|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
SLS za silny, inne detergenty za słabe
Witam wszystkie wizażanki
![]() Mam problem z szamponem do włosów. Otóż każdy zawierający SLS genialnie doczyszcza moją przetłuszczającą się skórę głowy, ale w zamian za to po kilku dniach mycia powoduje swędzenie skóry głowy i okropny łupież. I nie jest to kwestia jednego szamponu, tak się dzieje po wielu - Pantene, Joanna, Farmona, Green Pharmacy, Nivea, Garnier itp. Druga strona medalu - skóra mojej głowy uwielbia szampony Alterry, znika swędzenie, łupież. Ale problem w tym, że te szampony chyba nie domywają mi dobrze włosów, bo wieczorem dnia następnego są już dość mocno tłuste, oklapnięte. I nie pomaga nawet oczyszczanie włosów raz w tygodniu mocniejszym szamponem. I co mam zrobić? Wydaje się, jakby SLS był zbyt silny, ale inne detergenty za słabe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: SLS za silny, inne detergenty za słabe
Cytat:
Alterra ma bardzo podobny do SLS detergent: Sodium Coco Sulfate. Skoro problem jest z Sodium Laureth Sulfate, to próbuj jego braciszków np Ammonium Lauryl Sulfate. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
A ja proponuję jeszcze delikatnej, spróbuj umyć włoski żelem do higieny intymnej bez SLS, SLES np. Pro Formula - żel do higieny intymnej z ekstraktem ruminaku
Skład: Aqua, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Lauroyl Sarcosinate, Beatine, Glycerin, Lactitol, Xylitol, Alantoin, Lactic Acid, Charmomilla Recutita Flower Extract, Buteylene Glycol, Spirulina Platensis Extract, Dextrin, Sodium Citrate, Sodium Phosphate, Parfum, Sodium Benzoate. Kupiłam buteleczkę 500ml w Tesco za 6 zł, użyłam pierwszy raz i rewelacja jak dla mnie ! ![]() ![]() Ładnie się pieni, jak go rozetrę na dłoniach i dopiero wtedy nałożę na włosy. Chociaż też splątał mi troszkę włosy, ale to moja wina, sposobu mycia i tego, że nie użyłam odżywki po umyciu. Były takie tępe w dotyku, ale jak wyschły były mięciutkie, elastyczne i delikatne. Jeszcze go będę testować, bo jestem zachwycona tym brakiem świądu, a i na czystość nie mogę narzekać, ładnie je umył Widziałam też biedronkowy żel do higieny intymnej w 3 wersjach, z czego jedna wersja właśnie nie zawierała SLS. Butelka 400 ml chyba za 4 zł, ale nie mam niestety, by podać skład. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
A próbowałaś może któryś z szamponów ives rocher? One mają zdaje się jakiś delikatny detergent, ja używam na codzień i mi pasuje, ani nie przesusza i domywa dobrze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim zdaniem to czy szampon robi przychlast nie zależy od rodzaju detergentu tylko od jego ilości i ogólnie od całej formuły. Szampony z bardzo prostymi składami, które nie mają substancji łagodzących działanie detergentu, nawilżaczy, składników filmotwórczych nie mają szansy robić przychlastu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Odradzam płyny do higieny intymnej, mogą mieć niewłaściwe pH. Bardzo wielu osobom szkodzi połączenie SLS z "koką" (cocamidopropyl betaine), spróbuj może szamponów z samym SLS albo samą koką i zobacz jak zareagują włosy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Może coś lekkiego, Barwa rumiankowa albo zwykly Familijny? Co prawda nie znam składów, ale u mnie te się fajnie sprawdzają, kiedy mam dzień na 'lekkie' mycie.
Każdy problem da się rozwiązać, o ile ma się odpowiednio duży plastikowy worek. OkiemJulii FB Insta FAQ1 - Jak szybko zapuścić włosy? FAQ2- dekoloryzacja, kąpiel rozjaśniająca, likwidacja odcieni, numery farb |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Nie znam się na składach, niestety, tylko tak napominam, że są, jak twierdzą moje włosy, dość leciutkie
![]()
Każdy problem da się rozwiązać, o ile ma się odpowiednio duży plastikowy worek. OkiemJulii FB Insta FAQ1 - Jak szybko zapuścić włosy? FAQ2- dekoloryzacja, kąpiel rozjaśniająca, likwidacja odcieni, numery farb |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chociaż Barwy z serii Barwa Naturalna (opływowe butelki) już niekoniecznie, żurawinowy robił mi niezły przychlast, ale one juz nie mają tak prostych składów. Edytowane przez chimay Czas edycji: 2015-02-24 o 17:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ja na to patrze tak, że fajnie oczyszcza, skład ma dość prosty i po umyciu włosy mam lekkie, lejace.
Wysłane poprzez Sony Xperia Z2.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,6...w-i-ciala.html Dziala delikatnie na skore glowy, a do tego bardzo dobrze oczyszcza. To wlasnie taki produkt posredni miedzy SLSami a lagodnymi deteregentami. W internecie jest mnostwo opini na jego temat, warto poczytac ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
ja mam podobny problem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
też próbowałam, ale albo nie umiem dobrać odpowiednich produktów, albo się u mnie nie sprawdza.. mam włosy szybko przetłuszczające się u nasady, praktycznie każda odżywka je obciąża
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:08 ---------- Poprzedni post napisano o 23:05 ---------- kusi mnie teraz żeby wypróbować szampony Matrix z serii Biolage.. albo Volumebloom albo Scalpsync świeżość..pierwszy unosi u nasady, drugi odświeża, może któryś z nich by się sprawdził.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym z tego co wiem Equalibra to szampon bez SLSu i z tego co pamietam obciazal mi wlosy. Generalnie mi sie wydaje, ze jak uzywa sie szamponow bez SLS to raz na jakis czas trzeba uzyc szamponu z SLS. Ja sama po sobie widze. ROwnies stosuje szampony bez slsow i jestem ich ogromna zwolenniczka, ale po jakims czasie takiego mycia widze ze wlosy obciazaja mi sie juz po dwoch dniach. Poza tym tak pomyslalam i taki posrednim szamponem moze byc szampon z Fitomedu do wlosow suchych albo przetluszczajaych sie. One maja SLS ale gdzies tam na koniec skladu. Poza tym na przetluszczanie u nasady wlosow moze warto zastosowac jakis szampon suchy np. z Batiste? Sa takie tore unosza wlosy u nasady, do tego oczyszcza te partie ![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak, używam silikonów.. ale co jakiś czas myje również włosy szamponem z SLS, tylko rzadko bo przesusza mi włosy.. dlatego właśnie szukam czegoś pomiędzy, spróbuje ten Fitomed, dzięki ![]() a co do suchych szamponów to raczej są do stosowania raz na jakiś czas, ja musiałabym go stosować codziennie lub co drugi dzień a to zbyt często ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I jeszcze warto zaopatrzyc sie w to cedrowe mydlo o ktorym pisalam wyzej. On w ogole nie ma SLSu ale to taki dosc onretny zdzierak ![]()
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
spróbuję ![]() a mydło miałam czarne i też bardzo mi wysuszało skórę głowy jak i całego ciała więc dałam sobie spokój z mydłami.. w ogóle naturalne kosmetyki średnio na mnie działają, nakupiłam rosyjskich kosmetyków do włosów i większość teraz wymieniam.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja bym jeszcze srobowala nawilzac te nieskalpowa czesc wlosow, wybierajac maski bez silikonow, odzywki o bardziej lejacej konsystencji. ALbo do niezbyt bogatej skladowo odzywki zakupic polprodukty na mazidlach np. sok z aloesu, zel HA, pantenol - humektanty. Jak juz poprawisz kondycje wlosa to szampony z sls nie zrobia Ci wiekszej krzywdy.
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jedynie odzywka awokado z Planeta Organica przypadła mi do gustu, reszta się u mnie nie sprawdziła, wszelkie delikatne szampony itd. nie domywały mi włosów, że o olejach nie wspomnę.. a czarne mydło zrobiło mi pustynie na głowie i twarzy ![]() może pokombinuje właśnie z dodatkami, sok z aloesu mam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie bogate skladowo szampony rosyjskie tez obciazaly. Musisz eksperymentowac i tyle. Czasami te rosyjski e mozna zmieszac szamponem z SLS.
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a które są takie mocno obciążające? musze się przekopać przez wątek o silikonach.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na blogu Anwen masz podzial silikonow. Zreszta o silikonach i ich zmywalnosci jest bardzo duzo informacji w internecie, z tego co pamietam to na podforum dla zakreconych rowniez. Jest tez fajny artykul o nich na blogu "wiedzma bloguje". W kazdym razie te ktore sa zmywalne tylko SLSami najbardziej obciazaja wlosy. Moje po ich uzyciu juz na drugi dzien sie "przetluszczaja", dlatego ja stawiam na amodimethicone albo lotne. To sa jedyne silikony, ktore fajnie wygladzaja mi wlosy, dociazaja je i nie obciazaja.
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
posprawdzam wszystkie swoje kosmetyki i pozbędę się tych z ciężkimi silikonami. wcześniej stawiałam na pięlegnacje bez silikonów, ale u mnie się to nie sprawdza, włosy robią się sianowate, więc wróciłam do silikonów tylko widocznie wybieram za ciężkie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
Mam taki sam problem i jak na razie najlepszym rozwiązaniem okazało się wyszukiwanie szamponów z SLS w składzie, ale nie na początku składu, tylko gdzieś tak w środku. Jest go wtedy mniej, więc tak nie wysusza, ale jest, więc całkiem dobrze myje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:45.