|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Który kierunek studiów uważacie za obciachowy/mało ambitny/beznadziejny...
Który kierunek studiów uważacie za obciachowy/mało ambitny/beznadziejny/kiepski/mało trendy/wstydliwy? Jestem ciekawa.
![]() Mi się taki wydawał do niedawna - marketibg i zarządzanie. Mimo że dla mnie jest to interesująca dziedzina wiedzy, to jednak kierunek źle mi się kojarzy - z czym w stylu "pójdę na marketing i zarządzanie i będę dyrektorem", z bezmyślnym wybieraniem kierunku - ale to tylko skojarzenie, bo jak mówię, sama wiedza wydaje mi się interesująca. Dlatego pytam o wasze nagatywne skojarzenia. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Który kierunek studiów uważacie za obciachowy/mało ambitny/beznadziejny...
Źle mi się kojarzy kulturoznastwo, filozofia, psychologa (nie jako nauka czy jako pełnoprawny zawód). Poza tym takie kierunki pierdoły, których mogło by nie być jak polityka społeczna i inne takie bzdety, których plany studiów to są na poziomie WOSu z gimnazjum. Nie powiem czy któryś jest obciachowy, mogę tylko stwierdzić, które mi się źle kojarzą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Dot.: Który kierunek studiów uważacie za obciachowy/mało ambitny/beznadziejny...
Europeistyka nie podparta niczym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
zarządzanie - nie zgadzam się. to wszystko zależy od specjalizacji i uprawnień jakie ewentualnie można zdobyć. pedagogika podobnie, zależy co ta konkretna by komuś dała. ale tak ogólnie jak słyszę rzeczy typu; europeistyka czy stosunki międzynarodowe, to wole zamilknąć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ja o żadnych studiach nie powiedziałabym, że są obciachowe. bardziej o studentach określonego typu: "idę na kierunek X, mam generalnie tę wiedzę w nosie, ale będę ąę magistrę i rodzice dadzą pieniążki na studia". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Europeistyka... zdecydowanie. I inne tego typu np. Bezpieczenstwo narodowe, etc. Marketing i zarządzanie tez. To raczej kierunki wybrane po to, zeby studiowac byle co i byleby bylo latwo
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
no nie wiem akurat bezpieczeństwo narodowe i wewnętrzne jest jakimś tam plusikiem w policji czy w wojsku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
europeistyka, pedagogika (bez szczególnych specjalizacji), politologia. pewnie by mi jeszcze coś przyszło do głowy, ale to takie pierwsze myśli.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
pozdrów polonistkę, bo większej bzdury nie słyszałam. wbrew pozorom poza językiem polskim masz tam również inne języki, w tym łacinę i staro-cerkiewno-słowiański. moze pani nie dostała się np na germanistykę i smutno jej było (?)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
na polonistykę się łatwo dostać, ale żeby skończyć to już trzeba być zorientowanym w temacie, a egzamin ze starocerkiewnosłowiańskie go to jest kosmos. ja bym semestru nie wytrwała.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Pierwsze skojarzenia z czasów studiów kulturoznawstwo, filozofia, administracja modna wśród wszystkich pracowników gmin i urzędów zaocznie. A i taka ni w 5 ni w 9 turystyka i rekreacja. Wszystko i nic, trochę tego ciutke tego. Ale z biegiem lat AZ tak mnie temat nie dotyczy. Jeśli mialabym jeszcze raz pójść czy to na magisterską czy inna podyplomowke to tylko dla papierów. Niestety nie każdy ma od poczatku sprecyzowane plany na przyszłość, idzie studiować bo wszyscy studiują, a później trzeba się przebranzowac i skończyć nawet ta administracje
![]() ![]()
I AM THE STIG szalona wątróbka jeździ ![]() Edytowane przez whenee Czas edycji: 2014-11-28 o 22:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Dla mnie obciachowe są wszystkie kierunki na Wyższych Szkołach, z wyjątkiem dla Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej. Pewnie mnie za to zjedziecie, ale sorry, tak uważam. Prawnik po Humanitasie czy Wyższej Szkole Biznesu na mnie wrażenia nie robi, tak samo psycholog. Samych w sobie kierunków nie uważam za idiotyczne, każdy kierunek można studiować z pasją, nawet wspomniane kulturoznawstwo, a zarazem nawet medycynę można studiować tak, że traci ten przedmiot studiów sens... Ewentualnie dziennikarstwo, bo totalnie to bez sensu, biorąc pod uwagę, że w czołowych gazetach nikt po samym dziennikarstwie nie pracuje :P
Edytowane przez 201605300922 Czas edycji: 2014-11-28 o 22:32 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Nie uważam żeby jakikolwiek kierunek był obciachowy/mało ambitny/beznadziejny. W społeczeństwie potrzeba nam nawet dobrze wyedukowanych politologów i filozofów. Mało ambitny czy beznadziejny to może być student danego kierunku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Administracja
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
i duzo moich znajomych podobnie, poszli w tym kierunku z myślą poważną o pracy w służbach mundurowych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
Medycyna ostatnio też zrobiła się beznadziejna. Nie ma pieniędzy na rezydentury. O ile nie zdało się LEK znacznie powyżej 80 to pozostaje wolontariat zupełnie bezpłatny i możliwość 4 płatnych dyżurów na miesiac co daje ok 600zł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Kiedyś trafiłam na OGUN z dużym odsetkiem europeistów i trochę się dziwiłam, skąd ci ludzie się wzięli na studiach. Tematyka OGUNa była tak samo niezwiązana z moimi, jak i ich studiami, ale część pytań prowadzącego była naprawdę na zdrowy rozum i elementarną wiedzę a jak student europeistyki się odezwał, to niestety było słabo. Nie bardzo wierzę, że ktoś na te studia idzie z zainteresowania... Już lepszą opinię mam o osobach z kulturoznawstwa, bo faktycznie zdarzają się tam pasjonaci. Niestety mnóstwo stosunkowo łatwych kierunków (gł. humanistycznych) przyciąga osoby, które na studia się nie nadają, tak więc choć np. socjologię i psychologię uważam za ważne i ciekawe dziedziny nauki, to większość studentów na tych kierunkach nie reprezentuje wysokiego poziomu. Zupełnym nieporozumieniem są dla mnie wszystkie kierunki na prywatnych szkołach, to powinny być kursy a nie studia dające wyższe wykształcenie.
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
A moim zdaniem medycyna to kierunek jeden z lepszych. Lekarz zawszę znajdzie pracę, bo jest ich zwyczajnie mało. Są zawsze potrzebni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Niestety to nieprawda, tak jak napisała Przylaszczka, dzisiaj absolwentowi medycyny, który nie ma świetnie zdanego egzaminu i/lub znajomości w świecie lekarzy jest ciężko się załapać gdziekolwiek. Naprawdę znam dobrych, ale nie wybitnych młodych lekarzy, którym pozostaje wolontariat - nie wiem, czy to wymarzony scenariusz po 6 latach takich studiów...
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
ja się zastanawiam czego uczą na bibliotekoznawstwie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() generalnie na polonistyce największe głąby i nieambitne ameby wybierają specjalizację nauczycielską ![]() ![]() dlatego nasza kadra polonistów w szkołach jest tak słaba. mniej więcej jak Twoja polonistka. w temacie: dziennikarstwo, szczególnie na prywatnych szkołach pierdzenia w stołek i malowania ust błyszczykami.
Nie było nas, był las, nie będzie nas, będzie las. Edytowane przez olenkasz Czas edycji: 2014-11-28 o 23:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
Olenkasz, wchodzisz na ciebnki lod
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
wiem, ale dzisiaj jestem w nastoju szaleńczym.
![]()
![]() |
#28 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() W takim razie Twoja polonistka sama siebie pojechała, nazywając się głupią. a w temacie: zgadzam się co do dziennikarstwa, nie wiem, czy to prawda, ale ci z dziennikarstwa, których znałam, nie mieli nawet egzaminów w sesji. W ogóle ten kierunek jest moim zdaniem bez sensu, dziennikarz powinien być obeznany w konkretnym temacie, a tam niczego konkretnego nie uczą. Ewentualnie można studiować dziennikarstwo + jeszcze coś innego, np. filologię polską. Też studiowanie w Wyższej Szkole Bankowej jest dla mnie obciachem, przepraszam, jeśli kogoś uraziłam, ale w tej szkole wysokiego poziomu to raczej nie ma, takie studiowanie dla studiowania. Edytowane przez VampIrzyca Czas edycji: 2014-11-28 o 23:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:21.