![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Długi i komornik u chłopaka, czy warto w tym siedzieć ?
Witajcie Dziewczyny
Piszę z nowego konta ze względu iż cześć z was mnie zna i nie chcę wyjść na idiotkę ![]() Otóż jestem z 32 letnim chłopakiem trochę ponad rok, przez ten czas dał się poznać jako opiekuńczy i wyrozumiały facet, wiadomo było kilka kłótni ale to o drobnostki i w kwestii charakteru ciężko by było znaleźć lepszego ![]() Kilka dni temu rozmawialiśmy poważniej o naszej przyszłości itp i wyszły niewygodne szczegóły o których mi powiedział. Do tej pory uważałam że jest zaradny i nie ma w kwestii finansowej problemów... jak widać bardzo się myliłam. Jeździ bardzo dobrym autem ma mieszkanie pieniądze, tylko że to wszystko nie jest zapisane na niego tylko na brata, wszystko płaci mu brat, daje pieniądze itd Powiedział mi i pokazał na uwiarygodnienie słów dokumenty że kilka lat temu miał ze znajomym firmę budowlaną, szło dość dobrze aż pewnego razu podpisali kiepską umowę na dużą robotę przy jakiejś kamienicy, sprawy się pokomplikowały i ostatecznie zostali z długami wynoszącymi grubo ponad 2 miliony zł. On oczywiście twierdzi że został oszukany, jednak przed tym jak wszystko co miał stracił wyprzedał materiały tej firmy za które dostał ponad milion i to wszystko w skrócie trzyma jego brat któremu ufa i wszystko co sobie kupi zapisuje na brata bo gdyby było na niego zaraz zabrał by mu komornik. Co do pracy pracuje na czarno i całkiem nieźle zarabia, ogólnie jego plan jest na życie taki że jeśli się zdecyduje z nim być nie będziemy mogli mieć wspólnego majątku a wszystko co jest "jego" jego brat przepisze na mnie. Oczywiście on ani myśli spłacać tych długów . Ta historia jest dłuższa ale starałam się ją opisać w skrócie, kochamy się tylko trochę przybiło mnie to wszystko bo miałam nadzieje na uczciwe życie, on twierdzi że wszystko będzie jak e normalnej rodzinie z tym że ja będę miała pieniądze. Co do jego majątku to długi znacznie przekraczają to co ma więc odpada jakakolwiek spłata. Co o tym myślicie ? Szkoda mi tego związku on do tego mówi że wie co robi bo we wszystkim doradza mu radca prawny i mogę być bezpieczna o swoją przyszłość. Dziękuje za wasza opinię. Edytowane przez emilianka8787 Czas edycji: 2015-03-07 o 11:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Długi i komornik u chłopaka, czy warto w tym siedzieć ?
Znajdz sobie swojego radce prawnego,żeby w pokrętny sposób Tobie nie wcisnął tych długów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Za dużo tu zależy od brata, któremu nagle może "odwidzieć się" w kwestii dysponowania majątkiem. Twój TŻ zawsze będzie już pracował na czarno (skoro nie zamierza spłacać długów, a w przypadku legalnej pracy = komornik) co oznacza brak zabezpieczenia, brak emerytury, możliwość utraty zarobku z dnia na dzień itp. Swoją drogą istnieje spora szansa, że komornik zainteresuje się niedługo, że Twój TŻ oficjalnie niczego nie ma, a tu samochód, mieszkanie itp. - a są instrumenty prawne które mogą skutecznie coś takiego ukrócić. Niezależnie - możliwe wizyty komornika we wspólnym mieszkanku celem poszukiwania majątku dłużnika, sama radość, w zależności od uporczywości wierzycieli można tak w nieskończoność. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Wiesz znam go już ponad rok czasu i nie wyczułam w nim aby chciał dla mnie w jakiś sposób źle, On na prawdę zarzeka się że wszystko będzie normalnie i że da się to zrobić w sposób abym nie miała przez to żadnych nieprzyjemności, poznałam jego rodzinę i bratem wydają się świetnie dogadywać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
BAN stały
|
Cytat:
Skoro tak mówisz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Swoją drogą, Autorko zdejmij różowe okulary i zastanów się uczciwie, czy naprawdę TŻ ma taki świetny charakter. Bo z obrazu przedstawionego przez Ciebie wyłania się kombinator. Uczciwy człowiek swoje długi spłaca. Z jednej strony jest dług ponad 2 mlm (ale skoro TŻ miał firmę ze swoim znajomym, to on też jest pewnie odpowiedzialny) i deklaracje, że "długi znacznie przekraczają to co ma", ale z drugiej mamy: - ponad milion zł u brata za materiały budowlane - mieszkanie - bardzo dobry samochód - zarobki z pracy na czarno Czyli ewidentnie jest z czego spłacać tylko po co spłacać własne długi, wiadomo, tylko frajerzy tak robią ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Ja bym nie siedziala,kase ma dlugow nie splaca ,dla mnie to nie do zycia,ciagly strach czy komornik nie zapuka do mych drzwi,i na wszystko rachunki ze moje.Jest tez cos takiego jak policja skarbowa,jak Ty wytlumaczysz sie ze swojego majatku?
Edytowane przez cleopadra Czas edycji: 2015-03-07 o 12:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Ty jak Ty, ale co z ewentualnym potomstwem? Różnie to może być.
Po za tym - ktoś może węszyć wokół Twojego faceta, skoro wisi tyle pieniędzy. Będziecie ukrywać swój związek? W innym wypadku możesz dostać kilka niewygodnych pytań o swoje finanse. Pomijam to, że facet jest nieuczciwy. Za błędy trzeba płacić. KOMUŚ jednak te pieniądze jest winny. Skoro został oszukany to czemu nie walczy o swoje przed sądem? Krętacz, któremu na dobrą sprawę grozi bardzo dużo nieprzyjemności ![]() Edytowane przez BadLife Czas edycji: 2015-03-07 o 12:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Wspólnik wyjechał za granice i kontakt się urwał, sprawa w sądzie oczywiście jest ale prawdopodobnie nic z tego nie będzie za względu na zbyt kiepsko podpisaną umowę. Edytowane przez emilianka8787 Czas edycji: 2015-03-07 o 12:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak zostaniesz sama ze wspólnymi dziećmi to nie licz na alimenty, bo i z czego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Milion ze sprzedaży materiałów. Przerzucenie się na tańszy samochód, mieszkanie. Dajmy na to - zostanie 900 000. Na dwóch to po 450 000 zł.
To baaaardzo duża suma, ale powiedzmy: osiągalna. Co masz na myśli przez ,,dużo zarabia" ? Jeśli faktycznie dużo, to chyba nie powinno być aż tak ciężko. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Nie związałabym się z takim facetem, żadnych świadczeń, a co jak facetowi się coś stanie, ani zasiłku ani renty, ani renty rodzinnej dla dziecka. US nie jest taki głupi, jak ktoś ma majątek przekraczający możliwości legalnego zarobku od razu się tym zainteresuje.
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Cenisz sobie u ludzi uczciwość? jak tak, to masz odpowiedź.
Niech jedzie do pracy do Norwegii i się odkuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Radzę to przemyśleć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
and cigarettes
|
Czytam, czytam, wszystko fajnie, długi, zdarza się, wszystko na brata, no ok, niech będzie na brata, trochę słabo nie móc sobie nic kupić, bo komornik, więc no dobra, niech będzie na brata, praca na czarno, nooo, można zrozumieć. Myślę sobie, że jest w miarę ok, da się z tym żyć.
Aż dochodzę do zdania: Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Sorry, dla mnie to już zalatuje zwykłym bandytyzmem.
You don’t have to be pretty. You don’t owe prettiness to anyone. Not to your boyfriend/spouse/partner, not to your co-workers, especially not to random men on the street. [...] Prettiness is not a rent you pay for occupying a space marked "female". Diana Vreeland
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Będziesz więc musiała zbierać imienne faktury na wszystko co kupujesz oraz zawrzeć umowę o rozdzielności majątkowej (w przypadku małżeństwa). Jeżeli się rozstaniecie - zapomnij o alimentach dla dziecka, bo przecież oficjalnie on niczego nie ma. Oczywiście wierzyciel może też oddać dług do firmy windykacyjnej - tu trzeba przygotować się na liczne telefony i dobijanie się do drzwi. Jasne, może przejaskrawiam, ale to wszystko może się zdarzyć - prawnie może i on będzie mógł się zabezpieczyć natomiast nie uchroni to Ciebie przed uprzykrzaniem życia ze strony komornika / wierzycieli bo nie czarujmy się jeżeli mówimy tu o kwocie 2 mln czy też nawet sporo więcej to raczej nikt tego płazem nie puści ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Dokladnie...
Plus jakby byly dzieci i nie daj boze byscue sie rozeszli, to droga autorko, nie zobaczysz ani grosza od tego faceta, bo bedzie pracowal na czarno, by uciec przed wymiarem sprawiedliwosci... No i oklamal cie na wstepie. Juz to by mnie skutecznie od niego odstraszylo. ---------- Dopisano o 15:35 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ---------- No wlasnie sęk w tym, ze on anu mysli splacac tych dlugow, o czym napisala sama autorka.
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Jesteś autorko ze złodziejem, no nazywajmy rzeczy po imieniu. Jak ci to pasuje, to z nim bądź.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||
.
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#21 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dość głośna ostatnio sprawa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2015-03-07 o 17:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
W toku postępowania egzekucyjnego komornik bada, czy jest z czego ściągnąć dług. Zajęcie ruchomości w ramach egzekucji obejmuje rzeczy będące we władaniu dłużnika czyli takie, którymi może on się posługiwać, używać itp. Komornik nie bada na miejscu czy dłużnik ma tytuł własności czy nie. Dłużnik może natomiast wskazać, że konkretna ruchomość należy do innej osoby i wtedy tej innej osobie przysługuje prawo do żądania wyłączenia spod egzekucji. Tu można więcej poczytać: http://forumprawne.org/komornik-post...uchomosci.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie sądzę, żeby wierzyciel odpuścił dwie bańki i nie podejmował żadnych czynności w celu ustalenia, gdzie jest majątek firmy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Co do spłaty długów jak sobie wyobrażacie spłatę ok 600 tys jak on na budowie zarabia 3500 - 4000 zł to odsetki od tego wynoszą pewnie podobną kwotę. Myślałam aby iść do radcy prawnego i popytać o realne możliwości ochrony go abyśmy mogli razem żyć. Poza tym on nie zabrał tych pieniędzy biednej matce z dzieckiem tylko bogatej spółdzielni która jego chciała oszukać. Postawcie się w mojej sytuacji... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
plum plum
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
Osz, aleś Ty zaślepiona. Twój drugi post udowodnił, że chyba nic do Ciebie nie dotrze. Cóż. Wytrwałości życzę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dogadać się z wierzycielem, któremu powinno zależeć na odzyskaniu chociaż części kwoty (spłata w ratach, umorzenie części odsetek, no różne są opcje). Ale jak chcesz chronić dłużnika tak aby nie płacił zadłużenia? To tak nie działa. Popieram wizytę u radcy prawnego, ale żebyś sobie uświadomiła z czym realnie dla Ciebie się to wiąże. Trudno mi postawić się w Twojej sytuacji, bo jesteście dopiero rok razem, Ty jesteś młodą dziewczyną, naprawdę nie jesteś postawiona pod ścianą aby zaczynać dorosłe życie z partnerem tonącym w długach. Edytowane przez 201803120851 Czas edycji: 2015-03-07 o 15:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:17.