|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Dziwne ogłoszenie , wyłudzenia danych z cv
Hej,
jakoś niedawno wysłałam cv na ogłoszenie, dotyczące osoby do pomocy w nowo otwieranym gabinecie rehabilitacyjnym. Dla dziewczyny lubiącej kontakt z starszymi osobami, miłej, uśmiechniętej. Wysłałam cv. Dziś miała być rozmowa na ul takiej a takiej to przychodnia. Jednak nie byłam, bo wcześniej zauważyłam ogłoszenie w tym samym mieście również o pomoc rehabilitacyjną do nowootwieranego gabinetu. Z tym , że był podział wiekowy na kobiety od25 do 50 lat, oferują szkolenia , awans. I to mi się wydały podobne ogłoszenia. Dziś skopiowałam to z tym przedziałem wiekowym i wyszły ogłoszenia podobne w wielu innych miastach...o tym przyjęciu pomocy rehabilitacyjnej do nowego gabinetu...I czy coś mi grozi w związku z tym, że ktoś ma moje dane z CV? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Dziwne ogłoszenie , wyłudzenia danych z cv
Raczej nie sądze, dane takie jak w CV mozna pozyskać znacznie łatwiej, choć powinnaś sie przyjrzeć temu dokładniej np. idąc na rozmowe kwalfikacyjną, zdjęcia które ludzie zamieszczają w Cv mogą być wbrew pozorem cenne, po zeskanowaniu teortycznie mogą służyć do wyrabiania fałszywych dokumentów, ale to mało prawdopodobne. Raczej nie ma czym sie przejmować
---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ---------- są portale na których ludzie sie wypowiadaja o danej firmie : ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
A jakie dane podałaś? Coś więcej niż imię i nazwisko, adres, telefon? Może wyłudzacze danych osobowych, sprzedadzą potem bazę jakiejś firmie i będziesz dostawać reklamowy spam.
Pamiętaj, żeby nigdy nie wysyłać zdjęć/skanu/ksero dowodu osobistego. Do potwierdzenia obywatelstwa wystarczy oświadczenie. Nie podawaj też peselu. Zawsze warto dodać oświadczenie, że zgadzasz się na przetwarzanie danych wyłącznie w celach rekrutacji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Nie, nic więcej. Jeszcze e:mai i datę urodzenia sick! Czy trzeba wiek mieć w CV?.No i adres cały:/ zmienię na samą miejscowość.Oświadczenie , że wyłącznie w celach rekrutacji mam. Nie wiem czy schizuję jak widziałam pierwsze ogłoszenie wydawało się ok. Gość zadzwonił, pytał ile mam do miasta, czy prauję, czy mam czas o tej a o tej przyjechać, że będzie to na ul. tej a tej trzeba wejść na piętro itd..i wieczorem weszłam i zobaczyłam ogloszenie też o pomocy w gabinecie ale z przedziałem wiekowym, awansami , szkoleniami i to mnie zdziwiło i weszłam w historię i ta osoba dała takie jeszcze w innym mieście.A jak skopowiałam w google to było chyba w 2 miastach. I w efekcie nie byłam na tej rozmowie.... a mogłam iść... może. nie wiem czy bać się?Albo zadzwonić na numer tego gościa? albo jechać tam i zapytać np a tu były rozmowy o pracę.
Edytowane przez 201605311017 Czas edycji: 2015-05-22 o 18:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Spróbuj wygooglowac tą firmę, ogłoszenia w kilku miastach to norma : )
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
.
|
jak dla mnie to wymyśliłaś sobie czarny scenariusz i tyle. wiesz, istnieją ludzie, którzy mają kilka oddziałów firmy i mogą robić równocześnie nabór.
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
No , właśnie...problem w tym, że nazwy firmy nie było.Ogłosznie od tego samego użytkownika na oxl. I na gumtree tej miejscowości też widziałam.Mam nadzieję...wiecie bo teraz z tym różnie jest.
Edytowane przez 201605311017 Czas edycji: 2015-05-22 o 18:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Nie panikuj, a na przyszłość usuń z CV dokładny adres i wiek, nie ma sensu wpisywania tak dokładnych swoich danych.
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny edytuję. Poszukałam sensowniej firma jest. Ma oddziały gdzie indziej. Stąd tamte inne ogłoszenia. Wyszłam na histeryczkę. Wątek do zamknięcia.
Edytowane przez 201605311017 Czas edycji: 2015-05-22 o 21:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
Hej!
Tak jak powiedziała tu wcześniej jedna z dziewczyn - są łatwiejsze sposoby na wyłudzenie danych niż CV (i to danych o wiele bardziej przydatnych z punktu widzenia banków, czy innych instytucji), ale na pewno CV jest tu jakąś metodą. Wystarczy przecież zgłosić anons i nic więcej nie robić - CV same będą przychodzić i to pewnie w dużej liczbie ![]() Ja miałam inny przypadek, sporo "groźniejszy" niż CV. Wysłałam portfolio do jednej z agencji reklamowych. Dostałam informację, że zainteresowali się mną i zamiast rozmowy kwalifikacyjnej zlecają mi "zadanie domowe" z krótkim terminem (chodziło o koncepcję kampanii reklamowej dla jednej kosmetycznej marki). Musiałam szybko wykazać się kreatywnością. Odesłałam w terminie, zrobiłam nawet więcej niż oczekiwano (zależało mi). Dopiero po 3 dniach otrzymałam odpowiedź (bo sama się upomniałam) - niestety była odmowna. Nie przejęłam się i poszłam dalej. Największe zaskoczenie zaliczyłam, gdy miesiąc później w metrze zobaczyłam plakat dla marki kosmetycznej, łudząco przypominający mój koncept, zrobiony wg moich zaleceń, a że były specyficzne, to postanowiłam sprawdzić. Okazało się oczywiście, że markę obsługuje reklamowo dokładnie ta sama agencja, która zleciła mi "zadanie domowe" ![]() Z tego i podobnych powodów zainteresowałam się rekrutacją odwróconą, która wydaje się dużo bezpieczniejszą metodą szukania nowej pracy i reklamowania siebie jako specjalistki - przynajmniej jeśli chodzi o moją branżę. Jeśli któraś z Was szuka pracy lub chcę ją zmienić w branżach kreatywnych lub w korporacji czy innych dużych firmach, to szczerze polecam Wam temat nowej firmy Emplocity, który sama śledzę od 2 miesięcy. Niedawno ruszyli i wygląda na coś innego, nowoczesnego i świeżego. Dla mnie dużą zaletą jest to, że moje CV nie śmiga anonimowo w odmętach Internetu i znam już na samym początku stawkę, którą w ramach budżetu zakłada dany pracodawca. To może zaoszczędzić sporo czasu i energii ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:46.