matowe włosy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-05-02, 12:02   #1
wavyginger
Przyczajenie

Thumbs down

matowe włosy

Hej!
Mam problem z matowymi włosami. Przez zimę zawsze dosuszałam włosy przed spaniem, żeby je związać i teraz jak już nie muszę ich dosuszać i zostawiam całkowicie do wyschnięcia są bardzo matowe, bez blasku.
Nie wiem co mam z tym zrobić, używać samych kosmetyków z silikonami?
Aussie na mnie fajnie działało, ale te kosmetyki są tak napakowane tym wszystkim...używam teraz szampon z dove i odżywkę z garniera z awokado, wcześniej miałam też 'epizod' z planeta organica. Raz na tydzień lub dwa nakładam olej kokosowy.
Polecacie jakieś sposoby czy kosmetyki na nadanie blasku włosom?

+płukam po myciu zimną wodą, próbowałam jeszcze z cytryną, ale przesusza mi włosy, więc odpada

EDIT: chciałam dodać, że do tego mi się strasznie strączkują, głównie końcówki, ale nie są rozdwojone.
wavyginger jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-02, 15:26   #2
chimay
Zakorzenienie

Dot.: matowe włosy

Cytat:
Napisane przez wavyginger Pokaż wiadomość
Hej!
Mam problem z matowymi włosami. Przez zimę zawsze dosuszałam włosy przed spaniem, żeby je związać i teraz jak już nie muszę ich dosuszać i zostawiam całkowicie do wyschnięcia są bardzo matowe, bez blasku.
Nie wiem co mam z tym zrobić, używać samych kosmetyków z silikonami?
Aussie na mnie fajnie działało, ale te kosmetyki są tak napakowane tym wszystkim...używam teraz szampon z dove i odżywkę z garniera z awokado, wcześniej miałam też 'epizod' z planeta organica. Raz na tydzień lub dwa nakładam olej kokosowy.
Polecacie jakieś sposoby czy kosmetyki na nadanie blasku włosom?

+płukam po myciu zimną wodą, próbowałam jeszcze z cytryną, ale przesusza mi włosy, więc odpada

EDIT: chciałam dodać, że do tego mi się strasznie strączkują, głównie końcówki, ale nie są rozdwojone.

Włosy nie znają się na składach INCI, skoro coś dobrze działa, to się tego używa.

Na nabłyszczenie działają:
-nabłyszczacz
-domykanie łusek czyli wszystko o niższym pH, płukanki zakwaszające, sporo produktów do włosów farbowanych
-nafta
-olejowanie
-silikony

Z powyższych u mnie sprawdza się tylko nafta.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-07, 08:22   #3
tropikana
Przyczajenie

Możesz także stosować domowe sposoby na nabłyszczenie włosów, na przykład laminowanie żelatyną, bądź stosując żel lniany na włosy, dzięki którym włosy odzyskają blask Na końcówki włosów stosuj olej kokosowy, włosy nie będą tak bardzo się plątać. Spróbuj także domowych masek, na przykład z awokado, bądź z banana w połączeniu z oliwą z oliwek
tropikana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-12, 19:07   #4
SceneQueene
Zakorzenienie

Oj kokosowy niekoniecznie, niestety nie wszystkim włosom pasuje.

Wysłane poprzez Sony Xperia Z2.

OkiemJulii
FB
Insta
FAQ1 - Jak szybko zapuścić włosy?
FAQ2- dekoloryzacja, kąpiel rozjaśniająca, likwidacja odcieni, numery farb
SceneQueene jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-17, 17:56   #5
SceneQueene
Zakorzenienie

PS Tak mi się przypomniało, miałam kiedyś żółty nabłyszczacz Kemon- drogi, ale bardzo wydajny, o obłędnym zapachu. Jak włosy się pięknie błyszczały...

OkiemJulii
FB
Insta
Stary 2015-05-17, 18:23   #6
sajah
Przyczajenie

Polecam stosowanie płukanek z rumianku lub z pokrzywy. Ja robię sobie wywar z 3 torebek na litr wody. Płuczę nim po każdym myciu. Tanie, naturalnie i bardzo zdrowe. A efekt zaskakuje nawet mnie.
Stary 2015-05-25, 23:15   #7
fall_in_chocolate
Przyczajenie

A mi pomagał szampon z Avonu. Sporo fryzjerów krytykuje kosmetyki tej firmy, traktuje jako nie sprawdzające się. W moim przypadku jednak działa. Włosy są bardziej błyszczące i mniej się puszą. Określany jako "do każdego rodzaju włosów". Moje są zniszczone, ze skłonnością do przetłuszczania, aktualnie, z powodu intensywnych zabiegów rozjaśniających, również przesuszone. Szampon nabłyszcza, teraz nieco mniej, pewnie z powodu mojego przesuszenia. Stosuję go rzadko, najczęściej sięgam po zwiększające objętość. Polecam także maskę BIOVAX (ale szukaj w tanich aptekach i pytaj o większą, 500 ml. Jest bardziej opłacalna niż mała, a w aptekach o 5 zł, czasem nawet więcej, tańsza). Niektórym dziewczynom do nabłyszczenia wystarczy tylko lakier do włosów! Sprawdź, czy i na ciebie zadziała. Jest ich wiele, znam linię z Nivea, z firmy Syoss są chyba rodzaje (napisy w dwóch odcieniach różu), a może i więcej. Obecnie pewnie każda marka coś takiego produkuje
fall_in_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-05-26, 14:06   #8
SceneQueene
Zakorzenienie

Też właśnie zobaczyłam 'Avon' i chciałam zaraz napisać, że bardziej beznadziejnych kosmetyków do włosów nie spotkałam, ale widać co włos to obyczaj.

OkiemJulii
FB
Insta
Stary 2015-05-27, 09:53   #9
sandrek
Zakorzenienie

Proponuje regularnie używać maski z siemienia lnianego. Nic tak nie nadaje włosom blasku jak to. Używałam nawet zimą i jesienią, a włosy odplacaly się pięknym wyglądem.
sandrek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-27, 10:33   #10
Karolina_CI
Przyczajenie

Na moje blond rozjaśniane włosy, z suchymi końcami, idealnie sprawdza się olejek z makadamii. Wcieram go w końce, zaraz po umyciu i dodatkowo jeszcze niewielką ilość po suszeniu. Trzeba tylko uważać, żeby nie nałożyć go za dużo Dodatkowo stosuję raz w tygodniu maski, również zawierające olej z makadamii. Plusem tych masek jest to, że nie musisz robić ciepłych kompresów, tak jak w przypadku maski Biovax.
A włosy po zastosowaniu takiej kuracji są piękne i gładkie
Karolina_CI jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-27, 16:47   #11
sreberko4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karolina_CI Pokaż wiadomość
Na moje blond rozjaśniane włosy, z suchymi końcami, idealnie sprawdza się olejek z makadamii. Wcieram go w końce, zaraz po umyciu i dodatkowo jeszcze niewielką ilość po suszeniu. Trzeba tylko uważać, żeby nie nałożyć go za dużo Dodatkowo stosuję raz w tygodniu maski, również zawierające olej z makadamii. Plusem tych masek jest to, że nie musisz robić ciepłych kompresów, tak jak w przypadku maski Biovax.
A włosy po zastosowaniu takiej kuracji są piękne i gładkie
Oglądałam ostatnio w Biedronce olejek z orzechów makadamii ale bałam się go kupić bo coś mi się kojarzyło, że orzechy=przyciemnienie włosów wzięłam więc kokosowy a miałam taką ochotę na odmianę też jestem rozjaśnianą blondynką, jeśli mówisz, że nie przyciemnia to go kupię i będę mieszać
Stary 2015-05-28, 10:25   #12
Karolina_CI
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez sreberko4 Pokaż wiadomość
Oglądałam ostatnio w Biedronce olejek z orzechów makadamii ale bałam się go kupić bo coś mi się kojarzyło, że orzechy=przyciemnienie włosów wzięłam więc kokosowy a miałam taką ochotę na odmianę też jestem rozjaśnianą blondynką, jeśli mówisz, że nie przyciemnia to go kupię i będę mieszać
Zdecydowanie nie przyciemnia
Ja używam tego: http://estyl.pl/macadamia-healing-oi...do-wlosow-30ml
Dwa miesiące temu zakupiłam pojemność właśnie 30ml, mam jeszcze ponad połowę buteleczki - jest bardzo wydajny
Karolina_CI jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-28, 13:48   #13
sreberko4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karolina_CI Pokaż wiadomość
Zdecydowanie nie przyciemnia
Ja używam tego: http://estyl.pl/macadamia-healing-oi...do-wlosow-30ml
Dwa miesiące temu zakupiłam pojemność właśnie 30ml, mam jeszcze ponad połowę buteleczki - jest bardzo wydajny
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,7...-i-wlosow.html

Ja oglądałam ten, u nas w Biedronce 11 zł
Stary 2015-05-28, 13:55   #14
SceneQueene
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sreberko4 Pokaż wiadomość
Oglądałam ostatnio w Biedronce olejek z orzechów makadamii ale bałam się go kupić bo coś mi się kojarzyło, że orzechy=przyciemnienie włosów wzięłam więc kokosowy a miałam taką ochotę na odmianę rosi: też jestem rozjaśnianą blondynką, jeśli mówisz, że nie przyciemnia to go kupię i będę mieszać
Orzechy włoskie często przyciemniaja. Makadamia raczej nie.

OkiemJulii
FB
Insta
Stary 2015-05-28, 16:48   #15
Sylwia1900r
Wtajemniczenie

Mam odżywkę dwufazową Chantal Sessio Keratin, i widzę różnicę po jej użyciu, w sztucznym świetle lub w słońcu błyszczą się.
Jest nagonka na Keratynę ale niektóre włosy mają też braki, może dlatego mi służy.
Sylwia1900r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości