Bliskie znajomości- Tak, ale nie w pracy. Co o tym sadzicie? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-05-26, 20:09   #1
kamtumi
Raczkowanie

Bliskie znajomości- Tak, ale nie w pracy. Co o tym sadzicie?

Czy uwazacie, ze bliskie relacje z ludzmi z pracy są dobre czy niedobre? Jak podchodzicie do tego tematu, jakie są wasze doświadczenia- traktujecie prace jako miejsce na przyjaźnie czy jest to dla Was typowe pole zawodowe i w zadne bliskie relacje staracie sie nie wchodzic, bo uslyszeliście kiedyś, że nie warto tego robić?
kamtumi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-26, 20:13   #2
201605090949
Konto usunięte

Dot.: Bliskie znajomości- Tak, ale nie w pracy. Co o tym sadzicie?

Na pewno nie stereotypowo, że takie są dobre, a siakie są niedobre.
201605090949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-26, 21:05   #3
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Ja mam z ludzmi w pracy dobry kontakt, ale nie zamierzam go eksplorowac. Czemu? Ano nie chce, by ludzie z pracy sie interesowali tym co robie, co czuje, z kim sie spotykam. Od tego mam przyjaciol.

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-27, 08:25   #4
bernikula
mOLDerator

Uważam, że w pracy nie należy się zbytnio z ludźmi spoufalać, traktuję znajomości raczej służbowo. Wynika to z mojego doświadczenia- zwierzanie się ludziom może się obrócić przeciwko Tobie. W pracy nie mówię nawet gdzie jadę na wakacje, nie opowiadam prywatnych spraw rodzinnych itd. Innych też nie pytam. Trochę bliżej jestem z koleżanką, z którą pracuję w jednym pokoju, ale też bez przesady. Jestem ostrożna w temacie bliskich znajomości w pracy.

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-27, 16:51   #5
lwia paszcza
Zakorzenienie

Moim zdaniem to zależy między innymi od tego, czy masz w pracy normalnych ludzi, czy idiotów i od tego, czy twoja pozycja w pracy jest stabilna, czy raczej nie. Ja nie dałam szansy na kontakt chłopakowi, który mógł być moim przyjacielem, i teraz czasami tego żałuję, ale już za późno. Co do zwierzania się - jeśli czujesz, nie chcesz tego tylko czujesz, że możesz z kimś rozmawiać jak z przyjacielem, to rozmawiaj.
lwia paszcza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-27, 19:08   #6
czarna_90
Raczkowanie

Swojego TZ poznałam w pracy
Z kolezanka z byłej pracy trzy razy byłysmy razem na wakacjach.
Myślę, że to zależy na jakich ludzi trafisz. Są też tacy, którym nie powiedziałabym za wiele o swoich prywatnych sprawach.
czarna_90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-27, 19:34   #7
201608160903
Konto usunięte

generalnie tak, ale do pewnego momentu.

z ludźmi z pierwszej pracy, z firmy, ktora nie istnieje się mocno przyjaźnimy, z innych mam 2-3 osoby z którymi utrzymuję kontakt, natomiast z aktualnej... z jedną fajną koleżanką, resztę trzymam na dystans.
201608160903 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-05-27, 19:49   #8
Tutli
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kamtumi Pokaż wiadomość
Czy uwazacie, ze bliskie relacje z ludzmi z pracy są dobre czy niedobre? Jak podchodzicie do tego tematu, jakie są wasze doświadczenia- traktujecie prace jako miejsce na przyjaźnie czy jest to dla Was typowe pole zawodowe i w zadne bliskie relacje staracie sie nie wchodzic, bo uslyszeliście kiedyś, że nie warto tego robić?
Jeśli ma się świetnych ludzi w pracy, to czemu nie? Moja poprzednia praca była pod względem towarzyskim po prostu idealna, nawet jak pracowałam nad czymś mało ciekawym, to po prostu chciało mi się iść do pracy dla ludzi. Miałam fantastyczny dział, każdy był trochę oderwany od rzeczywistości i nerdowaty, wszyscy mieliśmy wspólne zainteresowania (m.in. przez te same studia) i bliskie znajomości były po prostu normą. Odeszłam stamtąd ponad rok temu a mimo to spotykam się z tymi ludźmi albo piszę na FB, zapraszam na urodziny itp. W mojej obecnej pracy większość ludzi zna się od wielu, wielu lat, więc też normą jest, że np. prawie dział pojechał dzisiaj na pogrzeb ojca koleżanki, mimo że jest w innym mieście i musieli wziąć wolne na cały dzień. Opowieści o dzieciach, sąsiadkach i wakacjach to norma. Ja lubię taką atmosferę, raczej sobie nie wyobrażam siedzieć codziennie wokół ludzi, którzy ze sobą nie rozmawiają o niczym, poza tematami zawodowymi i zupełnie nie interesują się drugą osobą. Natomiast miałabym chyba opory przed tzw. romantycznymi znajomościami w pracy, bo to zwyczajnie rzutuje na jakość pracy, koncentrację itp.

Kobiety
-statystyka spojrzenie na makijaż, kuchnię i co-do-głowy-przyjdzie.

Obiecuję, że nie będzie statystyki.
Tutli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-27, 21:40   #9
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Chyba ciężko by mi się pracowało w miejscu, w którym nie porusza się żadnych prywatnych spraw i stosunki są czysto służbowe. W obecnej pracy utrzymuję koleżeńskie relacje, z paroma osobami kontaktuję się i spotykam poza pracą. I fajne to jest
Wiem na jakim etapie wykańczania domu jest koleżanka, wiem co sobie ostatnio kupiła szefowa, a z kolegą grywam w diablo. Czasem zapraszam na planszówki. Jak dostałam stresującą wiadomość to mogłam im opowiedzieć i dostać parę rad, i ochłonąć w ich pokoju Wolę to, niż chłodne, oficjalne relacje.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-28, 07:07   #10
201608160903
Konto usunięte

w sumie zdałam sobie sprawę, że nawet z najbardziej podłej pracy mam jakieś znajomości które trwają pomimo jej zmiany... więc nie jest tak źle
201608160903 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-28, 14:02   #11
kamtumi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Chyba ciężko by mi się pracowało w miejscu, w którym nie porusza się żadnych prywatnych spraw i stosunki są czysto służbowe. W obecnej pracy utrzymuję koleżeńskie relacje, z paroma osobami kontaktuję się i spotykam poza pracą. I fajne to jest
Wiem na jakim etapie wykańczania domu jest koleżanka, wiem co sobie ostatnio kupiła szefowa, a z kolegą grywam w diablo. Czasem zapraszam na planszówki. Jak dostałam stresującą wiadomość to mogłam im opowiedzieć i dostać parę rad, i ochłonąć w ich pokoju Wolę to, niż chłodne, oficjalne relacje.
mnie ogolnie nie interesuje gdzie ludzie jezdza na wakace, co kupili, chyba ze sa to naprawde fajne osoby, które nie zajmuja sie plotami i ludzie na poziomie
Stary 2015-05-28, 15:39   #12
phideaux
Wtajemniczenie

Niby wiem, że nie warto się zbytnio zaprzyjaźniać i za dużo wywnętrzać, ale ja w suchej i oficjalnej atmosferze po prostu usycham. Nie lubię formalnych stosunków, wolę, jak da się z kimś normalnie pogadać, jak z człowiekiem. Lepiej się pracuje, lepiej się myśli o pracy.
Stary 2015-05-28, 16:40   #13
201607040946
Konto usunięte

Pogadać w pracy o życiu to owszem, ale bliższe stosunki... Czy ja wiem...
Jak zaczęłam w nowej pracy byc miła, dzielić się wrażeniami, rozmawiac o róznych rzeczach z chłopakiem, z którym pracuję, zaczął mnie podrywać DZIESIĘĆ razy mu odmówiłam (zapraszał na kawę, na obiad, pytał o zainteresowania, czy mam chłopaka, podwiózł mnie raz do domu (sam zaproponował), zapraszał na koncert - ciągle mówiłam NIE, NIE, NIE, ale chyba jest bardzo uparty)
W końcu napisał do mnie na Facebooku, zaprosił (ile można?) na koncert, a gdy znów odmówiłam, pisząc, że nie kręcą mnie takie rzeczy, spytał, to co mnie kręci nic nie odpisałam.
w końcu dał spokój
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-28, 17:06   #14
123lusi
Raczkowanie

Ja uważam, że nie ma co generalizować. Na pewno w pracy również można poznać wartościowych ludzi z którymi później można się przyjaźnić.
123lusi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-28, 20:09   #15
Ciemna163
Kociara

Cytat:
To zależy. Mam dwie prace - jedna to duża instytucja kultury. Zespół zna się od niedawna, raczej młode osoby. Ja jestem jedną z mlodszych. Co zauważyłam, to że moja menadżerka stara się sztucznie zacieśnić relacje w grupie. Nie ma absolutnie złych intencji, ale używa np. zwrotów "kochana", zdrabnia imiona, dziękuje za każde wykonane zadanie (dziękuje nadmiernie, nieproporcjonalnie, dobry menadżer nie dziękuje za każdą najmniejszą pierdołę - po to jest praca żeby ją wykonywać, kiedy słyszymy ogromne podziękowania za każdą czynność czujemy sie jakbyśmy robili przysługę, a nie pracę ).
Drugie miejsce też związane z kulturą, ale istnieje na mapie miasta od lat, jest dobrze "zakorzenione", pracownicy są b. zgrani, atmosfera jest spokojna i naturalna. Szef ma wysoką kulturę, ale też duże poczucie humoru.
Te miejsca są zupełnie inne - w każdym lubię pracować, ale oba dają mi co innego. Co do relacji to jednak dużo bardziej lubię drugie miejsce. Niby nie jestem za tym aby za bardzo łączyć życie zawodowe z osobistym, ale zauważyłam, że w tym drugim miejscu z dnia na dzień to się robi coraz bardziej naturalne. Ok, może nie imprezuje z tymi ludźmi co weekend, ale ogólnie mamy też inne tematy rozmów niż praca i po prostu szczerze lubimy swoje towarzystwo
Na pewno nie chciałabym pracować w jednym miejscu z partnerem, Już to przerabiałam - wyszło okropnie, cały czas przynosiliśmy sprawy zawodowe do domu i to był tez okres częstych sprzeczek i kłótni, bo ktoś czegoś nie zrobił, zrobił inaczej itd.
Moje podejście jest takie, że kiedy przychodzę do nowego miejsca dla bezpieczeństwa trzymam jakiś dystans (ale też bez przesady, nie jestem zimową królową ), a potem co będzie to będzie Lubię jednak kiedy atmosfera jest i "domowa" i profesjonalna zarazem. Miałam okazję pracować już w dwóch takich miejscach (jedno z nich to to wspomniane wyżej) i dla mnie to najlepsze połączenie, ale tez wiem, że wymaga odpowiednich ludzi, zaufania i kogoś starszego kto będzie taką trochę "głową rodu" w zespole Ja mam takie doświadczenia, że najlepiej pracuje się w zespole, który składa się z mężczyzn i kobiet w różnym wieku Co ciekawe potem uslyszałam to samo na kilku różnych szkoleniach - że to często jest klucz do sukcesu jesli chodzi o atmosferę w pracy

---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ----------

Acha, i dodam tylko, że raz tylko zaznałam plotkarstwa w pracy (parę lat temu jak dorabiałam na studiach w zwykłym sklepiku) i to była moja najgorsza praca. Od tamtej pory pracuję już w zawodzie i na szczęście nie trafiłam na miejsce pracy w którym sa typowe panie Krysie z kawą i plotkują o wakacjach, o dzieciach, o facetach (!) a także kto z kim i dlaczego. Nie wyobrażam sobie szczerze mówiąc takiej sytuacji Ok, są tematy nie związane z pracą, ale to nie jest zbytnia prywata (typu narzekanie na faceta itp.). Nie wykluczam, ze może kiedyś zaprzyjaźnię się z kimś na tyle by i o facecie porozmawiać, ale na pewno nie były by to rozmowy w pracy (a już tym bardziej przy kimś) tylko już poza.

Edytowane przez Ciemna163
Czas edycji: 2015-05-28 o 20:11
Ciemna163 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-28, 20:53   #16
Tutli
Zadomowienie

Cytat:
mnie ogolnie nie interesuje gdzie ludzie jezdza na wakace, co kupili, chyba ze sa to naprawde fajne osoby, które nie zajmuja sie plotami i ludzie na poziomie
Napisała osoba zakładająca setki (dokładnie 163 na tę godzinę) wątków w stylu "Jaki jest wasz ulubiony smak czipsów?" LOL

Kobiety
-statystyka spojrzenie na makijaż, kuchnię i co-do-głowy-przyjdzie.

Obiecuję, że nie będzie statystyki.
Tutli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-29, 11:20   #17
Ercola
Zadomowienie

Aktualnie pracuję tylko z jedną osobą, bardzo się lubimy, mamy dobre kontakty. Jakoś tak wychodzi, że ostatnio pracuje tylko z facetami i cenię to sobie Kiedyś w pewnej pracy jednej dziewczynie zbyt zaufałam i potem robiła mi pod górę i była zazdrosna o naszego wspólnego kolegę Z wieloma osobami z poprzednich prac utrzymuję koleżeńskie kontakty, kilka lat temu poznałam w pracy kumpla, z którym mamy bardzo dobre i regularne kontakty do dziś ( a minęło już 5 lat odkąd nie pracujemy razem) Więc cóż, różnie bywa zależy na jakich ludzi się trafi

Ercola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-29, 15:34   #18
Laura2112
Raróg

Send a message via Skype™ to Laura2112

Oj nie.
Ja nawet jak się trzymam z daleka, jestem w coś wplątywana.
Raz przestałam przychodzić do pracy, bo ktoś naplotkował na szefa i zrzucił to na mnie; strajkowałam aż plotkara skapitulowała i sama się przyznała, i nikt mnie nie zwolnił za to, że wymagałam podstawowej uczciwości.
Innym razem koleżanka, z którą początkowo byłam dość blisko, zaczęła mi "jarać" żonatego faceta, że niby taki fajny i dobry i w małżeństwie nieszczęśliwy; facet zaczął za mną latać, choć byłam zajęta, same kłopoty przez to miałam i smaczki typu smsów: "Zgodzisz się na trójkąt z moją żoną?"
Trójkąty są spoko, ale nie z żoną

Pewnie, że są w pracy fajne osoby i miło się pośmiać, ja nie raz przychodziłam do pracy - pełen make up - i za chwilę cała do poprawki, uryczana ze śmiechu, jakieś głupawe flirciki, no ale bez przesady, wyjdzie jakiś problem, wyjdzie i szydło z worka...
pe pe pe pe pe pe bla bla bla i *uj wie o co jej chodzi.

🌹14 lat z Wizaż.pl

Nie mogę chodzic, ale nie wolno mi prosic o pomoc...

Laura2112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-29, 20:23   #19
chwast
Zakorzenienie

Ja poznałam w pracy dwie świetne osoby, ale niestety uważam to za cud. Z reszta mam dobry kontakt, ale nigdy poza praca.

Wysłano przez tapatalk
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-14, 12:21   #20
kamtumi
Raczkowanie

Czy wg Was spoufalanie w pracy pomaga czy szkodzi?

Widzicie wiecej plusów czy minusów we wchodzeniu głębiej w grupe w pracy- wspólne imprezy, wyjścia itd?

Z początku byłam na tak, teraz widze, że jednak wole dystans- praca praca a swoje zycie prywatne dzielić z przyjaciólmi, nie z ludzmi z pracy. Zdecydowanie wole zachować czysto zawodowe relacje z ludzmi z pracy.

Jakie jest wasze doświadczenie?
Stary 2015-10-14, 12:32   #21
201605301111
Konto usunięte

Dot.: Czy wg Was spoufalanie w pracy pomaga czy szkodzi?

kamtumi, widze, ze kreatywnosc ci siada powoli
jst juz taki watek...
...ktory sama założyłaś :"D

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=816818
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-14, 12:34   #22
201607111028
Konto usunięte

Dot.: Czy wg Was spoufalanie w pracy pomaga czy szkodzi?

Cytat:
Napisane przez Czocherovsky Pokaż wiadomość
kamtumi, widze, ze kreatywnosc ci siada powoli
jst juz taki watek...
...ktory sama założyłaś :"D

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=816818
201607111028 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości