|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
problem ze szkołą
Witajcie,
jestem uczennicą 2 klasy LO dopiero od roku, ze względu na to, że mieszkałam przez 2 lata w Wielkiej Brytanii. Skończyłam w Polsce tylko 1 klasę gimnazjum. W UK chodziłam do szkoły, ale każdy wie na jakim poziomie jest tam nauka. Nic nie wyniosłam, a chodziłam do dwóch szkół, do High School, a potem do college na weterynarię. Wróciłam do Polski w grudniu 2013, zapisałam się do szkoły, i myślałam, że ogarnę to wszystko, że nadrobię zaległości, ale mi się nie udało. W pierwszej klasie jako tako wyszłam bez zagrożenia, ale teraz jest trochę ciężej. Nie wyobrażam sobie, żebym z takimi zaległościami miała pisać maturę. Pewnie ktoś napiszę, że mam się wziąć do roboty, uczyć się i tak dalej. Nic innego nie robię, oprócz ślęczenia nad książkami. Wpadłam na taki pomysł, żeby przenieść się do Liceum dla Dorosłych. Zajęcia są albo trzy razy w tygodniu wieczorami, albo co drugą sobotę i niedzielę. Raczej wybrałabym zajęcia, które są prawie codziennie, żebym więcej wpoiła sobie do głowy. No tak, ale jeśli tylko trzy razy w tygodniu takie zajęcia by się odbywały, to przez resztę tygodnia, nie uśmiecha mi się siedzieć w domu i nic nie robić. Myślałam chociaż o jakiejś dorywczej pracy, ale nie jestem pewna czy ktoś by chciał dziewczynę, która nie skończyła nawet średniej szkoły. Może miał ktoś taką samą sytuację? Z góry dziękuję za odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: problem ze szkołą
Powiem tak - liceum dla dorosłych według mnie to nie najlepszy pomysł. Idąc do takiej szkoły musisz wziąć pod uwagę to, że jest ona w innym systemie, zajęcia są rzadziej a taka szkoła na prawdę nie za dużo Cię nauczy. Tam człowiek się uczy na prawdę podstaw, żeby umieć cokolwiek na poziomie maturalnym trzeba się nieźle przyłożyć. Jak skończyłam szkołę i miałam rok przerwy, bo mnie nie dopuszczono do matury, to poszłam do technikum dla dorosłych. Rzuciłam po roku, bo pracy w domu było sporo, na zajęciach mało się uczyłam.
Polecam zostać w normalnym liceum i nie pozostaje nic innego, jak tylko to przetrzymać i douczyć się do matury we własnym zakresie. Wcale nie jest taka trudna, jak się wydaje. Na pracę masz jeszcze całe życie. Według mnie powinnaś skończ normalną szkołę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Pamiętam jak ostatnio wychowawca mi powiedział, że to czego nauczyciele uczą w naszej szkole, to jest ponad maturę, którą miałabym pisać. Także nie widzę, żeby to był jakiś problem, bo czytałam także opinie na necie, i ludzie bardzo chwalili takie szkoły. Głównie mi chodzi o pracę, czy mogłabym zdobyć jakąś. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Pójście do szkoły dla doroslych nie jest złym pomysłem, zwłaszcza jeśli chcesz podjąć pracę. Nie jest wcale tak łatwo, też są egzaminy i prace kontrolne wiem bo sama chodzę do takiej szkoły, tylko w weekendy. Dużo pracodawców poszukuje osób uczących się więc z tym tym bardziej nie będziesz miała problemu. Ja jestem po skonczonej szkole zawodowej i przyjęto mnie od razu do drugiej klasy, więc podejrzewam że z Tobą też tak bedzie, że nie będą Ci kazac zaczynac od poczatku, wszędzie tak jest
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Nadrobienie dużych zaległości przy pracy i szkole, która jest tylko symbolicznie jest nierealne moim zdaniem. Pracowałam w pełnym wymiarze i próbowałam się uczyć do dużego egzaminu. Wracałam ok 17, jeszcze coś zjeść, jeszcze może jakaś kawa, wiadomo, że fajnie od czasu do czasu coś poczytać czy obejrzeć i czasu robi się o wiele mniej niż w normalnym systemie szkolnym.
Masz jeszcze ponad rok, matura naprawdę nie jest taka trudna. Edytowane przez casus_belli Czas edycji: 2015-01-06 o 21:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:45.