2005-06-06, 11:17 | #1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 91
|
Szarlotka, jabłecznik...
Mam prosbe. Jesli zanie jakis dobry przepis na szarlotke to poprosze. jutro robie male przyjecie i zamarzyla mi sie szarlotka. Jedank nigdy nie wychodzi mi tak jak trzeba. Nie chce zeby moi goscie sie rozczarowali. Glownie chodzi mi o przepis na kruche ciasto...zawsze wychodzi mi albo spalone albo pol surowe pol spalone albo zakalec....nie wiem co robie zle. Mam gotowe pyszne jabłka w sloiku ktore przygotowujemy z mama specjalnie do tego ciasta. Mamie ciasto wychodzi pyszne...Niestety w tej chwili jest daleko za granica i nie podpowie mi co zrobic zeby ciasto nie bylo wielkim niewypalem. Dlatego prosze wam o pomoc. Bede wdzieczna.
|
2005-06-06, 12:01 | #2 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2004-09
Wiadomości: 2 431
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
Oto przpis z jakiego ja korzystam:
50dag maki 20 dag masła 15 dag cukru 2 zółtka 1/4-1/2 szkalnki gestej śmiatny 1/2 laski waniliowej 1.5 kg antonówek lub renet 20 dag cukru nieco tartej bułki cukier puder Jabłka umyc obrac, pokroic w cwiartki, wykroić gniazdka oczywiście, włożyc do rondelka polac nieco wrzątkiem, rozgotować.Do tego dodać 20 dag cukru i gotowac kilka minut masa musi zgęstnieć. Następnie wymieszac i ostudzić. Mąke przesiać, dodac masło i cukier i dokładnie wymieszac,następnie dodac zółtka i smietanę,i posiekaną laske waniliową.Szybko zagnieść i ciasto zainąc w folie aluminiowa i do lodówki.wyjąc po godzinie przekroić na dwie częsci.Jedna część rozwałkowaći ułożyć na wytłuszczonej blasze, podpiec tylko w piekarnikuNastępnie posybac powierzchnię tego ciasta tartą bułką i ułożyć na tym ostudząną masę jabłkową. Rozwałkowac drugą część ciastai przykryc nim jabłka.Piec w temp 200 stopni posybac potem nieco cukrem pudrem Pychotka. |
2005-06-06, 14:54 | #3 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 91
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
Dziekuje...mam nadzieje ze wyjdzie.
|
2005-06-06, 15:22 | #4 | ||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
40 deg maki,1 jajko,1 proszek do pieczenia,1 margaryna,2 łyzki mleka,1 cukier waniliowy, 2łyzki cukru _ wyrobić dokladnie ciasto i podzielic na 2 połówki.
! kg jablek,2 cukry waniliowe,2 budynie waniliowe,5 łyzek cukru (tak do smaku mniej lub wiecej) - wymieszać (jablka oczywiście obrac ,pokroić itp) Ukladac na blachę: ciasto - jabłka - ciasto Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 40 min.
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _ |
||
2005-06-06, 17:44 | #5 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 91
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
Rownież ślicznie dziekuje
|
2005-06-06, 17:45 | #6 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 91
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
Zabieram sie za pieczenie ciasta...dam Wam znac czy mi wyszło
|
2005-06-06, 18:44 | #7 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2004-09
Wiadomości: 2 431
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
Koniecznie napisz !!
|
2005-06-06, 23:20 | #8 |
Zadomowienie
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
ja na jabłka obficie sypie cynamon rozkosz dla podniebienia...jutro- dziś z rana piekę tz szarlotkę cioci Geny[ dlaczego taka nazwa nie mam bladego pojęcia ]
jabłka obrać, pokroić na grube plastry, 4 jaja, szkl. cukru, cukier waniliowy- ubić, margarynę- kostkę stopić, 2szkl. mąki wymieszać z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, 2 budynie waniliowe lub 6 łyżek mąki ziemniaczanej 6 łyżek kwaśnej śmietany. jaja ubić z cukrem, dodać mąkę, budynie, śmietanę, wszytsko wymieszać, dodać stopioną margarynę, wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na to połowa ciasta- jabłka- cynamon- reszta ciasta, piec 45 minut w 180C. po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Wychodzi delicja pulchniutkie, mięciutkie, aromatyczne ciasto- mniaaaaam |
2005-06-07, 08:41 | #9 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 91
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
Upiekłam. Szczerze mówiac połaczyłam przepis Mariti i Nutki....i chyba wyszło ... Nie jest surowe i całkiem smaczne ( tak przynajmniej twierdzi mój chłopak ) ale ostatecznie ciasto ocenia moi goście dzić wieczorem .... mam ochote wypróbować również przepis Nefretete brzmi smakowicie. Trzymajcie kciuki zeby smakowało. Nastepnym razem wezme tez mniejszą błache bo wyszło troche za cienkie. W razie gdyby ciasto nie smakowało moim gościom mam jeszcze sernik na zimno z truskawkami. Mój chłopak byłby szczecliwy gdyby go nie zjedli...już wczoraj musiałam chowac przed nim ciasto zeby mi całego nie zjadł. Dziekuje ślicznie za przepisy.
|
2005-06-07, 09:37 | #10 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-05
Lokalizacja: skądkolwiek
Wiadomości: 6 613
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
Dziewczyny, a czy takie jablka ze sloika mozna uzyc do szarlotki?
Kiedys kupilam duzy sloik jablek , pokrojonych w kostke , czekaja teraz w lodowce, az cos z nimi w koncu zrobie. Moze szarlotka, jak myslicie? |
2005-06-07, 09:42 | #11 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2004-09
Wiadomości: 2 431
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
Loving Beauty ciesze się , ze wyszło napewno bedzie smakowało , w końcu to przepisy Wizazanek
Justynko , myślę, że będa się nadawać, moja ciocia czasami daje takie jabłka do szarlotki tylko cos z nimi jeszcze robi, ale co to już nie wiem ... |
2005-06-07, 09:54 | #12 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-05
Lokalizacja: skądkolwiek
Wiadomości: 6 613
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
Dziekuje za odpowiedz.
Mam ochote na pyszna szarlotke, chyba wezme sie za piecznie |
2005-06-11, 14:21 | #13 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 91
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
Kochane moim gościom bardzo smakowała moja szarlotka Dziekuje!! Co do pytania Manolity to moja mama zawsze uzywa jabłek ze słoika tyle ze własnej roboty. Tarukje jabłuszka, dodaje cukru ,cynamonu i gotuje...potem go słoików i do piwnicy...tam sobie lezakuja do nastepnej szarlotki....Kiedys pamietam ze wykorzystała jabłka z kompotu i tez była pyszna...niestety nie odziedziczyłam po niej talentu do pieczenia szarlotek.
|
2005-06-11, 18:14 | #14 |
Raczkowanie
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
Przepis krążący u mnie na roku (sprawdzony!):
kostka Kasi 4 jajka (3 żółtka + 1 całe) szklanka cukru 0.5kg mąki łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Mąkę połączyć z cukrem z Kasią, posiekać jajka i dodać. Teraz dodać proszek i zarobić ciasto w kulkę (jak na makaron) i podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i rozłożyć na wysmarowaną blachę. Na cieście rozłożyć mus jabłkowy, można dodać trochę cynamonu (tak 2 łyżeczki). Na wierzch położyć drugą część ciasta, posmarować białkiem i wykłuć kilka małych dziurek wykałaczką. Piec ok. godziny (180st) smacznego
__________________
::chemik:: |
2005-06-11, 22:48 | #15 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2004-02
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 753
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
Cytat:
Aha, tej dolnej części ciasta nie podpiekasz? Tak sobie dumam, ze pewnie te budynie waniliowe podtrzymują nadmiar soku z jabłek... dobrze dumam? |
|
2005-06-12, 09:32 | #16 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2004-02
Wiadomości: 403
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
moja ulubiona szarlotka na cieście kręconym
45 dag mąki 25 dag masła 20 dag cukru pudru 5 jajek 3 łyżki śmietany 3 łyżeczki proszku do pieczenia słok musu jabłkowego Utrzeć żółtka z cukrem i masłem (można dodać cukier waniliowy). Utrzeć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietaną. Ubić pianę z białek wymieszać delikatnie z ciastem. Wyłożyć połowę ciasta na dużą blachę, posypać kaszą manną (z 2 łyżki), nałożyć mus, przykryć drugą częścią ciasta. Piec w temp. 180C przez 45-50 minut |
2005-08-07, 09:43 | #17 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 1
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
A znacie moze przepis na szarlotke z bita smietana i wiurkami kokosowymi.Chodzi to za mna od jakiegos czasu po tym jak ktos mnie tym poczestowal.
Bede wdzieczna bo sama mam ochote zrobic ta szarlotke w domu Pozdrawiam Wesola |
2005-08-07, 09:54 | #18 | ||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
ok. 220 st poztem zmniejszam do 180 st
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _ |
||
2005-08-07, 09:57 | #19 | ||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
Wy bierz jeden z powyzszych przepisów ale dodaj taka masę:
bialka jajek (np 4-5) ubij na sztywno dodaj cukru (ok szklanki albo mniej) i ubijaj dalej , dodaj wiórek kokosowych ,to trzeba rozłosyc na podpieczonym cieście i zapiec jeszcze ok 15 min
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _ |
||
2005-08-07, 11:41 | #20 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2004-02
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 753
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
Cytat:
|
|
2005-08-07, 17:52 | #21 | |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-07
Wiadomości: 1 012
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
Cytat:
__________________
That's life, that's what all the people say. You're riding high in April, Shot down in May But I know I'm gonna change that tune, When I'm back on top, back on top in June...
|
|
2005-08-24, 13:22 | #22 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Jaworzno
Wiadomości: 1 200
|
Przesmazane jablka do ciasta ...
Witam
Wlasnie przesmazam jablka, ktore w zimie bede dodawala do szarlotek . Mam kilka pytan. Co dodajecie do takiej masy jablkowej? Ja standardowo wsypuje cynamon, odrobinke imbiru i zmielone gozdziki no i oczywiscie cukier, poniewaz robie z papierowek. Czy pozniej pasteryzujecie jeszcze jablka, czy tylko wkladacie wrzace do sliczkow? Dziekuje za podpowiedzi. Pozdrawiam . |
2005-08-25, 15:54 | #23 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-04
Lokalizacja: Lublin
Wiadomości: 671
|
Dot.: Przesmazana jablka do ciasta ...
Radzę zapasteryzować, inaczej może sie pojawić pleśń na górze.
|
2005-08-25, 16:59 | #24 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2004-02
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 2 920
|
Dot.: Przesmazana jablka do ciasta ...
Moja mama robi tak: jabłuszka obieramy, oczyszczamy z gniazdek kroimy na ćwaiartki a później na plasterki. Podlewamy trochę wodą i dalej dokładamy plasterków jabłek...cały czas mieszamy...cuekier dodajemy na sam koniec bo wcześniej może się przypalić. Dodajemy też cynamon i co tam sobie jeszcze kto życzy . Ładujemy w słoiki, mocno zakręcamy a później pasteryzujemy jeszcze przez 20 minut
Zimą pycha... |
2005-08-25, 17:34 | #25 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Jaworzno
Wiadomości: 1 200
|
Dot.: Przesmazana jablka do ciasta ...
Dziekuje Wam serdecznie za rady . Przesmazone jabluszka juz smakowaly wysmienicie i nie moglam oprzec sie i nie zjesc ich troszke .
Pozdrawiam. |
2005-08-25, 18:06 | #26 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Przesmazana jablka do ciasta ...
Ja przygotowuje jablka podobnie jak mama MrsVargas z tym, ze po pokrojeniu skrapiam je dodatkowo sokiem z cytryny, zeby nie sciemnialy. Czasami dodaje jeszcze kilka kropli olejku rumowego.
__________________
Wszystkim zlodziejom przepisow mowie NIE Becia69 http://www.pajacyk.pl/ http://www.polskieserce.pl/ |
2005-08-25, 19:23 | #27 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-07
Wiadomości: 1 012
|
Dot.: Przesmazana jablka do ciasta ...
A ja kupuję zawsze jabłuszka w słoiczkach (zawsze są w marketach) z napisem jabłka do Szarlotki czy jakoś tak. Przepychota Są jeszcze z tej samej firmy tylko że jabłka z brzoskwinkami. Ale same jabłuszka są Boskie.
__________________
That's life, that's what all the people say. You're riding high in April, Shot down in May But I know I'm gonna change that tune, When I'm back on top, back on top in June...
|
2005-08-25, 21:38 | #28 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 58
|
Dot.: Przesmazane jablka do ciasta ...
A ja robię od paru lat takie jabłka i nie pasteryzuję tylko bardzo gorące, właściwie cały czas muszą się pomalutku "pipcić", wkładam do wypażonych i gorących słoików, zakręcam gorącymi zakrętkami i stawiam do góry dnem, aż przestygną. Warunek, że trzeba nakładać naprawdę pełniutko. Robię tego co roku co najmniej po 30 słoików i właściwie nie mam problemu z nieszczelnym zamknięciem. Jabłka w nieszczelnym słoiku zmieniają kolor i jeśli czasem to się przytrafi to poprostu od razu je wykorzystuję - jeśli nie do ciasta to do naleśników. Myślę, że możesz spróbować zrobić parę słoiczków moim sposobem i zobaczyć co z tego wyniknie. Powodzenia.
|
2005-08-25, 22:17 | #29 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Jaworzno
Wiadomości: 1 200
|
Dot.: Przesmazana jablka do ciasta ...
Droga Mamaelo ja wlasnie zrobilam w ten sposob . Moja mama stwierdzila, ze nie trzeba pasteryzowac. Jabluszka caly czas byly gorace i pyrkaly. Nakladalam ich po brzegi do wyparzonych sloiczkow, zakrecalam i stawialam do gory dnem. Mam nadzieje, ze nic im nie bedzie .
Pozdrawiam . |
2005-09-12, 00:09 | #30 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 59
|
Dot.: Szarlotka - Help!!
przepis na przepyszną szarotkę z budyniem :
ciasto : 3/4 kostki margaryny (najlepiej Kasi) 4 jajka 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia środek ciasta : 1 kg jabłek cynamon 1 budyń 1/2 litra mleka wykonanie : wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą (margarynę stopić - ostudzić ,dodać resztę składników ) (powstanie ciasto takie jak na makaron ),podzelić na pół , jedną połowę wyłożyc na blachę (wczesniej wysmarować ją tłuszczem i bułką tartą) drugą połowę włożyć na 15-20 min do zamrażalnika Jabłka pokroić wg uznania , dodać cynamonu oraz cukru jak kto woli Budyń przyrządzić wg przepisu - ostudzić Na wyłozone ciasto ułożyć jabłka , zalać je budyniem a następnie ciastem z zamrażalnika (ciasto to nalepiej zetrzeć na tarce i posypać wierzch ) piec ok 50-60 min w 180 st ,ciasto to robię na bleszce okrąłej o średnicy podstawy ok 24 cm Ciasto przepyszne , POLECAM ) |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:48.