Szarlotka, jabłecznik... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-06-06, 11:17   #1
loving_beauty_23
Raczkowanie
 
Avatar loving_beauty_23
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 91

Szarlotka, jabłecznik...


Mam prosbe. Jesli zanie jakis dobry przepis na szarlotke to poprosze. jutro robie male przyjecie i zamarzyla mi sie szarlotka. Jedank nigdy nie wychodzi mi tak jak trzeba. Nie chce zeby moi goscie sie rozczarowali. Glownie chodzi mi o przepis na kruche ciasto...zawsze wychodzi mi albo spalone albo pol surowe pol spalone albo zakalec....nie wiem co robie zle. Mam gotowe pyszne jabłka w sloiku ktore przygotowujemy z mama specjalnie do tego ciasta. Mamie ciasto wychodzi pyszne...Niestety w tej chwili jest daleko za granica i nie podpowie mi co zrobic zeby ciasto nie bylo wielkim niewypalem. Dlatego prosze wam o pomoc. Bede wdzieczna.
loving_beauty_23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-06, 12:01   #2
Mariti
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2004-09
Wiadomości: 2 431
Dot.: Szarlotka - Help!!

Oto przpis z jakiego ja korzystam:
50dag maki
20 dag masła
15 dag cukru
2 zółtka
1/4-1/2 szkalnki gestej śmiatny
1/2 laski waniliowej
1.5 kg antonówek lub renet
20 dag cukru
nieco tartej bułki
cukier puder


Jabłka umyc obrac, pokroic w cwiartki, wykroić gniazdka oczywiście, włożyc do rondelka polac nieco wrzątkiem, rozgotować.Do tego dodać 20 dag cukru i gotowac kilka minut masa musi zgęstnieć. Następnie wymieszac i ostudzić.

Mąke przesiać, dodac masło i cukier i dokładnie wymieszac,następnie dodac zółtka i smietanę,i posiekaną laske waniliową.Szybko zagnieść i ciasto zainąc w folie aluminiowa i do lodówki.wyjąc po godzinie przekroić na dwie częsci.Jedna część rozwałkowaći ułożyć na wytłuszczonej blasze, podpiec tylko w piekarnikuNastępnie posybac powierzchnię tego ciasta tartą bułką
i ułożyć na tym ostudząną masę jabłkową.
Rozwałkowac drugą część ciastai przykryc nim jabłka.Piec w temp 200 stopni
posybac potem nieco cukrem pudrem Pychotka.
Mariti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-06, 14:54   #3
loving_beauty_23
Raczkowanie
 
Avatar loving_beauty_23
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 91
Dot.: Szarlotka - Help!!

Dziekuje...mam nadzieje ze wyjdzie.
loving_beauty_23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-06, 15:22   #4
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: Szarlotka - Help!!

40 deg maki,1 jajko,1 proszek do pieczenia,1 margaryna,2 łyzki mleka,1 cukier waniliowy, 2łyzki cukru _ wyrobić dokladnie ciasto i podzielic na 2 połówki.



! kg jablek,2 cukry waniliowe,2 budynie waniliowe,5 łyzek cukru (tak do smaku mniej lub wiecej) - wymieszać (jablka oczywiście obrac ,pokroić itp)

Ukladac na blachę:

ciasto - jabłka - ciasto

Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 40 min.
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-06, 17:44   #5
loving_beauty_23
Raczkowanie
 
Avatar loving_beauty_23
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 91
Dot.: Szarlotka - Help!!

Rownież ślicznie dziekuje
loving_beauty_23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-06, 17:45   #6
loving_beauty_23
Raczkowanie
 
Avatar loving_beauty_23
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 91
Dot.: Szarlotka - Help!!

Zabieram sie za pieczenie ciasta...dam Wam znac czy mi wyszło
loving_beauty_23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-06, 18:44   #7
Mariti
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2004-09
Wiadomości: 2 431
Dot.: Szarlotka - Help!!

Koniecznie napisz !!
Mariti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-06-06, 23:20   #8
Nefretete
Zadomowienie
 
Avatar Nefretete
 
Zarejestrowany: 2003-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 759
GG do Nefretete
Dot.: Szarlotka - Help!!

ja na jabłka obficie sypie cynamon rozkosz dla podniebienia...jutro- dziś z rana piekę tz szarlotkę cioci Geny[ dlaczego taka nazwa nie mam bladego pojęcia ]

jabłka obrać, pokroić na grube plastry,

4 jaja, szkl. cukru, cukier waniliowy- ubić,

margarynę- kostkę stopić,

2szkl. mąki wymieszać z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia,
2 budynie waniliowe lub 6 łyżek mąki ziemniaczanej
6 łyżek kwaśnej śmietany.

jaja ubić z cukrem, dodać mąkę, budynie, śmietanę, wszytsko wymieszać, dodać stopioną margarynę, wymieszać.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na to połowa ciasta- jabłka- cynamon- reszta ciasta, piec 45 minut w 180C.
po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Wychodzi delicja pulchniutkie, mięciutkie, aromatyczne ciasto- mniaaaaam
Nefretete jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-07, 08:41   #9
loving_beauty_23
Raczkowanie
 
Avatar loving_beauty_23
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 91
Dot.: Szarlotka - Help!!

Upiekłam. Szczerze mówiac połaczyłam przepis Mariti i Nutki....i chyba wyszło ... Nie jest surowe i całkiem smaczne ( tak przynajmniej twierdzi mój chłopak ) ale ostatecznie ciasto ocenia moi goście dzić wieczorem .... mam ochote wypróbować również przepis Nefretete brzmi smakowicie. Trzymajcie kciuki zeby smakowało. Nastepnym razem wezme tez mniejszą błache bo wyszło troche za cienkie. W razie gdyby ciasto nie smakowało moim gościom mam jeszcze sernik na zimno z truskawkami. Mój chłopak byłby szczecliwy gdyby go nie zjedli...już wczoraj musiałam chowac przed nim ciasto zeby mi całego nie zjadł. Dziekuje ślicznie za przepisy.
loving_beauty_23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-07, 09:37   #10
manolita
Zakorzenienie
 
Avatar manolita
 
Zarejestrowany: 2004-05
Lokalizacja: skądkolwiek
Wiadomości: 6 613
Dot.: Szarlotka - Help!!

Dziewczyny, a czy takie jablka ze sloika mozna uzyc do szarlotki?
Kiedys kupilam duzy sloik jablek , pokrojonych w kostke , czekaja teraz w lodowce, az cos z nimi w koncu zrobie. Moze szarlotka, jak myslicie?
__________________
będzie tak jak chcę
Matusio
Tomcio


mój blog http://umanolity.blogspot.com/
manolita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-07, 09:42   #11
Mariti
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2004-09
Wiadomości: 2 431
Dot.: Szarlotka - Help!!

Loving Beauty ciesze się , ze wyszło napewno bedzie smakowało , w końcu to przepisy Wizazanek

Justynko , myślę, że będa się nadawać, moja ciocia czasami daje takie jabłka do szarlotki tylko cos z nimi jeszcze robi, ale co to już nie wiem ...
Mariti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-06-07, 09:54   #12
manolita
Zakorzenienie
 
Avatar manolita
 
Zarejestrowany: 2004-05
Lokalizacja: skądkolwiek
Wiadomości: 6 613
Dot.: Szarlotka - Help!!

Dziekuje za odpowiedz.
Mam ochote na pyszna szarlotke, chyba wezme sie za piecznie
__________________
będzie tak jak chcę
Matusio
Tomcio


mój blog http://umanolity.blogspot.com/
manolita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-11, 14:21   #13
loving_beauty_23
Raczkowanie
 
Avatar loving_beauty_23
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 91
Dot.: Szarlotka - Help!!

Kochane moim gościom bardzo smakowała moja szarlotka Dziekuje!! Co do pytania Manolity to moja mama zawsze uzywa jabłek ze słoika tyle ze własnej roboty. Tarukje jabłuszka, dodaje cukru ,cynamonu i gotuje...potem go słoików i do piwnicy...tam sobie lezakuja do nastepnej szarlotki....Kiedys pamietam ze wykorzystała jabłka z kompotu i tez była pyszna...niestety nie odziedziczyłam po niej talentu do pieczenia szarlotek.
loving_beauty_23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-11, 18:14   #14
kielk
Raczkowanie
 
Avatar kielk
 
Zarejestrowany: 2004-09
Wiadomości: 41
Wyślij wiadomość przez ICQ do kielk GG do kielk
Dot.: Szarlotka - Help!!

Przepis krążący u mnie na roku (sprawdzony!):
kostka Kasi
4 jajka (3 żółtka + 1 całe)
szklanka cukru
0.5kg mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Mąkę połączyć z cukrem z Kasią, posiekać jajka i dodać. Teraz dodać proszek i zarobić ciasto w kulkę (jak na makaron) i podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i rozłożyć na wysmarowaną blachę. Na cieście rozłożyć mus jabłkowy, można dodać trochę cynamonu (tak 2 łyżeczki). Na wierzch położyć drugą część ciasta, posmarować białkiem i wykłuć kilka małych dziurek wykałaczką. Piec ok. godziny (180st)
smacznego
__________________
::chemik::
kielk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-11, 22:48   #15
Yolla
Rozeznanie
 
Avatar Yolla
 
Zarejestrowany: 2004-02
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 753
Dot.: Szarlotka - Help!!

Cytat:
Napisane przez Nutka
40 deg maki,1 jajko,1 proszek do pieczenia,1 margaryna,2 łyzki mleka,1 cukier waniliowy, 2łyzki cukru _ wyrobić dokladnie ciasto i podzielic na 2 połówki.



! kg jablek,2 cukry waniliowe,2 budynie waniliowe,5 łyzek cukru (tak do smaku mniej lub wiecej) - wymieszać (jablka oczywiście obrac ,pokroić itp)

Ukladac na blachę:

ciasto - jabłka - ciasto

Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 40 min.
Nutko możesz podać w jakiej temp. pieczesz? Gdzies czytałam, ze masz termoobieg, ja zawsze mam jakieś spieczone na termoobiegu
Aha, tej dolnej części ciasta nie podpiekasz? Tak sobie dumam, ze pewnie te budynie waniliowe podtrzymują nadmiar soku z jabłek... dobrze dumam?
Yolla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-12, 09:32   #16
akira
Raczkowanie
 
Avatar akira
 
Zarejestrowany: 2004-02
Wiadomości: 403
Dot.: Szarlotka - Help!!

moja ulubiona szarlotka na cieście kręconym
45 dag mąki
25 dag masła
20 dag cukru pudru
5 jajek
3 łyżki śmietany
3 łyżeczki proszku do pieczenia
słok musu jabłkowego

Utrzeć żółtka z cukrem i masłem (można dodać cukier waniliowy). Utrzeć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietaną. Ubić pianę z białek wymieszać delikatnie z ciastem.
Wyłożyć połowę ciasta na dużą blachę, posypać kaszą manną (z 2 łyżki), nałożyć mus, przykryć drugą częścią ciasta. Piec w temp. 180C przez 45-50 minut
akira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-07, 09:43   #17
wesola
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 1
Dot.: Szarlotka - Help!!

A znacie moze przepis na szarlotke z bita smietana i wiurkami kokosowymi.Chodzi to za mna od jakiegos czasu po tym jak ktos mnie tym poczestowal.
Bede wdzieczna bo sama mam ochote zrobic ta szarlotke w domu
Pozdrawiam
Wesola
wesola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-07, 09:54   #18
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: Szarlotka - Help!!

ok. 220 st poztem zmniejszam do 180 st
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-07, 09:57   #19
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: Szarlotka - Help!!

Wy bierz jeden z powyzszych przepisów ale dodaj taka masę:

bialka jajek (np 4-5) ubij na sztywno dodaj cukru (ok szklanki albo mniej) i ubijaj dalej , dodaj wiórek kokosowych ,to trzeba rozłosyc na podpieczonym cieście i zapiec jeszcze ok 15 min
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-08-07, 11:41   #20
Yolla
Rozeznanie
 
Avatar Yolla
 
Zarejestrowany: 2004-02
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 753
Dot.: Szarlotka - Help!!

Cytat:
Napisane przez Nutka
ok. 220 st poztem zmniejszam do 180 st
dzięki serdeczne
Yolla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-07, 17:52   #21
Paris
Zadomowienie
 
Avatar Paris
 
Zarejestrowany: 2005-07
Wiadomości: 1 012
Dot.: Szarlotka - Help!!

Cytat:
Napisane przez manolita
Dziewczyny, a czy takie jablka ze sloika mozna uzyc do szarlotki?
Kiedys kupilam duzy sloik jablek , pokrojonych w kostke , czekaja teraz w lodowce, az cos z nimi w koncu zrobie. Moze szarlotka, jak myslicie?
Jasne, chyba wiem o jakie jabłka Ci chodzi. Taki duży słoik i tam pisze jabłka do szarlotki czy coś takiego? Są Boskie! Polecam także te same, tylko że z brzoskwiniami (też można kupić )
__________________
That's life, that's what all the people say.
You're riding high in April,
Shot down in May
But I know I'm gonna change that tune,
When I'm back on top, back on top in June...
Paris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-24, 13:22   #22
keira24
Zadomowienie
 
Avatar keira24
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Jaworzno
Wiadomości: 1 200
Przesmazane jablka do ciasta ...

Witam

Wlasnie przesmazam jablka, ktore w zimie bede dodawala do szarlotek .
Mam kilka pytan. Co dodajecie do takiej masy jablkowej? Ja standardowo wsypuje cynamon, odrobinke imbiru i zmielone gozdziki no i oczywiscie cukier, poniewaz robie z papierowek.
Czy pozniej pasteryzujecie jeszcze jablka, czy tylko wkladacie wrzace do sliczkow?

Dziekuje za podpowiedzi.
Pozdrawiam .
keira24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-25, 15:54   #23
kasienka2883
Rozeznanie
 
Avatar kasienka2883
 
Zarejestrowany: 2005-04
Lokalizacja: Lublin
Wiadomości: 671
Dot.: Przesmazana jablka do ciasta ...

Radzę zapasteryzować, inaczej może sie pojawić pleśń na górze.
kasienka2883 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-25, 16:59   #24
MrsVargas
Wtajemniczenie
 
Avatar MrsVargas
 
Zarejestrowany: 2004-02
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 2 920
Dot.: Przesmazana jablka do ciasta ...

Moja mama robi tak: jabłuszka obieramy, oczyszczamy z gniazdek kroimy na ćwaiartki a później na plasterki. Podlewamy trochę wodą i dalej dokładamy plasterków jabłek...cały czas mieszamy...cuekier dodajemy na sam koniec bo wcześniej może się przypalić. Dodajemy też cynamon i co tam sobie jeszcze kto życzy . Ładujemy w słoiki, mocno zakręcamy a później pasteryzujemy jeszcze przez 20 minut
Zimą pycha...
MrsVargas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-25, 17:34   #25
keira24
Zadomowienie
 
Avatar keira24
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Jaworzno
Wiadomości: 1 200
Dot.: Przesmazana jablka do ciasta ...

Dziekuje Wam serdecznie za rady . Przesmazone jabluszka juz smakowaly wysmienicie i nie moglam oprzec sie i nie zjesc ich troszke .

Pozdrawiam.
keira24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-25, 18:06   #26
BeataWi
Wtajemniczenie
 
Avatar BeataWi
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 2 143
GG do BeataWi
Dot.: Przesmazana jablka do ciasta ...

Ja przygotowuje jablka podobnie jak mama MrsVargas z tym, ze po pokrojeniu skrapiam je dodatkowo sokiem z cytryny, zeby nie sciemnialy. Czasami dodaje jeszcze kilka kropli olejku rumowego.
__________________
Wszystkim zlodziejom przepisow mowie NIE

Becia69


http://www.pajacyk.pl/
http://www.polskieserce.pl/
BeataWi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-25, 19:23   #27
Paris
Zadomowienie
 
Avatar Paris
 
Zarejestrowany: 2005-07
Wiadomości: 1 012
Dot.: Przesmazana jablka do ciasta ...

A ja kupuję zawsze jabłuszka w słoiczkach (zawsze są w marketach) z napisem jabłka do Szarlotki czy jakoś tak. Przepychota Są jeszcze z tej samej firmy tylko że jabłka z brzoskwinkami. Ale same jabłuszka są Boskie.
__________________
That's life, that's what all the people say.
You're riding high in April,
Shot down in May
But I know I'm gonna change that tune,
When I'm back on top, back on top in June...
Paris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-25, 21:38   #28
mamaela
Raczkowanie
 
Avatar mamaela
 
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 58
Dot.: Przesmazane jablka do ciasta ...

A ja robię od paru lat takie jabłka i nie pasteryzuję tylko bardzo gorące, właściwie cały czas muszą się pomalutku "pipcić", wkładam do wypażonych i gorących słoików, zakręcam gorącymi zakrętkami i stawiam do góry dnem, aż przestygną. Warunek, że trzeba nakładać naprawdę pełniutko. Robię tego co roku co najmniej po 30 słoików i właściwie nie mam problemu z nieszczelnym zamknięciem. Jabłka w nieszczelnym słoiku zmieniają kolor i jeśli czasem to się przytrafi to poprostu od razu je wykorzystuję - jeśli nie do ciasta to do naleśników. Myślę, że możesz spróbować zrobić parę słoiczków moim sposobem i zobaczyć co z tego wyniknie. Powodzenia.
mamaela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-25, 22:17   #29
keira24
Zadomowienie
 
Avatar keira24
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Jaworzno
Wiadomości: 1 200
Dot.: Przesmazana jablka do ciasta ...

Droga Mamaelo ja wlasnie zrobilam w ten sposob . Moja mama stwierdzila, ze nie trzeba pasteryzowac. Jabluszka caly czas byly gorace i pyrkaly. Nakladalam ich po brzegi do wyparzonych sloiczkow, zakrecalam i stawialam do gory dnem. Mam nadzieje, ze nic im nie bedzie .

Pozdrawiam .
keira24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-12, 00:09   #30
Canelle
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 59
Dot.: Szarlotka - Help!!

przepis na przepyszną szarotkę z budyniem :
ciasto :
3/4 kostki margaryny (najlepiej Kasi)
4 jajka
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

środek ciasta :
1 kg jabłek
cynamon
1 budyń
1/2 litra mleka

wykonanie :
wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą (margarynę stopić - ostudzić ,dodać resztę składników ) (powstanie ciasto takie jak na makaron ),podzelić na pół , jedną połowę wyłożyc na blachę (wczesniej wysmarować ją tłuszczem i bułką tartą) drugą połowę włożyć na 15-20 min do zamrażalnika
Jabłka pokroić wg uznania , dodać cynamonu oraz cukru jak kto woli
Budyń przyrządzić wg przepisu - ostudzić
Na wyłozone ciasto ułożyć jabłka , zalać je budyniem a następnie ciastem z zamrażalnika (ciasto to nalepiej zetrzeć na tarce i posypać wierzch )
piec ok 50-60 min w 180 st ,ciasto to robię na bleszce okrąłej o średnicy podstawy ok 24 cm
Ciasto przepyszne , POLECAM )






Canelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:48.