iść do pracy? fryzjerka? czy zdawać maturę za rok? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-04-14, 18:53   #1
olkasza
Raczkowanie

iść do pracy? fryzjerka? czy zdawać maturę za rok?

Jestem w 3 klasie liceum i niestety sytuacja jest taka, że pani z matematyki nie chce mnie dopuścić do matury.... cóż jestem gamoniem z matmy, to trzeba przyznać, ale to w tej chwili nieważne. Zdam poprawkę w sierpniu i szkołę będę miała skończoną, z tym że maturę mogłabym zdawać dopiero za rok.... mieszkam w małym mieście, bardzo się cieszyłam, że z niego wyjadę( na studia), ale niestety jedynka zrujnowała wszystkie moje marzenia. I zastanawiam się czy pisać maturę za rok czy może dać sobie spokój i iść na szkolenia fryzjerskie i do salonu mojej mamy? Mama ma bardzo dużo pracy i nie wyrabia nawet. Ma już długo salon, dlatego cieszy się on jakąś tam renomą. I wiem, że gdybym poszła tam, zarabiałabym nieźle. Bo z 4-5 tyś miałabym dla siebie. Ale z drugiej strony marzyłam o tym żeby stąd wyjechać.... co mi doradzacie? bo ja naprawdę nie wiem co robić...

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2016-02-08 o 20:59 Powód: Przywrócenie usuniętego posta.
olkasza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-14, 19:07   #2
nelciak
Zadomowienie

Dot.: iść do pracy? fryzjerka? czy zdawać maturę za rok?

Jeśli fryzjerstwo Cię kręci, to bym na Twoim miejscu została.
nelciak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-14, 19:09   #3
mychamycha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olkasza Pokaż wiadomość
Jestem w 3 klasie liceum i niestety sytuacja jest taka, że pani z matematyki nie chce mnie dopuścić do matury.... cóż jestem gamoniem z matmy, to trzeba przyznać, ale to w tej chwili nieważne. Zdam poprawkę w sierpniu i szkołę będę miała skończoną, z tym że maturę mogłabym zdawać dopiero za rok.... mieszkam w małym mieście, bardzo się cieszyłam, że z niego wyjadę( na studia), ale niestety jedynka zrujnowała wszystkie moje marzenia. I zastanawiam się czy pisać maturę za rok czy może dać sobie spokój i iść na szkolenia fryzjerskie i do salonu mojej mamy? Mama ma bardzo dużo pracy i nie wyrabia nawet. Ma już długo salon, dlatego cieszy się on jakąś tam renomą. I wiem, że gdybym poszła tam, zarabiałabym nieźle. Bo z 4-5 tyś miałabym dla siebie. Ale z drugiej strony marzyłam o tym żeby stąd wyjechać.... co mi doradzacie? bo ja naprawdę nie wiem co robić...
Ja bym zdawała maturę za rok. Matura to podstawa - powinnaś mieć. To, czy potem zdecydujesz się na studia, czy też na pracę jako fryzjerka nie ma większego znaczenia. Bez matury będziesz mogła zapomnieć o jakichkolwiek studiach, a tak miałabyś jakiś wybór.
mychamycha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-14, 19:16   #4
skazana_na_bluesa
.

oj, żebyś się nie przejechała z tymi 4-5 tysiącami.
idź na kurs fryzjerski, popracuj u mamy. w przyszłym roku zdaj maturę i wtedy wyjedź na studia. będziesz mieć idealną okazję, żeby odłożyć trochę grosza

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-14, 19:20   #5
stesia
Zakorzenienie

a to jedno wyklucza drugie? możesz iść teraz na szkolenia i jak masz okazję to popracować w salonie mamy, chyba nie musisz tam pracować całe życie? za rok zdawać maturę i iść na studia, będziesz mieć jakieś doświadczenie więc może udałoby ci się znaleźć pracę jako fryzjerka w innym mieście i studiować zaocznie, a nawet jak będziesz chciała iść na dzienne to będziesz miała coś już odłożone, zresztą skoro maturę i tak możesz zdawać dopiero za rok a przez ten czas miałabyś zapewnioną pracę to czemu nie skorzystać

Edytowane przez stesia
Czas edycji: 2015-04-14 o 19:21
stesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-14, 19:22   #6
201605300922
Konto usunięte

W małym mieście takie zarobki dla fryzjerki? To chyba w Pruszkowie... Ja bym na Twoim miejscu faktycznie poszła w kierunku fryzjerstwa. Będziesz umiała coś konkretnego, a w przyszłości przecież możesz wyjechać do większego miasta i tam pracować, jak się już podszkolisz. Matura nie zając, jak zrobisz za rok to się nic nie stanie. Swoją drogą, to jest prawne, żeby nie dopuścić kogoś do matury?
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-14, 19:29   #7
olkasza
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Nadis Pokaż wiadomość
W małym mieście takie zarobki dla fryzjerki? To chyba w Pruszkowie... Ja bym na Twoim miejscu faktycznie poszła w kierunku fryzjerstwa. Będziesz umiała coś konkretnego, a w przyszłości przecież możesz wyjechać do większego miasta i tam pracować, jak się już podszkolisz. Matura nie zając, jak zrobisz za rok to się nic nie stanie. Swoją drogą, to jest prawne, żeby nie dopuścić kogoś do matury?
tak, jak komuś wychodzi jedynka to nauczyciel normalnie stawia.

---------- Dopisano o 18:29 ---------- Poprzedni post napisano o 18:26 ----------

Cytat:
byłaś, pracowałaś, że wiesz? :P

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-04-14, 19:30   #8
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
tak, jak komuś wychodzi jedynka to nauczyciel normalnie stawia.

---------- Dopisano o 18:29 ---------- Poprzedni post napisano o 18:26 ----------

Lol, żartowałam przecież. Pierwsze słyszę po prostu o takich zarobkach dla nawet bardzo dobrej fryzjerki, a mieszkam w większym mieście (nie mówię o jakichś ultra modnych fryzjerkach w Warszawie, do których się ludzie zapisują na kilka tygodni do przodu).
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-14, 19:32   #9
olkasza
Raczkowanie

Cytat:
Lol, żartowałam przecież. Pierwsze słyszę po prostu o takich zarobkach dla nawet bardzo dobrej fryzjerki, a mieszkam w większym mieście (nie mówię o jakichś ultra modnych fryzjerkach w Warszawie, do których się ludzie zapisują na kilka tygodni do przodu).
bo pracownik tyle nie dostaje..... moja mama pracuje sama dla siebie, a ja bym miała osobne stanowisko i to co zarobię to moje.
Stary 2015-04-14, 19:56   #10
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
nie trzeba być geniuszem żeby wywróżyć że 18 latka po kursie nie będzie zarabiać 5 kafli we fryzjerstwie.
ta praca wymaga solidnego warsztatu - często kursy są kiepskiej jakosci. chyba ze siano w to włożysz albo będziesz mieć szczęście. ta praca wymaga warsztatu. mega doświadczenia. mega wiedzy. nie sądze żebyś miała to teraz zaraz xD ale powodzenia z 5cioma tysiącami
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-14, 21:21   #11
bernikula
mOLDerator

O jakich kursach w ogóle mowa? Bo powinnaś wiedzieć, mając matkę fryzjerkę, że załóżmy w miesiąc tego zawodu się nie nauczysz. Oczywiście masz możliwości, żeby poćwiczyć w zakładzie, ale żeby nie wyszło tak, że ani nie będzie matury, ani fachu w ręku. Próbowałaś kiedyś w ogóle strzyc, robić koloryzację itd.? Widzisz się w tym zawodzie?

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-04-14, 23:07   #12
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Ja bym się szczerze mówiąc mocno zastanowiła nad studiami. Naprawdę nie wszyscy muszą mieć wykształcenie wyższe. Jeśli pojawia się problem z byciem w ogóle dopuszczonym do matury, nie wróżę wielkiej kariery naukowej. I bynajmniej nie piszę tego złośliwie. Tyle się ostatnio mówi o bezrobotnych magistrach a tu widzę, że nadal u niektórych pokutuje przekonanie, że "wykształcenie" trzeba mieć.

Jaki w ogóle kierunek wybrałaś?

A maturę oczywiście próbowałabym zdać w najbliższym możliwym terminie.
Stary 2015-04-14, 23:11   #13
201604181004
Konto usunięte

spoko ja się zgadzam ze fryzjerstwo to dobry kierunek ALE
maturą bym się martwiła. a co jak przyjdzie ci kiedyś zrobić jakiś kurs wymagający wykształcenia średniego? :S a co jak zmienią zasady rekrutacji do policealnej i bedzie trzeba zdbać maturę? hę? :S ja bym robiła mature. potem zamkniesz sobie drzwi rozwoju
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-14, 23:16   #14
ellish
Zakorzenienie

Nad studiami to się można zastanawiać, ale nad maturą? Przecież teraz matury nawet w sklepie wymagają. To podstawa. Bez niej będziesz zablokowana.
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-14, 23:20   #15
Aditu_
Raczkowanie

Cytat:
Jestem w 3 klasie liceum i niestety sytuacja jest taka, że pani z matematyki nie chce mnie dopuścić do matury.... cóż jestem gamoniem z matmy, to trzeba przyznać, ale to w tej chwili nieważne. Zdam poprawkę w sierpniu i szkołę będę miała skończoną, z tym że maturę mogłabym zdawać dopiero za rok.... mieszkam w małym mieście, bardzo się cieszyłam, że z niego wyjadę( na studia), ale niestety jedynka zrujnowała wszystkie moje marzenia. I zastanawiam się czy pisać maturę za rok czy może dać sobie spokój i iść na szkolenia fryzjerskie i do salonu mojej mamy? Mama ma bardzo dużo pracy i nie wyrabia nawet. Ma już długo salon, dlatego cieszy się on jakąś tam renomą. I wiem, że gdybym poszła tam, zarabiałabym nieźle. Ale z drugiej strony marzyłam o tym żeby stąd wyjechać.... co mi doradzacie? bo ja naprawdę nie wiem co robić...

Jedno nie wyklucza drugiego... Zrobiłabym kurs i maturę, sama żałuje ze jak sie nie dostalam na moje studia to po prostu przestałam sie uczyć ( np kursy), " po w przyszłym roku sie dostane"... Z tym ze rok pozniej zmieniła sie całkowicie moja sytuacja materialna i do teraz na studia nie poszłam
A tak to bym juz jakies wyjście miała... I lepsze pieniądze
Aditu_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-14, 23:33   #16
201604250941
Konto usunięte

Ogólnie bym sprawdziła jak ze szkołami policealnymi, bo takie cosinusy i inne prowadzą darmowe szkolenia na fryzjerke/kosmetyczke, ale jak policealne to pewnie trzeba miec liceum zdane, aczkolwiek nie wiem dokladnie, moze nie.

W kazdym razie, zdobycie zawodu to swietna sprawa i skoro masz taka okazje to powinnas to zrobic. Przy czym najpierw pracuje sie za darmo, bo klient, na ktorym sie uczysz nie placi, tylko za materialy oddaje. I tak przez jakis czas bedzie.
Szkolenia nie sa az tak potrzbne, bo wiedza jest w internecie, w takim czy innym stopniu, ale wiele rzeczy da sie wyczytac. Jeśli nie ma kasy na to, to mozna we wlasnym zakresie sie doszkalac.

Ale, bedziesz zalezna od matki przez jakis czas, do tego konkurencja jest olbrzymia, chyba etat trudno bardzo znalezc. Dlatego warto by ta mature miec, ja bym na Twoim miejscu blagala babke, a nóż widelec zdasz na 30%.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-15, 08:05   #17
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Na chwilę obecną przyłożyłabym się do poprawki w sierpniu z matematyki.
Jak zdasz, będziesz miała skończone liceum i możliwość by od jesieni podjąć naukę w szkole policealnej (nie wszystkie wymagają matury, niektóre tylko ukończonego liceum).
W ramach przerwy od nauki, chodziłabym do salonu mamy by się czegoś nauczyć, podpatrzeć. Nie znam się na fryzjerstwie, ale nauka mistrz-uczeń znana jest od dawna i chyba skuteczniejsza jest niż kursy.
A od jesieni albo jakaś szkoła albo nauka do matury i praca dorywcza u mamy.

Maturę dobrze mieć, nawet jak nie idziesz na studia, bo jak w przyszłości zamarzy Ci się zupełnie inny zawód, to może okazać się że do egzaminu zawodowego można podejść tylko mają maturę.

Twoja mama mnie zaskoczyła, że chce Ci dawać wszystko to, co zapłacą klientki. Sama ma przecież sporo kosztów: farby i inne kosmetyki, ręczniki i inne gadżety, czynsz za lokal, rachunki za prąd, wodę. To nie są małe sumy.

No i nie wiem czy tak w minutę zdobędziesz masę klientek. Na pewno wyczują różnicę między usługą u Ciebie a u doświadczonej mamy i pewnie sporo z nich po jednym eksperymencie zostanie znów klientką mamy.
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-15, 08:21   #18
stesia
Zakorzenienie

co do fryzjerstwa to faktycznie albo się ma to coś i będzie dobrym fryzjerem albo nie ma się do tego zdolności i kursy nie pomogą, znałam dziewczyny ze szkoły fryzjerskiej i dzieliły się one na dwie grupy: do jednych często przychodził ktoś żeby je podciął, uczesał zrobił kolor, nawet jak zaczynały naukę, a do drugich nikt nie chciał iść nawet jak kończyły już technikum bo dalej nie miały takich umiejętności jak inne, znam też dziewczynę co po roku nauki nie potrafiła zafarbować drugiej osobie włosów, nie mówię tu o czymś skomplikowanym tylko o jednym kolorze na całości, co nawet ja potrafię zrobić
Stary 2015-04-15, 08:48   #19
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez stesia Pokaż wiadomość
co do fryzjerstwa to faktycznie albo się ma to coś i będzie dobrym fryzjerem albo nie ma się do tego zdolności i kursy nie pomogą, znałam dziewczyny ze szkoły fryzjerskiej i dzieliły się one na dwie grupy: do jednych często przychodził ktoś żeby je podciął, uczesał zrobił kolor, nawet jak zaczynały naukę, a do drugich nikt nie chciał iść nawet jak kończyły już technikum bo dalej nie miały takich umiejętności jak inne, znam też dziewczynę co po roku nauki nie potrafiła zafarbować drugiej osobie włosów, nie mówię tu o czymś skomplikowanym tylko o jednym kolorze na całości, co nawet ja potrafię zrobić
fryzjerka, ktora robi mi ombre nauczyla sie tego z internetow, jeszcze szkoly nie skonczyla do konca, ale chce nyc dobra w swoim zawodzie
fryzjerka, ktora mi skopala ombre i zrobila odrost sztuczny byla po drogim kursie l'oreala w stolycy, do tego ma 30lat doswiadczenia i uczy
takze tego, trzeba wlasnie miec to cos, ale to sie zwykle nazywa 'checi'

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-04-15, 09:44   #20
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez stesia Pokaż wiadomość
Sama prawda.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-15, 10:30   #21
Laura2112
Raróg

Send a message via Skype™ to Laura2112

Jeśli masz smykałkę do fryzjerstwa, idź do salonu.
Zarobisz na korki z matmy ; )
A tak na serio matura, matura i co z tego, zależy na jakie studia chcesz iść, żebyś się po niektórych nie zdziwiła, że roboty za Chiny ludowe nie dostaniesz.
U mnie tez trwała dyskusja w domu, co ja powinnam zrobić, no i poszłam na te studia, matura i licencjat śpiewająco a i tak w zawodzie nie robię także reguły nie ma.
Idź do salonu, popróbuj czy Ci sie spodoba, jednocześnie zakuwaj ta matmę, przecież nie bedziesz siedzieć za przeproszeniem na doopie jak kołek ; )
pe pe pe pe pe pe bla bla bla i *uj wie o co jej chodzi.

🌹14 lat z Wizaż.pl

Nie mogę chodzic, ale nie wolno mi prosic o pomoc...

Laura2112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-15, 11:10   #22
201609102148
Konto usunięte

Studia? Po jedynce z matmy?!

O tempora, o mores!
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-15, 11:18   #23
Laura2112
Raróg

Send a message via Skype™ to Laura2112

Eee tam, ja raz byłam nawet zagrożona, a mature zdałam na 5 i studia skończyłam.
pe pe pe pe pe pe bla bla bla i *uj wie o co jej chodzi.

🌹14 lat z Wizaż.pl

Nie mogę chodzic, ale nie wolno mi prosic o pomoc...

Laura2112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-15, 11:57   #24
whip
psy-chopatka

Cytat:
Napisane przez Laura2112 Pokaż wiadomość
Eee tam, ja raz byłam nawet zagrożona, a mature zdałam na 5 i studia skończyłam.
ja też, i żeby było śmieszniej polibudę skończyłam .

Wydaje mi się że powinnaś zdać maturę i pójść popracować do salonu, może akurat "połkniesz bakcyla". Jeśli nie spodoba Ci się fryzjerstwo to może jakiś manicure, henna, przedłużanie rzęs?
Stary 2015-04-15, 12:06   #25
201604250941
Konto usunięte

noo, nie tacy inzynierami zostajo
u mnie tez, osi liczbowej to nie zna, ulamkow tez nie, ale inz jest, albo ksiegowa, ktora nie wie, ze 0,10 to 10%
Stary 2015-04-15, 12:17   #26
whip
psy-chopatka

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
u mnie tez, osi liczbowej to nie zna, ulamkow tez nie, ale inz jest, albo ksiegowa, ktora nie wie, ze 0,10 to 10%
Nie wiem, może u ciebie na uczelni tak jest ale u mnie matma zrobiła duży przesiew na I roku, nie przeszły osoby które nie znają całek a co dopiero podstawy. Zresztą jak bez matmy zdać później termodynamikę, mechanikę itd?
Z tym na studiach miałam wspaniałego nauczyciela od matematyki a w liceum ... szkoda gadać.
Stary 2015-04-15, 12:45   #27
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Laura2112 Pokaż wiadomość

O tym mowie właśnie
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-15, 12:52   #28
stesia
Zakorzenienie

Cytat:
dla mnie zawsze 0,1 to było to samo co 10% ale na studiach miałam takich wykładowców że jak we wzorze nie było napisane *100% to nie można było w wyniku zamiast 0,1 napisać 10% chociaż nie robiło to różnicy czy est w % czy w ułamku
Stary 2015-04-15, 12:59   #29
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez vretka Pokaż wiadomość
Ja bym się szczerze mówiąc mocno zastanowiła nad studiami. Naprawdę nie wszyscy muszą mieć wykształcenie wyższe. Jeśli pojawia się problem z byciem w ogóle dopuszczonym do matury, nie wróżę wielkiej kariery naukowej. I bynajmniej nie piszę tego złośliwie.
Dokładnie, zgadzam się z każdym słowem.

Maturę zrób, bo to się zawsze może przydać, ale fach w ręku przyda Ci się jeszcze bardziej. Powiem szczerze, nie obraź się, bo mam jak najlepsze intencje - jak nie ogarniasz matmy na poziomie liceum, to może się okazać, że nie ogarniesz też swojego potencjalnego zawodu po studiach. No mówiąc wprost - księgowość i bankowość raczej odpadają.

Fryzjerki za to zawsze będą potrzebne, nie da się tego wyoutsourcować do Chin. Dobra fryzjerka zawsze zarobi lepiej i pewniej niż kiepska biurwa. Jak Twoja mama ma dobrze prosperujący salon, to w ogóle masz już luks sytuację. Wystarczy Ci trochę smykałki do fryzjerstwa
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-15, 13:23   #30
ellish
Zakorzenienie

Cytat:
Przy czym najpierw pracuje sie za darmo, bo klient, na ktorym sie uczysz nie placi, tylko za materialy oddaje. I tak przez jakis czas bedzie.
Szkolenia nie sa az tak potrzbne, bo wiedza jest w internecie, w takim czy innym stopniu, ale wiele rzeczy da sie wyczytac. Jeśli nie ma kasy na to, to mozna we wlasnym zakresie sie doszkalac.

.
A skąd wzięłaś informacje, ze najpierw się pracuje za darmo? Chyba, ze piszesz o praktykach a nie o normalnej pracy.

Po drugie, szkolenia są bardzo potrzebne, zwłaszcza w tym zawodzie. Co chwile są nowe trendy, nowe techniki. Kursy internetowe się nie umywają do profesjonalnych szkoleń, które trwają 6h a nawet 3 dni. Sa prowadzone przez specjalistów teoria + praktyka. Internet tego nie daje. I oczywiście jeszcze dostaje się dyplom.
No ja bym nie przyjęła pracownika, który by powiedział, ze się uczył z internetu

Dobrze dziewczyny piszą, jeśli nie masz tutaj do tego ręki, smykałki, wyczucia - to nawet studium fryzjerskie Ci nie pomoże. Tzn fryzjerką zostaniesz, ale taka jedna z kiepskich, przeciętnych a konkurencja jest ogromna. Klienci maja w kim wybierać.

Edytowane przez ellish
Czas edycji: 2015-04-15 o 13:27
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości