Jak czytać książki za niewielkie pieniądze? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-10-14, 19:37   #1
201611290914
Konto usunięte

Jak czytać książki za niewielkie pieniądze?

Fajne książki, które mam ochotę przeczytać kosztują około 30 zł. Powiedzmy, że jedną książkę czytam około tygodnia, więc w miesiącu muszę wydać na książki 120 zł. Dla mnie jest to dużo, bo po przeczytaniu książka już do niczego się nie przyda, a jeśli ją sprzedam to i tak co najwyżej za połowę tego co wydałam.

Biblioteki są zaopatrzone fatalnie, mogę wypożyczyć co najwyżej lektury albo książki o dość nudnej tematyce, nie znajdę tam nowości, które mnie interesują.

Czy jest jakiś sposób, żeby czytać to co się chce, ale nie wydawać na to tyle pieniędzy?
201611290914 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-14, 19:53   #2
biedro87
Zadomowienie

Dot.: Jak czytać książki za niewielkie pieniądze?

Mam dostep do swietnie zaopatrzonych bibliotek, gdzie moge rezerwowac nowosci, takze moze sprobuj poszukac innej biblioteki. Wydaje mi sie, ze czesto w mniejszych bibliotekach latwiej o nowosci ksiazkowe. Ewentualnie czytnik w polaczeniu z pewnym gryzoniem 😉
biedro87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-14, 21:20   #3
201611290914
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez biedro87 Pokaż wiadomość
Mam dostep do swietnie zaopatrzonych bibliotek, gdzie moge rezerwowac nowosci, takze moze sprobuj poszukac innej biblioteki. Wydaje mi sie, ze czesto w mniejszych bibliotekach latwiej o nowosci ksiazkowe. Ewentualnie czytnik w polaczeniu z pewnym gryzoniem 😉
A jakie to biblioteki? Zwykłe, publiczne?
Stary 2015-10-14, 21:22   #4
spiniaa
Rozeznanie

Zaraz pewnie posypia sie na mnie baty ale: kup kindla i sciagaj ksiazki z chomika ja tak robie (nie mowie ze nie kupuje-tez mi sie zdarza ale rzadziej )
spiniaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-14, 21:36   #5
Serenity89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez NaturalnaWodaMineralna Pokaż wiadomość
W Polsce chyba nie ma prywatnych bibliotek (stety,nietstety), które udostępniają swoje zbiory. Teraz większość bibliotek, nawet w mniejszych miastach, ma swoje strony internetowe, a na nich - katalogi. Zobaczysz sobie, czy dana już jest i gdzie. Jak coś jest popularne, albo bardzo ciekawe, to biblioteka szybko to kupi. Tylko może zdarzyć się, że będziesz czekać w kolejce, nawet kilka miesięcy.

Do e-booków nie musisz mieć czytnika, wystarczy tablet, albo nawet komputer z systemem Windows 8.1 przynajmniej. Wchodzisz sobie na Legimi, wykupujesz abonament i masz książek w opór.

Jeżeli znasz większą ilość moli książkowych, to możecie kupować książki na spółkę, albo się nimi wymieniać. Zawsze to mniejszy wydatek.
Stary 2015-10-14, 21:52   #6
_Matilde_
Biała Dama

Jeśli nie masz duszy posiadacza i nie musisz każdej kupionej książki mieć na półce do końca życia to dobrym pomysłem jest zamiana. Na internetowych targowiskach często są oferty wymiany książek bez dopłat.

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-14, 22:11   #7
biedro87
Zadomowienie

Cytat:

zwykle, publiczne 😁 szczegolnie duzo nowosci udaje mi sie wypozyczyc w bibliotece w malym miasteczku na poludniu Polski. Rezerwuje przez internet i wypozyczam prawie same ksiazki wydaje w 2015 😎
biedro87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-14, 23:15   #8
ellish
Zakorzenienie

Przypatrz się Legimi. Oni mają czytniki i swoją księgarnię. Płacę im abonament 45zl, dostałam ich czytnik za złotówkę i mam dostęp do nielimitowanej ilości książek. W miesiącu czytam okolo 10 książek ( szybko czytam niestety)za 45zl.

Jak dla mnie nieźle, chociaż nie wszystkie wydawnictwa, które mnie interesują z nimi współpracują.

Ale nowości też mają.

Edytowane przez ellish
Czas edycji: 2015-10-14 o 23:18
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-14, 23:48   #9
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Serenity89 Pokaż wiadomość
W Polsce chyba nie ma prywatnych bibliotek (stety,nietstety), które udostępniają swoje zbiory. Teraz większość bibliotek, nawet w mniejszych miastach, ma swoje strony internetowe, a na nich - katalogi. Zobaczysz sobie, czy dana już jest i gdzie. Jak coś jest popularne, albo bardzo ciekawe, to biblioteka szybko to kupi. Tylko może zdarzyć się, że będziesz czekać w kolejce, nawet kilka miesięcy.

Do e-booków nie musisz mieć czytnika, wystarczy tablet, albo nawet komputer z systemem Windows 8.1 przynajmniej. Wchodzisz sobie na Legimi, wykupujesz abonament i masz książek w opór.

Jeżeli znasz większą ilość moli książkowych, to możecie kupować książki na spółkę, albo się nimi wymieniać. Zawsze to mniejszy wydatek.
abonament na legimi to spoko opcja
biblioteki tez mam w sumie dobrze zaopatrzone.
Od siebie dodam kupowanie ksiazek np. na grupach na fejsie albo w antykwariatach czy sklepach z uzywanymi ksiazkami
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-15, 09:26   #10
_Matilde_
Biała Dama

Cytat:
Napisane przez ellish Pokaż wiadomość
Przypatrz się Legimi. Oni mają czytniki i swoją księgarnię. Płacę im abonament 45zl, dostałam ich czytnik za złotówkę i mam dostęp do nielimitowanej ilości książek. W miesiącu czytam okolo 10 książek ( szybko czytam niestety)za 45zl.

Jak dla mnie nieźle, chociaż nie wszystkie wydawnictwa, które mnie interesują z nimi współpracują.

Ale nowości też mają.
Nie każdy lubi e-booki

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-15, 11:55   #11
ellish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Matilde_ Pokaż wiadomość
Nie każdy lubi e-booki
rozumiem, ale cos za cos. Multum ksiazek za 45zl - ja sie nawet nie zastanawialam.

Warto tez pomyslec o ksiegarniach "tania ksiazka". Tam mozna niezle ksiazki znalezc za 10zl.

Edytowane przez ellish
Czas edycji: 2015-10-15 o 12:47

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-10-15, 17:13   #12
201611290914
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez spiniaa Pokaż wiadomość
Zaraz pewnie posypia sie na mnie baty ale: kup kindla i sciagaj ksiazki z chomika ja tak robie (nie mowie ze nie kupuje-tez mi sie zdarza ale rzadziej )
Na chomiku też niestety nie wszystko jest

---------- Dopisano o 18:13 ---------- Poprzedni post napisano o 18:11 ----------

Cytat:

Ale nowości też mają.
Dzięki, to świetna opcja
Stary 2015-10-15, 17:14   #13
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Też jestem za Kindlem. Oprócz tego można ściągać pdfy i czytać na kompie. Wiem, że nie każdy lubi, ale jest to jedna z opcji.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-15, 17:58   #14
201605301111
Konto usunięte

i jeszcze wymiany książkowe w internecie albo na jakichs zorganizowanych w tym celu wydarzeniach
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-15, 18:28   #15
GOśka T.
Zakorzenienie

Najtaniej-wypożyczać w bibliotece,możesz wymieniać (chociażby tj na wizażu lub innych portalach m.in fejsbuk czy LC i inne tego typu.
Jak nie masz "dylematów"korzysta j z chomika.albo wśród znajomych(o ile znajdą się chętni czytelnicy. Przyjemnych doświadczeń z książkami życzę 😊
GOśka T. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-10-15, 18:47   #16
lwia paszcza
Zakorzenienie

Pardon, ale stwierdzenie że książka po przeczytaniu już jest do niczego nieprzydatna, moim zdaniem kiepsko, i to bardzo, o kimś świadczy możesz przecież zatrzymywać tylko te naprawdę ważne. Te gorsze do antykwariat albo na wymianę, na wizaż czy gdzieś. Ja ostatnio sprzedałam książki za jakieś 160 złotych, to już coś. Poza tym przecież jest allegro, i ludzie sprzedający czasami książki prawie za bezcen. W Lidlu są ciekawe promocje, ostatni mój łup stamtąd to biografia Simony Kossak. Co do ebooków się nie wypowiem, bo dla mnie książka musi być na papierze musisz mieć oczy dookoła głowy i szukać, i tyle
lwia paszcza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-16, 11:43   #17
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Aros i Bonito mają bardzo duże obniżki, nawet na nowości. Do tego Dedalus - bardzo dobra oferta za niską cenę.

No i biblioteki wcale nie są tak źle zaopatrzone. W niektórych nowości pojawiają się nawet przed premierą
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-16, 17:31   #18
201611290914
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lwia paszcza Pokaż wiadomość
Pardon, ale stwierdzenie że książka po przeczytaniu już jest do niczego nieprzydatna, moim zdaniem kiepsko, i to bardzo, o kimś świadczy możesz przecież zatrzymywać tylko te naprawdę ważne. Te gorsze do antykwariat albo na wymianę, na wizaż czy gdzieś. Ja ostatnio sprzedałam książki za jakieś 160 złotych, to już coś. Poza tym przecież jest allegro, i ludzie sprzedający czasami książki prawie za bezcen. W Lidlu są ciekawe promocje, ostatni mój łup stamtąd to biografia Simony Kossak. Co do ebooków się nie wypowiem, bo dla mnie książka musi być na papierze musisz mieć oczy dookoła głowy i szukać, i tyle
Dlaczego kiepsko to o mnie świadczy? Nie za bardzo rozumiem Twój post. Też sprzedaję przeczytane książki na allegro.

---------- Dopisano o 18:31 ---------- Poprzedni post napisano o 18:29 ----------

Cytat:
Napisane przez Futbolowa Pokaż wiadomość
Aros i Bonito mają bardzo duże obniżki, nawet na nowości. Do tego Dedalus - bardzo dobra oferta za niską cenę.

No i biblioteki wcale nie są tak źle zaopatrzone. W niektórych nowości pojawiają się nawet przed premierą
Moja chyba nie jest, w a takich większych gdzie coś tam bym znalazła trzeba polować ostro na konkretne książki, bo non stop są wypożyczone.
Stary 2015-10-16, 19:15   #19
Flashdance
Zadomowienie

Cytat:
Fajne książki, które mam ochotę przeczytać kosztują około 30 zł. Powiedzmy, że jedną książkę czytam około tygodnia, więc w miesiącu muszę wydać na książki 120 zł. Dla mnie jest to dużo, bo po przeczytaniu książka już do niczego się nie przyda, a jeśli ją sprzedam to i tak co najwyżej za połowę tego co wydałam.

Biblioteki są zaopatrzone fatalnie, mogę wypożyczyć co najwyżej lektury albo książki o dość nudnej tematyce, nie znajdę tam nowości, które mnie interesują.

Czy jest jakiś sposób, żeby czytać to co się chce, ale nie wydawać na to tyle pieniędzy?
A dlaczego się nie przyda? Nie lubisz wracać do przeczytanych wcześniej książek? Nie tworzysz własnej biblioteczki?

Ja kupuje tylko te pozycje, które chce mieć w swojej biblioteczce i takie o których wiem że będę do nich wracać. Pozostałe pożyczam w bibliotekach (jestem zapisana w kilku). Bardzo sobie chwalę biblioteczne katalogi internetowe, szukam tego co mnie interesuje (jak nie ma w jednej bibliotece to szukam w pozostałych i zawsze gdzieś znajdę), rezerwuje i idę odebrać. Akurat uważam że biblioteki są co raz lepiej zaopatrzone, bo bardzo rzadko okazuje się że czegoś nie mają. Pożyczam również sporo tytułów od znajomych.

Edytowane przez Flashdance
Czas edycji: 2015-10-16 o 19:19
Flashdance jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-10-16, 20:18   #20
Utopiec
Raczkowanie

• Poszukać lepszej biblioteki
  • Kupować używane książki - na fb są niezłe grupy polecam tę (trzeba zlikwidować spacje) https://www. facebook. com/groups/819775371372760/
  • Zainteresować się wątkiem wymiankowym na wizażu
Stary 2015-10-16, 21:06   #21
ellish
Zakorzenienie

Autorko skąd jesteś? Bo mam kilka książek na zbyciu to mogę Ci podesłać tytuły. Może będziesz zainteresowana. Tylko to takie powieści, nic ambitnego.
Stary 2015-10-17, 08:57   #22
201611290914
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Flashdance Pokaż wiadomość
A dlaczego się nie przyda? Nie lubisz wracać do przeczytanych wcześniej książek? Nie tworzysz własnej biblioteczki?

Ja kupuje tylko te pozycje, które chce mieć w swojej biblioteczce i takie o których wiem że będę do nich wracać. Pozostałe pożyczam w bibliotekach (jestem zapisana w kilku). Bardzo sobie chwalę biblioteczne katalogi internetowe, szukam tego co mnie interesuje (jak nie ma w jednej bibliotece to szukam w pozostałych i zawsze gdzieś znajdę), rezerwuje i idę odebrać. Akurat uważam że biblioteki są co raz lepiej zaopatrzone, bo bardzo rzadko okazuje się że czegoś nie mają. Pożyczam również sporo tytułów od znajomych.
Są takie do, których wracam, ale są ta tylko takie perełki, raczej z serii tych bardziej praktycznych, a nie widzę sensu czytania po raz drugi np. powieści. Nie tworzę biblioteczki, jestem raczej minimalistką i nie lubię gromadzić rzeczy po to, żeby stały na półce.

Może jeszcze raz lepiej się rozejrzę w moich bibliotekach, ale nie ma ich zbyt wielu u mnie w mieście

---------- Dopisano o 09:57 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ----------

Cytat:
Autorko skąd jesteś? Bo mam kilka książek na zbyciu to mogę Ci podesłać tytuły. Może będziesz zainteresowana. Tylko to takie powieści, nic ambitnego.
Znalazłam Twój wątek na targowisku, jeśli jest aktualny to tam nic dla siebie nie widzę.
Stary 2015-10-17, 10:14   #23
MuchaLibre
I tak powiem

Ja mogę podać cztery sposoby na darmowe ebooki:
-chomiczek (chyba każdy wie o co chodzi)
-fora warezowe
-Sribd - na tej stronie teoretycznie pobieranie jak płatne, ale można łatwo to ominąć. Wystarczy założyć darmowe konto i wrzucić jakiś swój plik pdf i można pobrać jaką się chcę książkę, taki barter
-wymienianie się na forach z innymi ludźmi

Edytowane przez MuchaLibre
Czas edycji: 2015-10-17 o 10:16
MuchaLibre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-17, 19:12   #24
pannaatopowa
Zakorzenienie

To zabawne, że parę dni temu sniła się właśnie biblioteka prywatna, udostępniająca swoje zbiory...

Ale tutaj nic innego niż biblio sie nie wymyśli. Jeśli mieszkasz w mieście, to możesz się zapisać do paru bibliotek. Jak chodziłam do szkoły to byłam zapisana w trzech. Zawsze można się zapisać do bibliotek w sąsiednich miastach. Zawsze taniej wydać te 10 zł na podróż dwa razy w miesiącu niż kupować książke, którą przeczytasz raz. Nie kupuję książek, co do których nie jestem pewna.

Często ściągam z gryzonia, mam tez przyjaciółkę, która jest recenzentka i czasem jakąś nowość w zamian za recenzję dostanę.

Ale generalnie nie musisz skupiać sie na nowościach.

Oczywiście jeszcze są grupy wymiany książek (poszukaj odpowiednich na lubimy czytać), czasem są spotkania wymiankowe, włóczykijka, ale tutaj nie spodziewaj sie gorących nowości.

---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:10 ----------

Cytat:
Napisane przez lwia paszcza Pokaż wiadomość
W biedronce często sa ciekawe ksiązki. Ostatnio były 3 za 25 zł. Nic dla mnie, ale przyjaciółce kupiłam chyba z 7

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
pannaatopowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-18, 09:47   #25
201611290914
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez pannaatopowa Pokaż wiadomość

Ale generalnie nie musisz skupiać sie na nowościach.
Niby tak, ale o nowościach się słyszy i wtedy akurat okazuje się, że coś mi się podoba i chciałabym przeczytać.
Stary 2015-10-18, 14:01   #26
pannaatopowa
Zakorzenienie

Cytat:
Niby tak, ale o nowościach się słyszy i wtedy akurat okazuje się, że coś mi się podoba i chciałabym przeczytać.
W bibliotekach rzadko sa nowości. Ewentualnie zapisz sobie na później

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
pannaatopowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-18, 23:25   #27
Sylwia1900r
Wtajemniczenie

Jak kupuję to na pierwszym miejscu sprawdzam w Arosie, i z Biedronki mam dużo, niestety kładą już starocie.
Sylwia1900r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-19, 08:50   #28
ygerna
Zakorzenienie

Cytat:

Ja szukam w supermarketach np. stokrotka, carrefur lub w tanich księgarniach. Na lubimyczytac.pl są wątki dot. wymiany książek, kiedyś tez zamawiałam książki na taniaksiazka.pl.

ygerna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-20, 19:40   #29
Natalinka93
Raczkowanie

Na szczęście biblioteki w moim mieście są bardzo dobrze zaopatrzone nawet w nowości. Prawdą jest, że na niektóre pozycje trzeba polować, gdyż cieszą się dużym zainteresowaniem. Mi jednak nie zależy na tym by nowości czytać od razu, w roku wydania, mogę na nie poczekać. Poza tym w bibliotece organizowane są co roku kiermasze, książki sprzedawane są dosłownie za grosze
Również polecam portal lubimy czytać pod względem wymiany czy sprzedaży książek, nie raz z tego korzystałam.
Poza tym antykwariaty stacjonarne czy internetowe, allegro, olx.pl, dyskonty internetowe i jak dziewczyny wspominały w zwykłych marketach można znaleźć często interesujące pozycje w niskich cenach.
Natalinka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-21, 10:28   #30
helenkabe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez ygerna Pokaż wiadomość
Ja szukam w supermarketach np. stokrotka, carrefur lub w tanich księgarniach. Na lubimyczytac.pl są wątki dot. wymiany książek, kiedyś tez zamawiałam książki na taniaksiazka.pl.

ceneo. matras. wszystkie ksiefgarnie internetowe (nie warto przywiązywać sie do 1). Wyprzedaże książek w bibliotekach osiedlowych, gdzie mozna zdobyć książkę za 50 gr albo 6 zł max 10!!! ja tam najwiecej kupuje
helenkabe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości