|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Licencjat na jednej uczelni, a magister na drugiej razem z innym kierunkiem.
Drogie wizażanki! Jestem tegoroczną maturzystką i stoi przede mną wybór kierunku i uczelni. Mam już mniej więcej wszystko zaplanowane, ale zastanawia mnie jedno: czy mogę zrobić licencjat na jednej uczelni, potem magistra w innym mieście i jednocześnie zacząć tam drugi kierunek? Zależy mi na tym, by na początku być bliżej domu, w tańszym mieście, natomiast potem wyruszyć trochę dalej. Czy to możliwe? Opłaca się czy nie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Licencjat na jednej uczelni, a magister na drugiej razem z innym kierunkiem.
Zależy. Dwustopniowy system daje Ci możliwość rozpoczęcia studiów magisterskich na innym kierunku, o ile przejdziesz pomyślnie proces rekrutacji. W praktyce część uczelni ustala takie zasady, że ciężko jest komukolwiek nawet z tego samego kierunku, tylko z innej uczelni dostać się na studia II stopnia. Jeśli będziesz studiowała na gorszej uczelni a potem szła na lepszą, na pewno jest to słaby pomysł, nikt nie będzie się interesował tym, że nie masz podstaw i po prostu sobie nie poradzisz, jeśli studia II stopnia będą wyraźną kontynuacją studiów I stopnia (np. wszystkie kierunki ścisłe). Tak więc jest sporo znaków zapytania.
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Licencjat na jednej uczelni, a magister na drugiej razem z innym kierunkiem.
Cytat:
Może to trochę wąskie horyzonty, ale mam dwójkę znajomych, którzy studiowali ekonomię na UG, a magisterkę robili na FiR na UE we Wrocławiu. Jedna znajoma studiowała matmę na PG, a mgr wybrała z IiE na UG. Niektóre osoby z mojego kierunku (filologiczny) szykują się na mgr z ekonomii lub... historii. Wszystko zależy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#5 |
na przekór do celu
|
W zasadzie odpowiedzią na Twoje pytanie jest jedno zdanie, które już pojawiło się wyżej: wszystko zależy od uczelni, na którą chcesz iść na mgr
![]() Sprawdź więc zasady rekrutacji na studia magisterskie na tej uczelni, nie ma co tutaj wróżyć i gdybać ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
Z prawnego punktu widzenia jest to jak najbardziej możliwe. Ale uczelnie bronią swoich studentów i zwykle układają egzaminy wstępne na magisterkę pod ich programy, żeby nie zostali na lodzie.
A możesz powiedzieć, gdzie i co chcesz studiować najpierw, a co potem? Będzie łatwiej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
A moze wiecie coś o magisterce na UW lub SGGW? Czy cięzko się dostać z innej uczelni? Chodzi o Kierunki typowo ekonomiczne albo fir itp. Sa jakies dodatkowe egzaminy albo testy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
na przekór do celu
|
Zajrzyj na wątki zbiorcze o UW i SGGW i zapytaj.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:05.