Egipt? Turcja? Pojechałybyście? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-09-12, 13:33   #1
WildThing
BAN stały

Egipt? Turcja? Pojechałybyście?

Jak w temacie.
Szukam kierunku wakacji, te są najtańsze - z wiadomych przyczyn...
Trochę się jednak cykam. Przesadzam?
Jakie inne kierunki wakacji byście poleciły dla osoby, która chce głównie pobyczyć się wśród pięknych widoków w ciepełku i popluskać się w czystej wodzie do 2 tysięcy za osobę?
Czy korzystałyście kiedyś ze strony tanie-loty.pl, które proponują wakacje za śmieszne pieniądze? Warto? Bezpiecznie? Bez kitówy?

Pomocy!!
Szukamy z chłopem odpowiedniej oferty od miesiąca i więcej się nad tym kłócimy niż to chyba wszystko warte. :P
WildThing jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-13, 08:42   #2
candy111
Zakorzenienie

Dot.: Egipt? Turcja? Pojechałybyście?

Bułgaria my znaleźliśmy all inclusive za 1730zł od osoby na tydzień, hotel 5* i wylot z Warszawy. Z Katowic czy Wrocławia jeszcze taniej
candy111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-13, 11:07   #3
WildThing
BAN stały

Cytat:
Napisane przez candy111 Pokaż wiadomość
Bułgaria my znaleźliśmy all inclusive za 1730zł od osoby na tydzień, hotel 5* i wylot z Warszawy. Z Katowic czy Wrocławia jeszcze taniej
Ale czy po 25.09 nie będzie już za zimno?
WildThing jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-15, 12:03   #4
bernikula
mOLDerator

Może Malta?

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-17, 09:53   #5
Panatol
Przyczajenie

Malta jest genialna, ale wcale nie jest taka tania...

Stronka tanie-loty jak najbardziej sprawdzona - masę osób z niej korzysa i to żadna ściema. https://static.wizaz.pl/forum/images...ons/1_jupi.gif
Nie tylko wrzucają tam masę wyszukanych tanich lotów gdzieś tam, do czego dorzucają propozycje hoteli - ale to trzeba samemu rezerwować. Ostatnio dołożyli też opcję tanich wycieczek - kupujesz i masz wszystko z bani https://static.wizaz.pl/forum/images...mp/oklaski.gif

Ja ze swojej strony polecam teraz Grecję - jest taniej i nie ma tam żadnego zagrożenia
Panatol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-18, 11:14   #6
bernikula
mOLDerator

Cytat:
Napisane przez Panatol Pokaż wiadomość
Malta jest genialna, ale wcale nie jest taka tania...

Stronka tanie-loty jak najbardziej sprawdzona - masę osób z niej korzysa i to żadna ściema. https://static.wizaz.pl/forum/images...ons/1_jupi.gif
Nie tylko wrzucają tam masę wyszukanych tanich lotów gdzieś tam, do czego dorzucają propozycje hoteli - ale to trzeba samemu rezerwować. Ostatnio dołożyli też opcję tanich wycieczek - kupujesz i masz wszystko z bani https://static.wizaz.pl/forum/images...mp/oklaski.gif

Ja ze swojej strony polecam teraz Grecję - jest taniej i nie ma tam żadnego zagrożenia
Jeśli się samemu załatwia to wcale nie jest taka droga, natomiast przez biuro widziałam ostatnio za 1400 zł (nie wiem tylko jaki operator- kartka wisiała na witrynie), więc też nie uważam, żeby to była jakaś wygórowana cena.

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-07, 08:29   #7
FootECHO
Przyczajenie

Hej
Ja od zawsze marzyłam o tym żeby pojechać do Egiptu ale chyba teraz nie ma za bardzo już czego tam szukać odkąd podobno okradli piramidy :P
Coraz bardziej też zastanawiam się nad wycieczką do Turcji. Chciałabym zobaczyć Pammukale
Kwestia teraz tego czy jechać z biurem stąd, czy na przykald dojechać na własną rękę a wycieczki fakultatywne wykupić w polskim biurze podróży w Turcji? Co myślicie?
FootECHO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-12-12, 19:15   #8
avava
Raczkowanie

W Turcji nie trzeba wykupować wcale wycieczek w polskich biurach, ceny można negocjować z Turkami i nawet taniej wychodzi Pammukale warto zobaczyć. Byłam 2 tygodnie na Riwierze Tureckiej we wrześniu - polecam.

100 przysiadów-> x 663
Mel B 10 min pośladki->943
Mel B 10 min brzuch->1110
Mel B 15 cardio->738
Mel B 10 min nogi->1030
Ewa Ch.(killer, skalpel)->581
Centrum Sportowca-1248
razem: 6313 cel osiągnięty z 42 na 36/34

: )
avava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-14, 08:44   #9
FootECHO
Przyczajenie

Mimo wszystko jakoś bym się chyba bała negocjować ceny z Turkami, bałabym się że czegoś nie zrozumiem, na coś się natnę i takie tam ... Przeszukując internety znalazłam biuro podróży z całkiem atrakcyjnymi cenami w porównaniu do innych i mają wycieczkę do Pammukale organizowaną z różnych regionów.
Może ktoś z Was korzystał z tego biura? To jest polskie biuro podróży w Turcji - Metintour.

Edytowane przez moniczorek
Czas edycji: 2015-12-14 o 12:27 Powód: link
FootECHO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-17, 14:24   #10
LubieCynamon
Przyczajenie

Byłam w Egipcie i szczerze nie polecam.. Może dlatego, że jestem blondynką?
LubieCynamon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-30, 22:29   #11
Avye
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez LubieCynamon Pokaż wiadomość
Byłam w Egipcie i szczerze nie polecam.. Może dlatego, że jestem blondynką?

Też jestem blondynką i jak najbardziej polecam! Tylko teraz mogą być problemy z Egiptem ale o ile dobrze się orientuję, już są organizowane wakacje ..
Avye jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-01-02, 22:17   #12
Yavanna84
Zakorzenienie

Temat stary, ale nie pojechałabym teraz ani do Egiptu ani do Turcji. Przed obydwoma kierunkami ostrzega nasze MZS.

Co do samego Egiptu, to na nurkowanie warto, ale jak ktoś nie nurkuje, to 100 razy bym się zastanowiła nad wyjazdem. Egipcjanie są bardzo natarczywi, w moim wypadku każde wyjście na miasto to była udręka. Nasz przewodnik też się mnie uczepił i nie chciał się odkleić, a żeby rozwiać wszelkie wątpliwości, jak miss world nie wyglądam. Taka mentalność po prostu, dla mnie ciężka do zaakceptowania.

Fotografie psów: https://www.facebook.com/SnapDogPL/

Muffin: https://www.facebook.com/muffinbordercollie
Yavanna84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-07, 08:10   #13
madziunia2
Zadomowienie

Ja też bym nie pojechała A co do natarczywości- to bycie blondynką nie ma tu nic do rzeczy- z tego co zaobserwowałam oni tak się zachowują w stosunku do wszystkich europejek, także delikatnie mówiąc tych niezbyt atrakcyjnych
madziunia2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-07, 16:50   #14
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez Yavanna84 Pokaż wiadomość
Temat stary, ale nie pojechałabym teraz ani do Egiptu ani do Turcji. Przed obydwoma kierunkami ostrzega nasze MZS.

Co do samego Egiptu, to na nurkowanie warto, ale jak ktoś nie nurkuje, to 100 razy bym się zastanowiła nad wyjazdem. Egipcjanie są bardzo natarczywi, w moim wypadku każde wyjście na miasto to była udręka. Nasz przewodnik też się mnie uczepił i nie chciał się odkleić, a żeby rozwiać wszelkie wątpliwości, jak miss world nie wyglądam. Taka mentalność po prostu, dla mnie ciężka do zaakceptowania.
Nie przed krajami,a niektórymi rejonami Turcji.

My jedziemy do Stambułu w marcu. Specjalnie przed sezonem,bo nie znoszę upałów,a zależy nam na zwiedzaniu miasta.
Włosi też są natarczywi, także wcale nie trzeba opuszczać Europy, by tego doświadczyć

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-13, 12:51   #15
iwi_83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Nie przed krajami,a niektórymi rejonami Turcji.
MSZ ostrzega przed całym krajem (Turcja). (i to ostrzeżenie wisi na pewno dłużej niż od wczoraj, żeby nie było)

osobiście bym nie pojechała, byłam w Tunezji, Egipcie i Turcji i więcej mnie tam nie ciągnie.

Edytowane przez iwi_83
Czas edycji: 2016-01-13 o 12:54
iwi_83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-13, 14:22   #16
LittleBeetle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iwi_83 Pokaż wiadomość
osobiście bym nie pojechała, byłam w Tunezji, Egipcie i Turcji i więcej mnie tam nie ciągnie.
u mnie to samo
Stary 2016-01-13, 15:15   #17
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez iwi_83 Pokaż wiadomość
MSZ ostrzega przed całym krajem (Turcja). (i to ostrzeżenie wisi na pewno dłużej niż od wczoraj, żeby nie było)

Gdzie konkretnie byliście i co robiliście ?
Negatywne opinie to ja tylko słyszałam od osób jeżdżących z biurami na all inclusive i przez 2 tygodnie opalających się na piachu. Tak to ja bym się z pewnością wynudziła.
Wielu znajomych, którzy już byli w Stambule to miasto poleca. Dużo do zwiedzania, niezapomniane wspomnienia.

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-14, 08:52   #18
moniczorek
Podróżniczka

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Gdzie konkretnie byliście i co robiliście ?
Negatywne opinie to ja tylko słyszałam od osób jeżdżących z biurami na all inclusive i przez 2 tygodnie opalających się na piachu. Tak to ja bym się z pewnością wynudziła.
Wielu znajomych, którzy już byli w Stambule to miasto poleca. Dużo do zwiedzania, niezapomniane wspomnienia.

Ja kocham Istanbul <3 zdecydowanie moje ulubione miasto i bylam tam kilka dobrych razy...ale myśle, że w obecnej sytuacji to bym się tam jednak nie wybrała.
moniczorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-14, 08:58   #19
Kota
Zakorzenienie

W ostatnich latach brałam pod uwagę Turcję, pod kątem zwiedzania, ale w obecnej sytuacji nie pojechałabym.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-01-20, 15:06   #20
ramona28
BAN stały

Tunezja oraz Egipt odpadają z uwagi na bezpieczenstwo

Turcja może i jest bezpieczniejsza ale nie pojadę tam z uwagi na ich polityke ( kupują ropę od ISIS ).Nie bede wspierała dzikusów.
ramona28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-03, 11:18   #21
anika9999
BAN stały

Egipt- terroryzm
Turcja- terroryzm

nie polecam, lepiej wybrać się np. do Chorwacji, Bułgarii czy Grecji
anika9999 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-25, 15:23   #22
Arkona
Raczkowanie

Byłam w Turcji z siostrą we wrześniu 2015, w Stambule.
Miasto zaskoczyło mnie pozytywnie. Obawiałam się zaczepiania na ulicy i nachalnego zachowania Turków, okazało się jednak, że nachalnie zachowują się jedynie kelnerzy. Nie sposób zatrzymać się przy restauracji i przeczytac menu bo od razu podejdzie jakiś miły (serio miły) facet i będzie nas namawiał na wejście. Jednak zachowują przy tym jakąś przyzwoitość, nikt nie łapie za rękę i nie ciągnie do środka (co zdarzyło mi się w Lizbonie), świnskich tekstów też nie słyszałam.

Turcy mówią bardzo dobrze po angielsku i w żadnym turystycznym miejscu nie było problemu z dogadaniem się. Lubią rozmawiać z turystami i niekoniecznie (choć często) chcą nam coś przy okazji wcisnąć. Przykładowo, w jednej restauracji zamówiłyśmy obiad, shishę i herbatę. Kelner co chwilę przychodził pytać czy nic nam nie trzeba i przy okazji zostawał chwilę pogadać. Pytał o Polskę, o wrażenia z Turcji i tak dalej. Za każdym razem przynosił nam dodatkowe herbaty na koszt firmy albo proponował wymianę shishy na innym smak. Na końcu nic z tych darmowych rzeczy nie zostało doliczonego do rachunku, czego się spodziewałyśmy (w związku z tym zostawiłyśmy im solidny napiwek).

W Stambule, poza Ramadanem, nikt nie przejmuje się ubiorem turystek. Widziałam dziewczyny w skandalicznie krótkich szorgach i dużych dekoltach. Problem robi się, z tego co wiem, na prowincji Turcji, gdzie mieszkańcy są mniej przyzwyczajeni do turystów.
Również do meczetu trzeba się ubrać przyzwoicie i zakryć głowę, ale to prawie jak w naszych kościołach.

Podsumowując, było dużo lepiej niż się spodziewałam jeśli chodzi o bezpieczeństwo. Natomiast spotkała mnie jedna nieprzyjemna przygoda, zamawiając hotel przez booking.com podałam numer karty kredytowej, a potem prawdopodobnie jakiś pracownik hotelu chciał mnie okraść przy użyciu danych przekazanych przez booking. Żeby tego było mało, kilka miesięcy później okazało się, że ściga mnie prywatny detektyw wynajęty przez hotel... historia jest długa i jeśli kogoś interesuje to można ją przeczytać na moim blogu: http://latajacaeuropa.blogspot.com/2...yli-o-tym.html

Generalnie wyjazd do Stambułu polecam, jeśli chodzi o inne części Turcji to niestety nie mogę się wypowiedzieć.
Arkona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości