|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Gdzie najbardziej turkusowa woda??
Planuję wybrać się niedługo na wakacje. Jakie miejsca polecacie, gdzie nie ma za tłoczno, a są czyste, ładne plaże w miarę z jasnym piaskiem, palmami no i lazurową wodą?? (wyłączając Sardynie i Sycylie) Tak, by podróż samolotem nie przekraczała 6 godzin. Myślałam o Cyprze, Fuerteventurze, Lanzarote, Malcie...ale czy faktycznie tam nie ma problemu ze znalezieniem takich miejsc?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Gdzie najbardziej turkusowa woda??
Proponuję wybrać się nad Morze Czerwone. Dopiero tam można nacieszyć oczy wspaniałym kolorem morza. Że o wspaniałych widokach pod jego powierzchnią nie wspomnę... Ewentualnie turkusowa woda jest również na Rodos głównie na plaży Tsampika. Wszystko blisko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A gdzie dokładnie w Egipcie spokojne i piaszczyste plaże? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
majorka magaluf i alcudia
![]() |
#5 |
mOLDerator
|
Z najczystszą wodą spotkałam się jak do tej pory nad Adriatykiem koło Medulina- dokładnie na Kamenjaku. Jest tam taka przeźroczystość, że stojąc w wodzie po pas fotografowałam soje buty do pływania. Nie wiem tylko, czy lubisz takie skaliste wybrzeże.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
W Grecji, okolice Kokino Nero (osada, plaża kamienista) i Koutsupii (jeszcze mniejsza osada, plaza żwirkowo-piaskowa.) Z kolei najszerszą pażę piaskową z mnóstwem muszli widziałam w Saint Pierre sur mere w południowej Francji. Jak boisko piłkarskie. Na przełomie czerwca - lipca było pusciutko.
Edytowane przez kalincia Czas edycji: 2015-06-07 o 15:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Wyspa Formentera zaraz obok Ibizy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
jesli tylko Europa to moim zdaniem nigdzie nie ma takich lazurow jak Baleary, Majorka piekna, ale wbrew pozorom Ibiza o wiele piekniejsza i jest mnowsto pieknych zatoczek gdzie jest 5 osob na plazy i jak kolezanka powyzej napisala Formontera, ale juz trudniej o samotnosc.
Z Kanarow to na Fuercie sa lazurki, ale nie takie to bo to ocean, wiec morze nie jest takie spokojne i trudno sie nimi cieszyc jak tak wieje. W Grecji morze kolor wody fajny, ale o palme ciezko, jest tam strasznie sucho, szczegolnie na Rodos, Cypr tez jest lazurkowy, ale nie bylam.
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Zakynthos
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Najbardziej turkusową wodę widziałam na Malcie. Wczoraj wróciłam
![]() Do wyboru masz plaże piaszczyste i kamieniste. Na piaszczystych wiadomo... mnóstwo ludzi i pół plaży przynosisz do hotelu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Uwielbiam taką właśnie wodę!
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny a jak dostępem do lekarza w egipcie? Boję się klatwy faraona
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Ważne, żeby nie pić wody z nieznanego źródła, czyli kupować tylko butelkowaną.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
"Nie wchodź łagodnie w tę pogodną noc, niech płonie starość tuż przed kresem dni, walcz, walcz gdy światło traci swoją moc, chodź wiedzą mędrcy, że się zbliża mrok bo żaden piorun z ust nie padnie ich, nie wchodzą z ulgą w tę pogodną noc, walcz, walcz gdy światło traci swoją moc." |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Wydaje mi się, że w Grecji jest bardziej przejrzysta woda niż na Lanzarote, aczkolwiek wyspa ładna. Prawdopodobnie skały wulkaniczne mają jakiś wpływ na wodę, trzeba też pamiętać, że wyspa jest aktywna sejsmicznie i jak byłam podczas wakacji, było dość wietrznie. Kolejnym przystankiem za jakiś czas będzie Madera nazywana wyspą storczyków
![]() PS Wrzucajcie jakieś zdjęcia jak opisujecie wyspy siwuple, ciekawiej się czyta ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Dla osób pasjonujących się wodnym światem oraz myślących o zdobyciu uprawnień na zaawansowane nurkowanie w oceanach polecam filmy takie jak ten https://www.youtube.com/watch?v=fwxZuKErHs8 jest w całości na internecie. Z tej serii są jeszcze inne części np. dotyczące dzikich kotów, niedźwiedzi, zwierząt polarnych, słoni itd.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ubezpieczenie dodatkowe mozna wykupic ale nie wiem czy jest sens. Koszt wizyty u lekarza w Kairze to ok 35 euro ( razem ze zrealizowana recepta) Ja jak wielu szczęśliwców miałam rozstroj żołądka ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:12.