|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Z perspektywy czasu - co byście zmieniły w swoim weselu?
Jeśli nie po polskiemu
![]() ![]() Tak czytam wątek o niewybaczalnych zachowaniach gości i mi się nasunęło - gdybyście jeszcze raz organizowały swoje wesele, co byście w nim zmieniły? Co okazało się niewypałem, a co największym strzałem w dziesiątkę? A może w ogóle zachowanie gości i inne nieprzyjemne sytuacje tak Wam dały w kość, że wolałybyście urządzić skromniejsze przyjęcie? Czasem po prostu jak czytam dywagacje na temat zaproszeń, białych sukienek, dzieci, wychodzenia z imprezy przed północą ![]() ![]() Wiem, że wątek bardziej pasuje na ''po weselu'', ale dział tutaj jest bardziej aktywny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Z perspektywy czasu - co byście zmieniły w swoim weselu?
ja jeszcze tuz tuż przed weselem, ale juz wiem co bym zmieniła
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
mam tak samo
![]()
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
U nas zasadniczo udało się wszystko i obyło się bez wpadek, ale zrobiłabym inaczej następujące rzeczy: nie zaprosiłabym kilku osób, poszłabym do innego fryzjera i wyjechalibyśmy w podróż poślubną
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Ja jestem tuż po i jeśli chodzi o wpadki i tzw. "niedoróbki" to:
1. wybrałabym inną florystkę, najlepiej z polecenia, bo to co otrzymałam BARDZO odbiegało od standardów przedstawionych na stronie internetowej... 2. lepiej dogadałabym z księdzem przebieg ceremonii 3. przygotowałabym sobie jeszcze wygodniejsze buty na zmianę ![]()
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
natychmiast po wejściu na salę zmieniłabym buty na baletki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
... choć nie Westwood
|
Zaprosiłabym pewną parę, chyba wybrałabym inną sukienkę, bo wybrana przeze mnie bardzo utrudniała mi zabawę, nie szalałabym tak z kwotami na usługodawców, bardziej przyłożyłabym się do dekoracji i wybrałabym inny kolor kwiatów, poprosiłabym zespół o pewną piosenkę, częściej chodziłabym do lustra przyjrzeć się sobie i ogarniać świecącą się twarz, zwracałabym większą uwagę na look TŻa (ta krzywa poszetka....
![]() Choć gościom to nie przeszkadzało ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
piszcie dziewczęta więcej, ja dopiero zaczynam przygotowania, do tego wszystko na odległość :-/ więc każda wskazówka się przyda.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Kilka punktów ode mnie
- również lepiej bym omówiła przebieg Mszy z księdzem (kilka razy zupełnie nie wiedzieliśmy, jak mamy się zachować, chociażby zastanawialiśmy się, czy iść podać rodzicom znak pokoju czy nie) - zamówiłabym minimalnie krótszą suknię (schudłam w ciągu kilku dni przed ślubem, a i suknia sama opada po jakimś czasie od założenia). A najlepiej - zamówiłabym suknię z ramiączkami/rękawkami. - powierzyłabym sali zajęcie się wszystkimi dekoracjami kwiatowymi i nie zajmowałabym się sama dekoracją stołu młodej pary. Bukiet panny młodej to BARDZO ZŁY pomysł na dekorację stołu. Kwiaty w moim bukiecie wyglądały na lekko zdechłe już w trakcie Mszy, co dopiero w trakcie wesela... A nie było wcale upału. - przygotowałabym sobie ozdobę do włosów, którą założyłabym po zdjęciu welonu. Ostatecznie miałam ładnego kwiatka wyjętego z bukietu, i tak wyglądało to super. :P - wcześniej zamówiłabym personalizowane słodycze. Najadłam się strachu, że nie zdążą do nas dotrzeć. - dopilnowałabym, żeby zacząć wesele, gdy już wszyscy usługodawcy dotrą na salę. Nasi kamerzyści dotarli później niż większość gości, przez co nie mamy nagranego powitania ani pierwszego toastu, o czym się dowiedziałam dopiero po odebraniu filmu. - zrobiłabym karaoke trochę wcześniej. Koło 2 w nocy to już było bardziej wycie niż śpiewanie. xD - również zaprosiłabym kilka osób więcej Ale ogólnie uważam, że nasze wesele było super udane. Rewelacyjnie się bawiliśmy. ![]()
Edytowane przez krolewna_smieszka Czas edycji: 2015-09-09 o 01:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
- (w sferze marzeń, bo niestety nie było to możliwe) zaprosiłabym jednego kolegę bez os.tow. czyli jego dziewczyny
![]() -dopilnowałabym, żeby mama mnie lepiej ubrała - w sukni miałam wszyty pas podtrzymujący biust i suknię, który był za ciasno związany i wg mnie trochę wylewałam się z sukni przez to. -bardziej przejęłabym się sesją plenerową (np. poszłabym do fryzjera), i wybrała inną datę - w dniu sesji było 35 stopni, sesja trwała niecałe 3h z przejazdami, ani nam ani foto się już nie chciało Zdjęć z pleneru mamy mało i większość beznadziejna. -wymusiłabym na fotografie, żebyśmy sami sobie mogli wybrac zdjęcia do albumu - finalnie będe podmieniać na własną rękę jakąś 1/4 zdjęć w albumie, bo okazało się, że na płycie są o wiele lepsze ujęcia danych chwil. W albumie mamy dużo niekorzystnym zdjęć z głupimi (nie mylić ze śmiesznymi) minami, serio nie wiem, jak foto to wybierał ;/. Poza tym wzięłabym welon na sesję :p -generalnie lepiej dogadałabym z usługodawcami (głównie foto), na czym mi zależy itp. Ale to są pierdółki, które raczej przeszkadzają nam, bo na zabawę gości miały wpływ zerowy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
To teraz ja:
- wybrałabym inną kamerzystkę :zly: i powiedziała na czym szczególnie mi zależy - wybrałabym inną fryzjerkę i makijażystkę, no i umówiłabym się u siebie w domu a nie w salonie u nich - powiedziałabym świadkowej czego ma pilnować - zaprosiłabym 2 koleżanki których nie zaprosiłam
![]() |
#12 | ||
zielony stworek
|
Cytat:
Cytat:
![]() Nie wiem czy u mnie była wina pogody, upału, ale świeciłam się okropnie na twarzy także może makijaż powinnam mieć trochę inny. Poprawiałam go w trakcie, ale zanim dotarliśmy na salę zdjęcia też przecież były i to widać... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
... choć nie Westwood
|
Cytat:
![]() Z makijazem to samo, ale na taka pogode to pewnie nic by nie pomoglo... przy moim poceniu i swieceniu ![]() Ale trudno, czasu juz nie cofne ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Zmieniłabym lokal na wesele. Parszywi oszuści! A już na pewno w umowie zawarłabym szczegóły dotyczące dekoracji.
Uparłabym się na skrócenie sukni. Krawcowa, mama i świadkowa mówiły, że długość jest ok, ale ja czułam, że nie, no i faktycznie wesele to była droga przez mękę, bo suknia była za długa. Chciałabym mieć więcej zdjęć tylko z mężem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
1. na wesele założyłabym wianek
2. zaprosiłabym 3 koleżanki więcej na wesele (na ślubie były) 3. mogłam zgodzić się na propozycję żeby koronkowe bolerko było wszyte w suknię i wtedy byłoby trochę wygodniej. chyba tyle ![]()
![]() |
#16 | |
zielony stworek
|
Cytat:
![]() Wszędzie gdzie się da pisałabym prawdę o takiej firmie. Myśmy na szczęście lokal mieli sprawdzony przez znajomych, a na lokalnym forum ślubnym nie był zbyt popularny. Za to popularne były jakieś dużo droższe sale z uboższym menu i dopłatami za wszystko ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
To teraz ja:
-Inna sala -Inny kamerzysta -Inne auto do ślubu -Suknia, buty, fryzura, makijaż i paznokcie inne -Kilka osób bym nie zaprosiła na rzecz kilku innych osób i żeby przyszli Ci, co odmówili - zmodyfikowany bukiet -Inna data- był sierpień, a wolałabym jednak wrzesień |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A i zmieniłabym miejsce ślubu, na moje rodzinne miasto, bo tam na 100% miałabym sprawdzonych usługodawców. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wyobrażam sobie robić, jak moje znajome, które chodziły do wc ze świadkową czy mamą, bo nie potrafiły poradzić sobie z suknią.. Ja sposób znalazłam i dziękowałam świadkowej, że kupiła mi ponczochy ![]() Co bym zmieniła? Zaprosiłabym więcej znajomych (ale to juz wyszło w trakcie potwierdzania - dużo osób odmówiło. Szkoda, że sporo osób zostało na liście rezerwowej niezaproszonych na rzecz tych, którzy nie przyszli..) Ogólnie moje wesele wyszło bardzo fajnie i nie mam za bardzo czego żałować czy zmieniać ![]() O, żałowałam, że nie jechałam z gośćmi autbusem ![]() Widziałam filmiki z telefonów, że goście już przed weselem się świetnie bawili, ja jechałam nudnym samochodem młodej pary ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
zielony stworek
|
Cytat:
Suknia powinna być lekka i dlatego odpuściłam sobie od razu te z satyny ślubnej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
... choć nie Westwood
|
Ja tam nie mialam ani ponczoch ani rajstop
![]()
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Ja tak samo i baaaardzo się z tego cieszyłam. U mnie upału nie było, a już przy zakładaniu sukni zdążyłam się na maxa zgrzać i spocić.
---------- Dopisano o 01:31 ---------- Poprzedni post napisano o 01:30 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#24 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() i dodatkowo miałam tylko cztery miesiące na organizację (został nieco ponad miesiąc ![]() ---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:14 ---------- Cytat:
Edytowane przez pestooo Czas edycji: 2015-09-13 o 21:21 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
Cytat:
Na miejscu jest tylko mój Tata, dzięki Bogu człowiek bardzo ogarnięty i z szerokimi znajomościami więc sporo rzeczy on pozałatwia. Jak ogarnęłaś to wszystko? My salę wybraliśmy trochę w ciemno, na podstawie zdjeć i opinii z internetów, no i Tata był oglądać na żywo. W grudniu wybieram się do Pl, i zamierzam wtedy załatwić nauki, wybrać obrączki, obejrzeć salę, spróbować potraw, wybrać dekoracje sali i kościoła, zrobić próbny makijaż i fryz, spotkać się z dj i obskoczyć salony z sukniami. Podziwiam, że dałaś radę to ogarnąć w 4 miesiące ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zadomowienie
|
To, co bym zmieniła:
- kupilibyśmy mniej wódki. Zaproszonych gości 160, kupionych butelek 144 (jakieś pół roku przed) gości na weselu 115, została około połowa wódki. Przelicznik pół litra na głowę w naszym przypadku się nie sprawdził, trochę to było nie do przewidzenia, ale z drugiej strony - jak na weselu jest wino, drink bar, piwo, upał to mogliśmy się domyślić, że wódki pójdzie trochę mniej ![]() - lepiej dogadalibyśmy z zespołem podziękowania dla rodziców - to byl jakiś taki najbardziej chaotyczny i niezaplanowany punkt wesela. Niby dogadałam, że ok 21:30, wymieniliśmy parę zdań, że po tym posiłku, jednak jakoś tak nie wyszło to wszystko. Gdy mąż jeszcze jadł zupę, zespół już zaczął. Teraz już wiemy, że trzeba było dogadać się tak, że jeśli chcą to niech grają piosenki a jak będziemy gotowi to MY podejdziemy, weźmiemy mikrofon i zaczniemy podziękowania. - bardziej przypilnowałabym zdjęć z gośćmi. Tak teraz myślę, że trzeba było w pewnym momencie stanąć pod ścianą i ogłosić, że kto chce zdjęcie z parą młodą zapraszamy teraz. Nie było u nas takiej sesji dla gości i bardzo żałuję - niektóre osoby same podchodziły, żeby zrobić sobie z nami zdjęcie, ale niestety niewiele ich było i myślę, że zdjęcia z niektórymi ludźmi będzie mi brakować. Cytat:
![]() ![]() chyba jako pierwsza mam ochotę odpowiedzieć też na to drugie pytanie ![]() myślę, że u nas największym strzałem w 10 były - samoobsługowy drink bar. Stały alkohole, ozdoby, szklanki, lód ... i przepisy. Mnóstwo osób z tego korzystało, tworzyli własne przepisy i kompozycje, pomysł bardzo, bardzo chwalony ![]() - taniec belgijski - to była taka nasza zabawa integracyjna nie powiązana z oczepinami. Około 19-20 drużba wziął mikrofon, wytłumaczył zasady. Jest to kilka prostych kroków, tańczy się po kole i po kilku krokach dziewczyna przechodzi do partnera z przodu. Melodia trwa 3 minuty, wszystkim było mało, więc 6 minutowa belgijka pojawiła się na weselu 3 razy. Chyba sama się nie spodziewałam, że aż tyle będzie chętnych żeby tańczyć i żeby powtarzać to tyle razy ![]() Edytowane przez Paulinagm Czas edycji: 2015-09-14 o 15:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jestem w PL więc trochę mi łatwiej niż Tobie jak wnioskuję z zagranicy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:15.