![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Przykry zapach z ust ;( Jak się go pozbyć?
Od jakiegos czasu czuje że poprostu śmierdzi mi z ust. Poczytałam trochę w internecie co może być tego przyczyną w związku z czym poszłam do dentysty, zęby mam zdrowe więc to odpada. BYłam też u lekarza, ale nie stwierdził nic, a przecież ja to czuje inni też! Polecił mi żebym kupiła sobie w aptece jakieś tabletki chlorofilowe, więc kupiłam NATURA FRESH nie pomogły
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Przykry zapach z ust ;( Jak się go pozbyć?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ja tez mialam przez rok
![]() ![]() Poszlam niedawno na uzuwanie zebów madrosci, i lekarka powiedziala ze mam infekcje (=cyste) która na zdjeciach szczeki nie bylo widac, bo byla z boku i zab ja zaslanial. Mówila, ze przy zebach madrosci to sie bardzo czesto zdaza, ale mozna miec cysty tez przy normalnych, rzecz jasna, chociaz nie czesto. Pozbyla sie tej cysty (wyciela ja), dostalam antybiotyki i juz ooo wiele-wiele-wiele lepiej, chociaz nieraz (ale to tylko raz na 3 dni a nie non-stop jak przed tem) jeszcze mam ten smak tego nieprzyjemnego zapachu (ciezko okreslic dlaczego akurat smakuje go, ale jest), lekarka mówi ze moge miec tez cyste przy innych zebach madrosci (pozbywala sie najpierw prawej strony, bo wiedzialam ze z nia cos nie tak) ale to sie dopiero okaze za 3 tygodnie. Jezeli nadal bede miala przykry zapach i smak (chociaz on jest naprawde minimalny, naprawde co pare dni) to beda mi rozciniali dziaslo alby sprawdzic (z czego sie naprawde ciesze, bo chce sie tego pozbyc)! Wiec, zadne lekarstwa nie pomoga, jezeli masz cyste, trzeba ja usunac. Musisz jakos wyczuc, który to zab. Wtedy musi jakis pozadny detysta sprawdzic (niektórzy nie dowierzaja ![]()
![]() |
#5 |
Podróżniczka
|
Proponuję zakupić cynk w tabletkach ma on za zadanie likwidować przykry zapach. Jest bezsmakowy, i pomaga utrzymać świeżość w ustach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
a moze masz problemy z żołądkiem ??? bo czasem ta k bywa ze osoby majace problemy zdrowotne zwiazane z jakaś choroba zołądka maja takze przykry zapach z ust ..osobiscie znałam taka jedna osobe któa przez probemy z żołdkiem miała przykry zapach z ust
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Nie wydaje mi się, żebym mialam jakąs cyste, bo u dentysty byłam i dokładnie mi sprawdził zęby, no i zęby mądrości też mi nie rosną. Byłam u lekarza nie stwierdził, jakoby to były gazy z żołądka. No więc już nie wiem co to może być
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
![]()
a palisz labo paliłaś papierochy?????
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
.
Edytowane przez bąbelek_82 Czas edycji: 2015-11-17 o 12:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
jeśli lekarz pierwszego kontaktu wykluczył problemy żołądkowe, to wybierz się jeszcze do laryngologa (trzeba mieć skierowanie), niech Ci obejrzy migdałki.
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Nigdy nie paliłam papierosów. U dentysty byłam i nie mam kamienia, żadnych zepsutych zębów i nie rosną mi 8. U laryngologa też juz byłam, nic nie stwierdził. Chociaż obejrzał mnie tak byle jak, pewnie dlatego że nie byłam prywatnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Ja z tym problemem poszłam do gastrologa. Zrobił mi gastroskopie i wyszło że mam zapalenie opuszki dwunastnicy. Dał mi jakis lek i niby miało mi pomóc ale chyba pójdę do niego jeszcze raz bo nadal mam ten przykry zapach z ust. Jesli chodzi o dentyste to też mam zdrowe zęby (chodze regularnie) i myję regularnie zeby. Moze chodzi tez o tą cyste (pierwsze słysze) zapytam sie dentysty o to bo moze nie zwrócił nikt mi na to uwagi jeszcze.
Moze jesli nie byłaś idz do gastrologa - wiem że nie jednej osobie pomógł na typ punkcie. Ale chyba trzeba trafic na dobrego lekarza bo moj sie mna nie bardzo przejoł |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
No u gastrologa jeszcze nie byłam, ale na pewno się wybiorę, muszę! dzięki za nowy pomysł, może mi coś lekarz ten pomoże
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
moja mama też tak kiedyś miała i żuła natkę pietruszki, piła soki z pietruszki i jadła tego zieleńca jak najwięcej i przeszło
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Pojawił sie artykuł na wizażu na temat zielonej herbaty i okazuje sie że ona może być sposobem na niemiły zapach z ust:
<< Zielona herbata zwalcza nieświeży oddech Związki zawarte w zielonej herbacie powstrzymują rozwój bakterii odpowiedzialnych za nieświeży oddech - poinformowano podczas spotkania American Society for Microbiology w Waszyngtonie. Polifenole, związki chemiczne zawarte w herbacie, zapobiegają zarówno rozwojowi bakterii, jak i wytwarzaniu przez nie brzydko pachnących związków chemicznych - wykazali badacze z Uniwersytetu Illinois w Chicago. Problem z nieświeżym oddechem dotyczy znacznej części populacji. Jego przyczyną są głównie nieprzyjemne w zapachu lotne związki siarki, na przykład siarkowodór, produkowany przez beztlenowe bakterie żyjące na tylnej części języka czy w zagłębieniach dziąseł. W badaniu laboratoryjnym prof. Christine Wu oraz współpracujący z nią Min Zhu, przez dwie doby "przetrzymywali" herbaciane polifenole z trzema gatunkami bakterii związanych z cuchnącym oddechem. Przy stężeniach od 16 do 250 mikrogramów na mililitr, polifenole hamowały wzrost bakterii w jamie ustnej. W stężeniach niższych - od 2,5 do 25 mikrogramów na mililitr - hamowały enzym, który katalizuje tworzenie się siarkowodoru - zmniejszały jego produkcję o 30 procent. Zdaniem Wu, badania te uzupełniają wcześniejsze analizy laboratoryjne, które pozwoliły udowodnić, że herbata powstrzymuje wzrost bakterii w płytce nazębnej, i że przepłukiwanie ust herbatą zmniejsza tworzenie się płytki nazębnej oraz produkcję kwasów, powodujących próchnicę. "Oprócz zatrzymywania wzrostu patogenów w ustach, herbata i jej polifenole mogą sprzyjać zdrowiu jamy ustnej, zmniejszając produkcję przez te bakterie nieprzyjemnie pachnących związków chemicznych" - podkreśla Wu. Polifenole występujące w herbacie zawierają katechiny i teaflawiny. Katechiny występują i w zielonej, i czarnej herbacie. Teaflawiny - głównie w herbacie czarnej. >> |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Ja mam to samo. Toc taki. Mycie języka. płyna do płukania jamy ustnej. Mocna pasta i nic. U mnie nieprzyjemy zapach powoduje (tak mi sie wydaje) osad na języku. Dal tego kupiłam sobie szczoteczę do zębów z tymi gumkami z drugiej strony. troche poga ale nie na długo.. na to chba nie ma sposobu
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Też tak kiedyś miałam i poszłam do apteki po tabletki z wyciągiem z pietruszki, niestety nic nie pomogły, ale z czsem przykry zapach z ust sam minął.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Cynk ma takie wlasciwosci
![]() ![]() A co do sprawy dentysty to, czy usuwanie kamienia jest darmowe? Nigdy nie bylam z takim problemem u dyntysty ale chetnie sie dowiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pozdrawiam ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Też mam czasem wrażenie że mam nieprzyjemny oddech i właśnie wydaje mi się że powoduje to osad na tylnej części języka (przy gardle). Ale nie mam pojęcia jak ten osad zlikwidować. O czyszczeniu języka nie ma co marzyć bo mam odruch wymiotny. Zastanówmy się nad tym cynkiem. A może ktoś używał? Prosimy o opinie.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
hej ja mam to samo....ale w odroznieniu od was mam to od kąd pamiętam
![]() dziewczyny mam juz tego serdecznie dosyc moje kontakty towarzyskie sa zawerzone przez to gowno to juz mnmie tak meczy boje sie ze zawsze to bede miala bo jak wczesniej wspomnialam ja tego nie nabylam ale mialam od zawsze ![]() ![]() ![]()
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Przyczyną przykrego zapachu z ust może być także zapalenie zatok(przewlekłe)
![]() Wtedy z tylu jamy ustnej splywa caly czas wydzielina,ktora powoduje przykry zapach ![]() Ale o zapaleniu zatok czlowiek raczej wie ![]() pzdr |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
![]()
Przepraszam, jeżli juz padła odpowiedz na te pytanie, ale nie doczyałam do konca tego wątku. Ile kosztuje cynk w tabletkach, kupie go w aptece?
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
taki cynk do ssania kosztuje kilkanaście złotych /jest do kupienia w aptece/
![]() |
#29 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
"Kobiety są jak przekład: piękne nie są wierne, wierne nie są piękne." G.B.Shaw tu znajdował się podpis mojego ex-męża o treści: dokładnie, kochanie, dokładnie(znał moje hasło) więc...Tobie(skoro zgadzasz się z powyższym cyt.pana Shaw) pozostaje znaleźć sobie taką niepiękną!może Cię nie zdradzi |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Trzeba pamiętać, że często przykry zapach z ust nie jest związany z zębami, tylko z układem pokarmowym. Wtedy mycie zębów nie pomoże ani trochę. Szczerze mówiąc wtedy niewiele może już pomóc i niestety trzeba cały czas ssać miętusy, bądź żuć gumę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:21.