![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
co o tym myślicie? Kontrowersyjny temat ;)
http://kwejk.pl/obrazek/2183221/nie-...ziecznosc.html
Przeglądając kwejka trafiłam na ten obrazek i z ciekawości przeczytałam dyskusję pod nim. Co o tym sądzicie? Większość osób nie przebierała w słowach... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: co o tym myślicie? Kontrowersyjny temat ;)
Myślę, że wystarczy zaglądnąć na dowolny temat Szlachetnej Paczki, żeby poznać opinie.
![]() A reakcja tej kobiety jest żenująca. Aczkolwiek w paczce powinien być jeszcze słownik ortograficzny - ta 'kobieta' może by skorzystała. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Obrazek robi furorę w internetach. To ja napiszę, on jest z fajnej facebookowej grupy w której matki, które maja wiecej, dzielą się z tymi, ktore mają mniej. Nie widziałam grupy, ale inicjatywa wydaje sie ciekawa. I owszem narzekanie na paczkę jest nue na miejscu, wierzę, że ktoś zrobił ją z dobrego serca, może nie jest "na wypasie", ale mogło by jej wcale nie być. Jednak znowu dziwi mnie internetowe szambo. Narzekający wpis nie jest może na miejscu, ale jednak jest w miarę kulturalny, o samej kobiecie nic nie wiadomo, dlatego jestem zniesmaczona czytając jaką to dziwką rozkładającą nogi jest itp. czy życzenia głodu jej i jej dziecku, aby te biszkopty im się przypomniały...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Paczka jak paczka dla czterolatki, darowanemu koniowi nie zagląda się itd..Dziecko z pewnością się ucieszyło, mamusi czegoś zabrakło, no cóż. Niektórym rzeczywiście coś się w głowach poprzewracało. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Serio, nie ma się co przejmować wpisami na kwejku. Większość komentarzy piszą ludzie kompletnie pozbawieni kultury. Dyskusja kończy się wyzwiskami, a najbardziej lajkowane są wpisy z przekleństwami i to najgorszego sortu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzeniona Zmorah
|
Szczerze? Zawartość w ogóle nie warta zachodu. Zgłaszania się i wysyłki. To jak dostać na dziecko 50 zł zapomogi składając wcześniej tonę dokumentów i zaświadczeń tułając się po wszystkich instytucjach po kolei. Ja się tej kobiecie nie dziwię. też bym była rozczarowana, czasem robiąc zwykłe zakupy w sklepie dostajemy lepsze gratisy, tak było u nas w Mikołajki. Poszłam z synem zrobić zwykłe szybkie zakupy pierwszej potrzeby, pieczywo, masło, proszek do prania, takie tam, a w sklepie był Mikołaj i rozdawał maskotki, nowiutkie, do tego słodycze i nie patrzył na rachunek, tylko dzieciom wszystkim, które przyszły rozdawał.
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzeniona Zmorah
|
Nie mówię, że lepiej. Nie wiem jak do końca przebiega sam proces rekrutacji do ubiegania się o szlachetną paczkę, ale jeśli wymagane jest złożenie jakichś dokumentów, np rozliczenia dochodowego, zaświadczeń od pracodawcy czy opieki społecznej, to to jest zwyczajnie gra nie warta świeczki, poza tym to musi być poniżenie dla tej kobiety zobaczyć taki za przeproszeniem nadgryziony ochłap.
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Zdaje się, że chodziło o to, iż pani chciała paczkę dla 4-letnej córki. Tylko i wyłącznie. Jeżeli ktoś nie ma serio tych 10-30 zł na prezent dla własnego dziecka (większa kwota w przypadku bardzo małego dziecka nie jest potrzebna), to uważam, że ta paczka jest całkowicie OK - bo 1. jest, 2. widać, że to są rzeczy z przeznaczeniem dla kilkulatki właśnie (i nic więcej). Narzekanie oznacza jedno (jak dla mnie): że się miało jednak kasę na "coś lepszego", skoro te rzeczy się nie wydają wystarczające. I że liczyło się po cichu, że paczka będzie jeszcze dla mamusi i buk wie kogo. No sorry, jak ktoś twierdzi, że jest tak ubogi, że nie ma nawet na drobny upominek dla dziecka (zdjęcie jak rozumiem robiła sąsiadka swoim smartfonem, bo nie podejrzewam kogoś ubogiego o posiadanie takowego), to nie powinien narzekać na taki prezent, bo wcale nie jest zły i ważne, że JEST. Maskotki z metkami w lumpach można kupić za 5-10 zł. Inne zabawki również. Nawet bezdomnego stać (wybaczcie).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Korah nie sądzę by to było w ramach Szlachetnej Paczki. Raczej jakaś miła mama chciała sprawić przyjemność dziecku.
![]() |
#11 |
Zakorzeniona Zmorah
|
Może też ja na to patrzę inaczej, nie wiem jak to jest być biednym, chociaż w życiu nigdy nam się nie przelewało, to nigdy nie byłam na łasce obcych ludzi. Ktoś napisał, że gdyby była naprawdę potrzebująca, byłaby wdzięczna za każdy najmniejszy nawet upominek. Z drugiej strony kobita sama napisała, że dziękuje za miły prezent, ale chyba coś poszło nie tak, bo ona oczekiwała paczki, którą by mogła podzielić i na Mikołaja i na Gwiazdkę i chyba tylko o to jej poszło, bo nie pisała, że ten prezent jej się nie podoba czy coś.
![]() |
#12 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
jednakże dla mnie to, że post jest grzecznie napisany nie znaczy, że jest kulturalny - stawiam go na równi z tymi wyzwiskami burak w kapeluszu zawsze będzie tylko burakiem, a nie ekskluzywnym szparagiem ![]() Cytat:
po pierwsze, to nie SzP. Po drugie - sama mam córki, i tak się składa, że też bobasy dostaną - prezent w sam raz dla dziecka mającego 4 lata ![]() Biszkopty by zeżarły natychmiast, akurat te właśnie kupuję, pyszne są! a książka od razu zostałaby mi wręczona, wdrapałyby się na kolana i kazały czytać. Jeśli się nie ma ŻADNEGO prezentu dla dziecka i dostaje paczkę z rzeczami naprawdę ok, to wstydu trzeba nie mieć, by tak pisać. Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ja bym to podzieliła na Mikołaja i Święta. Lala + słodycz na jedno, miś + książeczka + słodycz na drugie i dziecko byłoby zadowolone skoro nie jest przyzwyczajone to wielkich prezentów.
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Wystarczy to ładne zapakować, zrobić odpowiednią atmosferę (uuu, chyba ktoś pukał do drzwi, kto to może być?), uczestniczyć w rozpakowywaniu i pierwszych chwilach zabawy. Każde dziecko się ucieszy (no chyba, że od 1 roku życia jest przyzwyczajane do góry prezentów, smartfonów, tabletów i tego typu gadżetów).
---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ---------- Cytat:
2. Ten prezent nie jest wypasiony, bardziej tradycyjny i jak najbardziej dający się podzielić i na Mikołaja i pod choinkę. Więc o co chodzi? 3. Nie wierzę, że rodzice nie znaleźliby 10 zł na dodatkowe maskotki, czy jakąś bombonierkę. Nie wierzę. I może tak naprawdę jakieś prezenty już mają (im więcej, tym lepiej, zastaw się, a postaw się), a dodatkowa paczka od dobrych ludzi to miało być coś ekstra, drogiego i wypasionego. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2014-12-21 o 10:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
RENTGEN RZĄDZI!
|
To nie było w ramach SzP. Do tego podobno Pani parę rzeczy wyjęła przed zrobieniem zdjęcia.
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wizażowy Kot Igor
|
Nie podobają mi się wyzwiska lecące w stronę kobiety, nie ukrywam.
Uważam jednak, że te prezenty można przecież położyć pod choinkądla czterolatki, skoro samemu nie ruszyło się palcem, by kupić lepsze (powiedzmy, że przez rok ta pani odkładałaby po zlotówce lub 50 groszy dziennie). Za 200 zł można kupić wypasioną lalkę, nawet Baby Born z podstawowymi akcesoriami (akurat jestem w temacie bo kupowaliśmy zabawki dla naszych podopiecznych chorych dzieci). Moim zdaniem ktoś sam nie miał za wiele a jednak chciał się podzielić i dał to, co mógł. Z potrzeby serca.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Nawet taka "zwykła" lala jeżeli zrobiona z dobrego materiału, potrafi kosztować 30-50 zł (lala miała pudełko, wysłali bez, bo nie mieli odpowiedniego pudła). Maskotka bardzo ładna, pewnie też nie za 5 zł, tylko bardziej za 15-20 zł. Książeczka - 5-15 zł. W paczce podobno rzeczy było więcej. Więc myślę, że wcale ta paczka taka skromna nie jest. No jasne, jak się liczy na zabawkę za 150 zł z reklamy, to rozczarowanie jest. Na Kwejku piszą, że ta pani jest już znana z wyżebrywania kolejnych paczek i sprzedawania co lepszych fantów. Nieładnie się tam wyrażają (ale nie oszukujmy się: u nas byłoby to samo, gdyby nie czujni Moderatorzy), ale rozumiem, że ludzi po prostu wziął czerwony wku... jak to przeczytali i zobaczyli kto jest autorką.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Mijanou, za 55zł można kupić świetnego bobasa - a jak się człowiek postara, to za 85zł kupi się 2 świetne
![]() ![]() A bobasy kupowałam takie, do tego doszła mi zniżka na all (akurat kupon na zabawki był -35zł), w efekcie z wysyłką już - 85zł. http://www.mazakzabawki.pl/product-p...i-TM-Toys.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Pozostanę wierna swojej teorii, że jak robisz paczkę, to porządną, a jak sama nie masz to zrób zrzutkę, oddaj do pck, albo nie pomagaj. Cytat:
Może chciała pokazać, że nie warto się zgłaszać do tej akcji.
![]() |
![]() |
#22 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
no coz widac,ze paczki nie robil celebryta ani papiez ale czy jest taka zla ![]() fakt,ze ja bym opakowanie dla lalki zostawila , skoro byla nowa, ale skoro pania od paczki stac tylko na jedzenie(jak sama napisala) to chyba lepszy rydz niz nic ? zreszta z tego co widze po rodzinie/znajomych to prezenty typu tablety albo lalki za 200zl raczej nie sa norma dla dzieci w tym wieku, ja tez 4letniej siostrzenicy robie prezent za okolo 30 zl - cos czuje ,ze dla tej pani bym dosc dobra ciotka nie byla ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() To znów: staram się pomagać, rzeczy po dziewczynach moich przekazuję dalej tym, którzy bardziej potrzebują (a mogłabym sprzedać, prawda?), a jednocześnie... gro rzeczy kupuję w SH. Wychodzi na to, że lepiej faktycznie sprzedać i mieć wywalone na innych, tak? Bo pomagać albo nowym, wypaśnym, albo wcale? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
w każdym razie ze zdjęcia wynika, że pani ma lepszy laptop niz ja (mojemu stuknęlo już 8 lat). Być może było tak, że z poprzednich edycji różnych akcji charytatywnych dostawała wypasione gadżety, więc uznała, że i tym razem tak będzie. Do dobrego darmowego czlowiek szybko się przyzwyczaja. Ale obiektywnie, patrząc na zawartość paczki- te rzeczy jak najbardziej nadają się do położenia pod choinkę. Dzieci zawsze cieszą się, gdy dostają nową zabawkę, więc nie rozumiem pretensji. Dziecko czteroletnie nie odróżnia "markowej" od "niemarkowej" zabawki. Moim zdaniem ta pani popełnia poważny błąd przyzwyczajając dziecko od małego do markowych rzeczy, ktorych nie jest w stanie dziecku zapewnić.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
I co Ty w ogóle wypisujesz ![]() I do jakiej akcji? To nie była SzP, tylko inicjatywa prywatnych osób.
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Kobieta nie ma pieniędzy zgłosiła się po paczkę i dostała ją. Troszkę zabawek i słodyczy dla dziecka. Z tego co wiem w tej grupie jest parę ludzi i parę osób się zgłosiło do paczki. (nie wiem czy jest jedną która dostała). Wiele osób mówi, że ludzie się składali a otrzymali takie "ochłapy". Przepraszam a co chciała? Kasę? Zabawki elektroniczne? Smartfon? Tablet? Ja jak byłam dzieckiem byłam właśnie w takiej sytuacji. Co roku dostawaliśmy po reklamówce słodyczy. Cieszyłam się że nie wiem a słodycze miałam jakieś 3 miesiące. Czasem od chrzestnej jakąś lalkę dostałam. Kiedyś kosmiczną szczoteczkę do zębów. I się cieszyłam. Ja mam wrażenie, ze dzieci mają dużo mniejsze wymagania jak dorośli. To rodzice uczą je że tylko coś co jest drogie jest warte. Nie wiemy co tam jeszcze było, ale nie sądze aby paczka kosztowała mniej niż 100 zł. Dobrej jakości lalka i pluszak nie kosztują 20 zł. Dodajmy słodycze i wysyłkę. Ktoś to zrobił z dobroci. Wiem, że wiele dzieci ucieszyłoby się z takiego prezentu, ale przez takie "mamy" odechciewa się pomagać.
Gdzieś doczytałam, że kilka kobiet zrobiło około 60 takich paczek, ale nie jestem pewna informacji i nie mogę jej potwierdzić, bo nie mam fb.
Edytowane przez pannaatopowa Czas edycji: 2014-12-21 o 11:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
( i pomijam ,ze moglo byc ladniej opakowane zy cos - bo to juz matka sama moze zrobic) Cytat:
wiem,ze tam cudow nie bylo -zabawki jak z lidla czy czegos w tym stylu a nie najnowsza wypasiona monster high czy zestaw klockow lego ale serio takie rzeczy sa bardzo drgoie i wiekszosc nie kupuje ich ot tak, nawet swoim dzieciom na swieta... ja siostrzenicy kupuje drobne prezenty - jakies gry ,ksiazeczki , kolorowe spinki itp.. i woogle widzac po znajomych to zwykle tak funkcjonuje - wiec czemu dostanie ''zwyklego'' prezentu ma byc dla kogos kogoo NIE STAC NA NIC ponizajace czy cos ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzeniona Zmorah
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;49425386]Ciekawa teoria. Czyli jeśli znajoma mama spodziewa się dziecka zimą, jest biednie, mocno biednie - i podarowałam jej używany kombinezon dla dziecka (świetny stan, niezniszczony) -to mogłam wcale nie dawać?
![]() To znów: staram się pomagać, rzeczy po dziewczynach moich przekazuję dalej tym, którzy bardziej potrzebują (a mogłabym sprzedać, prawda?), a jednocześnie... gro rzeczy kupuję w SH. Wychodzi na to, że lepiej faktycznie sprzedać i mieć wywalone na innych, tak? Bo pomagać albo nowym, wypaśnym, albo wcale?[/QUOTE] Ale to zupełnie inna sytuacja. Kombinezon jest rzeczą pierwszej potrzeby, więc jest dużo więcej wart, niż zabawka i nie robisz paczki, którą komuś obiecujesz, tylko po prostu przy okazji komuś pomagasz, a tutaj babka się zgłosiła, że potrzebuje dla dziecka prezenty na Mikołaja i na Święta, więc ktoś się umówił, zadeklarował, że zorganizuje co będzie trzeba. Nie mówię, że paczka ma być wypasiona w tablet i nówki, ale mogłoby być lepiej, naprawdę. Ja też oddaję rzeczy po synu, ale robię to z głową, nie dam czegoś, czym syn sam się w ogóle nie bawił, no chyba, że jako dodatek.
Edytowane przez Korah Czas edycji: 2014-12-21 o 11:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
kompletnie dziwne podejście ![]() No ale pomijam, nie dogadamy się. Jeszcze tylko - czemu nie dasz czegoś, czym syn się nie bawił? Bywa, że dziecko się nie bawi, a drugie się daną rzeczą zachwyci, proste. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Ma ktos linka do tego wpisu na Fejsie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:12.