|
Notka |
|
Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Loki bez życia
Hej!
Mam włosy kręcone, wydaje mi się, że to typ 2c. Do pielęgnacji używam masek, odżywek b/s i d/s, nafty kosmetycznej, raz na jakiś czas olejuję, planuję laminowanie żelatyną. Zaraz po umyciu i wysuszeniu moje włosy wyglądają jak na zdjęciu poniżej: są lśniące, całkiem ok zdefiniowane. Już jakieś 2-2,5h po wyjściu są oklapłe, skręt się rozluźnia i są bardzo nieprzyjemne w dotyku: takie lekko szorstkie i wydają się być przetłuszczone u nasady. Nie ma mowy, żebym mogła wyjść w rozpuszconych włosach na drugi dzień. Z czego to może wynikać? Jakieś pomysły? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
|
Dot.: Loki bez życia
Mogą być przenawilżone (lekkie, fruwające, klejące i lekko ciągnące puchatki). Co jakiś czas warto użyć odżywki lub maski z proteinami, żeby włosy się takie nie robiły. Jeśli masz jakiś produkt z jedwabiem czy keratyną to kolejne mycie zrób szamponem i po tym nałóż taką właśnie odżywkę z proteinkami na 20 minutek. Jak będziesz mieć niedosyt to przy kolejnym myciu to samo, a potem regularnie np. co 4 mycie
![]() Laminowanie żelatyną też może być w takiej sytuacji dobrym pomysłem, aczkolwiek różne włosy lubią różne proteiny, jednak przenawilżenie powinno zlikwidować ![]() Załączam obrazek pomocniczy, który przedstawia jak to działa: http://loveyourcurls.com.au/wp-conte...ce-Example.jpg Edytowane przez Klaudenc Czas edycji: 2015-03-25 o 17:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
To z klejącymi się puchatkami się zgadza- właśnie tego określenia mi brakowało
![]() W zasadzie nie używałam ostatnio niczego proteinowego, to faktycznie może być to. Dziękuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
moje wlosy sa bardzo podatne i czesto same sie kreca, szczegolnie jak jest duza wilgoc na dworze czy pada, czesto stosuje maski, ostatnio kupilam polecona przez fryzjerke waks odzywke - jest do jasnych i ciemnych wlosow,, takze dobierzesz cos dla siebie, koncze drugie pudelko i zobaczymy. jakie te wlosy sa wymagajace, dlatego czasem wolalabym byc facetem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Laminowanie żelatyną też może być w takiej sytuacji dobrym pomysłem, aczkolwiek różne włosy lubią różne proteiny, jednak przenawilżenie powinno zlikwidować
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:16.