![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Problem z wynajmowanym mieszkaniem
Witam wszystkie wizażanki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Problem z wynajmowanym mieszkaniem
Czy takie pismo dostały pozostałe dziewczyny?
Jest prawnikiem- i tyle powinno ci starczyć, nie masz szans. A zastraszanie skarbówką? dla prawnika? proszę cie, poza tym pewnie płaci i co wtedy? Smutna i przykra lekcja(szczególnie od przedstawiciela zawodu zaufania publicznego) na przyszłość, aby spisywać protokół odbioru i oddania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
No niestety. Zaufalas mu i sie wlasnie przejechalas na tym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Niestety właśnie wiem, że nie mam szans z nim, ale też nie mam na razie takich pieniędzy, a w tak krótkim czasie nie wiem jak je zdobędę. Tym bardziej, że zaczęłam właśnie 3 rok studiów. Dlatego chwytam się wszystkich możliwych rozwiązań.
---------- Dopisano o 10:33 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pozniej zajrzyj do ustawy o ochronie praw lokatorow, gdyz ona reguluje najem lokalow mieszkalnych oraz do ogolnych postanowien odnosnie najmu. Coprawda nie znam dokladnie tresci umowy, ale z tego co pamietam to najemca jest zobowiazany jedynie do drobnych nakladow na rzecz majacych na celu utrzymac ja w nalezytym stanie. Natomiast do wynajmujacego naleza nieco wieksze naklady . Ponadto sama napisalas, ze nie bylo zadnego protokolu, wiec na jakiej podstawie udowodni Ci ze to Ty spowodowalas zniszczenia w rzeczy? Przeciez to musi z czegos wynikac. Jak nie bylo protkolu to jak Ci udowodni, ze to Ty? Tymbardziej, ze w lokalu w tym czasie mieszkaly jeszcze inne osoby. A zdjecia to sobie moze ![]() Na sam koniec, rozumiem ze zadnego wypowiedzenia nie skladalas??? Wiec no niestety zalegly czynsz bedziesz musiala zaplacic, chyba ze jakos udowodnisz iz telefonicznie to wypowiedzenie umowy zlozylas, ale to takie dosc sliskie bedzie. Podejrzewam, ze wyslal Ci przedsadowe wezwanie do zaplaty, gdyz pewnie bedziesz chcial zlozyc pozew w postepowaniu nakazowym. Jak dobrze wszystko udokumentujesz i zbierzesz argumenty przeciwko niemu to mysle, ze jest szansa iz sad uchyli nakaz zaplaty. Ale bez pelnych danych ciezko cokolwiek mowic.
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Moglabys spróbować poradzić się prawnika,ale myślę,ze to wydawanie pieniędzy w błoto. Skoro On jest prawnikiem to pewnie juz wykorzystał wszystkie kruczki w umowie
Wysyłane z mojego X10i za pomocą Tapatalk 2
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
A mi się wydaje, że koleś w ogóle w bambusa leci z tym swoim prawdziwym zawodem.
Prawnik? Proszę Was, taka osoba zarabia kilka bitych tysięcy na rękę i gościu ścierałby się ze studentką o głupie 600 złotych? Gdzie składając pozew do sądu itp, przecież też musi zapłacić jakieś opłaty. Może on Cię po prostu straszy, a wcale nie jest prawnikiem. To, że dostałaś pismo z kancelarii nie znaczy, że musiało być od niego. Gościu to perfidny cwaniak, w głowie mi się nie mieści, że taka wykształcona osoba miałaby serio tak perfidnie kłamać studentkę i straszyć ją sądami, kiedy jeszcze doskonale sobie zdaje sprawę że sprzęt działał dobrze (bo gdy w łazience był problem z płytkami, to od razu zadzwoniłaś).
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
gdybać to sobie możemy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Już pomijam kwestie organizacyjne, ale ja dla spokoju sumienia spotkałabym się z jakimś uczelnianym prawnikiem (porady na wydziale prawa) i zebrała szybko kasę. Nie chciałabym psuć sobie nerwów, mimo że zazwyczaj jestem fanką niedawania robić się w uja. Jeśli rzeczywiście jest prawnikiem, to wtopisz.
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Ogólnie to, czego on żąda jest niestety zgodne z umową... Tylko, że przy mnie był tylko problem z płytkami, a nie z lodówką i innymi sprawami, a umywalka się normalnie trzymała. On jest radcą prawnym - pismo przyszło z jego firmy "mówi w imieniu własnym", chyba nie mam wyjścia, muszę stanąć na rzęsach i uzbierać kasę, trudno, że wydam wszystkie oszczędności.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Co do głównego tematu to poszukałabym bezpłatnej porady prawnej (są przecież kancelarie udzielające takowych) a przy okazji zbierała kasę, bo wątpie, że uda Ci się cokolwiek zrobić. Niestety nie masz mu jak udowodnić, że mieszkanie zostawiłaś w jak najlepszym porządku i on teraz z tego zapewne skorzysta... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
[1=bb410bd1fbb42d2edea92b1 ada01ce79bf3cfb02_603add0 278cd5;48344113]Zdziwiłabyś się jacy prawnicy potrafią być również wredni, sprytni i bić się o ostanią złotówkę choćby mieli zarabiać krocie
![]() ![]() Niestety tak...tym bardziej teraz jak jest duża konkurencja. Wystarczy wymienić prawników, którzy żyją z tego, że wynajdują błędy w regulaminach sklepów internetowych i podają je do sądu. Autorko, jedź jeszcze osobiście do jego biura. Powiedz, że chcesz zobaczyć te zdjęcia i datę, kiedy zostały wykonane (jest chyba taka aplikacja, która to sprawdza). Nawet jeśli będziesz musiała zapłacić, to te 650zł za 3 miesiące to nie jest drogo, pewnie nie znalazłabyś tańszego mieszkania.
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odpuściłabyś komuś 6 stówek? ile musiałabyś zarabiać żeby odpuścić? Może to jego sposób na dorobienie? Nawet jesli to nie od niego to jednak z kancelari w jego sprawie- też mozna sprawdzic czy taka kancelaria istnieje. To czy jest prawnikiem mozna łatwo sprawdzić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
.
|
z góry powiem, że na prawie się nie znam, ale mam wrażenie, że koleś jest typem cwaniaczka. niektórym odpie....dala, bo są prawnikami i szastają swoim zawodem, jakby byli jakimiś bogami. koleś wydaje mi się kolejnym typem, który próbuje zastraszyć, bo on jest prawnikiem. wydaje mi się, że da się coś ugrać w tej sytuacji.
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Odpowiedziałabym mu na to pismo bardzo rzeczowo, wypunktowując od a do z: ustalenia ustne, to, że nie chciał odbierać mieszkania, niczego spisywać na odchodne, datę od kiedy tam nie mieszkasz itp. Punkt po punkcie. Może spuści z tonu, gdy zobaczy, że nie ma do czynienia z kimś, kogo łatwo zastraszyć.
---------- Dopisano o 14:35 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeśli chodzi o powstałe szkody - skoro nie mieszkasz w tym lokalu od jakiegoś czasu, ciężar dowodu spoczywa na tym, kto chce wywieść z niego jakieś prawa, zatem to on będzie musiał udowodnić, że szkody powstały w czasie użytkowania przez Was mieszkania. Nie ma na to dowodu, bo nie było protokołu zdawczo - odbiorczego zarówno przy rozpoczęciu najmu, jak i przy zakończeniu. Równie dobrze Ty możesz twierdzić, że szkody te powstały już przed podpisaniem przez Ciebie umowy najmu i niech Ci udowodni, że było inaczej. Nie daj się zastraszyć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
prawnicy są w stanie nie zapłacić 5zł na autostradzie, bo wg nich mieli złe warunki jazdy i iść z tym do sądu. i wygrać oczywiście. źle zrobiłaś, że tak to wszystko lajtowo potraktowałaś, a teraz skutki są jakie są. najlepsza opcja teraz to tak jak doris radzi, napisać jakieś rzeczowe pismo, niech nie myśli że ma do czynienia z kimś, to tak od razu biegnie i płaci. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
I chwała im za to, że komuś się chce walczyć z debilnym systemem i zwracać uwagę na coś, co dotyczy nas wszystkich.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Dotyczy nas wszystkich ale on walczy tylko o siebie ;p
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
ale dobrze że jeden walczy, bo za jego przykładem mogą pójść miliony
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Art. 6c. Przed wydaniem lokalu najemcy strony sporządzają protokół, w którym określają stan techniczny i stopień zużycia znajdujących się w nim instalacji i urządzeń. Protokół stanowi podstawę rozliczeń przy zwrocie lokalu" Ale jest jeszcze kolejny art, a mianowicie : "Art. 6f. W umowie najmu lokalu niewchodzącego w skład publicznego zasobu mieszkaniowego, strony mogą ustalić odmiennie prawa i obowiązki wymienione w art. 6a–6e." ---->I tutaj wchodzi tresc przepisow z umowy, a ze umowy nie widzimy to takie wrozenie z fusow troche. Z drugiej strony rzeczywiscie wynajmujacy musialby Autorce udowodnic, ze to ona spowodowala szkode. Ale obawiam sie, ze pozostale byle lokatorki celem uchylenia sie od potencjalnej odpowiedzialnosci za szkode moga potwierdzic teze pana prawnika. POnadto z tego co wycztalam Autorka nie zlozyla wypowiedzenia, wiec albo mozna powolac sie na rozmowe wskazujac w bilingu date i numer telefonu wynajmujacego, podczas ktorej Autorka zlozyla wypowiedzenie umowy.
Wymiankowy: Dokładka: Perfumy, minerały, podkłady, hybrydy, kosmetyki do włosów:Jantar, Anwen, Oleje. https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=795843 Edytowane przez pseudofeministka Czas edycji: 2014-09-30 o 15:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Obdzwoniłam już wszystkich darmowych radców prawnych w okolicy, niestety kolejki są gigantyczne, a ja mam na to 7 dni. Właściciel w ogóle nie chce ze mną rozmawiać, odrzuca wszelkie telefony, nie idzie się z nim dogadać, jedyne wyjście to walczyć z nim na drodze prawnej. Będę musiała jednak to zapłacić, a następnym razem będę miała nauczkę. Dziękuję za wszelkie porady.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się.
To, że pan nie odbiera telefonów to chyba najlepszy dowód na to, że coś jest nie tak. Poza tym w jego kancelarii jest chyba jakiś telefon i ma zapewne jakąś asystentkę, może mieć też innych pracowników. Zachowuje się dziwnie, zupełnie nieprofesjonalnie, z reguły prawnicy nie unikają kontaktu z osobami, do których wysyłają pisma. Czy to wygląda tak, że dzwonisz na jego komórkę, na którą dzwoniłaś podczas wynajmu? Próbowałaś z innego numeru? Ten pan na pewno jest radcą prawnym? Sprawdziłaś to? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Uważam, że facet chce Cię zastraszyć, bo dobrze wie, że racja niekoniecznie jest po jego stronie. Chce abyś szybko wyskoczyła z kasy, nie zastanawiając się co robisz. Lata temu nasza ex najemczyni również zastraszyła nas w ten sposób. Teraz żałuję, że się dałam tak złapać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:53.