![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Sytuacja finansowa przy decyzji o dziecku
Wśród tyłu głosów o odpowiedzialnym planowaniu dziecka mam pytanie:
Jaka sytuacja finansowa według Was jest minimum, aby zapewnić godny byt dziecku i aby rodzicielstwo można było uznać za odpowiedzialne? Przy założeniu dużego miasta, że mają własne mieszkanie- jakie zarobki stałe i co ważniejsze ile oszczędności - bo wiadomo że pracę łatwo stracić. Mój typ to oszczędności 50 tyś, a zarobki conajmniej 2000 zł mc pewnego wpływu. Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Sytuacja finansowa przy decyzji o dziecku
1. minimum trzypokojowe mieszkanie z niskim czynszem (a nie: rata kredytu 1500 czynsz 1000 i opłaty
![]() 2. dwie prace w zawodzie na czas nieokreślony, tj. raczej jako wolny strzelec bym się na to nie rzuciła 3. zapewniony macierzyński i możliwość pójścia na l4 4. dochody powyżej 7 tysięcy zł na rękę które co miesiąc wpadają na konto równo (a nie jak w przypadku zleceń i tłumaczen: raz się zgarnie xxxx a raz 20 zl...) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
ctrl alt delete
|
![]() Osttanio były dyskusje o życiu za 2 tysiące bez żadnych wyrzeczeń, może tutaj też rozmowa się rozwinie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Nie wiem jakie jest obiektywne minimum, ale wiem, jakie jest moje minimum, żebym mogla zacząć starać sie o dziecko: Mieszkanie trzypokojowe, dochód netto 7000zl miesięcznie (lub odpowiednio więcej, jesli mieszkanie na kredyt, przy czym w pytaniu jest zawarte założenie, ze mieszkanie ma byc własne). Oszczędności wystarczy 15 000 spokojnie, żebym czuła się w miarę bezpiecznie.
Przy czym ja umyslilam sobie dość konkretny standard życia. I dobrze wiem, że z polowa tych kwot też by się spokojnie udalo- ale osobiście na to nie pójdę. Edytowane przez 201609102148 Czas edycji: 2015-08-17 o 11:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przy własnym mieszkaniu i konieczności płacenia czynszu i opłat tylko 6-7 tys. jest ok. Nad oszczędnościami się nie zastanawiałam, ale jakieś muszą być.
![]() |
![]() |
#6 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Zobaczyłam Twój post po dodaniu swojego i się okazalo, ze jestesmy takimi samymi materialistkami xD ---------- Dopisano o 12:55 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ---------- Cytat:
Pisz swoje typy, a nie ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
przy czym te 3 pokoje to jest minimum z nożem na gardle... teraz mam 2,5 pokoja (noe prawie 3) co jest imo maluśko, najchetniej to 4 pokoje albo dom. nie mam zamiaru spać w salonie ani oddawać gabinetu który jest dość niezbędny xD
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Nigdy nie zrezygnuję z sypialni, no way. Czwarty pokój przy jednym dziecku bardzo chętnie, ale 3 są do zaakceptowania. Gdyby któreś z nas pracowało w domu, to osobny do tego koniecznie.
![]() |
#9 |
RENTGEN RZĄDZI!
|
Zarobki jakieś 6 tyś netto, stabilna praca, gdzie co najmniej jedno z rodziców ma możliwość pójścia na L4- czyli etat.
Mieszkanie min 2 pokoje, własne lub na kredyt, gdzie rata to max jakieś 1500 zł. I dodam, że piszę na własnym przykładzie, większość już przerobiłam. ![]()
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
zielony stworek
|
2tys zł to chyba na osobę włączając w to potencjalne dziecko...
Zarobki muszą być takie by pokryć nie tylko koszty jedzenia (nie piszcie błagam " ale ja będę karmić piersią"), ale też prywatnego żłobka, przedszkola, bo wiadomo,że o miejsce w publicznym jest ciężko, wakacji innych niż podeślę babci,niech się zajmie, odkładania pieniędzy na przyszłość dziecka, ubrań (lumpy są,ale ja dziecku wolałabym kupić nowe ciuszki), a potem zajęć dodatkowych w szkole. I nie, myśleć trzeba naprzód,a nie jakoś to będzie...nie popieram czegoś takiego. Mnie ciągle dziwią pary, u których dziecko już w drodze,a one się dziwią jakie to wszystko drogie, że wózek to myśleli,że 400zł kosztuje,a po co fotelik, się jakiś pożyczy ("ja jeżdżę bezpiecznie") itd... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No jak u nas sie okaże ze chłop będzie pracowal w domu (na co troche liczę), to tez gabinet będzie potrzebny, wiec wtedy 4 xD Mieszkam w domu cale życie i szczerze Ci powiem, ze docenilam spokoj bloku. Wystarczy mi taras albo duży balkon. A no i kolejny warunek- dobre auto. Nie musi być nowe, ale nie rzęch, ktorym strach dziecko wozić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
O RLY?
|
Cytat:
materialistki same z nas :C
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
w grupie raźniej
![]() mieszkanie minimum 3 pokoje, ale sensowne, a nie 3 pokoje na 50m. i zakładam, że mieszkanie jest już własnościowe, bez kredytu. jakieś 8k miesięcznie na początek, z perspektywą wzrostu zarobków. jeśli mieszkanie z kredytem, to wiadomo że i pensja większa. oszczędności tak ze 20k myślę, ale nad tym się w sumie nigdy nie zastanawiałam, bo przyjęłam za oczywistość, że muszą być. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
O to to. Moje minimum mieszkaniowe to liczba pokoi=liczba domowników+1 Wiec to wszystko jesli mowa o 1 didzie. ---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ---------- Wole nazywać to pragmatyzmem i realizmem <3 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
kiedyś pisałam o tym, że w naszym obecnym mieszkaniu nie ma miejsca na dziecko, usłyszałam żebym zrezygnowała z sypialni i oddała ją dziecku, a sami możemy spać w salonie.
never. sypialnia to dla mnie świętość, będe jej bronić jak niepodległości. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
zielony stworek
|
Gdyby się u nas dziecko pojawiło to trzeba będzie lokum na większe zmienić,bo 2 sypialnie to trochę za mało. Przecież nie wyrzucę swojej kolekcji płyt i książek, nie wywalę komputera z biurkiem na śmietnik
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
O RLY?
|
wez. a potem 29848726 czlowiekow przychodzacych do Ciebie siedzi na Twoim lozku. poza tym jak sie spi w salonie to gdzie prywatnosc?
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Jest milion argumentów przeciwko i żadnego za.
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Dochody: takie, żeby nie musieć oszczędzać na pieluchach, zasypkach itd. (ubranka można tanio kupić używane i tu bym nie miała obiekcji), a potem jedzeniu (zdrowym) dla dziecka. Nie musi być wakacji nad morzem, czy 5 zajęć dodatkowych, ale żeby jednak było stać na zabranie dziecka do kina, teatru - czyli danie mu czegoś więcej, niż rzeczy materialne.
Dla mnie kryterium podstawowym jest duże mieszkanie. Obecnie mamy ok. 50 m2, dwa koty, malutką łazienkę i malutką kuchnię i na takim mieszkaniu (sorry, krezus ze mnie) nie chciałabym się gnieździć z dzieckiem. Sypialnia rodziców i gabinet to dla mnie podstawa, więc dziecko by musiało zostać umieszczone w "salonie" - nie ma szans, nie cierpię tego typu rozwiązań (albo, że dziecko idzie do sypialni rodziców, a rodzice do salonu, dla mnie to nie życie). Zatem oprócz sypialni, gabinetu i "salonu" musiałabym mieć dodatkowy pokój dla dziecka. Oraz na pewno nieco większą łazienkę. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2015-08-17 o 12:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
O RLY?
|
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
Mi by wystarczyły 4-5k miesięcznie przy wlasnym mieszkaniu. Natomiast oszczędności 5k poród w renomowanej niemieckiej klinice, gdzie mi dziecko wyciągną teleportem i nie poczuje tego, 2k wózek do lezenia, 2k wozek do siedzenia, z 5k na foteliki samochodowe wraz ze zmiana rozmiaru, wyposazenie pokoiku pewnie zejdzie z 5 k jeszcze, + cos jeszcze zapasu na pieluchy na czarna godzine. Ile to razem, ze 20k.
Aa, i jeszcze z 5 k na naprawę Bożeny, gdyby była potrzebna. No to 25. Ja tu wychodzę najdrożej. Choociaz w suuumie, to jeszcze drugi samochód trzeba by kupić, jeden do uwalania przez bebika, drugi normalny, do pracy. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Wg mnie wystarczy osobną sypialnia "odlozona" dla dziecka
![]() Ale rzeczywiście 2000 to trochę mało, jednak przy dużych oszczędnościach jakieś minimum to jest. Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
ctrl alt delete
|
To ja zacznę od tego, że w ogóle "konieczną kwotę na osobę" rozpatrywałabym wyłącznie po odjęciu kosztów mieszkania oraz niańki/żłobu/przedszkola.
Moje minimum jest takie, że dziecko nie powinno w żaden sposób obniżać standardu życia rodziców ![]() Tak, wiem, że sytuacja zawsze się może pogorszyć. Tylko jak ktoś się decyduje na dziecko w złej sytuaci finansowej, to też sytuacja może mu się jeszcze bardziej pogorszyć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
O RLY?
|
Cytat:
bo jesli pln to mialoby byc taniej niz u nas? w tej renomowanej pod wawa, gdzie rodzca gfiasdy szol bizu bodajze 16k kosztuje
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Minimum 2500 na rękę u każdego z rodziców, umowy o pracę w stabilnej firmie, własne mieszkanie conajmniej trzypokojowe lub dom, gdzie nie trzeba splacać rat kredytu, a przy kredycie conajmniej 3500 na rękę X 2 rodziców, oszczędności 20 000 zł.
Jeśli kiedykolwiek zdecyduję się na dziecko, to dla mnie te kwoty to absolutne minimum - nie chciałabym, aby moje dziecko miało podobne dzieciństwo do mojego. Przez 20 lat cisnęłam się w jednym pokoju z bratem, niby było co jeść i w co się ubrać - znałam ludzi biedniejszych od nas - ale wakacji nie spędzaliśmy nigdy inaczej jak wyjeżdżając do dziadków na wieś albo bawiąc się na osiedlu i biegając pod blokiem. Wyjścia do kina czy do jakiegoś lokalu za czasów mojego dzieciństwa mogę policzyć na palcach jednej ręki i takie wydarzenia to bylo dla mnie prawdziwe święto. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
Ciężko mi rzucić kwotą, ale zawsze wychodziłam z założenia, że powinnam być w takiej sytuacji, że któreś z rodziców (albo na zmianę) spokojnie może zajmować się dzieckiem w domu przez 2-3 lata pracując na część etatu. Posiadanie mieszkania nie jest dla mnie żadnym must-have, wystarczy, że mam odpowiednie środki na wynajem, tym bardziej, że u mnie wchodzi w rachubę mieszkanie trochę tu, trochę tam w różnych miejscach.
![]() |
#30 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale są tez dobre prywatne w innych miastach, gdzie ceny zaczynają się od 3k okolo, a za 10k masz juz opcje wypas z apartamentem dla calej rodziny, kursami opieki, itp. Zapomnialam właśnie doliczyć kosztu porodu xD takze +5 000zl do oszczędności, bo nie planuje cesarki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:44.