|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Włosy a treningi- odżywianie, suplementacja
Hej dziewczyny!
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Od lutego w miarę regularnie ćwiczę (siłownia, bieganie, rower). Moim celem było schudnąć- no cóż, mimo zmiany diety (przy tym zaznaczam, że się nie głodzę), kilogramy niestety nie chcą za bardzo spadać, natomiast zauważyłam, że mój warkocz stał się podejrzanie cienki ![]() Niestety, w tym tygodniu zauważyłam, że jednak mi ich ubyło. Warkocz krótszy, jak zaczesuję do góry to też tak jakby mniej ich. Od kwietnia łykam revalid, ale nie zauważyłam poprawy ![]() Wczoraj kupiłam vitapil, szampon dermena i herbatę ziołową z bratka. Ale co dalej? Zastanawiam się, czy fakt częstego mycia włosów nie ma tu jakiegoś znaczenia. Bo włosy myję po każdym treningu (na wieczór, treningi 3-4 razy w tygodniu)- żeby nie kłaść się ze spoconymi (i "posolonymi" od potu spać). Rano wstaję i niestety znowu muszę myć, bo przez noc się zdążyły przetłuścić i przez to wydaje się, że jest ich jeszcze mniej. O ile na noc ich nie suszę, to rano muszę. Czy takie częste mycie włosów może mieć wpływ na ilość wypadających? Kolejna sprawa- przez to, że ćwiczę i się pocę, na skórze głowy powstają mi potówki we włosach. Nie jest ich dużo- kilka / kilkanaście na tydzień. W czasie czesania gdzieś je rozwalę i potem powstaje w tym miejscu maleńki strupek. Może to ma wpływ? Nigdy nie farbowałam włosów. Nie używam lakierów i pianek do włosów. Nie biorę żadnych leków na stałe (poza suplementami na włosy). Włosy myję szamponem z drogerii (nivea lub garnier), a potem nakładam odżywkę (aussie). Czy powinnam przerzucić się na inne kosmetyki? Doradźcie coś ![]() Edit. Dodam, że jeśli chodzi o cerę to tutaj stan jest bez zmian- ani lepsza, ani gorsza niż była. Natomiast paznokcie są chyba ładniejsze niż kiedykolwiek. Tylko te włosy ![]() Edytowane przez staska_stasia Czas edycji: 2015-07-22 o 13:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Włosy a treningi- odżywianie, suplementacja
Ja podczas diety (KAŻDEJ, nawet 1800 kcal bez ćwiczen) zawsze tracę trochę włosów. Myślę, że ograniczanie kcal musi się jednak z tym wiązać.
Oczywiście, możesz dla pewności sprawdzić tarczycę. Paznokcie i cera to nic, też mam piękną, paznokcie mocne, a włosy liche ![]() Jeśli miałaś normalne, a zaczęły masowo wypadać, udałabym się jednak do lekarza. Ćwiczenia nie powinny wywoływać zwiększonego wypadania, chyba wręcz odwrotnie - poprawiają ukrwienie, więc włosy powinny lepiej rosnąć ![]() Częste mycie zwykle nie ma na to wpływu. Nie zmieniałaś szamponu, odzywki, maski? Stawiam na potówki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Wiesz, stracić trochę włosów, a stracić ich 1/5 to różnica. Zwłaszcza, że jak dotąd zawsze miałam ładne i gęste
![]() Na razie do planu naprawczego dodałam podcięcie włosów, bo sięgają mi za łopatki, a nie podcinałam już od 1,5 roku (może to jest powodem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Podcinanie nic nie zmieni, jeśli włosy ci wypadają, a nie kruszą się.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem powinnas lepiej przyjrzec sie swojej diecie. Moze byc tak, ze przy okrojonej liczbie kalorii nie dostarczasz organizmowi ptorzebnych skladnikow odzywczych, a wiadomo ze "odzywianie" wlosow, paznokci, cery odbywa sie na samym koncu.
Odkad zaczelam regularnie cwiczyc i zdrowo sie odzywiac bez specjalnego obcinaia kalorii to wlosy zaczely mi rosnac jak szalone, mam mnostwo baby hair, sa zdecydowanie grubsze. Natomiaast za kazdym razem moje wlosy tracily, gdy obcinalam liczbe kalorii. Wtedy nie chcialy rosnac i wypadaly.
![]() |
#6 |
BAN stały
|
to wiadome, że malo urozmaicona dieta, uboga w wiele skladnikow mineralnych, wplywa nie tylko na wlosy, ale i na skórę, paznokcie i inne narządy, suplementy oczywiście pomogą, ale na kazdym suplemencie jest informacja, że nie może on zastapić zbilansoanej diety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Czyli jednak wysiłek fizyczny ma jakiś wpływ na porost włosów?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:24.