Regulamin - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Wirtualna Redakcja > Techniczne forum

Notka

Techniczne forum Forum techniczne - obszar całe forum. Tutaj można zgłaszać uwagi techniczne, problemy dotyczące całego forum, problemy z hasłem i dostępem i inne…

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2005-10-29, 14:50   #1
CERBER_SAMO_ZŁO
BAN stały

Thumbs down

Regulamin

Odesłano mnie tutaj z tym pytaniem, A pytanie jest następujące dlaczego na każdym pod forum jest odzielny regulamin, co prawda to rozumiem bo każde pod forum tyczy sie innego tematu, ale chodzi mi o forum plotkowe przeglądając kilka wątków najcześciej nowych już zbanowanych użytkowników, dlatego że wkleili link do innej strony itd a tego w tym regulaminie dostępnym w okienku na samej górze nie ma a on najbardziej rzuca się w oczy, również w regulaminie w linkach od administatora nie ma tych punktów za które użytkownik dostał bana. Co prawda znalazłem na forum pełny regulamin ale regulamin ale troszke mi to zajeło więc taki istnieje.
Nie odbierajcie tego jako zgryźliwość z mojej strony ale uważam, że każdy powinien znać prawa tu panujące. Wiem, również że mało kto zagłada do regulaminu ale jeśli coś zrobi źle jest idelana podstawa do oskarżenia. A tak regulamin jest słabo dostępny a raczej wskazany nie pełny.

Jeżeli potrzebna jest argumentacja zdobęde ją.
Cerber
CERBER_SAMO_ZŁO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-10-29, 15:01   #2
natii4
Zakorzenienie

Dot.: Regulamin

Co do banów to kiedyś zapytałam Zło za co można wylecieć z Wizażu-czyli o listę przewinień nagradzanych wakacjami i usłyszałam,że każda sytuacja jest indywidualnie rozpatrywana.
W sumie chyba trudno byłoby zrobilć listę z przewinieniami,ponieważ:
1.byłaby długaaaaaaaaaaaaaaa
2.ktoś robiłby coś czego tam by nie wymieniono,a potem mówił,że został nieslusznie oddelegowany z banem,a przecież tam to nie było wymienione
3.pomysłowość ludzka nie zna granic Nigdy nie przewidzisz co może komuś przyjść do głowy

Jeżeli chodzi o wklejanie tych linków.Możesz pokzać jakiś przykład?

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

natii4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-10-29, 15:05   #3
CERBER_SAMO_ZŁO
BAN stały

Cytat:
Napisane przez natii4
Co do banów to kiedyś zapytałam Zło za co można wylecieć z Wizażu-czyli o listę przewinień nagradzanych wakacjami i usłyszałam,że każda sytuacja jest indywidualnie rozpatrywana.
W sumie chyba trudno byłoby zrobilć listę z przewinieniami,ponieważ:
1.byłaby długaaaaaaaaaaaaaaa
2.ktoś robiłby coś czego tam by nie wymieniono,a potem mówił,że został nieslusznie oddelegowany z banem,a przecież tam to nie było wymienione
3.pomysłowość ludzka nie zna granic Nigdy nie przewidzisz co może komuś przyjść do głowy

Jeżeli chodzi o wklejanie tych linków.Możesz pokzać jakiś przykład?
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=75077 o to prosze link co prawda nie najlepszy
natii4 z całym szacunkiem ale nie o to mi chodzi za co można dostać bana ale co można a czego nie, co prawda prowadzi do bana ale chcąc być obrońcą nowych użytkowników czekam na odp.
Stary 2005-10-29, 15:07   #4
CERBER_SAMO_ZŁO
BAN stały

Cytat:
Regulamin forum Wizaż.pl
  1. Odnoś się do innych użytkowników Forum tak jak chcesz, aby odnoszono sie do ciebie. Rasistowskie, obraźliwe lub dyskryminujące posty bedą natychmiastowo usuwane.
  2. Bądz wyrozumiały dla innych. Każdy kiedyś stawia swoje pierwsze kroki w Internecie. Jeśli uważasz, że musisz zwrócić komuś uwage - zrób to w prywatnym mailu do tej osoby, jest to znacznie rozsądniejsze niż próba publicznego napiętnowania początkującego użytkownika.
  3. W bardzo złym tonie jest zwracanie dyskutantom uwagi na literówki, błędy ortograficzne i gramatyczne, a szczególnie robienie tego na forum publicznym.
  4. Jeszcze gorzej widziane są u nas posty napisane "cyrylicą", lub jak kto woli "pokemonami". Co to oznacza? Jeśli piszesz bez zachowania podstawowych zasad gramatyki, ortografii i stylistyki nie oczekuj, że komuś będzie się chciało przedrzeć przez "gĄsZcZ pOkEmOnÓw" lub czegoś "jeshtsche gorschego" i odpowiedzieć na Twoje pytanie. Wbrew pozorom nie jest to śmieszne dla osób, które muszą czytać (i rozumieć!) kilkaset takich pokemonów dziennie.
  5. Unikaj pisania całego tekstu dużymi literami, jest to nieczytelne. Dużych liter używa się, aby jakiś fragment wypowiedzi szczególnie podkreślić. W elektronicznej formie przekazu oznaczają one używanie podniesionego tonu albo wręcz krzyku.
  6. Zwracaj szczególną uwagę na słownictwo, którego używasz. Słowa i zwroty, które stosujesz, tobie mogą wydawać sie zupełnie naturalne, natomiast innym mogą wydawać sie obraźliwe. Pamiętaj, że słowo pisane ma zupełnie inną siłę wyrazu niż słowo mówione.
  7. W dyskusji odnoś się do tematu i wypowiedzi, nie dyskutuj na temat swoich adwersarzy. Personalne wycieczki pod adresem inteligencji, wykształcenia i pochodzenia adwersarzy są tutaj bardzo źle widziane.
Co stanie się, jeśli nie zastosujesz się do tego regulaminu?
  • Możesz liczyć na alienację; Nikt nie lubi czepialskich, agresywnych osób... U nas zwanych trollami.
  • Przy uporczywym i stałym dokuczaniu uczestniczkom dyskusji możesz liczyć na to, że zwrócisz na siebie uwagę administratorów.
  • Admin lub moderator może usuwać Twoje posty lub usunąć w ogóle Twój dostęp do forum. Jeśli będziesz kwalifikować się do kategorii "troll" masz to jak w banku!
Inne - częste prośby i częste nieporozumienia
  1. Czas pożegnać się z Wizaż.pl? Nie usuwamy postów, które nie łamią regulaminu. Wiąże się to zbyt często z niszczeniem treści istniejących wątków i porad na których nam zależy. Dlatego, jeśli masz ochotę pożegnać się z nami, po prostu nie wchodź na nasze strony
    Jeśli mimo to będziesz edytować setki swoich postów, spodziewaj się zablokowania swojego konta - jest to odruch obronny administratorów.
  2. Nie zmieniamy nicków! Możesz zarejestrować sobie innego użytkownika, ale nie zmieniamy nazwy istniejącego użytkownika.
  3. Nie poprawiamy ortografii i gramatyki postów! Możesz zrobić to samodzielnie wykorzystując funkcję Edytuj.

A w regulaminie nic nie ma o wklejaniu stron z treściami pronograficznymi
Stary 2005-10-29, 15:10   #5
Jelonek
Zakorzenienie

Nikogo nie trzeba bronić, bo nie banujemy niewinnych użytkowników.
Sprawę przedstawiła natii4- każdy ban jest oddzielnie rozpatrywany i oprócz tego, co zostało zapisane w regulaminie (zwracanie uwagi na błędy ortograficzne, brak szacunku wobec innych userów, prywatne wycieczki itd.) nie ma określonych zasad. Znamy je my i ciężko byłoby wypunktować wszystkie przewinienia karane banem. Nie wszystko musi być napisane czarno na białym.
Jelonek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-10-29, 15:11   #6
natii4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CERBER_SAMO_ZŁO
Ale nie wolno wklejać reklam jakiś serwisów-reklama =opłata

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

Stary 2005-10-29, 15:11   #7
Jelonek
Zakorzenienie

Cytat:
Nie ma, ponieważ dla moderatorów jest to oczywiste. Tak samo jak wklejanie stron "jeżeli chcesz mieć lekką śmierć, to...".

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-10-29, 15:12   #8
CERBER_SAMO_ZŁO
BAN stały

Cytat:
Napisane przez natii4
Ale nie wolno wklejać reklam jakiś serwisów-reklama =opłata
no tak ale wkaż mi to w regulaminie ktory napisał admin na forum plotkowym
Stary 2005-10-29, 15:14   #9
CERBER_SAMO_ZŁO
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Jelonek
Nikogo nie trzeba bronić, bo nie banujemy niewinnych użytkowników.
Sprawę przedstawiła natii4- każdy ban jest oddzielnie rozpatrywany i oprócz tego, co zostało zapisane w regulaminie (zwracanie uwagi na błędy ortograficzne, brak szacunku wobec innych userów, prywatne wycieczki itd.) nie ma określonych zasad. Znamy je my i ciężko byłoby wypunktować wszystkie przewinienia karane banem. Nie wszystko musi być napisane czarno na białym.
Więc rozumiem przez słowa przez to że wy macie prawo znać regulamin, a inni mają sie uczyć na błedach którzy popełnią inni użytkownicy
Stary 2005-10-29, 15:15   #10
CERBER_SAMO_ZŁO
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Jelonek
Nie ma, ponieważ dla moderatorów jest to oczywiste. Tak samo jak wklejanie stron "jeżeli chcesz mieć lekką śmierć, to...".
dlatego wyżej napisałe ze to nie najlepszy przykład
Stary 2005-10-29, 15:17   #11
Jelonek
Zakorzenienie

Cytat:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=75077 o to prosze link co prawda nie najlepszy
Owszem, link nienajlepszy, gdyż zostało bardzo dokładnie wytłumaczone dlaczego wątek został przesunięty na plotkowe. Jeżeli autorka chce się dowiedzieć czy od seksu analnego zrobią jej się hemoroidy, to niech zada pytanie wg zasad forum ginekologicznego. Bez odwoływania się do ojca Rydzyka, reform oświaty i seksu przedmałżeńskiego. Powtarzam- dyskusje odbywają się na plotkowym. Na ginekologicznym niech założy wątek "czy od seksu analnego mogę mieć hemoroidy lub inne dolegliwości" i to wszystko.
Autorka natomiast zamiast zapoznać się z zasadami tego forum (o co prosiłam kilka razy, bez skutku), stwierdza, że zabraniam jej zadawać takie pytania.
Stary 2005-10-29, 15:19   #12
Jelonek
Zakorzenienie

Cytat:
Więc rozumiem przez słowa przez to że wy macie prawo znać regulamin, a inni mają sie uczyć na błedach którzy popełnią inni użytkownicy
Jeżeli ktoś uważa, że rzucanie wulgaryzmami, za które rzecz jasna karamy, jest normą i ewentualny zakaz musi być zapisany w regulaminie, bo jeśli takiej notki nie ma, to najwyraźniej można- pomylił forum.
Stary 2005-10-29, 15:20   #13
natii4
Zakorzenienie

Cytat:
Z czegoś to forum musi żyć i tym źródłem utrzymania są pieniążki z reklam.Proste.

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

Stary 2005-10-29, 15:21   #14
CERBER_SAMO_ZŁO
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Jelonek
Owszem, link nienajlepszy, gdyż zostało bardzo dokładnie wytłumaczone dlaczego wątek został przesunięty na plotkowe. Jeżeli autorka chce się dowiedzieć czy od seksu analnego zrobią jej się hemoroidy, to niech zada pytanie wg zasad forum ginekologicznego. Bez odwoływania się do ojca Rydzyka, reform oświaty i seksu przedmałżeńskiego. Powtarzam- dyskusje odbywają się na plotkowym. Na ginekologicznym niech założy wątek "czy od seksu analnego mogę mieć hemoroidy lub inne dolegliwości" i to wszystko.
Autorka natomiast zamiast zapoznać się z zasadami tego forum (o co prosiłam kilka razy, bez skutku), stwierdza, że zabraniam jej zadawać takie pytania.
ale w tym co napisałaś odbiegamy całkowicie od tematu ja nie bronie pani którą sytuacje opisałaś w ogóle nikogo nie chce bronić, chciałbym tylko znaleźć odpowiedz na moje pytanie dlaczego regulamin pełny nie jest dostępny aż tak jak cząstkowy ???
Stary 2005-10-29, 15:22   #15
Jelonek
Zakorzenienie

Cytat:
Poprzez zwrot "my" mam na myśli nie tylko adminów, ale również użytkowników, ponieważ często to oni zakładają wątki z linkami do wypowiedzi trolli, których admini banują. Jeżeli zauważysz kiedyś trolla, to również możesz zgłosić ten fakt do Złośliwca lub do mnie, a my zastanowimy się czy ban w tej sytuacji jest konieczny czy też nie.
Stary 2005-10-29, 15:25   #16
Jelonek
Zakorzenienie

Cytat:
ale w tym co napisałaś odbiegamy całkowicie od tematu ja nie bronie pani którą sytuacje opisałaś w ogóle nikogo nie chce bronić, chciałbym tylko znaleźć odpowiedz na moje pytanie dlaczego regulamin pełny nie jest dostępny aż tak jak cząstkowy ???
Opis sytuacji miał trafić do osób, które z tematami seksu analnego nie chcą się zapoznawać, ale chciałyby mieć nakreśloną daną sprawę, na którą się powołałeś w tym wątku.
Regulamin pełny jest dostępny- na każdym forum jest ogłoszenie-> http://www.wizaz.pl/forum/announceme...ouncementid=13
Stary 2005-10-29, 15:26   #17
CERBER_SAMO_ZŁO
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Jelonek
Jeżeli ktoś uważa, że rzucanie wulgaryzmami, za które rzecz jasna karamy, jest normą i ewentualny zakaz musi być zapisany w regulaminie, bo jeśli takiej notki nie ma, to najwyraźniej można- pomylił forum.
Co prawda nie rozumiem tego jak można kogoś karać za coś, czego nie ma zapisane w regulaminie co prawda tutaj przykład z wulgaryzmami jest zły, cieszy mnie to ze moderzy potrafią o to zadbać tutaj, ale jeśli będzie naprawdę to błachostka to ktoś moze poczuc sie urażony.

No dobrze jeśli jest tak jak jest, to nie bede wiecej zadawał pytań, ale moim zdaniem to nie fair że nie ma pelnego regulaminu.
Stary 2005-10-29, 15:27   #18
CERBER_SAMO_ZŁO
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Jelonek
Poprzez zwrot "my" mam na myśli nie tylko adminów, ale również użytkowników, ponieważ często to oni zakładają wątki z linkami do wypowiedzi trolli, których admini banują. Jeżeli zauważysz kiedyś trolla, to również możesz zgłosić ten fakt do Złośliwca lub do mnie, a my zastanowimy się czy ban w tej sytuacji jest konieczny czy też nie.
A co z nowymi użytkownikami ???

A miałem już nic nie pisać
Stary 2005-10-29, 15:28   #19
Jelonek
Zakorzenienie

Za błahostki nie karamy banem
Byłoby prościej gdybyś wkleił link do wątku, o którym mówisz, bo wnioskuję, że błędy w regulaminie nie przyszły Ci na myśl bez powodu. Poproszę o argumenty

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-10-29, 15:30   #20
CERBER_SAMO_ZŁO
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Jelonek
Opis sytuacji miał trafić do osób, które z tematami seksu analnego nie chcą się zapoznawać, ale chciałyby mieć nakreśloną daną sprawę, na którą się powołałeś w tym wątku.
Regulamin pełny jest dostępny- na każdym forum jest ogłoszenie-> http://www.wizaz.pl/forum/announceme...ouncementid=13
Owszem jest ale znając nawet i siebie z doświadczeń. Przczytam regulamin ten co jest, a regulamin z linku mozna juz ominąć bo pewnie jest to samo.
Stary 2005-10-29, 15:31   #21
Jelonek
Zakorzenienie

Cytat:
A co z nowymi użytkownikami ???

A miałem już nic nie pisać
A co ma być z nowymi użytkownikami? Jeżeli zauważą coś niepokojącego to również mogą założyć wątek o danej osobie, która łamie zasady (oczywiście wklejając link do wątku/postu).
Stary 2005-10-29, 15:33   #22
natii4
Zakorzenienie

Cytat:
Co prawda nie rozumiem tego jak można kogoś karać za coś, czego nie ma zapisane w regulaminie co prawda tutaj przykład z wulgaryzmami jest zły, cieszy mnie to ze moderzy potrafią o to zadbać tutaj, ale jeśli będzie naprawdę to błachostka to ktoś moze poczuc sie urażony.

No dobrze jeśli jest tak jak jest, to nie bede wiecej zadawał pytań, ale moim zdaniem to nie fair że nie ma pelnego regulaminu.
Wyznacznikami regulaminu są chyba sami użytkownicy.
Nie jest to forum z 14 latkami piszącymi teksty typu-Elo ziomek może masz jakiegoś pomysła na mój look ale też nie jest to miejsce gdzie piszemy językiem alla Kochanowski lub też używając jakiegoś specjalistycznego słownictwa Forum ma pewny poziom wypowiedzi i tym się rózni od innych tego typu forów jak np. Kafeteria czy forum o Urodzie na portalu Gazety.

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

Stary 2005-10-29, 15:34   #23
Jelonek
Zakorzenienie

Cytat:
Owszem jest ale znając nawet i siebie z doświadczeń. Przczytam regulamin ten co jest, a regulamin z linku mozna juz ominąć bo pewnie jest to samo.
Lenistwo użytkowników to nie nasz problem- pretensje mogą mieć jedynie do siebie. Poza tym i to jest bardzo ważne- jeżeli ktoś załączy link do innego serwisu raz, zwracamy mu uwagę poprzez odpowiednią notkę w poście/wątku- forma edycji. Banujemy dopiero recydywistów czyli takich, którzy pomimo próśb i uwag o łamanie regulaminu, nadal wklejają linki czy też nie dostosowują się do reguł tu panujących.
Stary 2005-10-29, 15:35   #24
CERBER_SAMO_ZŁO
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Jelonek
Za błahostki nie karamy banem
Byłoby prościej gdybyś wkleił link do wątku, o którym mówisz, bo wnioskuję, że błędy w regulaminie nie przyszły Ci na myśl bez powodu. Poproszę o argumenty
szczerze to jestem(byłem) modem na innym forum które przepadło i chodzę po innych forach szukając czegoś dla siebie.

Spędziłem tu wczorajszy dzień, noc i dzisiejszy dzień i zauważyłem własnie ze wiele tych punktów z regulaminu jest łamanych (ale są to błahostki), nie chce być donosicielem, ale ta sprawa mnie zaciekawiła.
Zakończmy sprawe tak jak jest więcej wtrącał sie nie bede OK.
Stary 2005-10-29, 15:36   #25
Jelonek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natii4
Wyznacznikami regulaminu są chyba sami użytkownicy.
Nie jest to forum z 14 latkami piszącymi teksty typu-Elo ziomek może masz jakiegoś pomysła na mój look ale też nie jest to miejsce gdzie piszemy językiem alla Kochanowski lub też używając jakiegoś specjalistycznego słownictwa Forum ma pewny poziom wypowiedzi i tym się rózni od innych tego typu forów jak np. Kafeteria czy forum o Urodzie na portalu Gazety.
Dokładnie- portal ma pewnien poziom, który dzięki adminom i użytkownikom jest utrzymywany. Ten kto nie potrafi lub też nie chce się dostosować dostaje przymusowy urlop. Dlaczego 50,000 użytkowników ma źle się czuć na forum, bo jedna osoba jest trollem? Nie prowadzimy psychoterapii dla łamiących regulamin, sukcesywnie ich usuwamy i na tym m.in. polega nasza praca tutaj.
Stary 2005-10-29, 15:38   #26
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Hmmm może coś w tym jest...
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-10-29, 15:41   #27
Jelonek
Zakorzenienie

Cytat:
Spędziłem tu wczorajszy dzień, noc i dzisiejszy dzień i zauważyłem własnie ze wiele tych punktów z regulaminu jest łamanych (ale są to błahostki), nie chce być donosicielem, ale ta sprawa mnie zaciekawiła.
Zakończmy sprawe tak jak jest więcej wtrącał sie nie bede OK.
I właśnie dlatego, że jesteś tu bardzo krótko, nie znasz wszystkich naszych posunięć. Dla stałych bywalców normą jest to, że za reklamę się płaci, nie wkleja się linków do allegro (bo jest to swoista forma reklamy oraz łamie się tym inny punkt zasad, mianowicie- tutaj nie sprzedajemy/kupujemy), nie przeklinamy itd. Oswoisz się i zobaczysz, że po kilku tygodniach spędzonych na tym portalu wszystko stanie się jasne i oczywiste dlaczego działamy tak, a nie inaczej.
Wklejanie linka do wątku z ewentualnym trollem nie jest donosicielstwem, ale dbałością o utrzymanie poziomu tego portalu. Dlatego raz jeszcze proszę o wklejenie przykładowego wątku (nie będzie oznaczało to, że momentalnie wyciągnę tasak i ciapnę BANanem).
Stary 2005-10-29, 15:43   #28
Jelonek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lexie
Hmmm może coś w tym jest...
Można to załatwić notką z prośbą o zapoznanie się również z innymi regulaminami poszczególnych for tego portalu
Stary 2005-10-29, 15:44   #29
natii4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jelonek
I właśnie dlatego, że jesteś tu bardzo krótko, nie znasz wszystkich naszych posunięć. Dla stałych bywalców normą jest to, że za reklamę się płaci, nie wkleja się linków do allegro (bo jest to swoista forma reklamy oraz łamie się tym inny punkt zasad, mianowicie- tutaj nie sprzedajemy/kupujemy), nie przeklinamy itd. Oswoisz się i zobaczysz, że po kilku tygodniach spędzonych na tym portalu wszystko stanie się jasne i oczywiste dlaczego działamy tak, a nie inaczej.
Wklejanie linka do wątku z ewentualnym trollem nie jest donosicielstwem, ale dbałością o utrzymanie poziomu tego portalu. Dlatego raz jeszcze proszę o wklejenie przykładowego wątku (nie będzie oznaczało to, że momentalnie wyciągnę tasak i ciapnę BANanem).
No właśnie.Pobędziesz tu dłużej i sam zobaczysz

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

Stary 2005-10-29, 15:47   #30
CERBER_SAMO_ZŁO
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Jelonek
Dokładnie- portal ma pewnien poziom, który dzięki adminom i użytkownikom jest utrzymywany. Ten kto nie potrafi lub też nie chce się dostosować dostaje przymusowy urlop. Dlaczego 50,000 użytkowników ma źle się czuć na forum, bo jedna osoba jest trollem? Nie prowadzimy psychoterapii dla łamiących regulamin, sukcesywnie ich usuwamy i na tym m.in. polega nasza praca tutaj.
Dlatego uważam że regulamin na tak wielką liczbę użytkowników powinien być bardziej dostępny i wciąż udoskalany. To moja uwaga chyba mogę.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Techniczne forum

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości