|
Notka |
|
Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Wielkanocne wianki DIY
Wielkanoc kica już do nas wraz z tymi wszystkimi jajkami, kurczaczkami i baranami. Przyznaję, że do Świąt podchodzę raczej płytko i wolę te zimowe, choć wiem, że wiosenne są ważniejsze. Dla mnie Wielkanoc to znak, że już zbliża się wiosna, i że jajek z majonezem zjem więcej niż zwykle. Do dekoracji też nie przywiązuję uwagi, choć na ogół bardzo lubię marnować czas na takie ważne dla świata kwestie^^. Pisanek nie maluję (od czego są folie termokurczliwe?), a farbowanie zostawiam matce naturze (w końcu są jajka białe i typowo jajkowe!). Kupiłam jednak kiedyś takie wianki z siana i myślę, że to odpowiednia pora by je wykorzystać zanim na dobre przykryje je kurz...
![]() ![]() Co się przyda? To co podpowiada Wam wyobraźnia (dla tych z nieograniczonym budżetem) albo to, co mamy w domu po poprzednich świętach (dla tych co się szczypią w kwestiach finansowania niepotrzebnego w gruncie rzeczy badziewia). Jest jeszcze opcja dla rodziców - Wasze dzieci mają w szufladach nieocenione bogactwa, które kupiliście im na zajęcia z plastyki. Ja wykorzystałam plastikowe jajka, piórka, które zwykle kupuje kotom do zabawy, kolorowe kartki brystolu, z których wycięłam zające, pastelowe wstążki i sznurki. Nie zapominajmy o bazie, czyli dwóch słomianych wiankach. Zającom przykleiłam puchate kity (można je kupić gotowe albo po prostu zrolować z kawałka waty), a piórka związałam neutralną nitką co kilka centymetrów, by można było tym łańcuchem owinąć słomę. Po oplątaniu wianka piórkami przykleiłam do niego jajka. W drugiej wersji użyłam dwóch pastelowych tasiemek. Po przyklejeniu zajęcy i owinięciu jajek ozdobnym siankiem dekoracje są właściwie gotowe. Po więcej zdjęć zapraszam na bloga! ;-)
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wielkanocne wianki DIY
Bardzo ładne ozdoby! a ja lubię jajka decoupage. Świetna i łatwa metoda- polecam wygooglować.
Ja w tamtym roku rozdrobniłam serwetkę na małe kawałki (taką kwiecistą w ładne wiosenne kolory) i przyklejałam na styropianowe jajko. Dodatkowo nakleiłam kilka biedroneczek, kupionych w kwiaciarni. Na koniec w spód jajka włożyłam wykałaczkę do szaszłyków, u góry zrobiłam kokardkę i ładna ozdoba doniczkowa gotowa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
och, piękne. Musze pomyśleć o wiankach...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Modermistrz bobkowy :D
|
Jedna uwaga,wrzucasz za duze zdj,ciężko się ogląda.I najlepiej dodawać jako załączniki,a niue tak w środek tekstu.
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
bardzo ladne wyszly!
kurczaki, tez mam wieeelka ochote cos takiego zrobic, ale jakos na wielkanoc nigdy nie moge sie zabrac (przed bozym narodzeniem robie mnostwo rzeczy! wience, bombki, dekoracje stolu, .....!)
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
O te pluszowe zające to fajny pomysł na prezenty Wielkanocne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:44.