Zatrucie? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-11-17, 11:51   #1
Onnaa88
BAN stały

Zatrucie?

Witam
Dwa dni temu mój chłopak przeszedł silne wymioty i biegunke po jednym dniu mu przeszło.Mnie złapało dzisiaj po północy,biegunka,ciagłe wymioty a przed chwila omal nie zemdlałam.
Wiem,że nie jesteście lekarzami ale jestem sama w domu i zastanawiam się czy dzwonić po karetkę,bo sama do przychodni nie jestem w stanie iść.Nie mam już sił,wymiotuje nawet sama woda która staram się pić,nic nie jem.
Onnaa88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-17, 12:06   #2
sorga90
Przyczajenie

Dot.: Zatrucie?

To macie chyba grype żołądkową - wirus rotawirusy ... Musisz jakoś to przemęczyć, powinno Ci przejść do 5 dni..

Nie doczytałam, ze prawie zemdlałas... Jak troche lepiej się poczujesz to idz do lekarza, bo nie wiem czy pogotowie przyjedzie, ale mozesz zadzwonić.

Edytowane przez sorga90
Czas edycji: 2014-11-17 o 12:09
sorga90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-17, 12:09   #3
201604181004
Konto usunięte

Karetke do wymiotow ;_____;

Taksowka jedz na pogotowie albo wezwij wizyte domowa
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-17, 12:15   #4
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Onnaa88 Pokaż wiadomość
Witam
Dwa dni temu mój chłopak przeszedł silne wymioty i biegunke po jednym dniu mu przeszło.Mnie złapało dzisiaj po północy,biegunka,ciagłe wymioty a przed chwila omal nie zemdlałam.
Wiem,że nie jesteście lekarzami ale jestem sama w domu i zastanawiam się czy dzwonić po karetkę,bo sama do przychodni nie jestem w stanie iść.Nie mam już sił,wymiotuje nawet sama woda która staram się pić,nic nie jem.
W zeszłym tygodniu przechodził to najpierw mój mąż, potem jak on wstał to ja padłam. Wczesniej jeszcze dziadkowie, a potem koleżanki z pracy - to musi być wirus. Tak więc nie panikuj, to nie żadna salmonella ani nic, nie sądzę, zeby potrzebne było pogotowie, aczkolwiek rozumiem wykończenie, wiem jak to jest. Lekarz i tak powie Ci to samo - wirus, dużo pić, wyleżeć, przejdzie po 3 dniach. Ja nie jadłam, nie piłam [bo nie byłam w stanie sobie zrobić herbaty], wymiotowałam już sama nie wiem czym, jakąś pianą z żołądka. Wzięło mnie o 5 rano, o 18 pierwszy raz wstałam, bo musiałam następnego dnia być w pracy Męzowi też po 1 dniu przeszło. Wiadomo, że potem dzień czy dwa człowiek jest jak flak, ale nie ma co panikować. Nie siedź przed kompem, tylko spróbuj się przespać i nie ruszać za wiele.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-17, 12:18   #5
kennedy
Zakorzenienie

a mojego kolegi bylo zatrucie salmonella.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-17, 12:22   #6
Onnaa88
BAN stały

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Karetke do wymiotow ;_____;

Taksowka jedz na pogotowie albo wezwij wizyte domowa
Nie do wymiotów tylko do omdlenia

---------- Dopisano o 12:20 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ----------

Cytat:
Napisane przez sorga90 Pokaż wiadomość
To macie chyba grype żołądkową - wirus rotawirusy ... Musisz jakoś to przemęczyć, powinno Ci przejść do 5 dni..

Nie doczytałam, ze prawie zemdlałas... Jak troche lepiej się poczujesz to idz do lekarza, bo nie wiem czy pogotowie przyjedzie, ale mozesz zadzwonić.
Nigdy czegoś takiego nie przechodziłam dlatego panikuje

---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ----------

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
W zeszłym tygodniu przechodził to najpierw mój mąż, potem jak on wstał to ja padłam. Wczesniej jeszcze dziadkowie, a potem koleżanki z pracy - to musi być wirus. Tak więc nie panikuj, to nie żadna salmonella ani nic, nie sądzę, zeby potrzebne było pogotowie, aczkolwiek rozumiem wykończenie, wiem jak to jest. Lekarz i tak powie Ci to samo - wirus, dużo pić, wyleżeć, przejdzie po 3 dniach. Ja nie jadłam, nie piłam [bo nie byłam w stanie sobie zrobić herbaty], wymiotowałam już sama nie wiem czym, jakąś pianą z żołądka. Wzięło mnie o 5 rano, o 18 pierwszy raz wstałam, bo musiałam następnego dnia być w pracy Męzowi też po 1 dniu przeszło. Wiadomo, że potem dzień czy dwa człowiek jest jak flak, ale nie ma co panikować. Nie siedź przed kompem, tylko spróbuj się przespać i nie ruszać za wiele.
To nie jestem sama z tym problemem widze,że voś wisi w powietrzu.Ide odpoczywać bo całej nocy prawie nie przespałam a dzisiaj wolne w pracu musiałam wziazc porażka

---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ----------

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
a mojego kolegi bylo zatrucie salmonella.

A jakie miał objawy ?
Stary 2014-11-17, 12:26   #7
201604181004
Konto usunięte

Jak wygladalo to omdlenie. Opisz zanim sie skompromitujesz wzywajac karetke
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-11-17, 12:32   #8
kennedy
Zakorzenienie

objawy takie same jak w grypie zoladkowej: biegunka, wymioty, temperatura. i cala rodzina sie strula.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-17, 13:34   #9
bernikula
mOLDerator

Również miałam w tym roku silną żołądkówkę, gdzie prawie straciłam przytomność, leżałam na podłodze w łazience, miałam spowolnioną mowę i czarno przed oczami. Zaczęło się wieczorem, trwało przez noc, a potem od rana i właśnie wówczas zrobiło mi się tak około południa bardzo słabo słabo. Wieczorem mąż przywiózł mi z apteki elektrolity, które trochę postawiły mnie na nogi. Pamiętam, że następnego dnia miałam ważne spotkanie w pracy i musiałam na nie iść- ledwo samochodem jechałam. Co prawda wymioty i biegunka ustąpiły, ale byłam baaaardzo słaba. W zeszłym tyg. też złapała mnie żołądkówka, ale w porównaniu z tamtą było to w skali 3/10. Tamta była najgorsza, jaką w życiu miałam.

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-17, 13:40   #10
201605300922
Konto usunięte

Nie chcę być złośliwa, ale skoro miałaś siły, by wejść na Wizaż i napisać temat, to się nie kwalifikujesz do wzywania karetki. Wręcz powinni Cię wtedy za coś takiego skasować, bo oni są od poważniejszych rzeczy, niż biegunka i wymioty. Albo wezwij wizytę domową, choć prawdopodobne, że lekarz odmówi (te wizyty nie są do gorączek i biegunek u młodych ludzi, tylko np. u starszych, obłożnie chorych osób, małych dzieci itd). A najlepiej wezwij taxi i jedź do poradni. Na SOR też sobie posiedzisz, bo nie masz, nie wiem, bólu w klatce piersiowej, żeby się Tobą na cito zajęli. Skoro Twój facet to miał, to zapewne masz to samo, albo się czymś strułaś, albo wirus.
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-17, 13:59   #11
eyo
Zakorzenienie

w zasadzie to autorko napisałaś, że "omal nie zemdlałaś" także weź wezwij taksówkę skoro Ci już najwyraźniej na tyle lepiej żeby na wizażu rozmyślać czy sobie strzelić przejazd karetką

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-17, 13:59   #12
Nemme
Raczkowanie

Omdlenie pewnie przyszło wraz z odwodnieniem, jak mówisz, że cały czas są wymioty + biegunka. Spróbować może herbaty z imbirem i miodem, albo poprosić kogoś o kupno elektrolitów, żeby całkowicie się nie wykończyć.
Mój facet i jego siostra i jej chłopak też ostatnio taką "1-dniówkę" przeszli, ja dzisiaj w nocy miałam przeraźliwe mdłości, ale właśnie herbata z imbirem bardzo pomogła i już czuję się dobrze, tylko trochę osłabiona i śpiąca Położyć się z czymś ciepłym na brzuchu i spróbować usnąć i przespać najgorsze.
Nemme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-17, 15:05   #13
2016050952
Konto usunięte

Cytat:

---------- Dopisano o 12:20 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ----------

Nigdy czegoś takiego nie przechodziłam dlatego panikuje

---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ----------

To nie jestem sama z tym problemem widze,że voś wisi w powietrzu.Ide odpoczywać bo całej nocy prawie nie przespałam a dzisiaj wolne w pracu musiałam wziazc porażka

---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ----------

A jakie miał objawy ?
Do omdlenia karetkę? Ale chyba już powstałaś i siedzisz na wizażu, więc po co Ci karetka?
Powinni obciążać takie osoby za nieuzasadnione wezwanie, bo karetka nie jest na wezwanie panikarzy, tylko dla osób, które faktycznie jej potrzebują.

Edit: na SOR też bym na Twoim miejscu nie jechała, na 90 % to rotawirus, więc nie ma potrzeby rozsiewać go wśród ludzi, przejdzie Ci po góra 3/4 dniach.
Nie sądzę, żeby była to salmonella, przechodziłam to i uwierz mi, że ostatnią rzeczą, jaką miałam wtedy siłę zrobić, było pisanie postów na wizażu, 39,9 gorączki, miska i kibel i tak przez prawie tydzień.

Edytowane przez 2016050952
Czas edycji: 2014-11-17 o 15:09
2016050952 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-17, 15:17   #14
Loisto
Rozeznanie

Mi to też wygląda na wirusa. Dużo pić, najlepiej żeby ktoś Ci kupił elektrolity. To dlatego osłabłaś, zapewne się odwodniłaś. Nie ma potrzeby wzywania karetki.
Kilka dni diety, żeby nie podrażnić jeszcze bardziej żołądka: jakiś ryż, potem ewentualnie gotowane mięso, unikać warzyw i owoców.
Pij tylko przegotowaną wodę.
Ewentualnie spraw sobie Laremid czy inny Stoperan, a jeśli wolisz coś o łagodniejszym działaniu to jakiś preparat z babką płesznik albo jajowatą, tylko wtedy nie popijać!

Edytowane przez Loisto
Czas edycji: 2014-11-17 o 15:18
Loisto jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-17, 15:29   #15
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usunięte

niech Ci ktos kupi elektrolity w aptece i bedziesz zyc. nikt nie przyjedzie do Ciebie karetka
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-17, 15:45   #16
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:

do omdlenia wzywać karetkę
Stary 2014-11-17, 16:05   #17
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
niech wzywa, wątpliwe żeby przyjechali
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-17, 18:45   #18
niezarejestrowana
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez GoyaLi Pokaż wiadomość
Do omdlenia karetkę? Ale chyba już powstałaś i siedzisz na wizażu, więc po co Ci karetka?
Powinni obciążać takie osoby za nieuzasadnione wezwanie, bo karetka nie jest na wezwanie panikarzy, tylko dla osób, które faktycznie jej potrzebują.

Edit: na SOR też bym na Twoim miejscu nie jechała, na 90 % to rotawirus, więc nie ma potrzeby rozsiewać go wśród ludzi, przejdzie Ci po góra 3/4 dniach.
Nie sądzę, żeby była to salmonella, przechodziłam to i uwierz mi, że ostatnią rzeczą, jaką miałam wtedy siłę zrobić, było pisanie postów na wizażu, 39,9 gorączki, miska i kibel i tak przez prawie tydzień.
Zgadzam się w 100%, szczególnie z pogrubionym.

Dr House: Ludzie się modlą, żeby Bóg nie rozgniótł ich jak robaka.
niezarejestrowana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-17, 19:32   #19
Onnaa88
BAN stały

Tak się teraz zastanawiam mam 4 dzie okresu może to nie jelitówka tylko wstrząs tokstyczny :/

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-17, 19:42   #20
201706190936
Konto usunięte

Cytat:
Tak się teraz zastanawiam mam 4 dzie okresu może to nie jelitówka tylko wstrząs tokstyczny :/
Gdzieś to wyczytała?
201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-17, 19:48   #21
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
A może to nie wstrząs, tylko zapalenie opon mózgowych.

No daj spokój, panikujesz. Jak nie kisisz środków higienicznych po dwa dni, to histeryzujesz. Poza tym wstrząsów już się praktycznie nie notuje, każdy wie, jak używać tamponów.
Stary 2014-11-17, 20:02   #22
201605161428
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mpt Pokaż wiadomość
A może to nie wstrząs, tylko zapalenie opon mózgowych.

No daj spokój, panikujesz. Jak nie kisisz środków higienicznych po dwa dni, to histeryzujesz. Poza tym wstrząsów już się praktycznie nie notuje, każdy wie, jak używać tamponów.
Serio ktos jest w stanie uzywac wkladek/tamponow/podpasek przez 2 dni bez zmiany :O ?
Autorko masz klasyczna jelitowke. Wyluzuj.
201605161428 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-17, 20:20   #23
karolinaP103
Zadomowienie

Powinnaś pić elektrolity ( do kupienia w aptece) -postawią na nogi i zapobiegną kolejnym wymiotom. 50-75ml co 15 minut ( z zegarkiem w ręku - mniejsza ilość słabo działa, większa wyleci tak szybko jak wleciała ) . Nawadnianie zaleca się przez conajmniej 4 godziny.
karolinaP103 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-17, 20:48   #24
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TheUnlike Pokaż wiadomość
Serio ktos jest w stanie uzywac wkladek/tamponow/podpasek przez 2 dni bez zmiany :O ?
Autorko masz klasyczna jelitowke. Wyluzuj.
Nie mam pojęcia, ale zakładam, że w USA ktoś to na pewno odhaczył
Stary 2014-11-17, 22:03   #25
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
w zasadzie to prawie omdlenia

Cytat:
a masz może niezdrowy nawyk noszenia jednego tamponu w pochwie przez np. 4 dni? jak tak - to szybciutko do lekarza

jak tak się chcesz karetką przejechać to wzywaj i zapłać (ale może próbuj w jakimś prywatnym ośrodku)

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-17, 22:43   #26
201604130936
Konto usunięte

Tylko autorka niech sie juz nie diagnozuje przez internet bo zaraz bedzie nowotwor. Albo ciaza.
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-17, 22:47   #27
Florice
Raczkowanie

Mam pewną teorię i w związku z tym pytanie: czy któraś z Was jadła może przed tymi dolegliwosciami jogurt z tesco?
Florice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-17, 23:14   #28
Bananalama
jestę wieszczę

mi to wygląda na wirusa. Miałam miesiąc temu. Spokojnie, będziesz żyła, tylko wyłącz internet i nie przejmuj się bzdurami, które ludzie w necie wypisują. Dużo pij, organizm się szybko odwadnia.

Tak piszecie o tej karetce, że do byle czego nie pojedzie. Niedawno przyjechali do mnie. Miałam za wysokie ciśnienie, puls szalał, ból rozsadzał mi łeb, a na dodatek zdrętwiała mi połowa głowy i połowa twarzy i już zaczynało mi szwankować widzenie i drętwieć ręka

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-17, 23:16   #29
201605161428
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
mi to wygląda na wirusa. Miałam miesiąc temu. Spokojnie, będziesz żyła, tylko wyłącz internet i nie przejmuj się bzdurami, które ludzie w necie wypisują. Dużo pij, organizm się szybko odwadnia.

Tak piszecie o tej karetce, że do byle czego nie pojedzie. Niedawno przyjechali do mnie. Miałam za wysokie ciśnienie, puls szalał, ból rozsadzał mi łeb, a na dodatek zdrętwiała mi połowa głowy i połowa twarzy i już zaczynało mi szwankować widzenie i drętwieć ręka
I porownaj sobie twoje objawy z autorki: "no bo ja prawie zemdlalam".
201605161428 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-17, 23:31   #30
Buzzerka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość

Twoje objawy wyglądały trochę jak objawy udaru więc według mnie, to nie było byle co.

To, że się do Ciebie uśmiecham, wcale nie musi oznaczać, że Cię lubię.
Mogę, na przykład, wyobrażać sobie, że stoisz w płomieniach

Mała Mi

"Dobrze jest umieć odróżniać życie od procesu powolnego umierania."
Buzzerka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości