|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
zrobiłam... ptasie mleczko :D
I naprawdę smakuje jak ptasie mleczko
![]() Przepis pochodzi z forum gazety, został podany przez użytkowniczkę o nicku limba. Ja zrobiłam je w misce metalowej, i dlatego ma taki dziwny kształt. Z podanych składników nie wychodzi go dużo - na moje okoobjętościowo ok 2,5 szklanki. To jest tylko propozucja podania. Jak sobie pomyślę ile deserów i ciast można "uświetnić" tym ptasim mleczkiem, to od razu mam ochotę lecieć do kuchni ![]() "Ptasie mleczko" kilkuwarstwowe: s k ł a d n i k i - na całość: • 4 jaja • 1 szklanka cukru • 2 łyżki kakao • 200 ml [niepełna szklanka] śmietany • cukier waniliowy • 3 łyżki stołowe żelatyny Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody (ok.1/2 szklanki) i podgrzać, aż się rozpuści. Potem produkty podzielić: ° szklankę cukru na dwie części(1/4 i 3/4), ° żelatynę na trzy równe części. 4 białka ubić na sztywno, dodawać porcjami, po łyżce, cukier [porcję 3/4 szklanki], ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści, żeby potem nie zgrzytało między zębami. Pianę podzielić na dwie części i przygotować poszczególne warstwy "ptasiego mleczka": Waniliowa: Do jednej części ubitych białek dodać cukier waniliowy, 1/3 żelatyny i całość miksować ok. 3 min. Wlać do dowolnej foremki i wstawić do lodówki. Kakaowa: Do drugiej części białek dodać kakao, jedno żółtko i 1/3 żelatyny. Całość miksować jak poprzednio. Gdy pierwsza warstwa zgęstnieje, wlać na nią warstwę kakaową i wstawić znowu do lodówki. Żółtkowa: Warstwa żółta składa się z tych składników, które zostały: ° reszty cukru - czyli 1/4 szklanki, ° śmietany, ° 3 żółtek ° i ostatniej 1/3 z całej porcji żelatyny. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, wylać na poprzednie warstwy i ponownie wstawić do lodówki. Jako ostatnią warstwę można przygotować galaretkę, nawet z dodatkiem owoców np.truskawek [zimą z mrożonych, ale ich nie rozmrażać przed ułożeniem, bo będą kapciowate] - trochę orzeźwi ten deser. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: zrobiłam... ptasie mleczko :D
Maju to mnie zachęciłaś stwierdzeniem że naprawdę smakuje jak ptasie mleczko
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
njabardziej podobna do ptasiego mleczka jest oczywiście biała warstwa. Każda warstwa smakuje inaczej i moim zdaniem lepiej to się je właśnie warstwami, a nie wszystko na raz. Ciekawa jestem czy Ci będzie smakować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
zrobię na pewno i zdam relacje
![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
o kurcze, ale odwaliłam
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
pociesze Cie, że ja też mam zawsze problem z galaretką - albo mi za bardzo zastygnie, albo przesiąknie. A dlaczego nie jesz żelatyny?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
w domu mam tylko żelatynę wieprzową a jak pewnie wiesz jestem wege
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#8 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Kiedyś robiłam takie ptasie mleczko, ale miało zapach lekko żelatynowy :/ Ale może jeszcze raz spróbuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
Moje córki, bardzo lubią takie ptasie mleczko. Co prawda nie stosowałam się do zasad powyżej podanych, bo mam przepis jeszcze od mojej babci. Nasza koleżanka dodała zdjęcia- ładnie to wygląda. Ale mi zawsze wychodzi trochę grubsze. Znaczy się... U ciebie trzy warstwy mają grubość mojej jednej. Ale to nic. Ja też bardzo lubią białą warstwę. Zawsze robię ( od dołu ) - malina, cytryna i jak już wspomniałam na początku , to co lubię najbardziej. To polewam czekoladą , albo sypię na to odrobinę kakao, wygląda super, i smakuje super! Polecam!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ale to pysznie wygląda
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Nutka nie gryzie!
|
Ja czasami robie inną wersję :
robię galaretkę gdyjest tak na wpół stężąła wlewam powolutku i energicznie mieszam mleko z puszki nieslodzone (nie gotować!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
to wszystko brzmi i wyglada bardzo apetycaznie trzeba spróbowac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Można tez inaczej. mam 3 wersje.
1) 2 galaretki owocowe i 2 "Śnieżki", galaretkę rozpuścić w połowie ilosci wody podanej na opakowaniu-wystudzić.Śnieżkę ubić i połączyć z galaretką, wyłożyć do formy i zostawić do stężenia. 2) 2 galaretki owocowe i puszka skondensowanego mleka-niesłodzonego.Śnieżkę ubić.mleko utrzepać, połączyć składniki i wylać do formy - zostawić do stężenia. 3) 2 galaretki,2 jogurty owocowe w kolorze galaretek.wykonanie jak w przepisie drugim. Można je jeszcze robić ozdobnie. Np: na spód pojemnika wlać galaretkę i włożyć owoce, poczekać aż zastygnie i na to ptasie mleczko. Można się pobawić warstwami, wtedy łączyć po 1 galaretce i 1 np jogurtem w kolorze powiedzmy zielonym, a drugą warstwę w kolorze pomarańczowym.Można też wyłożyć ptasie mleczko na biszkopt, biszkopty... Zależy od naszej inwencji. Spróbujcie zrobić i powiedzcie,którą wersję zrobiliście i jak smakowało. Ja robię najczęściej z jogurtem, z uwagi na wnuczki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego,
4 galaretki owocowe (2 różne smaki) Sposób wykonania: mleko, które musi być schłodzone /2 godz. w lodówce/ dzielimy na pół, jedną częśc wlewamy wlewamy do wysokiego naczynia i miksujemy z rozpuszczoną zimną galaretką (jeden kolor), którą rozpuszczamy w 1/2 ilości wody /0,5 l na dwa opakowania/ Puszystą masę przelewamy do szklanej miski lub tortownicy i wstawiamy do lodówki. Identycznie przygotowujemy drugą część mleka i wylewamy na pierwszą warstwę. Po stężeniu możemy na wierzch wyłożyć owoce i polać galaretką albo samą galaretkę (najlepiej jeszcze inny kolor ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
przepis z pierwszego postu jest rewelacyjny
mam go od lat , ale dawno juz nie robilam fajnie ze ktos go napisal bo mi sie pprzypomnialo jaike dobre jest to ptasie mleczko i az mam ochote zrobic taki deserek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Jutro spróbuję zrobić to ptasie mleczko, tylko z podowojną ilością składników, bo mam dużą formę.
Jak zrobię - zdam relację ![]()
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Uwielbiam ptasie czy to kakaowe czy cytrynowe czy śmietankowe, ale nigdy nie myślałam, żeby zrobić to sama!
![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
A jak zrobic do tego polewe czekoladowa?? Co proponujecie??
![]()
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Ja ptasie mleczko zawsze robię z owocowych galaretek i mleka skondensowanego nie słodzonego... aż mi przyszła na nie ochota
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Ja bym z chęcią też zrobiła takie ptasie mleczko, ale jak znam życie to mi nie wyjdzie :/
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
ciekawa jestem smaku tych przepisów, zdjęcia niestety nie otworzyły mi się w żadnej przeglądarce
![]() ---------- Dopisano o 03:56 ---------- Poprzedni post napisano o 03:50 ---------- A jest inna żelatyna ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Smak z dzieciństwa.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
fajne ptasie mleczko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:14.