|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Brak ubezpieczenia, a potrzebne L4.
Cześć!
Od 1,5 miesiąca pracuję jako pokojówka. Pomijam fakt tego, że zamiast umownych 8 godzin, siedzę tam 9-10, pracuję prawie cały tydzień i pod koniec dnia wyję i płaczę z bólu. Podjęłam się tej pracy nie wiedząc o tym, że mój kręgosłup aż tak mnie pokara za taki wysiłek. Ciągle boli i nie przestaje nawet na sekundę. Nie wiem co mam zrobić, ponieważ nie jestem ubezpieczona. Uczę się jeszcze, więc nie mogę zarejestrować się w urzędzie pracy, a moja mama swoje ubezpieczenie ostatnio straciła i nie wiedziała, że może też mnie ubezpieczyć jak siebie (przez miasto). Chciałam iść do lekarza po jakieś L4, ale ku mojemu zdziwieniu w pokoju lekarki nie było karty, więc pobiegłam do rejestracji, gdzie powiedziano mi właśnie, że ubezpieczenia nie mam i mnie nie przyjmą. I moje pytanie brzmi następująco: czy prywatnie dostanę L4 od lekarza internisty? Jeśli tak to na ile może mi je wystawić, bo mój okres wypowiedzenia to aż miesiąc, a tak ciężko harując to ja nie dożyję nawet jego połowy. Z dnia na dzień czuję się coraz gorzej i boję się, że któregoś dnia nie wstanę i nie pójdę do tej pracy. A za opuszczenie dnia bez wyprzedzenia jest kara 400 zł, za niechodzenie w ogóle to aż 1000 zł - a tego nie miałabym nawet z czego zapłacić. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Brak ubezpieczenia, a potrzebne L4.
Cytat:
Jesli nie i wszystko jest jak być powinno, tomusisz wyjaśnić sprawę w ZUSie i z pracodawca- miał obowiązek Cie zgłosić do ubezpieczenia. Poza tym jak to możliwe ze jesteś uczennica/studentka i nie masz ubezpieczenia?
Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. Śledź też pies! - blogujemy ♥ Edytowane przez klempaa Czas edycji: 2015-05-20 o 06:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Uczelnia chyba może Cie ubezpieczyć, skoro rodzic nie ma ubezpieczenia.
Jaką masz umowe w pracy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Jeśli pracujesz na czarno, to jakie kary w ogóle?
![]() Nie przyjdziesz - nie ma dowodu, że tam pracowałaś, bo... nie masz umowy. Jesteś pełnoletnia czy nie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:49.