|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Bezpłatny staż w dużej firmie - czy warto?
Cześć,
obecnie kończe studia [piszę pracę magisterską] ale mieszkam za granica, w kraju, którego języka dobrze nie znam [dopiero poziom A2]. Chodziłam na rozmowy kwalifikacyjne, ale z j. angielskim albo z j. polskim znajdowałam tylko prace gdzie oferowali mi min. wynagrodzenie [550-600 euro] albo stanowisko było nie dla mnie [specjalizuję się w zarządzaniu nieruchomościami]. Nie mam dużego problemu z pieniędzmi, ale chciałabym znaleźć pracę. Aplikowałam na program stażowy do jednej z największej firm tutaj w mojej branży - jutro mam rozmowę. Problem w tym, że jest to staż bezpłatny. Nie wiem, jak długo ma trwać ten staż. Zawsze byłam przeciwna pracy za darmo, w Pl pracowałam w 2 korporacjach, również staż, ale zawsze za wynagrodzenie [nawet bardzo dobre]. Znam 3 języki, mam dyplom inżyniera, doświadczenie...Ale dostać pracę w branży tutaj ebz znajomości języka kraju, w którym jestem, nie jest łatwe. Co prawda zdobędę doświadczenie, może dostanę tam umowę w późniejszym czasie, ale nie wiem czy to nie jest wykorzystywanie...! Waszym zdaniem, jaki okres bezpłatnego stażu jest do przyjęcia? Boję się, że zapropnują mi np. 3 miesiące... |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Bezpłatny staż w dużej firmie - czy warto?
niektóre firmy tak robią ze wzgledu na prestiż firmy dają zdobyć doświadczenie za darmo bo wiedza że dużo ludzi chce dostać się do nich na staż, oni mają pracownika darmowego a Ty zdobywasz doświadczenie do cv
|
|
|
|
|
#3 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja bym spróbowała na twoim miejscu. Mój TŻ był na takim bezpłatnym 3-miesięcznym stażu w dużej korporacji w trakcie studiów i dzięki temu potem bez problemów znalazł pracę (w innej firmie), bo przez te 3 miesiące naprawdę się starał i zebrał duzo doświadczenia i to było ogromnym atutem gdy szukał pracy. Takze nie wiem dokładnie na jaki staż sie wybierasz, ale jeśli masz środki na utrzymanie przez ten czas to ja bym go rozważyła.
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
jeśli naprawdę ta firma da Ci możlwość rozwoju,to warto się przemęczyć i popracować za darmo, z reguły takie staż trwa 3 miesiące
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:58.