jaki zasiłek kiedy miałam 1 4 etatu, a teraz cały? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-02-05, 14:11   #1
ailischia
Raczkowanie

jaki zasiłek kiedy miałam 1 4 etatu, a teraz cały?

Hey! czy ktoś pomoże?

cały ubiegły rok 2014 pracowałam w firmie na 1/4 etatu, umowa o pracę ledwie co 400zł, a dorabiałam umowami o dzieło - wiem, że nie wlicza się umów o dzieło do zasiłku macierzyńskiego. Firma w której mam umowę o pracę na 1/4 dostała dofinansowanie i zatrudnili mnie na pełen etat teraz od lutego 2015 brutto to 3780zł ok.2700zł netto, bardzo się cieszę, jakbym Pana Boga złapała za nogi, ale zastanawiam się, jak teraz będzie liczony zasiłek /termin porodu planowany na kwiecień/
znajduję informacje, że podstawa zasiłku macierzyńskiego jest wyliczana jako średnia z 12 miesięcy
ale musi być płaca minimalna?? (na 1/4 etatu nie miałam najniższej krajowej)

i co kiedy ewentualnie byłabym na L4 bo już wcześniej lekarz chciał mnie wysłać, ale nie chciałam, jednak ostatnio faktycznie myślę czy nie przemyśleć tej opcji jeszcze raz, termin porodu na kwiecień

czy mogę sama wstępnie oszacować ile wyniesie zasiłek? (nie wiem jak to się liczy - będę wdzięczna za pomoc)

I od kiedy jest wypłacany zasiłek macierzyński? w jakim momencie?
a jak będę na L4 to pracodawca płaci, czy już ZUS? nie chciałabym obciążać mojej firmy

ailischia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-05, 19:56   #2
mamasierpniowa
Zadomowienie

Dot.: jaki zasiłek kiedy miałam 1 4 etatu, a teraz cały?

zasiłek jest wyliczany z ostatnich 12 miesięcy, nie jestem pewna czy musi byc płaca minimalna ale chyba nie, wazne, ze była umowa o pracę.Kwota zasiłku jest odliczana tylko od podstawy, jeśli miałaś jakieś premie to tego nie licz. Dodaj do siebie wszystkie kwoty i podziel przez 12. Oczywiście jest to średnia ruchoma, bo miesiące mają różną ilosc dni.
Co konkretnie z tym l4? Idziesz i tyle.Masz wypłacane 80 % i od tego jest naliczany macierzyński.
Zasiłek jest naliczany od dnia porodu. Dzień jest ustalany raczej indywidualnie, ja miałam zawsze około 14 dnia kolejnego miesiąca za miesiąc poprzedni.
Na zwolnieniu płaci najpierw pracodawca ( chyba 33 dni albo 31, nie pamiętam) a później zus.
mamasierpniowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-05, 22:01   #3
aannuullaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ailischia Pokaż wiadomość
Hey! czy ktoś pomoże?

cały ubiegły rok 2014 pracowałam w firmie na 1/4 etatu, umowa o pracę ledwie co 400zł, a dorabiałam umowami o dzieło - wiem, że nie wlicza się umów o dzieło do zasiłku macierzyńskiego. Firma w której mam umowę o pracę na 1/4 dostała dofinansowanie i zatrudnili mnie na pełen etat teraz od lutego 2015 brutto to 3780zł ok.2700zł netto, bardzo się cieszę, jakbym Pana Boga złapała za nogi, ale zastanawiam się, jak teraz będzie liczony zasiłek /termin porodu planowany na kwiecień/
znajduję informacje, że podstawa zasiłku macierzyńskiego jest wyliczana jako średnia z 12 miesięcy
ale musi być płaca minimalna?? (na 1/4 etatu nie miałam najniższej krajowej)

i co kiedy ewentualnie byłabym na L4 bo już wcześniej lekarz chciał mnie wysłać, ale nie chciałam, jednak ostatnio faktycznie myślę czy nie przemyśleć tej opcji jeszcze raz, termin porodu na kwiecień

czy mogę sama wstępnie oszacować ile wyniesie zasiłek? (nie wiem jak to się liczy - będę wdzięczna za pomoc)

I od kiedy jest wypłacany zasiłek macierzyński? w jakim momencie?
a jak będę na L4 to pracodawca płaci, czy już ZUS? nie chciałabym obciążać mojej firmy

Zasiłek macierzyński będzie w twoim wypadku obliczany od stawki z pełnego etatu,wiec średnia z miesięcy z wyższym wynagrodzeniem. Pierwszy dzień zasiłku macierzyńskiego to zazwyczaj dzień porodu-możesz złożyc wniosek o udzielenie go wcześniej-dwa tygodnie przed porodem możesz już przebywać na zasiłku.
Za pierwsze 33 dni zwolnienia lekarskiego w roku kalendarzowym płaci pracodawca,potem ZUS.W ciąży zwolnienie lekarskie płatne jest 100 procent, nie osiemdziesiąt.

aannuullaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-05, 23:01   #4
ailischia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aannuullaa Pokaż wiadomość
Zasiłek macierzyński będzie w twoim wypadku obliczany od stawki z pełnego etatu,wiec średnia z miesięcy z wyższym wynagrodzeniem. Pierwszy dzień zasiłku macierzyńskiego to zazwyczaj dzień porodu-możesz złożyc wniosek o udzielenie go wcześniej-dwa tygodnie przed porodem możesz już przebywać na zasiłku.
Za pierwsze 33 dni zwolnienia lekarskiego w roku kalendarzowym płaci pracodawca,potem ZUS.W ciąży zwolnienie lekarskie płatne jest 100 procent, nie osiemdziesiąt.
No właśnie znajoma mówiła mi, że nie będzie liczony ten mój etat na 1/4 z ubiegłego roku, tylko ten pełny etat od lutego 2015 dlatego zgłupiałam
a że tak się zapytam - dlaczego tak się dzieje?

---------- Dopisano o 22:57 ---------- Poprzedni post napisano o 22:54 ----------

a czy jest różnica czy umowa została rozwiązana i podpisana nowa - między - aneks do poprzedniej umowy?
nie chcę aż tak bardzo na te L4 bo szef okazał się "ludzki", ale nie ja decyduje, tylko mały... licze na to, że będziemy sie dobrze czuć do kwietnia

---------- Dopisano o 23:01 ---------- Poprzedni post napisano o 22:57 ----------

aaa i jeszcze 3 pytanko - przepraszam, że tak w kawałkach, szukałam informacji na stronie ZUS-u i jakoś błądziłam, nigdzie nie znalazłam odpowiedzi na moje powyższe pytania :/ - gdzie można coś znaleźć i poczytać?
Stary 2015-02-06, 11:52   #5
aannuullaa
Wtajemniczenie

Wszystko reguluje ustawa (Ustawa z dnia 25.06.1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa) - art 40 bodajże dotyczy zmiany wymiaru etatu - zasiłek macierzyński i chorobowy mają tą samą podstawę

Tutaj masz całość ustawy z dość fajnymi komentarzami.

Moim zdaniem różnicy ze względu na sposób zmiany etatu nie ma.

aannuullaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-06, 16:59   #6
ailischia
Raczkowanie

Dziękuje!
Stary 2015-02-06, 17:50   #7
Klarissa
Zakorzenienie

Jak się zmienia wymiar czasu pracy z części etatu na cały, lub odwrotnie to średnia wynagrodzenia wyliczana jest od momentu tej umowy ze zmianą, a nie z ostatniego okresu 12-miesięcy, przynajmniej tak to było liczone w roku 2010 i w roku 2013 bo wtedy mi się dzieci rodziły i specjalnie zmienianą miałam umowę właśnie z wymiarem czasu pracy.
Stary 2015-02-06, 20:57   #8
nynka_1987
Zadomowienie

Nie wiem jak to się ma do zmiany z części etatu na cały, ale przy zmianie z całego na część ZUS liczy tak jakby całe ostatnie 12 miesięcy pracować na części etatu. Na macierzyńskim jestem od czerwca 2014
Stary 2015-02-08, 18:21   #9
ksylwia
Zadomowienie

Dziewczyny, czyli jeśli w ciągu ostatnich 12 miesięcy, pierwszych 7 miesięcy pracowałam na pełen etat, a ostatnich 5 miesięcy na pół etatu - wybrałam urlop 100% płatny na 6 miesięcy to pracodawca będzie mi płacił za pół etatu?
ksylwia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-08, 20:18   #10
nynka_1987
Zadomowienie

Mi w takiej samej sytuacji płacą za pół etatu.
Stary 2015-02-09, 15:15   #11
ksylwia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nynka_1987 Pokaż wiadomość
Mi w takiej samej sytuacji płacą za pół etatu.
dzięki za opowiedz. :/ mi tez płaca za pół.
ksylwia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-12, 15:39   #12
Crumble
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ksylwia Pokaż wiadomość
dzięki za opowiedz. :/ mi tez płaca za pół.
Bo podstawa do zasiłku wyliczana jest od nowa ...

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości