdę zaoszczędzi Ci wielu problemów jak już zdecydujesz się zakładać swoją działalność.

No i na początek, to proponowałabym zrobić jakiś biznesplan. Ile kosztuje wynajem w miejscu x + ile kosztuje opłacenie za siebie zusów, srusów, + co z sanepidem, kosztami stałymi typu sterylizacja,ogrzanie, pranie, oświetlenie kontra ile mogę zarobić pracując x godzin dziennie z założeniem, że zanim zgromadzisz jakąś stałą ilośc klientów, to minie trochę czasu. Wiec na początku moze być tak, ze będzie 1-2 klientów dziennie przy dobrych wiatrach.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-03, 14:20   #4
201801191006
Konto usunięte

jeszcze nawet nie masz odpowiedniego wykształcenia. samo zainteresowanie nie wystarczy, bo złym masażem można czasem zrobić krzywdę.

najpierw się wykształć, a potem zastanawiaj czy 'brać każdego jak leci' swoją drogą - serio myślisz, że to takie proste? przecież konkurencja jest ogromna.
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-03, 15:55   #5
chwast
Zakorzenienie

twoje życie, nikt ci planu nie będzie wymyślać.
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-03, 16:17   #6
Nebtu
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
(...) serio myślisz, że to takie proste? przecież konkurencja jest ogromna.
Właśnie, najpierw musisz dostać się na praktyki/staż (bezpłatny, oczywiście), co samo w sobie już proste na pewno nie będzie. Nikt nie chce dla siebie młodej zdolnej konkurencji. Chociaż może młodą zdolną pracowitą pracownicę może by chcieli?
Nebtu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-03, 18:08   #7
_chocolate
Zakorzenienie

A jesteś pewna, że w ogóle dasz radę się z tego utrzymać? Bo klientów na masaże relaksacyjne jest raczej mało, a koszty będą duże. Z tego co się orientuje drogie są też jakieś egzaminy państwowe, więc minie trochę czasu zanim w ogóle zwrócą się nakłady na naukę.

_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-09-03, 23:00   #8
sheinsane
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _chocolate Pokaż wiadomość
Bo klientów na masaże relaksacyjne jest raczej mało
Chocolate - na jakiej podstawie tak zakładasz?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-09-04, 00:16   #9
blue houdini
Raczkowanie

Chocolate tak zakłada na takiej podstawie, że pewnie orientuje się w realiach tego zawodu...
Nie ma wcale dużego popytu na masażystów, szczególnie młodych, bez doświadczenia i odpowiedniego wykształcenia. A już na bank nikt do Ciebie nie będzie jeździł do wynajętego mieszkania na masaż. Raczej sama będziesz musiała się do nich fatygować albo pracować u kogoś.
Zaczynasz trochę od strony.

"Zwierzęta w ogrodzie patrzyły to na świnię, to na człowieka, potem znów na świnię i na człowieka, ale nikt już nie mógł się połapać, kto jest kim."
blue houdini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-04, 07:18   #10
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Chocolate - na jakiej podstawie tak zakładasz?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Ja mogę to zalożyć z punktu widzenia klienta.
Dośc często korzystam z usług mazażysty. Ale rehabilitanta hiropraktyka i nie pozwoliłabym się tknąc młodej osobie nad która on by nie stał i nie kontrolował.
A jakbym jeszcze zapytałą (a pytam!) o wykształcenie i usłyszała ze osoba ma.. 2 miesięczny kurs... Wiała bym.
Bo to zawód wymagający wręcz lekarskich kwalifikacji a nie 2 miesięcznego kursu.
bardzo dokładnei sprawdzam , jakie wykształcenie mają masazyści do których idę.

I nigdy mi się nei chciało korzystać masazu relaksacyjnego.

Jka ide do swojego masazysty z bólem miesni lub kręgosłupa, to wiem ze on porozbija wszystkie przykurcze, "ruszy" załe ciało, wykona ewentualnie terapię manualną jak jest jakiś problem gdzieś (zapalenie ścięgien np.) i jeszcze na koniec ponastawia mi kręgosłup. A wiadomo że przez ta godzinę zabiegów to i się zrelaksuję. No to po co bym miała iśc na sam relaksacyjny jak po prostu potrezbuję kompleksowej opieki wręcz medycznej jak już znajde czas/jestem zmuszona się do masażysty umówić.

IMO, taka usługa, ma szansę się utrzymać tylko przy jakimś SPA i to wziętym, ale też nie wiem, czy byś się utrzymała jako niezalezna placówka.

Natomiast jest duzy popyt na dobrze wykształconych, zdolnych masażystów rehabilitantów np. sportowych, -inna sprawa ze jak patrzę jak pracuje np. rehabilitantka /masazystka w klinice sportowej do której czasem chadzam, to ta dziewczyna albo ora po naście godzin dziennie, albo siedzi na dokształcaniu a jej wiedza est wręcz lekarska. Bo i z lekarzamai ortopedami sportowymi czesto konsultuje przypadki i musi wiedzieć komu pomoz sama a kogo musi odesłąć do lekarza i z lekarzem potem współpracować.

Interesuje Cie masaż, zajrzyj np. na strony kliniki RehaSport i popatrz jak wykształceni sa tam pracujący masażyści.

Mnie troche osłabia to dzisiejsze mniemanie młodych ludzi, ze kształcenie się to strata czasu, a wystarczy zrobic kursik i ma się w reku fach zapewniający tabun klientów i kokosy do końca życia. :/

Liz Williams
Stary 2014-09-04, 08:33   #11
katharsis22
Przyczajenie

A ja radzę Ci nie słuchać osób, które chcą innych tylko zniechęcać i dołować w realizacji celów, a same nie mają bladego pojęcia w temacie Można słuchać osób, które same przez takie doświadczenie przeszły i z autopsji wiedzą, o co kaman w temacie. To, że jedna osoba stwierdzi, że ona nigdy nie chciała wybrać się na masaż relaksacyjny nie przesądza absolutnie o niczym!!! Ja sama jestem od kilku lat masażystką i kosmetyczką i bynajmniej biznes się świetnie kręci, a klientek nie brakuje tak że, Sheinsane, na wszystko patrz z przymrużeniem oka
katharsis22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-04, 08:43   #12
olja1
Przyczajenie

Szkoda Twojego czasu. Ludzie z magisterm fizjoterapii i po kursach za kilka tys zl maja problem z praca i ze znalezieniem ludzi na masaz. Za male pieniadze. Rynek jest przesycony.
olja1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-04, 08:44   #13
cava
Zakorzenienie

Ja jej nie zniechęcam, tylko piszę o realnych potrzebach rynku.
A nawet ją zachęcam do zdobycia zawodu, który ma naprawdę olbrzymią przyszłość: masażysta rehabilitant sportowy.

Sory, ale nie poszłabym do kosmetyczki/masażystki po 2 miesięcznym kursie zaledwie.
Po co dziewczyna ma tkwić w przekonaniu, że nie trzeba mieć solidnych podstaw i praktyki a będzie hulać?

Tak nie jest.

Hula tym, którzy mają solidne podstawy i realnie zaplanowali swoją drogę zawodową, a nie żyją mrzonkami.

Liz Williams
Stary 2014-09-04, 09:26   #14
sheinsane
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez katharsis22 Pokaż wiadomość
A ja radzę Ci nie słuchać osób, które chcą innych tylko zniechęcać i dołować w realizacji celów, a same nie mają bladego pojęcia w temacie Można słuchać osób, które same przez takie doświadczenie przeszły i z autopsji wiedzą, o co kaman w temacie. To, że jedna osoba stwierdzi, że ona nigdy nie chciała wybrać się na masaż relaksacyjny nie przesądza absolutnie o niczym!!! Ja sama jestem od kilku lat masażystką i kosmetyczką i bynajmniej biznes się świetnie kręci, a klientek nie brakuje tak że, Sheinsane, na wszystko patrz z przymrużeniem oka

Katharsis - dlatego też patrzę na to wszystko z baardzo wieeelkim przymrużeniem oka
Po pierwsze - nie prosiłam o ocenę mojego pomysłu na biznes, jakim jest kosmetyka i masaż, bo ja sama wiem, czego chcę i tak czy inaczej tego dokonam! Liczyłam jedynie na rady, na co zdecydować się w pierwszej kolejności (a to czy to masaż czy dekoracja wnętrz praktycznie nie ma tu nic do rzeczy)
Po drugie - tak jak zauważyłaś -rady dotyczące samego biznesu w sferze masaży mogę potraktować poważnie jeśli pochodzą ze strony osoby, która już sama się z tym zmierzyła i jej samej to nie wyszło. Choć też nie powiedziane, bo rynek rynkowi nierówny i ja akurat osobiście zrobiłam badanie lokalnego rynku i wiem, że w mojej lokalizacji prawdopodobnie byłby na to popyt.
Po trzecie - zamykam wątek, bo poza odpowiedziami "na temat" nic mądrego się nie dowiedziałam, a na hejterów szkoda mojego czasu
Stary 2014-09-04, 09:52   #15
cava
Zakorzenienie

Ach Ci hejterzy, jacy wredni, proponują zrobienie biznesplanu.

Liz Williams
Stary 2014-09-04, 09:53   #16
201801191006
Konto usunięte

uwielbiam, po prostu to jest mój ulubiony moment jak autorki wątków rzucają to patetyczne 'zamykam wątek!' jeśli odpowiedzi nie są po ich myśli

a poza tym to zgadzam się z Cavą.
Stary 2014-09-04, 09:56   #17
Colderia
Raczkowanie

Wybacz, ale mi się masaż relaksacyjny dwuznacznie skojarzył
Colderia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-04, 10:16   #18
sheinsane
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
uwielbiam, po prostu to jest mój ulubiony moment jak autorki wątków rzucają to patetyczne 'zamykam wątek!' jeśli odpowiedzi nie są po ich myśli
Loloo kochana nie wnikam co Ty "uwielbiasz" i masz rację-tak jak napisałam- odpowiedzi nie związane z tematem zwyczajnie mnie nie interesują, "dobre rady" osób nie obracających się BEZPOŚREDNIO w temacie również mnie nie interesują, więc w sumie nie dowiem się niczego, co by mogło mi w jakiś sposób pomóc. Ale pisz sobie, pisz, jeśli tylko masz ochotę
Stary 2014-09-04, 10:22   #19
201801191006
Konto usunięte

to idź sobie na podforum masaż, tam zapytaj. widocznie intymne za mało profesjonalne i my tu życia nie znamy

no ale moment, dlaczego nie mamy bezpośredniego kontaktu tematem? może dlatego, że nikt o zdrowych zmysłach nie dał by się tknąć osobie po samych kursach. i jeszcze by miał za to zapłacić? masaże relaksacyjne bez wykształcenia mają wzięcie tylko u fryzjera, ale z tym to sobie fryzjerki radzą same

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-04, 12:42   #20
neia
Zadomowienie

Cytat:
rady dotyczące samego biznesu w sferze masaży mogę potraktować poważnie jeśli pochodzą ze strony osoby, która już sama się z tym zmierzyła i jej samej to nie wyszło.
To, że dziewczyny nie znają zawodu od zaplecza, nie oznacza, że nie mają zdrowego rozsądku. Bo faktycznie zabierasz się do tego od kompletnie złej strony. Najpierw skup się na zdobyciu porządnych kwalifikacji, potem dostań w ogóle pracę, a na końcu możesz sobie dopiero wybrzydzać nad formą zatrudnienia. Po 2 miesiącach kursu będziesz znała podstawy podstaw (bo ile tam bedziesz miała godzin? Mniej niż 100?). Nie wyobrażam sobie dotykania nikogo z tak nikłą wiedzą. Nieodpowiednio wykonany masaż może nie tylko uszkodzić mięśnie. Sama jestem po 3 miesiącach kursu i nie odważyłabym się masować nikogo poza rodziną i znajomymi.
Inna kwestia, że dziewczyny mają rację z małą popularnością masaży czysto relaksacyjnych. Większość ludzi korzysta z usług masażystów, kiedy mają dolegliwości bólowe. A masaże lecznicze mogą wykonywać jedynie osoby po 2 letnim studium masażu i fizjoterapeuci. Więc jeśli chcesz być atrakcyjna na rynku pracy, to powinnaś mieć chociaż sporą gamę masaży relaksacyjnych do zaoferowania (masaż czekoladą, gorącymi kamieniami, aromaterapia, lomi lomi nui, Shiatsu, refleksoterapia stóp). A do tego potrzebna jest duża ilość pieniędzy i czasu. Tak samo masz małe szanse na to, że ktokolwiek przyjmie Cię na praktyki w czasie szkolenia, bo będziesz umiała za mało, żeby ktoś brał za Ciebie odpowiedzialność.

Sama poprosiłaś o obiektywne doradzenie czegoś. Więc nie nazywaj nas hejterami, skoro Twoje plany wydają nam sie całkowicie oderwane od rzeczywistości.

A konkretnych informacji polecam szukać na portalach branżowych. Np.: http://www.serwis-masazysta.pl/publi...saze?titles=on
neia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-04, 13:42   #21
blue houdini
Raczkowanie

Jak zrobiłaś badanie lokalnego rynku?

"Zwierzęta w ogrodzie patrzyły to na świnię, to na człowieka, potem znów na świnię i na człowieka, ale nikt już nie mógł się połapać, kto jest kim."
blue houdini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-04, 13:52   #22
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Loloo kochana nie wnikam co Ty "uwielbiasz" i masz rację-tak jak napisałam- odpowiedzi nie związane z tematem zwyczajnie mnie nie interesują, "dobre rady" osób nie obracających się BEZPOŚREDNIO w temacie również mnie nie interesują, więc w sumie nie dowiem się niczego, co by mogło mi w jakiś sposób pomóc. Ale pisz sobie, pisz, jeśli tylko masz ochotę

Mam bardzo bezpośredni kontakt z tematem skutecznego prowadzenia własnej działalności.
Ale jak tam sobie chcesz.

Liz Williams
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości