|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Przebarwienia - help :)
Mam kilka pytań dotyczących przebarwień i piegów. Czym one się różnią? Które z nich mają łagodniejszą postać i łatwiej je usunąć? Które z nich mają postać naskórkową, a które skórną? Przetrzepałam forum, ale nie znalazłam nic na ten temat. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
![]()
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Przebarwienia - help :)
Nikt nie wie? Pilne...
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Też zastanawiałam się czym się różnią przebarwienia od piegów, więc podłączam się do pytania.
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
przebarwienia mogą być płytsze i głębsze- różnie to bywa. np. w przebarwieniach hormonalnych (ostuda) pigment zgromadzony jest dość płytko w naskórku i mimo że często plama jest duża, to nie jest bardzo trudno ją usunąć. z kolei plamy soczewicowate (tzw. watrobowe) lokalizują się dość głęboko i jeśli je usuwać, to nie kremem lecz zabiegowo.
piegi są głębsze i uwarunkowane genetycznie, wynikają z zaburzeń pracy melanocytów- barwnik gromadzi sie w żywych warstwach naskórka i w skórze właściwej. ciężko się z nimi walczy. u osób z ciemną karnacja często są położone płycej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:37.