Boję się sama zasnąć! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-10-09, 23:44   #1
WildThing
BAN stały

Boję się sama zasnąć!

Ciekawa jestem, czy też macie takie problemy?
Ja ogólnie jestem mocno pokręconą (co by nie powiedzieć po prostu chorą :p) osobą i lęki towarzyszą mi nieustannie...
Jednak o tyle, o ile z większością potrafię już sobie jako tako radzić to najwięcej trudności (i skutków z tym związanych) przynosi mi pozostanie samotnie w domu po zmroku i zaśnięcie. Ba! Mogę po prostu powiedzieć otwarcie, że w takiej sytuacji po prostu czekam do świtu! Mam lat 23 także...
Gdy jest ciemno i zostanę sama (mieszkam z TŻem) koniecznie musi być coś włączone (najlepiej TV - tylko wtedy się przydaje). Światło to oczywiście konieczność - wolę nie myśleć co bym przeżyła, gdyby prądu nagle zabrakło, albo wysadziło korki - zawał gwarantowany.
Niestety nawet połączenie TV + światło nie jest w stanie pozwolić mi spokojnie zasnąć w samotności. Lecę z nóg, powieki ciężkie, ogólnie przymulona, ale ni cholery nie pozwolę sobie na sen dopóki nie zrobi się jasno... I jak tu żyć?
Poracha.
WildThing jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-09, 23:48   #2
December12
Rozeznanie

Dot.: Boję się sama zasnąć!

Spróbuj przed snem napić się melisy lub ciepłego mleka, albo weź jakieś środki uspokajające.
December12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-09, 23:53   #3
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez WildThing Pokaż wiadomość
Ciekawa jestem, czy też macie takie problemy?
Ja ogólnie jestem mocno pokręconą (co by nie powiedzieć po prostu chorą :p) osobą i lęki towarzyszą mi nieustannie...
Jednak o tyle, o ile z większością potrafię już sobie jako tako radzić to najwięcej trudności (i skutków z tym związanych) przynosi mi pozostanie samotnie w domu po zmroku i zaśnięcie. Ba! Mogę po prostu powiedzieć otwarcie, że w takiej sytuacji po prostu czekam do świtu! Mam lat 23 także...
Gdy jest ciemno i zostanę sama (mieszkam z TŻem) koniecznie musi być coś włączone (najlepiej TV - tylko wtedy się przydaje). Światło to oczywiście konieczność - wolę nie myśleć co bym przeżyła, gdyby prądu nagle zabrakło, albo wysadziło korki - zawał gwarantowany.
Niestety nawet połączenie TV + światło nie jest w stanie pozwolić mi spokojnie zasnąć w samotności. Lecę z nóg, powieki ciężkie, ogólnie przymulona, ale ni cholery nie pozwolę sobie na sen dopóki nie zrobi się jasno... I jak tu żyć?
Poracha.
Ale czego się dokładnie boisz? Że ktoś się włamie? Duchów? Dźwięków pustego mieszkania?
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-09, 23:57   #4
WildThing
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Ale czego się dokładnie boisz? Że ktoś się włamie? Duchów? Dźwięków pustego mieszkania?
Chyba wszystkiemu po trochu z naciskiem na dwa ostatnie.
No i mam tak od maleńkości... myślałam, że z tego wyrosnę, ale w tym wieku to już chyba nie ma co marzyć...
Stary 2015-10-10, 00:02   #5
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
No i mam tak od maleńkości... myślałam, że z tego wyrosnę, ale w tym wieku to już chyba nie ma co marzyć...
Tylko wiesz co, z tym trzeba walczyć i naprawdę na Twoim miejscu poważnie podeszłabym do tematu. Bo dzisiaj jesteś bojącą się młodą kobietą, ale za ileś tam lat będziesz strachliwą starszą panią, która nie będzie umiała normalnie funkcjonować sama. Wiem, że to brzmi jak przesada, ale ostatnio miałam z kimś takim styczność. To właśnie byłą pani, która zawsze się czegoś bała, wyolbrzymiała itd. Inne koleżanki w jej wieku nadal są aktywne, radzą sobie, a ona? Obraz nędzy i rozpaczy, zahukana, bojąca się wszystkiego. Bo takie rzeczy się z wiekiem nasilają. Dlatego nie pielęgnuj tego w sobie, tylko walcz z całych sił, aby to jednak w sobie zmienić.
Stary 2015-10-10, 00:06   #6
201606201122
Konto usunięte

Cytat:
Mam tak samo a jestem dużo starsza. Też tak mam od dzieciństwa bez lampy nocnej nie zasnę, tylko tv pozbyłam się z pokoju bo i tak nie oglądałam. Nie wiem czy jest na to jakaś rada.

Edytowane przez 201606201122
Czas edycji: 2015-10-10 o 00:08
201606201122 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-10, 00:09   #7
yosanne
Raczkowanie

Cytat:
Nieprawda, da się "wyrosnąć" nawet w późniejszym wieku, także nie trać nadziei. Ja mam 29 lat i dopiero od mniej więcej trzech lat potrafię sama spać, wcześniej też miałam jazdy, każde skrzypnięcie podłogi czy "podejrzane" światło (bo auto przejechało ulicą) wywoływały u mnie palpitacje serca i gorące poty, ba, potrafiłam bać się nawet w dzień w pustym mieszkaniu
Wyjścia masz trzy:
- walczysz sama, starając się ze wszystkich sił ignorować swoje lęki, wspomagając się naturalnymi metodami: melisa, ciepłe mleko, gorąca kąpiel,
- idziesz do lekarza (nawet niekoniecznie psychiatry) i dostajesz leki uspokajające/nasenne, a jeśli problem jest głębszy zaczynasz psychoterapię,
- kupujesz/adoptujesz sobie zwierzaka (mnie pomogło)
Powodzenia!
yosanne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-10, 00:15   #8
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez yosanne Pokaż wiadomość
(...)
- kupujesz/adoptujesz sobie zwierzaka (mnie pomogło)
(...)
Tylko to oczywiście wiemy, że to nie powinien być jedyny powód. Zwierzak to ogromna odpowiedzialność.
Stary 2015-10-10, 00:19   #9
WildThing
BAN stały

Cytat:
Tylko wiesz co, z tym trzeba walczyć i naprawdę na Twoim miejscu poważnie podeszłabym do tematu. Bo dzisiaj jesteś bojącą się młodą kobietą, ale za ileś tam lat będziesz strachliwą starszą panią, która nie będzie umiała normalnie funkcjonować sama. Wiem, że to brzmi jak przesada, ale ostatnio miałam z kimś takim styczność. To właśnie byłą pani, która zawsze się czegoś bała, wyolbrzymiała itd. Inne koleżanki w jej wieku nadal są aktywne, radzą sobie, a ona? Obraz nędzy i rozpaczy, zahukana, bojąca się wszystkiego. Bo takie rzeczy się z wiekiem nasilają. Dlatego nie pielęgnuj tego w sobie, tylko walcz z całych sił, aby to jednak w sobie zmienić.
To chyba wizja mojej przyszłości, bo sama już czuję po sobie, że wszelkie lęki się u mnie pogłębiają z wiekiem. Strasznie się tego boję.
Staram się jak mogę to zwalczyć, za każdym razem jak zostaję sama. Próbuję posiedzieć w ciszy w takiej sytuacji to zaraz mi brzęczy w uszach. :P Gaszenie światła z pozostawieniem włączonego TV jest ciut lepszą opcją, ale też czuję ten lęk. Zamykam oczy, czuję, że odlatuję, ale zaraz się otrząsam i rozglądam po pokoju jak paranoik, w poszukiwaniu zagrożenia.
No i jeszcze jeden element - kokon z kołdry, mogę się w nim dusić i pocić - nie ważne, ważne że stanowi jakąś barierę przed... no właśnie nie wiem czym.
I zawsze śpię od ściany, nie ma opcji by inaczej.

Czasami zastanawiam się czy istnieje na świecie osoba bardziej ☠☠☠nięta ode mnie.

---------- Dopisano o 00:18 ---------- Poprzedni post napisano o 00:17 ----------

Cytat:
Napisane przez Anulek Pokaż wiadomość
Mam tak samo a jestem dużo starsza. Też tak mam od dzieciństwa bez lampy nocnej nie zasnę, tylko tv pozbyłam się z pokoju bo i tak nie oglądałam. Nie wiem czy jest na to jakaś rada.
No widzisz, ja nawet z tym nie mogę zasnąć sama. ;p

---------- Dopisano o 00:19 ---------- Poprzedni post napisano o 00:18 ----------

Cytat:
Napisane przez yosanne Pokaż wiadomość
- kupujesz/adoptujesz sobie zwierzaka
Zwierz mi też bardzo pomaga. Jak mieszkaliśmy z parą, która miała koty było mi wówczas raźniej z nimi. Swojego niestety nie posiadam i niestety na razie nie mogę sobie pozwolić.
Stary 2015-10-10, 00:20   #10
kolorchabrow
Raczkowanie

Mi pomaga to,że śpię z moim kotem, wiem głupie,ale skuteczne. Przytulam się do niej,mruczy i to mnie uspokaja lepiej niż melisa. No,bo co? Duchy? Kot mruczy więc jakie duchy, gdyby widział to by reagował (tak,wiem,że to głupie strasznie). Dźwięki mieszkania? Można zwalić na kota,że gdzieś łazi. Włamywacz? Kot by usłyszał pierwszy
(kot zapewnia mi poczucie bezpieczeństwa hahahaha ,ale każde nawet najbardziej durne tłumaczenie jest dobre żeby zasnąć)
kolorchabrow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-10, 00:21   #11
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
To chyba wizja mojej przyszłości, bo sama już czuję po sobie, że wszelkie lęki się u mnie pogłębiają z wiekiem. Strasznie się tego boję.
Staram się jak mogę to zwalczyć, za każdym razem jak zostaję sama. Próbuję posiedzieć w ciszy w takiej sytuacji to zaraz mi brzęczy w uszach. :P Gaszenie światła z pozostawieniem włączonego TV jest ciut lepszą opcją, ale też czuję ten lęk. Zamykam oczy, czuję, że odlatuję, ale zaraz się otrząsam i rozglądam po pokoju jak paranoik, w poszukiwaniu zagrożenia.
(...)
Każdy przeżywa jakieś lęki. Nie próbuj siedzieć w ciszy, tylko np. rozmawiaj ze sobą, mów głośno czego się boisz. Ja również nieraz odczuwam lekki lęk przed spaniem sama, gdy TŻ gdzieś wyjeżdża, a na początku mieszkania w tym mieszkaniu wręcz bardzo się bałam. Chodzi właśnie o to, abyś się na tym nadmiernie nie skupiała, niechcący tego w sobie nie "hodowała" i żeby - no właśnie - nie pogłębiało się to z wiekiem. A długo mieszkasz z TŻ + długo w tym mieszkaniu?
Stary 2015-10-10, 00:23   #12
WildThing
BAN stały

Cytat:
A długo mieszkasz z TŻ + długo w tym mieszkaniu?
Mieszkamy razem od 4 lat, ale to w sumie nie ma znaczenia, bo od zawsze tak miałam... No i miejsca zamieszkania też często zmienialiśmy (studia, praca itd.). Zawsze jest to samo.
Stary 2015-10-10, 00:41   #13
Quanyon
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kolorchabrow Pokaż wiadomość
No,bo co? Duchy? Kot mruczy więc jakie duchy, gdyby widział to by reagował (tak,wiem,że to głupie strasznie).
O matko, mam tak samo. Jak się wystraszę czegoś albo sobie zaczynam wkręcać, że słyszę coś strasznego to myśl o tym, że mój zwierzak (tutaj to akurat nie kot) nie reaguje mnie uspokaja. Brak reakcji = brak zagrożenia
Quanyon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-10, 00:45   #14
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usunięte

Moj TZ pracuje na nocki, wiec sie przyzwyczailam. Powiem wiecej, jak on te dwa dni w tygodniu spi w weekend w nocy, to mi przeszkadza Nie boje sie absolutnie sama spac, zawsze to ja pilnowalam mieszkania jak rodzice byli na urlopie. Jak boisz sie sama spac, to po pierwsze nie siedz do 1-2 w nocy, tylko idz spac o jakiejs przyzwoitej porze i nie opijaj sie przed snem, zeby nie wstawac na siku. Pozamykaj okna i drzwi przed spaniem, wylacz komputer, zeby nagle Ci nie zawyl w srodku nocy. I przede wszystkim wyluzuj, nic zlego sie nie stanie.

---------- Dopisano o 23:45 ---------- Poprzedni post napisano o 23:44 ----------

Cytat:
Napisane przez Quanyon Pokaż wiadomość
O matko, mam tak samo. Jak się wystraszę czegoś albo sobie zaczynam wkręcać, że słyszę coś strasznego to myśl o tym, że mój zwierzak (tutaj to akurat nie kot) nie reaguje mnie uspokaja. Brak reakcji = brak zagrożenia
Tak, to prawda. Moj tez czesto ma wywalone na dzwieki, wiec nic strasznego sie nie dzieje.
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-10, 00:48   #15
WildThing
BAN stały

No tak jest w istocie. w końcu zwierz by pierwszy wyczul zagrozenie! Tyle ze ja niestety nie posiadam jeszcze warunkow by moc przygarnac jakiegos. swoja droga to jedne Z moich marzeń od dzieciaka.
Stary 2015-10-10, 02:43   #16
Psychiczna91
Raczkowanie

Miewałam tak, wracają te lęki gdy obejrzę jakiś horror lub naczytam się strasznych opowieści, więc lepiej się tego wystrzegać
Warto też racjonalizować sobie odgłosy itp. - to skrzypnela podłoga bo okno otwarte, coś stuka ale to u sąsiada z góry itp.
Podobno duchy nie przyjdą do ludzi którzy się ich boją, a Ty sie ich boisz wiec nie przyjdą Złodzieje też nie przyjda bo jestes zamknieta na klucz. Więc luzik
Psychiczna91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-10, 03:01   #17
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
No tak jest w istocie. w końcu zwierz by pierwszy wyczul zagrozenie! Tyle ze ja niestety nie posiadam jeszcze warunkow by moc przygarnac jakiegos. swoja droga to jedne Z moich marzeń od dzieciaka.
O to to Ja gdy zaczynam się bać czegoś nieokreślonego w nocy to bacznie obserwuję moje koty, gdy zachowują się normalnie to ja robię się spokojniejsza. Także wolę kłaść się spać gdy choć trochę świta Wolę, ale nie jest to warunek konieczny. Póki co skoro piszecie, ze z wiekiem dziwactwa się nasilają.
A z drugiej strony nie znoszę spać z kimś w jednym łóżku tak więc pociesz się autorko, że bywają gorsze przypadki

Edytowane przez laisla
Czas edycji: 2015-10-10 o 03:02
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-10, 10:05   #18
natalcia250
sentimental animal

mam tak samo, kokon z kołdry jako bariera ochronna przed duchami a kiedy obejrzę coś naprawdę strasznego to kładę się koło 4, kiedy już robi się widno. u mnie pomaga myślenie na siłę o czymś innym kiedy kładę się spać.
When you've seen him use a gun, boy
When you've seen him use a gun
natalcia250 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-10, 10:19   #19
nadinkova
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Psychiczna91 Pokaż wiadomość
Miewałam tak, wracają te lęki gdy obejrzę jakiś horror lub naczytam się strasznych opowieści, więc lepiej się tego wystrzegać
Warto też racjonalizować sobie odgłosy itp. - to skrzypnela podłoga bo okno otwarte, coś stuka ale to u sąsiada z góry itp.
Podobno duchy nie przyjdą do ludzi którzy się ich boją, a Ty sie ich boisz wiec nie przyjdą Złodzieje też nie przyjda bo jestes zamknieta na klucz. Więc luzik
Tłumaczę sobie dokładnie tak samo, gdy się boję.
I również dolegliwości zdarzają się po jakimś strasznym przeżyciu, filmie, opowieści.
Kiedyś dostawałam palpitacji serca. Teraz raczej już z tego wyrosłam (chociaż wstyd mi było przed samą sobą - dorosła baba, a boi się takich rzeczy), więc wydaje mi się, że może jeszcze jest nadzieja. Również polecam meliskę, jakąś spokojną, ulubioną muzykę na dobranoc. A gdy już łapie zmęczenie... gaszę światło, otulam się kołdrą i myślę o samych miłych rzeczach, bo myślenie o tym, co straszne tylko nas nakręca. Na szczęście rzadko bywam sama w domu i jak już naprawdę mam wrażenie, że coś będzie nie tak. to tłumaczę sobie, że jak będzie się coś działo, to ucieknę do sąsiadów.

---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:18 ----------

Cytat:
Napisane przez natalcia250 Pokaż wiadomość
mam tak samo, kokon z kołdry jako bariera ochronna przed duchami a kiedy obejrzę coś naprawdę strasznego to kładę się koło 4, kiedy już robi się widno. u mnie pomaga myślenie na siłę o czymś innym kiedy kładę się spać.
Kokon obowiązkowy. Ale dziewczyny...duchy nas nie złapią. Przecież one nic nie mogą
nadinkova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-10, 10:20   #20
mrsPatriciaa
Przyczajenie

Spokojnie, to nie jest takie nienormalne jak myślisz, sporo osób tak ma Ja niestety na własne życzenie bo naogladam się horrorów i potem wszystko mnie przeraża. U mnie faktycznie działa obecność kota bo wszystkie dźwięki które słyszę automatycznie interpretuje jako futrzaka Jak bylam młodsza to czekałam zawsze jak tata wracał z pracy o północy, nawet jeśli mama była w domu to lepiej się czułam jak tatusiek już był. Chyba z czasem trochę mija, przynajmniej mam nadzieję. W każdym razie jeśli cie to pocieszy nie ty jedyna
Stary 2015-10-10, 11:00   #21
WildThing
BAN stały

Cytat:
Napisane przez nadinkova Pokaż wiadomość
A gdy już łapie zmęczenie... gaszę światło, otulam się kołdrą i myślę o samych miłych rzeczach, bo myślenie o tym, co straszne tylko nas nakręca.
Też staram się tak robić, ale (pewnie znacie ten wredny głosik w głowie) zaraz przejdzie mi głupia myśl przez głowę i zaczyna się od nowa. :< To tak jakby na złość sobie.
No i lustra, olaboga, jak mam iść do łazienki to mnie krew zalewa...
Także z tym nieopijaniem się przed snem to bardzo ważna rada.

---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ----------

Aha no i oczywiście u mnie tak samo to chyba efekt oglądania horrorów...
Jestem masochistką.
Stary 2015-10-10, 11:05   #22
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mrsPatriciaa Pokaż wiadomość
Spokojnie, to nie jest takie nienormalne jak myślisz, sporo osób tak ma Ja niestety na własne życzenie bo naogladam się horrorów i potem wszystko mnie przeraża. U mnie faktycznie działa obecność kota bo wszystkie dźwięki które słyszę automatycznie interpretuje jako futrzaka Jak bylam młodsza to czekałam zawsze jak tata wracał z pracy o północy, nawet jeśli mama była w domu to lepiej się czułam jak tatusiek już był. Chyba z czasem trochę mija, przynajmniej mam nadzieję. W każdym razie jeśli cie to pocieszy nie ty jedyna
No ale również, jak autorka, masz problem z zaśnięciem do samego rana? Ją to autentycznie męczy, więc to nie jest "bałam się po horrorze, w drodze do łazienki zapalałam kolejno światła" (ja tak mam jak się naczytam, czy naoglądam jakichś creepy story). Mimo wszystko z wiekiem takie lęki powinno się coraz lepiej oswajać. Ona twierdzi, że u niej się to wręcz pogłębia.
Stary 2015-10-10, 11:10   #23
zakonna
Naczelna Nastolatka

Mam 40 lat i doskonale rozumiem Ciebie, autorko. Ja dopiero od kilku lat zasypiam bez strachu. Już dziewczyny pisały, że zwierzęta są idealnymi uspokajaczami.
Jeśli nie możesz sobie pozwolić na zwierzę, to możesz zrobić inne rzeczy.
Nie oglądaj niepokojących/strasznych rzeczy przed snem.
Kup sobie w aptece Kalms, to jest środek ziołowy, ale działa bardzo dobrze.
Zostaw sobie na noc jakieś źródło światła, małą lampkę.
Zasłoń zasłony/rolety, żeby jakieś migające za oknem światła Cię nie przestraszyły.
Możesz włączyć radio, cichutko, żeby tylko szemrało, albo spokojną muzyczkę.
Przed położeniem się spać przejdź się po mieszkaniu, sprawdź, że drzwi są zamknięte, że w szafie nikogo nie ma, że pod łóżkiem nic nie siedzi. Zajrzyj do łazienki itp. Może to dla kogoś brzmi idiotycznie, ale Tobie taki obchód może pomóc.
Stary 2015-10-10, 11:32   #24
nadinkova
Raczkowanie

Cytat:
Też staram się tak robić, ale (pewnie znacie ten wredny głosik w głowie) zaraz przejdzie mi głupia myśl przez głowę i zaczyna się od nowa. :< To tak jakby na złość sobie.
No i lustra, olaboga, jak mam iść do łazienki to mnie krew zalewa...
Także z tym nieopijaniem się przed snem to bardzo ważna rada.

---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ----------

Aha no i oczywiście u mnie tak samo to chyba efekt oglądania horrorów...
Jestem masochistką.

Dosłownie jakbym czytała o sobie kilka lat temu. Teraz to już nie jest tak nasilone, no chyba, że tak jak mówiłam czegoś się naoglądam albo naczytam, ale doprowadzam się do porządku.
Nie pij przed snem. Skończ z horrorami. Znajdź jakieś nowe, przyjemne piosenki, które będą siedziały Ci w głowie. Pij melisę, jakiś lek na uspokojenie też się przyda. Tak jak poprzedniczka...radio z cichutko nastawioną muzyką też może być. Dom też sprawdź (kiedyś w trakcie obchodu po horrorze wzięłam do ręki widelec, żeby wydłubać potencjalnemu złodziejowi lub duchowi oczy ). Bywały noce bezsenne, ale mi to wszystko przeszło. Zaczęłam się właśnie wyciszać, mieć poczucie, że nie jestem sama, wokół są sąsiedzi. I przeszło z czasem.
nadinkova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-10, 12:13   #25
201605311017
Konto usunięte

Nie ma sie czego bac. Chociaz jak byłam tydzien sama w domu rozne rzeczy przychodzily na mysl...Jakis czas temu bałam sie w ogole zasnac, i nie bylam sama w domu. Mialam prazliz senny, wrazenie, ze ktos,cos mnie dusi, krzyczalam i glosu nie bylo slychac to byl dopiero horror w sumie caly czas spieteraz z wlaczonym telewizorem.
201605311017 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-10, 16:47   #26
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Autorko, a miałaś kiedyś taki okres w życiu, że mieszkałaś sama/spałaś sama w pokoju? W domu rodzinnym miałaś swój pokój, czy z kimś?

Może to jest kwestia związana z przyzwyczajeniem?
U siebie też zauważam trudności ze snem kiedy TŻ wyjedzie (ha, właśnie wyjechał na dwie noce, więc będę spała sama). Wcześniej, jak miałam swój pokój, to tego nie było, a potem przywykłam do spania z kimś i samej mi jakoś źle.

Piszesz też, że ten lęk to nie jest jedyny, jaki Ci towarzyszy. Może przydałoby Ci się nauczyć technik relaksacji na przykład? Żeby na co dzień być spokojniejszą?
Jeśli chcesz, obejrzyj sobie kurs:
https://courses.edx.org/courses/cour...1x+2T2015/info
Trzeba założyć konto, ale to darmowe. Obejrzałąm połowę i uważam ten kurs za całkiem fajny, o radzeniu sobie ze stresami i ogólnym "wellbeing". Jest trochę mowy o panowaniu nad swoimi myślami, o emocjach, o priorytetach w życiu.

Możesz też poszukać sobie treningu autogennego schultza. To dość łatwy trening, praktykowany regularnie pomaga się relaksować.
Możesz też spróbować medytacji albo jakiejś czynności ją przypominającej - ostatnio modne są kolorowanki dla dorosłych, trochę do medytacji podobne - skupiasz się na kolorowaniu, zamiast na swoich strachach.

Może kup sobie jakąś małą lampkę (są takie małe ledowe wtykane w kontakt - mają fotokomórkę i zapalają się same jak gasisz światło. Nie dają dużo światła, ale nie jest już całkiem ciemno.

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2015-10-10 o 16:49
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-10, 17:29   #27
WildThing
BAN stały

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Autorko, a miałaś kiedyś taki okres w życiu, że mieszkałaś sama/spałaś sama w pokoju? W domu rodzinnym miałaś swój pokój, czy z kimś?

Może to jest kwestia związana z przyzwyczajeniem?
Zdaję sobie własnie sprawę, że to też kwestia przyzwyczajenia... a raczej braku przyzwyczajenia do spania samemu.
Możecie się śmiać, ale praktycznie do momentu wyprowadzki spałam zawsze z mamą.
Generalnie to ja nie miałam ani własnego pokoju ani nawet własnego łóżka, także.

Nie wyobrażam sobie mieszkania samemu, a powiem, że nawet bym chciała.
Stary 2015-10-10, 19:15   #28
397c2675f3cdfd9a8d969495a6edd4aafb32f2d2_655aa1f83943f
Konto usunięte

Ziom, podziwiam, że masz w nocy włączone tv. Ja się boję, że nagle włączony ekran sam się zmieni na coś innego. Wyłączonego też się boję, że sam się włączy. Raz się mi tak zdarzyło (rano na szczęście, w środku nocy to byłby zawał murowany) i od tego czasu na każdą noc odłączam telewizor z kontaktu. :d

Ja sama stosuję niewystawianie stóp poza kołdrę, nieważne jak bardzo ciepło by było. I mam rytuał przed snem: wyłączanie telewizora, odwracanie fotela, żeby był bokiem (a nie, broń borze, tyłem) oraz odwrócenie bokiem lusterka, żebym niczego w nim nie mogła zobaczyć. I sprawdzanie za łóżkiem, czy pająków nie ma.

I horrorów ani strasznych filmików nie oglądaj! Chociażbym chciała obejrzeć "American Horror Story", to się nie przemogę. Ledwo "The Walking Dead" mi idzie (przez palce), a po pierwszym odcinku przebudziłam się w nocy i poszłam spać do łóżka mamy (dobrze, że jej partnera akurat nie było ). I wyeliminuj wszystko co straszne - mnie nawet przerażała muzyczka z Simsów, kiedy wychodziły duchy, w ciągu simsowej nocy wyłączałam głośniki.

Edytowane przez 397c2675f3cdfd9a8d969495a6edd4aafb32f2d2_655aa1f83943f
Czas edycji: 2015-10-10 o 19:18
397c2675f3cdfd9a8d969495a6edd4aafb32f2d2_655aa1f83943f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-10, 19:42   #29
nuinek
Raczkowanie

jak ja zostaje sama to robie sobie drogę świetlna z lampek tzn gasze po kolei światła jak idę do sypialni. W sypialni oczywiście też jest lampka wiec jak w holu gasze za sobą to drzwi zamykam prawie że z prędkością światła i nie patrzę juz za siebie muszą być zamknięte drzwi bo inaczej na bank w korytarzu bym coś wypatrzyla. no i zaslaniam zaslony bo mam lozko kolo dwuskrzydłowych drzwi na balkon. Od kiedy mamy alarm w domu i zalaczamy go na noc w tryb czuwania to jestem spokojniejsza. W prawdzie duchow nie wylapie ale juz prawdziwych zlodziei i mordercow tak no i w życiu nie poszła bym siku w środku nocy. Chodzę tylko jak jest w domu mąż. Ale też szybko i się nie rozglądam bo w nocy wszystko jest straszne od kiedy przyśniło mi się ze robie siku i wychodzę z łazienki a za drzwiami wyskakuje na mnie stara straszna baba rodem z horroru to nawet nie patrzę w tamtą stronę a do łóżka biegnę w podskokach mam 29 lat

ŻADNA ILOŚĆ POCZUCIA WINY
NIE NAPRAWI BŁĘDÓW PRZESZŁOŚCI I
ŻADNA ILOŚĆ NERWÓW NIE JEST W
STANIE ZMIENIĆ PRZYSZŁOŚCI.
nuinek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-10, 20:49   #30
veirth
Raczkowanie

Dziewczyny, nie odbierzcie tego przypadkiem, jako złośliwość czy wyśmiewanie - ale dopóki nie natrafiłam na ten wątek pojęcia nie miałam, że lęk przed ciemnością jest aż tak powszechny.

Tak z przymrużeniem oka (zwłaszcza dla tych, którzy kojarzą pratchettowski Świat Dysku) - cytat z niezastąpionej Babci:
- Czego tu się można bać?
-€“ Nas -€“ odparła z dumą Babcia Weatherwax

Może trzeba to sobie wziąć do serca. Przekonanie, że jest się najstraszniejszym, na co można natknąć się we własnym domu - i niech wszystkie duchy o tym pamiętają

Edytowane przez veirth
Czas edycji: 2015-10-10 o 20:50
veirth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości