Co ćwiczyć?! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-06-07, 19:34   #1
Novinka217
Przyczajenie

Co ćwiczyć?!

Cześć, planuję wdrożyć w najbliższym czasie w życie jakieś fajne ćwiczenia (w domu) tylko nie wiem co wybrać. W internecie jest mnóstwo różnych filmików a samej mi ciężko zdecydować, które będą dla mnie najlepsze. Mam 172cm wzrostu, ważę 48-49kg, moje wymiary to 80-62-86, mam długie i szczupłe nogi. Nawet nie wiem jaki mam typ sylwetki Obecnie zależy mi na tym żeby przytyć, staram się więcej jeść, ale zdrowych rzeczy. I oczywiście chcę też ćwiczyć, żeby zamiast tłuszczu budować mięśnie. Najbardziej zależy mi chyba na pośladkach i talii, chociaż ramiona, nogi i brzuch też chciałabym robić, ale póki co kondycji brak :P Dlatego chcę spytać jakie ćwiczenia polecacie dla mojej sylwetki albo ogólnie które treningi są warte uwagi
Novinka217 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 21:30   #2
delfix10
Zakorzenienie

Dot.: Co ćwiczyć?!

ile masz lat?
delfix10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 22:58   #3
Novinka217
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez delfix10 Pokaż wiadomość
ile masz lat?
W tym roku 21
Novinka217 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-09, 20:14   #4
enigmatyczna91
Raczkowanie

jeżeli chcesz przytyć to najważniejsza jest dieta, poszukaj sobie gdzieś na necie ile potrzebujesz kalorii żeby przytyć, są różne takie stronki gdzie wpisujesz aktualną wagę, wzrost i jaki prowadzisz tryb życia
jeżeli już będziesz wiedziała ile to po prostu skomponuj sobie pod to dietę
a jeżeli chodzi o mięśnie to faktycznie w internecie jest mnóstwo takich treningów, począwszy od mel b i innych trenerach
ciężko mi coś Tobie doradzić, bo ekspertem nie jestem, a jeśli o mnie chodzi to jedynie wiem jak chudnąć, bo to jest mój odwieczny problem
26.01 ważyłam 72 kg, a na dzień dzisiejszy 59,9 kg i ciągle waga spada,
ja ćwiczę mel b - ramiona z hantlami, brzuszki abs, uda i pośladki każdy trening po 10 min więc można z nich komponować fajny trening, ale jeszcze na początku mam pół godziny cardio, ostatnio jest to boksfit z befit no i od 2 dni dodatkowo 20 min na skakance, a więc każdego dnia ćwiczę półtorej godziny i efekty są powalające!!

było:72
1. cel:65
2. cel:60
3. cel:55
jest: 57,2
enigmatyczna91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-10, 19:21   #5
OneShayne94
Przyczajenie

W domu to ty poćwiczysz góra miesiąc, takie są moje rokowania... w domu nikt długo nie wytrzymał, to się zazwyczaj nie udaje... sama próbowałam... najlepsze są ćwiczenia w grupie, bo najbardziej motywujące siłownia, aerobic, wspólne bieganie... cokolwiek, byle w grupie
OneShayne94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-10, 19:43   #6
enigmatyczna91
Raczkowanie

zupełnie się nie zgadzam, ćwiczę wyłącznie w domu, a w grupie nienawidzę ćwiczyć, daję z siebie więcej kiedy jestem sama i mam spokój

Stary 2015-06-10, 23:20   #7
Butterfly07
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez OneShayne94 Pokaż wiadomość
W domu to ty poćwiczysz góra miesiąc, takie są moje rokowania... w domu nikt długo nie wytrzymał, to się zazwyczaj nie udaje... sama próbowałam... najlepsze są ćwiczenia w grupie, bo najbardziej motywujące siłownia, aerobic, wspólne bieganie... cokolwiek, byle w grupie
No niekoniecznie. To czy komuś lepiej ćwiczy się samemu w domu, na siłowni czy na zajęciach grupowych, to akurat jest kwestia bardzo indywidualna. Wiem, że sporo osób potrzebuje grupy do motywacji, ale ja na przykład (i wiem, że nie jestem w tym osamotniona) bardzo dobrze czuję się, ćwicząc w domu, a ćwiczę już tak (regularnie!) prawie 2 lata. Owszem, zmieniam programy, czasem zdarzy mi się kilkudniowy zastój (ostatni, 4-dniowy miałam na początku maja, a wcześniej długo długo nic), ale ogólnie ćwiczę 6 dni w tygodniu i nie wyobrażam sobie, żeby to się miało zmienić.

Cytat:
Napisane przez enigmatyczna91 Pokaż wiadomość
zupełnie się nie zgadzam, ćwiczę wyłącznie w domu, a w grupie nienawidzę ćwiczyć, daję z siebie więcej kiedy jestem sama i mam spokój
Dokładnie! Mogę się spocić jak mysz, dyszeć jak lokomotywa, skakać jak słoń i skończyć czerwona jak burak. Ćwiczę sobie bez koszulki, nikt mnie nie rozprasza i mogę dawać z siebie wszystko, nie martwiąc się, że wyglądam przy tym jak siedem nieszczęść. Wiadomo, że w przypadku niektórych ćwiczeń lepiej by było, gdyby jakiś wykwalifikowany trener sprawdził moją technikę i ewentualnie skorygował moje błędy, ale póki co nie zrobiłam sobie jeszcze krzywdy i jakoś nie odczuwam potrzeby udania się na siłownię.

Także jeśli ktoś chce ćwiczyć w domu, uważam, że powinien spróbować. Może mu się spodoba, a może nie. Może wytrwa, a może nie. Ale próbować warto

A co do głównego tematu - tak, jak pisała enigmatyczna91 - przede wszystkim dieta, dodatni bilans kaloryczny (jakieś +200 kcal do wyliczonego zapotrzebowania), a do tego ćwiczenia siłowe/ogólnorozowojowe, ale tutaj to już sama musisz sobie dobrać coś, co Ci będzie odpowiadać. Ja osobiście lubię ćwiczyć z Jillian Michaels, a ostatnio jestem zachwycona programem JNL Fusion, ale to raczej na spalanie czy rzeźbę, a nie na przytycie. Ale i tak gorąco polecam ten program
Stary 2015-06-11, 08:15   #8
enigmatyczna91
Raczkowanie

mam pytanie do Butterfly07, bo pisałaś, że ćwiczysz prawie 2 lata i chciałam się zapytać, czy zaczęłaś ćwiczyć ze względów zdrowotnych, bo chciałaś lepszej kondycji czy coś takiego, czy raczej jak większość z nas, bo chciałaś się odchudzać?

Stary 2015-06-11, 08:26   #9
Butterfly07
Rozeznanie

Moja przygoda z ćwiczeniami zaczęła się znacznie wcześniej, bo chyba jeszcze w liceum, a to było jakieś... o ludzie, z 9-10 lat temu? Ale z systematycznością bywało bardzo różnie, były okresy, że ćwiczyłam, ale zdarzały się też długie okresy, że w ogóle nie ćwiczyłam, więc o tych latach nawet nie wspominałam. Ale początki były właśnie po to, żeby schudnąć, choć większą część mojego schudnięcia zawdzięczam jednak diecie. A teraz ćwiczę głównie, bo lubię - lubię czuć jak pracują mi mięśnie, lubię patrzeć jak poprawia mi się "jakość" ciała i ogólnie nie zadowalają mnie już liczby na wadze, bo od wielu lat przy wzroście 167 cm ważę 58-59 kg (a startowałam z 74 kg, ale to dawno dawno temu, jeszcze w gimnazjum), a zależy mi głównie na tym, żeby podobało mi się to, co widzę w lustrze.
Stary 2015-06-11, 08:47   #10
enigmatyczna91
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Butterfly07 Pokaż wiadomość
A teraz ćwiczę głównie, bo lubię - lubię czuć jak pracują mi mięśnie, lubię patrzeć jak poprawia mi się "jakość" ciała
fajnie to ujęłaś, dokładnie to samo czuję!

najważniejsze, to się uzależnić od zdrowego trybu życia, a jak się już do tego przyzwyczaimy, to nie będziemy chcieli żyć inaczej

Stary 2015-06-12, 17:21   #11
megadanille78
Przyczajenie

Jeśli chcesz budować mięśnie, a jesteś szczupła, to powinnaś się skupić na diecie białkowej, przede wszystkim. Dużo białka, wtedy masa mięśniowa będzie ci się kształtować poza tym ogranicz aeroby, a skup się na statycznych ćwiczeniach głównie
megadanille78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-06-16, 11:20   #12
WillenaQwe96
Przyczajenie

Enigmatyczna no nie mów, że jesteś z tego samego rocznika co ja czyli z 91, najlepszy rocznik wtedy mieliśmy po raz pierwszy maturę z matematyki ja już od października złapałam bakcyla i ja już tak sobie ćwiczę mocno od tego października na siłowni z moim trenerem personalnym
WillenaQwe96 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-16, 14:26   #13
maalinkaa90
Zadomowienie

Cytat:
jeżeli chcesz przytyć to najważniejsza jest dieta, poszukaj sobie gdzieś na necie ile potrzebujesz kalorii żeby przytyć, są różne takie stronki gdzie wpisujesz aktualną wagę, wzrost i jaki prowadzisz tryb życia
jeżeli już będziesz wiedziała ile to po prostu skomponuj sobie pod to dietę
a jeżeli chodzi o mięśnie to faktycznie w internecie jest mnóstwo takich treningów, począwszy od mel b i innych trenerach
ciężko mi coś Tobie doradzić, bo ekspertem nie jestem, a jeśli o mnie chodzi to jedynie wiem jak chudnąć, bo to jest mój odwieczny problem
26.01 ważyłam 72 kg, a na dzień dzisiejszy 59,9 kg i ciągle waga spada,
ja ćwiczę mel b - ramiona z hantlami, brzuszki abs, uda i pośladki każdy trening po 10 min więc można z nich komponować fajny trening, ale jeszcze na początku mam pół godziny cardio, ostatnio jest to boksfit z befit no i od 2 dni dodatkowo 20 min na skakance, a więc każdego dnia ćwiczę półtorej godziny i efekty są powalające!!
A oprocz cwiczen jaką stosujesz dietę ze tak ładnie schudłaś?
maalinkaa90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-16, 21:02   #14
enigmatyczna91
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez WillenaQwe96 Pokaż wiadomość
Enigmatyczna no nie mów, że jesteś z tego samego rocznika co ja czyli z 91, najlepszy rocznik wtedy mieliśmy po raz pierwszy maturę z matematyki ja już od października złapałam bakcyla i ja już tak sobie ćwiczę mocno od tego października na siłowni z moim trenerem personalnym
taaaak rocznik 91 !
matura z matematyki po raz pierwszy i nieźle nas tym zadziwili, bo z tego co pamiętam dowiedzieliśmy się o tym w połowie pierwszej klasy, a specjalnie chodziłam na humana, bo nienawidzę matematyki ale najważniejsze, że mimo wszystko udało się zdać
ja ostatnio niestety zaniedbałam treningi, ale nie dlatego, że nie mi się nie chce, ale dlatego, że nie mam czasu mam niezły młyn w pracy i od tygodnia pracuję codziennie po 10-12h wracam do domu na kąpiel i sen, ale jak tylko dorwę jakiś dzień wolny, to od razu wracam do pracy, bo pot to łzy naszego tłuszczu!

---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ----------

Cytat:
Napisane przez maalinkaa90 Pokaż wiadomość
A oprocz cwiczen jaką stosujesz dietę ze tak ładnie schudłaś?
wykluczyłam z menu wszystko, od czego się tyje, czyli słodycze, smażone potrawy, cukier jem 4-5 posiłków dziennie i zaczęłam duuuużo pić wody, bo zawsze to zaniedbywałam, aż w końcu stało się to moim nawykiem i to tyle a więc nic skomplikowanego

Stary 2015-06-17, 07:08   #15
Malinkna1986
Wtajemniczenie

Życzę wytrwałości choć w domu może być z tym ciężko. Jak masz pytania dodatkowo to pisz
Malinkna1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-17, 10:45   #16
enigmatyczna91
Raczkowanie

e tam, najważniejsze są chęci, bo jeżeli ich nie ma to nawet w wypasionej siłowni, czy z trenerem osobistym nic nie zdziałamy

Stary 2015-06-17, 14:58   #17
maalinkaa90
Zadomowienie

Cytat:
taaaak rocznik 91 !
matura z matematyki po raz pierwszy i nieźle nas tym zadziwili, bo z tego co pamiętam dowiedzieliśmy się o tym w połowie pierwszej klasy, a specjalnie chodziłam na humana, bo nienawidzę matematyki ale najważniejsze, że mimo wszystko udało się zdać
ja ostatnio niestety zaniedbałam treningi, ale nie dlatego, że nie mi się nie chce, ale dlatego, że nie mam czasu mam niezły młyn w pracy i od tygodnia pracuję codziennie po 10-12h wracam do domu na kąpiel i sen, ale jak tylko dorwę jakiś dzień wolny, to od razu wracam do pracy, bo pot to łzy naszego tłuszczu!

---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ----------

wykluczyłam z menu wszystko, od czego się tyje, czyli słodycze, smażone potrawy, cukier jem 4-5 posiłków dziennie i zaczęłam duuuużo pić wody, bo zawsze to zaniedbywałam, aż w końcu stało się to moim nawykiem i to tyle a więc nic skomplikowanego

A liczysz kalorie?
Stary 2015-06-18, 21:17   #18
enigmatyczna91
Raczkowanie

nie, nigdy nie liczyłam i nie chce za dużo z tym zachodu instynktownie jakoś tak jem :P

Stary 2015-06-19, 07:02   #19
Agafitness
Wtajemniczenie

Ćwiczenia w domu latem to chyba niezbyt dobry pomysł.Lepiej wybrać ruch na świeżym powietrzu: rower,rolki,bieganie,mars ze.Ja szczególnie polecam skakankę,bo daje doskonałe rezultaty.Możesz włączyć kilka ćwiczeń jako uzupełnienie treningu właściwego,jako rozgrzewkę
Agafitness jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-19, 09:30   #20
amelj
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez OneShayne94 Pokaż wiadomość
O przepraszam. ;] Melduje...ponad 3 lata? Czy to już 4?... Nie ogarniam już. Chodakowska, Mel B, Tiffany- to już raczej za mną. Najnowsza miłość- Insanity
chodź wiedzą mędrcy, że się zbliża mrok bo żaden piorun z ust nie padnie ich,
nie wchodzą z ulgą w tę pogodną noc,
walcz, walcz gdy światło traci swoją moc."
amelj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-19, 11:21   #21
maalinkaa90
Zadomowienie

Wszystko kwestia indywidualnych preferencji

---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ----------

Cytat:
nie, nigdy nie liczyłam i nie chce za dużo z tym zachodu instynktownie jakoś tak jem :P
To tym bardziej jestem pod wrażeniem a napiszesz jeszcze ile masz wzrostu? plus czy wyeliminowałaś zupełnie ze swojej diety alkohol?

Edytowane przez maalinkaa90
Czas edycji: 2015-06-19 o 11:22
Stary 2015-06-19, 12:21   #22
enigmatyczna91
Raczkowanie

Cytat:
To tym bardziej jestem pod wrażeniem a napiszesz jeszcze ile masz wzrostu? plus czy wyeliminowałaś zupełnie ze swojej diety alkohol?
zupełnie nie, ale bardzo ograniczyłam, tak około co dwa tygodnie pozwalam sobie troszeczkę :P

dzisiaj jak się zważyłam to podskakiwałam z radości 58,6kg !

Stary 2015-06-19, 15:52   #23
Roxane73
Przyczajenie

ćwicz to, co co w twojej figurze najbardziej przeszkadza. Możesz też skupić sie na swoich atrybutach, ana czymś co ci się podoba i to podrasować troszkę, nie wiem, posladki, nogi, bardziej umięśnić, ramiona. Co kto woli, obyś tylko ćwiczyła i nie przestawała:-O bo to się liczy najbardziej
Roxane73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-19, 18:10   #24
enigmatyczna91
Raczkowanie

Cytat:
zapomniałam napisać o wzroście, mam 169

Stary 2015-06-24, 13:18   #25
maalinkaa90
Zadomowienie

To podobnie do mnie. Naprawde jestem pod wrazeniem i gratuluje wyniku!
Stary 2015-06-24, 13:55   #26
enigmatyczna91
Raczkowanie

Cytat:
To podobnie do mnie. Naprawde jestem pod wrazeniem i gratuluje wyniku!
dziękuję!

Stary 2015-08-05, 21:55   #27
pagal
BAN stały

GG do pagal Send a message via Skype™ to pagal

@ Novinka217 proponowałbym Tobie przynajmniej na początku skorzystać z porad profesjonalistów i umówić się z jakimś trenerem od ćwiczeń w Twojej miejscowości. Tu jest fajna stronka xxx ; potem możesz już ćwiczyć sama na podstawie informacji zdobytych. I taki trener zaszczepi w Tobie systematyczność, jeśli będziesz z jego usług korzystać jakiś czas.

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2015-08-14 o 22:38 Powód: Link.
pagal jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-08-08, 08:03   #28
DionizekRabel
Raczkowanie

jeśli chcesz schudnąć to z Ewą Chodakowską lub MEL b, dodatkowo mogę polecić ćwiczenia na wzmocnienie mięśni nóg bo z Ewą musisz mieć zdrowe kolana przysiad na jednej nodze, plecy wyprostowane i tak kilka serii na każda nogę lub z piłką fitness - piłka na ścianę na plecy i schodzisz do przysiadów jak najniżej i tak po kilka serii
DionizekRabel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-10, 08:16   #29
Agafitness
Wtajemniczenie

Zgadzam się z Pagalem. Nie idźcie w kierunku "masówki" z płyt. Każda sylwetka jest inna,wymaga innej korekty.Może się powatrzam do znudzenia,ale potrzebne jest INDYWIDUALNE podejście treningowe.Masówka tego nie zapewni
Agafitness jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-10, 12:42   #30
Malinkna1986
Wtajemniczenie

A może jakiś trener osobisty? Ja współpracuje z trenerem który układa mi dietę, rozpisuje ćwiczenia. Koszt 150 zł / 3 mies.
Malinkna1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości