|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
jaki zasiłek kiedy miałam 1 4 etatu, a teraz cały?Hey! czy ktoś pomoże? |
|
|
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: jaki zasiłek kiedy miałam 1 4 etatu, a teraz cały?
zasiłek jest wyliczany z ostatnich 12 miesięcy, nie jestem pewna czy musi byc płaca minimalna ale chyba nie, wazne, ze była umowa o pracę.Kwota zasiłku jest odliczana tylko od podstawy, jeśli miałaś jakieś premie to tego nie licz. Dodaj do siebie wszystkie kwoty i podziel przez 12. Oczywiście jest to średnia ruchoma, bo miesiące mają różną ilosc dni.
Co konkretnie z tym l4? Idziesz i tyle.Masz wypłacane 80 % i od tego jest naliczany macierzyński. Zasiłek jest naliczany od dnia porodu. Dzień jest ustalany raczej indywidualnie, ja miałam zawsze około 14 dnia kolejnego miesiąca za miesiąc poprzedni. Na zwolnieniu płaci najpierw pracodawca ( chyba 33 dni albo 31, nie pamiętam) a później zus. |
|
|
|
|
#3 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Za pierwsze 33 dni zwolnienia lekarskiego w roku kalendarzowym płaci pracodawca,potem ZUS.W ciąży zwolnienie lekarskie płatne jest 100 procent, nie osiemdziesiąt.
|
|
|
#4 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a że tak się zapytam - dlaczego tak się dzieje? ---------- Dopisano o 22:57 ---------- Poprzedni post napisano o 22:54 ---------- a czy jest różnica czy umowa została rozwiązana i podpisana nowa - między - aneks do poprzedniej umowy? nie chcę aż tak bardzo na te L4 bo szef okazał się "ludzki", ale nie ja decyduje, tylko mały... licze na to, że będziemy sie dobrze czuć do kwietnia---------- Dopisano o 23:01 ---------- Poprzedni post napisano o 22:57 ---------- aaa i jeszcze 3 pytanko - przepraszam, że tak w kawałkach, szukałam informacji na stronie ZUS-u i jakoś błądziłam, nigdzie nie znalazłam odpowiedzi na moje powyższe pytania :/ - gdzie można coś znaleźć i poczytać? |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Wtajemniczenie
|
Wszystko reguluje ustawa (Ustawa z dnia 25.06.1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa) - art 40 bodajże dotyczy zmiany wymiaru etatu - zasiłek macierzyński i chorobowy mają tą samą podstawę
Tutaj masz całość ustawy z dość fajnymi komentarzami. Moim zdaniem różnicy ze względu na sposób zmiany etatu nie ma.
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuje!
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Jak się zmienia wymiar czasu pracy z części etatu na cały, lub odwrotnie to średnia wynagrodzenia wyliczana jest od momentu tej umowy ze zmianą, a nie z ostatniego okresu 12-miesięcy, przynajmniej tak to było liczone w roku 2010 i w roku 2013
bo wtedy mi się dzieci rodziły i specjalnie zmienianą miałam umowę właśnie z wymiarem czasu pracy.
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
Nie wiem jak to się ma do zmiany z części etatu na cały, ale przy zmianie z całego na część ZUS liczy tak jakby całe ostatnie 12 miesięcy pracować na części etatu. Na macierzyńskim jestem od czerwca 2014
|
|
#9 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, czyli jeśli w ciągu ostatnich 12 miesięcy, pierwszych 7 miesięcy pracowałam na pełen etat, a ostatnich 5 miesięcy na pół etatu - wybrałam urlop 100% płatny na 6 miesięcy to pracodawca będzie mi płacił za pół etatu?
|
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
Mi w takiej samej sytuacji płacą za pół etatu.
|
|
#11 |
|
Zadomowienie
|
dzięki za opowiedz. :/ mi tez płaca za pół.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:29.

licze na to, że będziemy sie dobrze czuć do kwietnia
bo wtedy mi się dzieci rodziły i specjalnie zmienianą miałam umowę właśnie z wymiarem czasu pracy.