Zasiłek macierzyński a działalność gospodarcza - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-02-05, 13:25   #1
klaudia010288
Raczkowanie

Zasiłek macierzyński a działalność gospodarcza

Cześć! Mam pytanie odnośnie założenia działalności gospodarczej, wiem że może to wykorzystywanie państwa, zapłacić dwa miesiące najwyższy ZUS i potem przez rok na zasiłłku ściągać 6,6 tyś.
Mianowicie wyczytałam, że kobieta nie musi zakładać działalności gospodarczej tylko może dopisać się jako współwłaściciel firmy. I tu pytanie czy osoba prowadząca firmę musi być spokrewniona z kobietą i czy można zrobić siebie współwłaścicielem firmy, nie rezygnując z pracy obecnie wykonywanej??
klaudia010288 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-05, 14:22   #2
kennedy
Zakorzenienie

Dot.: Zasiłek macierzyński a działalność gospodarcza

Cytat:
Napisane przez klaudia010288 Pokaż wiadomość
Cześć! Mam pytanie odnośnie założenia działalności gospodarczej, wiem że może to wykorzystywanie państwa, zapłacić dwa miesiące najwyższy ZUS i potem przez rok na zasiłłku ściągać 6,6 tyś.
Mianowicie wyczytałam, że kobieta nie musi zakładać działalności gospodarczej tylko może dopisać się jako współwłaściciel firmy. I tu pytanie czy osoba prowadząca firmę musi być spokrewniona z kobietą i czy można zrobić siebie współwłaścicielem firmy, nie rezygnując z pracy obecnie wykonywanej??
rozumiem ze liczysz ze ktos ci podpowie jak dymac ZUS?
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-05, 17:40   #3
ailischia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
rozumiem ze liczysz ze ktos ci podpowie jak dymac ZUS?
A dlaczego nie? nigdy, ale to nigdy nie zrozumiem, takich komentarzy i oburzenia. A co daje nam ZUS? co daje nam NFZ? NIC!
ZUS i US to pasożyty
jako mały przedsiębiorca płacisz po 1000zł miesięcznie tym dziadom i ledwo co będziesz mieć minimalną emeryturę, na L4 nie chodzisz, a jak wybierzesz się raz na rok do lekarza, to dowiadujesz się, że pierwszy wolny termin za 2 lata, to po kiego grzyba te składki? szybciej i taniej wyszłoby pójść prywatnie

więc oni dymają nas, to dlaczego nie dymać ich?

---------- Dopisano o 17:40 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ----------

Prawie 1000 osób odwiedziło ten watek- tak na marginesie /więc każdy chce wydymać ZUS? czy wszyscy tacy kulturalni i "fe, fe jak tak możesz"? /

Edytowane przez ailischia
Czas edycji: 2015-02-05 o 17:42
ailischia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-05, 17:44   #4
klaudia010288
Raczkowanie

Dokładnie chce wydymać ZUS
Stary 2015-02-05, 18:36   #5
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klaudia010288 Pokaż wiadomość
Ta luka prawna została już załatana i obecnie nie dostaniesz już 6,5 tysiąca.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-05, 18:38   #6
ailischia
Raczkowanie

Nie wiem czy jako współwłaściciel nie będziesz płaciła takich samych składek jak właściciel /czyli duże/
wiem, że teraz wchodzą zmiany, że przez 12miesięcy muszą być płacone składki, a nie tylko przez 1-2 miesiące aby mieć ten duży "bonus"- tzn. obliczają zasiłek na podstawie 12 miesięcy, a jak masz 1-2 ms to średnia (aby uniknąć tej luki, co to otwierane były działalności na miesiąc i najwyższa składka)

nie wiem, czy przypadkiem nie jest tak, że jak pracujesz gdzieś, to czy nie jest brana kwota brutto tego wynagrodzenia, a nie patrzą na działalność

ale nie bierz pod uwagę mojej wypowiedzi jako na 100% bo nie orientuje się dobrze

---------- Dopisano o 18:38 ---------- Poprzedni post napisano o 18:38 ----------

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Ta luka prawna została już załatana i obecnie nie dostaniesz już 6,5 tysiąca.
dostanie, ale musi płacić 12misięcy a ostatnia składka najwyższa
Stary 2015-02-05, 18:46   #7
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ailischia Pokaż wiadomość
dostanie, ale musi płacić 12misięcy a ostatnia składka najwyższa
Ja odpowiedziałam na jej posta, a odpowiedź na tamto pytanie brzmi: nie dostanie, tak jak pisałam.
Pytała o płacenie składek przez 2 m-ce i na to odpowiadałam.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-02-05, 19:39   #8
ailischia
Raczkowanie

Cytat:
Ja odpowiedziałam na jej posta, a odpowiedź na tamto pytanie brzmi: nie dostanie, tak jak pisałam.
już ni dy rydy, tylko w ten sposób zakręcić, aczkolwiek i tak nie ma co się smucić, że tamtym się "udało" bo ZUS to sprawdzał, może nie każdą z osobna, ale jak posprawdzali i było nie halo, tu musiały oddawać

więc jak dymać to z głową
Stary 2015-02-06, 08:49   #9
klaudia010288
Raczkowanie

Cytat:
No właśnie ustawa o tym żeby trzeba było opłacać zus przez 12 miesięcy, leży w poczekalni sejmowej i najwcześniej wejdzie w życie w połowie tego roku.
Jeśli chodzi o kontrole z zus to się nie obawiam bo działalność istnieje naprawdę ja tylko dopisałabym się jako współwłaściciel.
Stary 2015-02-06, 08:54   #10
Dotka90
Zakorzenienie

Najlepiej po prostu zadzwonić do ZUSu i zapytać.
Stary 2015-02-06, 11:16   #11
kennedy
Zakorzenienie

Nie chce mi sie cytowac. Zbiorcza odpowiedz- wykorzystywanie luki w prawie do wyciagania kasy, ktora sie nie nalezy, kosztem innych ludzi to oszustwo.

Jestescie dziewczyny oszustkami.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-02-06, 14:24   #12
asia1010
Zadomowienie

Cytat:
Nie chce mi sie cytowac. Zbiorcza odpowiedz- wykorzystywanie luki w prawie do wyciagania kasy, ktora sie nie nalezy, kosztem innych ludzi to oszustwo.

Kazdy radzi sobie jak może w tym beznadziejnym państwie, ktory ile z nas zdarł a ile nam jest winny to nikt nie wie.

Tez jestem ciakawa odpowiedzi na pytanie.
Stary 2015-02-06, 17:50   #13
ailischia
Raczkowanie

Cytat:

Eeee tam, szczerze mam to gdzieś, jeśli ktoś ma idealną sytuację - spoko niech mu wszystko się pięknie układa, ale niestety znalezienie normalnej pracy, za normalne wynagrodzenie dla wielu kobiet - ciężko
już nie będę cytować jaka jest u nas pomoc od PAŃSTWA
kobieta która będzie miała dziecko, zmienia się, zmienia się jej tok rozumowania, walczy jak lwica, aby zapewnić dobry byt swojemu dziecku

ZUS Ci pomaga? bo mi nie nie zadzwonią do mnie, czy mam za co zapłacić składki w tym miesiącu, czy mam co włożyć do garnka, czy miałam klientów, jak idzie biznes, nie zapyta się czy mogą w jakiś sposób pomóc, nie miała Pani w tym miesiącu dochodu - okay nie płaci Pani tych składek 1000zł proszę być spokojną, będzie Pani w ciąży? a to proszę pamiętać o tym i o tym, zapraszam do siebie, wszystko Pani na spokojne wytłumaczę....
BAJKA

a wiecie kto najbardziej dyma ZUS?
bogaci, bo oni nie mają skrupułów, kombinują jak cholera, a my szaraczki "nie no nie mogę bo to oszustwo!"

---------- Dopisano o 17:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:40 ----------

A jeszcze
te które są takie idealna, co mówią O WY OSZUSTKI!
spokojnie! co sobie taką Kowalską zawracasz głowę?

Tylko nie zastanawiaj się później, jak tu zapewnić dziecku byt, kiedy okaże się, że jesteś w ciąży (bo to różnie bywa) a wywalili z pracy, nastąpiła redukcja etatu, splajtowali, dostałaś mniejszy etat - bo kryzys, albo cokolwiek innego.
Tylko proszę BROŃ BOŻE NIE OSZUKUJ!
Państwo pomoże
ZUS wypłaci "ludzki" zasiłek - oby jakiś!
NFZ zapewni dogodny poród

pamiętajcie!
Stary 2015-02-06, 17:52   #14
ciassteczkowa
Rozeznanie

Jestem wściekła, ok radzcie sobie jak chcecie ale nie kosztem innych.

Przez takie osoby jak Wy, ja osoba która zapiernicza jak wół na własnej działalności, płacąc składki, odprowadzając podatki, będę kiedyś kontrolowana i zapewne moje świadczenia zostaną wstrzymane bo zazwyczaj zus czepia się osób które są uczciwe a tych których powinni skontrolować omijają.

Ja liczę się z tym że będę miała kiedyś duże problemy ze świadczeniami, z l4 ciążowym również, wiem bo takie jest szczęście. Jestem chora na serce, lekarze mi powiedzieli że będę musiała leżeć plackiem na kardiologii przez całą ciążę, ale chce mieć dziecko razem z mężem liczymy się z problemami.

Takich ludzi jak ja jest mnóstwo, bo przez osoby które chcą wyłudzić z zusu świadczenia, są wzmożone kontrole. Cholera jasna by to wzięła.
ciassteczkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-06, 18:50   #15
ailischia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ciassteczkowa Pokaż wiadomość
Jestem wściekła, ok radzcie sobie jak chcecie ale nie kosztem innych.

Przez takie osoby jak Wy, ja osoba która zapiernicza jak wół na własnej działalności, płacąc składki, odprowadzając podatki, będę kiedyś kontrolowana i zapewne moje świadczenia zostaną wstrzymane bo zazwyczaj zus czepia się osób które są uczciwe a tych których powinni skontrolować omijają.

Ja liczę się z tym że będę miała kiedyś duże problemy ze świadczeniami, z l4 ciążowym również, wiem bo takie jest szczęście. Jestem chora na serce, lekarze mi powiedzieli że będę musiała leżeć plackiem na kardiologii przez całą ciążę, ale chce mieć dziecko razem z mężem liczymy się z problemami.

Takich ludzi jak ja jest mnóstwo, bo przez osoby które chcą wyłudzić z zusu świadczenia, są wzmożone kontrole. Cholera jasna by to wzięła.
Właśnie o tym mówię, miałam działalność
szczerze? nie mam takich problemów z myśleniem co Ty,
u nas trzeba kombinować,
wiele już widziałam i napiszę jeszcze raz
wiesz kto najbardziej dyma ZUS?
bogaci, bo oni nie mają skrupułów, kombinują jak cholera, a my szaraczki "nie no nie mogę bo to oszustwo!"

dlaczego ZUS nie przejmuje się tym, że będziesz musiała leżeć plackiem w ciąży? tylko, aby składka była każdego miesiąca, a spóźnij się to
ale jak oni się pomylą to XXX lat mają aby to rozpatrzeć, a na końcu i tak nic nie będę musieli oddawać

---------- Dopisano o 18:50 ---------- Poprzedni post napisano o 18:47 ----------

Ale nie rozumiem ciassteczkowa jednogo - skoro wszystko u Ciebie okay i przestrzegasz przepisów jak pacierz, to dlaczego boisz się kontroli?
niech się boją te co kombinują
Stary 2015-02-08, 13:42   #16
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
więc oni dymają nas, to dlaczego nie dymać ich?
Jakich "ich" chcesz niby dymać? Widzę, że zupełnie nie masz pojęcia, skąd ZUS bierze pieniądze na te świadczenia.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-08, 14:56   #17
JocelynGame
Przyczajenie

GG do JocelynGame

Kazdy łoi jak moze mi sie niestety nie udalo, w tamtym roku mialam dg ale stwierdzili ze mam ja za krotko-oczywiscie byly dochody. Firme zalozylam przed ciaza ale doszli do wniosku ze ciaza byla planowana i wydymanie ich takze planowane juz wczesniej. Wygralabym ale nie mialam pieniedzy na prawnikow i sady takze dalam sobie spokoj. Ale ja jestem zdania ze warto probowac

Skladki mi zwrocili za caly okres dg, takze i tak wyszlam na tym lepiej z tym ze nie mialam ubezpieczenia bo mnie wykreslili. Dg prowadzilam nie placac skladek pozniej ale i tak zamknelam bo poklocilam sie z wspolwlascicielem. Jesli kiedykolwiek mi zus napisze ze musze oddac im skladki bo jednak sie namyslili i doszli do wniosku ze prowadzilm dzialalnosc - obi beda musieki mi wtedy oddac macierzynskie i chorobowe bo wszystkie papierki mam, nawet bralam zaswiadczenie od lekarza o l4. Kropka.

---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ----------

Druga sprawa jest taka-wole zabrac podatnikom w moim kraju niz oddawac te pieniadze Ukrainie
JocelynGame jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-09, 15:53   #18
ailischia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Jakich "ich" chcesz niby dymać? Widzę, że zupełnie nie masz pojęcia, skąd ZUS bierze pieniądze na te świadczenia.
Nie no wcale nie wiem
Za to wiem skąd mają na te marmury
litości!

---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:48 ----------

Jeszcze może będziesz bronić ZUS
Stary 2015-02-10, 10:40   #19
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
[/COLOR]Jeszcze może będziesz bronić ZUS
Bronię tych, z których składek pieniądze idą na różnego rodzaju kombinatorów. I biorę kobiet, które potem są kontrolowane w ciąży dlatego, że wiele przed nimi po prostu wyłudzało zasiłek. Niby wiesz, skąd się biorą te pieniądze, a zachowujesz się, jakby one z nieba spadały. To nie ZUS oszukujesz czy naciągasz, tylko Polaków zwyczajnie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-02-10, 10:44   #20
JocelynGame
Przyczajenie

GG do JocelynGame

To powiedzmy to tak: wole zabrac im pieniadze dla swojego dziecka ktore pozniej bedzie łoić na Zus tak samo jak my wszyscy zamiast dac mozliwosc budowania gigantycznych zusowskich palacow, czy imprez na ktore sie wydaje miliony

---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ----------

Nie zabieram Polakom - nie daje mozliwosci ROZWIJANIA sie zusowi
Stary 2015-02-10, 12:56   #21
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez JocelynGame Pokaż wiadomość
To powiedzmy to tak: wole zabrac im pieniadze dla swojego dziecka ktore pozniej bedzie łoić na Zus tak samo jak my wszyscy zamiast dac mozliwosc budowania gigantycznych zusowskich palacow, czy imprez na ktore sie wydaje miliony

---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ----------

bajdurzysz.
Stary 2015-02-10, 13:02   #22
JocelynGame
Przyczajenie

GG do JocelynGame

Wytlumacz mi dlaczego?
Stary 2015-02-10, 13:09   #23
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez JocelynGame Pokaż wiadomość

Nie wszyscy łoją ZUS, to po pierwsze. Po drugie - właśnie zabierasz Polakom, bo to z ich składek pochodzą te pieniądze. Komu niby zabierasz, jak nie Polakom? Łatwo powiedzieć, że się doi taką złą instytucję jak ZUS, ale przecież to nie ZUS na tym straci, tylko my wszyscy.
Stary 2015-02-10, 20:22   #24
ailischia
Raczkowanie

Cytat:
Bronię tych, z których składek pieniądze idą na różnego rodzaju kombinatorów. I biorę kobiet, które potem są kontrolowane w ciąży dlatego, że wiele przed nimi po prostu wyłudzało zasiłek. Niby wiesz, skąd się biorą te pieniądze, a zachowujesz się, jakby one z nieba spadały. To nie ZUS oszukujesz czy naciągasz, tylko Polaków zwyczajnie.
Czepiasz się słówek, a nie odpowiedziałaś na żadne z moich pytań

dlaczego z ZUS-u nie zadzwonią do mnie, czy mam za co zapłacić składki w tym miesiącu, czy mam co włożyć do garnka, czy miałam klientów, jak idzie biznes, nie zapyta się czy mogą w jakiś sposób pomóc, nie miała Pani w tym miesiącu dochodu - okay nie płaci Pani tych składek 1000zł proszę być spokojną, będzie Pani w ciąży? a to proszę pamiętać o tym i o tym, zapraszam do siebie, wszystko Pani na spokojne wytłumaczę....
BAJKA
spóźniła się Pani 1dzień z dokumentem X - spokojnie wszystko będzie dobrze

---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:06 ----------

U nas jest po głupiemu jeśli chodzi o małe firmy, koleżanka mieszka aktualnie w Norwegii i płaci grosze za swoją działalność, a jak nie ma określonego dochodu to nic nie płaci - jak opowiadała to myślałam że śnię

---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ----------

Cytat:
I biorę kobiet, które potem są kontrolowane w ciąży dlatego, że wiele przed nimi po prostu wyłudzało zasiłek.
Nie rozumiem argumentu - jeśli nie mają nic do ukrycia, to czego się boją? niech się boją te które kombinują - już raz to pisałam
Stary 2015-02-10, 22:45   #25
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
dlaczego z ZUS-u nie zadzwonią do mnie, czy mam za co zapłacić składki w tym miesiącu, czy mam co włożyć do garnka, czy miałam klientów, jak idzie biznes, nie zapyta się czy mogą w jakiś sposób pomóc, nie miała Pani w tym miesiącu dochodu - okay nie płaci Pani tych składek 1000zł proszę być spokojną, będzie Pani w ciąży? a to proszę pamiętać o tym i o tym, zapraszam do siebie, wszystko Pani na spokojne wytłumaczę....
Rozumiem, że ZUS powinien dzwonić do każdego obywatela i zadawać takie pytania? Rzeczywiście, całkiem wykonalne.

---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ----------

Cytat:
Nie rozumiem argumentu - jeśli nie mają nic do ukrycia, to czego się boją? niech się boją te które kombinują - już raz to pisałam
Nie chodzi o strach, ale w przypadku wezwania na kontrolę do chwili wyjaśnienia wstrzymywane jest wypłacanie świadczeń, a wierz mi, że sytuacja, kiedy nagle nie masz pieniędzy, jest dość kiepska. Ale co tam
Stary 2015-02-10, 23:12   #26
JocelynGame
Przyczajenie

GG do JocelynGame

To zus jest kiepski
Stary 2015-02-11, 08:48   #27
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Czepiasz się słówek, a nie odpowiedziałaś na żadne z moich pytań

BAJKA
spóźniła się Pani 1dzień z dokumentem X - spokojnie wszystko będzie dobrze

---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:06 ----------

U nas jest po głupiemu jeśli chodzi o małe firmy, koleżanka mieszka aktualnie w Norwegii i płaci grosze za swoją działalność, a jak nie ma określonego dochodu to nic nie płaci - jak opowiadała to myślałam że śnię

---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ----------

ok nie masz dochodu i nie ccesz wtedy placic. ale zdrowotne i inne przywileje maja byc?
zgadzam sue ze powinni ulatwic i obnizyc skladki jezeli nie ma obrotow.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
Stary 2015-02-11, 10:05   #28
lekkaatletka
Zadomowienie

Jest cały wątek dotyczący ZUS i zasiłku chorobowego i macierzyńskiego. Czy Moderator może te wątki połączyć?
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=730792
lekkaatletka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości