![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
![]() Zima w Niemczech i innych krajach
Dzis ogladajac "Punkt 12" i moja ulubiona spikerke Katje Burkard, zobaczalam Münchem i Leipzig. Zima tam jest kochane emigrantki! Boze jak ja Svenji zazdroszcze i mojemu szwagrowi tez zazdroszcze hihihi. Oboje maja snieg!
Dzis u mnie o 9-tej byly tylko 2°C, nie bylo wiatru, byl lekki mrozik, ze na polach byl szron. Przyjemnie mi sie na spacerek z malym szlo. bylo by jeszcze sliczniej gdyby byl snieg, tylko.... no wlasnie, tylko ja miaszkam tak blisko Holandii, ze pogode mam raczej taka jak tam. Czesto leje deszcz, a smiegu na lekarstwo. Nawet jak cos spadnie, to dlugo nie polezy. Czasami nawet nie zdazy spasc na ziemie, bo juz jak leci to calkiem stopnieje, a ulice wygladaja jaby nie snieg padal tylko deszcz. Strasznie tesknie za zima. Moze nie za tymi -10°C, czy -15°C jak to w Polsce bywa, ale tak zeby chodz te -2°C byly i snieg i zeby troche polezal. zaczynam ubolewac, ze moje dziecko to zimy prawdziwej nie bedzie znalo. Maz sie juz smieje, za jak przyjdzie co do czego, to nas w busa wsadzi i pojedziemy do PL. A ja u was? Tez tesknicie za sniegiem, za tym zimnem i biela okrywajaca caly swiat? Jak tam w Stanach? Gdzie mieszkacie emigrantki? Macie zime? A jak mysla o zimie wloskie emigrantki? Angielskie emigrantki to pewnie tak narzekaja jak ja ? Powspominajmy, jak to bylo kiedy mialysmy zime w PL. Ja nie raz narzekalam ze za zimno, ale snieg uwielbialam. Teraz narzekam bo go nie mam, albo mam ale jak na lekarstwo hihihi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zima w Niemczech i innych krajach
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
u mnie juz zaczyna popadywas...kilka dni temu nawet przykrylo cala okolice leciutka kolderka i dotknelam sniegu pierwszy raz od 4 lat.Na Florydzie strasznie mi tego brakowalo....teraz juz nie moge sie doczekac takiego prawdziwego sniegu i modle sie zeby swieta byly biale,no i mam ambicje nauczyc sie jezdzic na nartach,w koncu mieszkam w gorach w wiosce narciarskiej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Wy to macie dobrze. Pamietam jak przyjachalam do Düsseldorfu, byl 21 styczen i 10°C ciepla, a jak wyjazdzalam z PL to bylo -10°C. Rano jeszcze bylo zimno, a na wieczor bylam juz tutaj. Jjciu jak mi cieplo bylo. Kazdy sie zapatuchywal, a ja rozbieralam, strasznie sie pocilam. kazdy na ulicy patrzyl na mnie jak na idiote. W lutym, bylo slicznie lekki wiaterek i sloneczko. Pojechalismy do miasta pochdzic sobie promenada nad Renem. Wiele kafejek poustawialo juz ogrodki ludzie siedzieli i pili kawke, piwko. kazdy zapatuchany bo nad rzeka wieje berdziej. Jeden japonczyk(widac bylo ze turysta) to nawet mial zsczelnie zapiety kaptur, a ja mialam marynarke ze struksu, taka meska, gruba i lekki sweterek pod spodem. Wierzcie mi zrobieralam sie. Jak mi slonko zaswiecilo to nawet bluzke bym zdjela. Chlop sie ze mnie smial, a ludzie... no wlasnie, ludzie jak zwykle z polotowaniem patrzyli co ja tez wyprawiam hihihi. Teraz to ja juz taka goraca nie jestem. Teraz juz sie zapinam, juz przywyklam , a jak jedziemy na wiosne do PL czy na jesien, to juz mi tam zimno. Jak to sie poprzestawia na stare lata hihihi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
W Kanadzie (Quebec) spadł juz pierwszy snieg ale stopniał. Dzis tez troche padało. Nie przepadam za zimą a szczegolnie nie ta kanadyjska gdzie z wiatrem dochodzi do - 40 (juz niedlugo mnie to czeka), sniegu tez jest duuzzooo, ale wszyscy mi mowia ze po pas to jeszcze nic, pare lat temu byly jeszcze takie zimy ze zakrywalo samochody
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() A ja przez te okropna zime jade przez Niemcy, a nie Austrie do Polski i nie dzisiaj, tylko w poniedzialek. Wole niemieckie autostrady (raz ze za darmo, dwa ze swietna jakosc, trzy ze brak limitu predkosci), a i tez im bardziej na polnoc tym mniej sniegu. Nie bede sie tlukla przez Czechy i inne ciekawostki ![]()
![]() |
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
New England znane jest z ostrych i odbierajacych ochte do zycia zim
![]() ![]() poki co snieg jeszcze u nas nie spadl, ale robi sie bardzo zimno... the horror, the horror! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
W NY zimy na razie nie widac. Owszem, w ostatnim tygodniu bardzo sie ochlodzilo ( do ok 7C w dzien) i musialam w koncu zimowa kurtke wyciagnac, ale sniegu nie widac. Zreszta co roku zima przychodzi tu pozno, ale za to jesien jest dluuuga. W NY w zimie najbardziej uciazliwe sa wiatry , ktore sprawiaja ze odczuwalna temperatura jest duzo nizsza, niz ta na termometrze. Chociaz typowa nowojorska zima nie jest sniezna i mrozna, tylko ostatnie lata cos sie ochlodzily.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
hihihi te nowojorsie zimy w ostatnich latach nawet niemiecka tv pokazuje. Bo wkoncu od kiedy to w NY jest snieg w zimie? Albo ostatni rokw grecji, ale ich tam zasypalo. Ja z mezem pekalam ze smiechu przed tv. Z drugiej strony, to az strach bierze, co to sie robi na swiece, w Grecji zima? A winni jestesmy my i cywlilizacja ktora stworzylismy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Ech. Dzisiaj sypnelo i to zdrowo, caly czas sypie
![]() ![]() ![]()
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Mi sie marza biale swieta...Jest cudownie,gdy za oknem pruszy,ja juz dwa lata porzadnego sniegu nie widzialam(uroki NRW),moze w tym roku pojedziemy z TZ na narty,to wtedy sie wytarzam za wszystkie czasy
![]() a jak narazie za oknem deszcz,az sie wychodzic nie chce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
No wlasnie deszcz, a ja znow z malym na spacerek nie poszlam. No, ale dzis mam termin u dentysty, a ze nie mam komu malego podrzucic to pojedzie z nami, wiec nos z tych czterech scian wytknie.
Svenja , nie narzekaj, ja Ci zazdrodzcze. Slicznie tam u Ciebie. Uwielbiam ogladac "Punkt12" i "Piúnkt9" tez lubie, bo jak widze te zdjecia to az mi dech zapiera. Jedyne czego nie rozumiem, czemu niemcow ciagle zima zaskakuje? Rozumiem tu u nas, moze zaskoczyc , ale u Ciebie? Przeciez u Ciebie to normalne snieg, tak samo jak w Berlinie tez jest to normalnka, ale nie u mnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Eeee tam , do Polski i do Polski hihihi. Kursujesz jak maly pyr, pyr. Chce Ci sie? ja tam mogalbym nie jechac, mnie do PL nie ciagnie, ale to pewnie dlatego, ze ja mam dalej niz Ty. Moj szwagier jedzie przez Czechy, z Pl jest z opolszczyzny, wiec przez Czechy mu jest najszybciej. A Ty gdzie w PL? Skoro wolisz jechac na okolo. Do tego te ciagle narzekanie mojej mamy i wszystkich dookola. Ja tych lamentow ciagle przez telefon wysluchuje, do tego maz mojej matki pije i jak swiezo wyjachalam to co bylam w PL(2 razy do roku) to zawsze byl wychlany jak przyjechalam, a u niego to jest maraton. Kiedys pil tydzien, a ostatnio mama mi mowila ze pil 17 dni i tak co miesiac, a potem krzyk bo debet i robi awantury, ze moja mama wyszstko przepuszcza. Oczywiscie on nie winny, on nie przpusci na wodke 50zl na dzien. Taki fajny chlop byl, a teraz to mnie jeszcze zawiodl, a myslalam ze jednak rodzina jestesmy. Zwasze moglam z nim pogadac, a teraz juz sie nie da bo chodzi i klepie na prawo i lewo, zeby chodz mowil prawde, a on doklada. No to sie uzalilam, a temat watku inny zakladalam. Powrocimy do ZIMY. Ech jakby bylo pieknie gdyby byl snieg. Synka urodzilam ostatniego lutego i wtedy (o dziwo) troche sniegu padalo. Super by bylo, gdyby moj synek zobaczyl swoj pierwszy snieg i gdyby on spadl na jego pierwsze urodzinki. Juz widze jego mine gdy mu daje snieg do reki. On robi takiego fajnego karpia, szczeka mu opada po pas. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Ja tez bym chciala troche sniegu
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Jola witaj wsrod narzekajacych hihihihi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
melduje, ze nad Kraina Deszcz-owcuff przeszla dzis rano sniezyca!
![]() ![]()
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
![]()
[QUOTE=corps bride]melduje, ze nad Kraina Deszcz-owcuff przeszla dzis rano sniezyca!
![]() ![]() corps , a gdzie ta kraina? Sniezyca hmm,to moze nie to co bym chciala, ale tak zeby lekko popruszylo i polezalo sobie. Dzis rano sie ucieszylam, bo mi jakos tak zawialo. patrze za okno i co widze, snieg pada. Dlugo sie nie nacieszylam, za 2 min bylo juz po wszystkim, za to caly dzien(z malymi przerwami) pada deszcz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
![]()
Melduje, ze wczoraj poznym wieczorem zaczelo zawiewac sniegiem. O 22-ej okna dachowy byly biale, a teraz mam snieg za oknem huraaaaaa. tylko jest jedno ale... temperatura jest za wysoka. Mam nadzieje ze do poludnia nie zdazy stopniec, to pokarze synkowi jak wyglada snieg.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
U mnie wczoraj spadlo kilka platkow sniegu
![]() ![]() Ale od poniedzialku ma byc zimno i ma padac sniezek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
a wiec tak. Ja juz nie wiem czy chce zime ze sniegiem. Chcialam isc do apteki bo mi sie Ystheal+ skonczyl, ale dobrenelam tylko do polowy drogi i sie wrocilam. Sniegu napadalo i padalo o 9-tej , jak szlam z malym na spacerek, wiec napadalo po kostki. Oczywiscie chodniki i ulice jeszcze nie odsniezone. Snieg sobie padal, a mi dzieciak pod nim w wozku zaczal znikac, wiec nalozylam folie przeciwdeszczowa. Zeby zobaczyc czy maly jeszcze zyje musialam odgarnac snieg(mam teraz czarne rekawiczki, trzeba je wyprac hihihi). Upchac wozka nie moglam. Boze jaka to mordega. Ubralam sie bardzo lekko i balam sie ze bedzie mi zimo, ale gdzie tam, tak sie upocilam tym szarpaniem wozka. Szlam ulica po sladach wyjezdzonych przez auta , a i tak lekko nie bylo. jak zobaczylam ze na glownej ulicy tak samo, to zrezygnowalam, bo tam sie isc ulica nie da, za duzo aut jezdzi. Jak wracalam do domu, to dzieki Bogu sie katastrofa nie stala. Chodnik pelen sniegu , lzej sie szlo ulica, wiec znow prowadzial wozek na ulicy i wiecie co? Za mna uslyszalam jakich zgrzyt, cos sie lamalo i w tym momencie sie odwrocilam , patrze a wielki konar drzewa iglastego sie ulamal pod ciezarem sniegu i spadl na chodnik. Przeciez jakbym szla tym chodnikiem to bym wolniej szla i jak nic to drzewo spadlo by na mnie i wozek. Juz sama nie wiem co lepsze zima ze sniegiem, czy bez? Jak sie ma takiego szkraba ,to sie inaczej patrzy na wiele rzeczy. Chyba powinnam sie nawrocic(wielce religijna to ja nie jestem), ale to jakas opatrznosc nad nami czuwala. Zaczne sie cieszyc tym sniegiem, jak bedzia odsniezone chodniki, tak zeby mozna bylo sobie pojsc spokojnie na spacerek. Jutro pewnie mnie ramiona beda bolec, tak sie szarpalam z wozkeim
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
To dopiero kilka dni zimy a ja juz mam dosc, gdzie tam do maja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Kraina Deszczoffcow:
deszcz, offce ![]() ![]() pozdrawiam Was ze Szkotlandii gdzie piekna sloneczna wiosna ![]() ![]()
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
U mnie szaro i ponuro, nie wiem wlasciwie, czy sie mam cieszyc, czy nie. Przynajmniej nas nie zasypalo i mozna gdzies wyjsc, choc nad rzeke rowerkiem to juz dawno przestalam jezdzic - od pazdziernika odpuscilam sobie...
Rodzice naogladali sie w PL wiadomosci i dzwonia, wypytuja, czy nie mielismy pradu, czy wszystko zasypane, a tu gucio. Ale na swieta jedziemy do Stuttgartu, a tam, z tego, co tu piszecie, juz ze sniegiem lepiej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Ogladajac wiadomosci, powinnam sie chyba cieszyc, ze nie ma u mnie takiej porzadnej zimy
![]() Wczoraj myslalam, ze zima przyszla do nas na dobre, bardzo mocno sypalo sniegiem przez jakies 2 godzinki i bylo slicznie bialo. Niestety wieczorem wszystko zaczelo sie topic, zrobila sie chlapa i dzis znow tylko biale placki leza... Poza tym jest zimno, ciemno, zachmurzone i tak ponuro... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I witamy na Emigrantkach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:20.