|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
chemioterapia a plodnosc
witam - mam takie pytanie - moj brat chorowal na nowotwor w wieku 2 lat, po 13 latach mial nawrot(!) choroby. gdy byl maly byl leczony chemioterapia lecz stosunkowa slaba, ale teraz gdy mial 16 lat mial juz silna chemie. dowiedzialam sie ze po tak silnej chemii organizm mezczysny nie jest w stanie produkowac juz plemnikow. czy to znaczy ze moj brat jest bezplodny ? prosze o odpowiedz lekarza.
z gory bardzo dziekuje pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: chemioterapia a plodnosc
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
chemia za zwyczaj niszczy wszytsko i takze powoduje bezplodnosc.
nie wiem jak w polsce ale na zachodzie proponuja oddanie nasienia na przyszlosc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
"chemia za zwyczaj niszczy wszytsko i takze powoduje bezplodnosc.
nie wiem jak w polsce ale na zachodzie proponuja oddanie nasienia na przyszlosc." ej, słuchajcie, nie piszcie takich rzeczy, przecież to jest ważna sprawa, a nie wiadomo, jak jest w tym przypadku ![]() może warto oddać nasienie do badania i sprawdzić? oczywiście, jeśli teraz Twojego brata dotyczy ten problem... w zasadzie to nie wiem, ale chyba 14 lat temu nigdzie nie oddawało się nasienia przed chemią, bo to jest chyba dość nowa sprawa, ale mogę się mylić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
zadal apytanie to odpowiedzialm to co wiem ,lekarz odpowie po swojemu ale tez nie wrózka i dopiero jak zobaczy wyniki moze powiedziec jak jest w tym wypadku.
chyba nie myslisz ze od 2 latka ktos pobral nasienie? nie wiem jak jest teraz ale pewnie w wielu przypadkach w obliczu tragedii jakim jest rak nikt nie mysli o przyszlosci w sensie przyszlych dzieci szczegolnie u nastolatków. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
paula, nie denerwuj się
![]() źle zrozumiałam Twoją wypowiedź, ale wynika z niej częściowo dla mnie, że może na zachodzie by pobrali ![]() otóż teraz, jak by się uparli, oczywiście nie w ramach nfz, możnaby pobrać i od dwulatka komórkę macierzystą. ileś tam lat temu, wątpię. ale przypuszczam, że nie to jest tematem tej dyskusji ![]() no, a z resztą to się zgadzam, uff. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
pzdr ![]() paula |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:48.