![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Jak czytać książki za niewielkie pieniądze?
Fajne książki, które mam ochotę przeczytać kosztują około 30 zł. Powiedzmy, że jedną książkę czytam około tygodnia, więc w miesiącu muszę wydać na książki 120 zł. Dla mnie jest to dużo, bo po przeczytaniu książka już do niczego się nie przyda, a jeśli ją sprzedam to i tak co najwyżej za połowę tego co wydałam.
Biblioteki są zaopatrzone fatalnie, mogę wypożyczyć co najwyżej lektury albo książki o dość nudnej tematyce, nie znajdę tam nowości, które mnie interesują. Czy jest jakiś sposób, żeby czytać to co się chce, ale nie wydawać na to tyle pieniędzy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Jak czytać książki za niewielkie pieniądze?
Mam dostep do swietnie zaopatrzonych bibliotek, gdzie moge rezerwowac nowosci, takze moze sprobuj poszukac innej biblioteki. Wydaje mi sie, ze czesto w mniejszych bibliotekach latwiej o nowosci ksiazkowe. Ewentualnie czytnik w polaczeniu z pewnym gryzoniem 😉
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
A jakie to biblioteki? Zwykłe, publiczne?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Zaraz pewnie posypia sie na mnie baty ale: kup kindla i sciagaj ksiazki z chomika
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
W Polsce chyba nie ma prywatnych bibliotek (stety,nietstety), które udostępniają swoje zbiory. Teraz większość bibliotek, nawet w mniejszych miastach, ma swoje strony internetowe, a na nich - katalogi. Zobaczysz sobie, czy dana już jest i gdzie. Jak coś jest popularne, albo bardzo ciekawe, to biblioteka szybko to kupi. Tylko może zdarzyć się, że będziesz czekać w kolejce, nawet kilka miesięcy.
Do e-booków nie musisz mieć czytnika, wystarczy tablet, albo nawet komputer z systemem Windows 8.1 przynajmniej. Wchodzisz sobie na Legimi, wykupujesz abonament i masz książek w opór. Jeżeli znasz większą ilość moli książkowych, to możecie kupować książki na spółkę, albo się nimi wymieniać. Zawsze to mniejszy wydatek.
![]() |
#6 |
Biała Dama
|
Jeśli nie masz duszy posiadacza i nie musisz każdej kupionej książki mieć na półce do końca życia to dobrym pomysłem jest zamiana. Na internetowych targowiskach często są oferty wymiany książek bez dopłat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Przypatrz się Legimi. Oni mają czytniki i swoją księgarnię. Płacę im abonament 45zl, dostałam ich czytnik za złotówkę i mam dostęp do nielimitowanej ilości książek. W miesiącu czytam okolo 10 książek ( szybko czytam niestety)za 45zl.
Jak dla mnie nieźle, chociaż nie wszystkie wydawnictwa, które mnie interesują z nimi współpracują. Ale nowości też mają. Edytowane przez ellish Czas edycji: 2015-10-14 o 23:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() biblioteki tez mam w sumie dobrze zaopatrzone. Od siebie dodam kupowanie ksiazek np. na grupach na fejsie albo w antykwariatach czy sklepach z uzywanymi ksiazkami |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Biała Dama
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
rozumiem, ale cos za cos. Multum ksiazek za 45zl - ja sie nawet nie zastanawialam.
Warto tez pomyslec o ksiegarniach "tania ksiazka". Tam mozna niezle ksiazki znalezc za 10zl. Edytowane przez ellish Czas edycji: 2015-10-15 o 12:47 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:13 ---------- Poprzedni post napisano o 18:11 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Też jestem za Kindlem. Oprócz tego można ściągać pdfy i czytać na kompie. Wiem, że nie każdy lubi, ale jest to jedna z opcji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
i jeszcze wymiany książkowe w internecie albo na jakichs zorganizowanych w tym celu wydarzeniach
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Najtaniej-wypożyczać w bibliotece,możesz wymieniać (chociażby tj na wizażu lub innych portalach m.in fejsbuk czy LC i inne tego typu.
Jak nie masz "dylematów" ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Pardon, ale stwierdzenie że książka po przeczytaniu już jest do niczego nieprzydatna, moim zdaniem kiepsko, i to bardzo, o kimś świadczy
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Aros i Bonito mają bardzo duże obniżki, nawet na nowości. Do tego Dedalus - bardzo dobra oferta za niską cenę.
No i biblioteki wcale nie są tak źle zaopatrzone. W niektórych nowości pojawiają się nawet przed premierą ![]()
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:31 ---------- Poprzedni post napisano o 18:29 ---------- Moja chyba nie jest, w a takich większych gdzie coś tam bym znalazła trzeba polować ostro na konkretne książki, bo non stop są wypożyczone. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja kupuje tylko te pozycje, które chce mieć w swojej biblioteczce i takie o których wiem że będę do nich wracać. Pozostałe pożyczam w bibliotekach (jestem zapisana w kilku). Bardzo sobie chwalę biblioteczne katalogi internetowe, szukam tego co mnie interesuje (jak nie ma w jednej bibliotece to szukam w pozostałych i zawsze gdzieś znajdę), rezerwuje i idę odebrać. Akurat uważam że biblioteki są co raz lepiej zaopatrzone, bo bardzo rzadko okazuje się że czegoś nie mają. Pożyczam również sporo tytułów od znajomych. Edytowane przez Flashdance Czas edycji: 2015-10-16 o 19:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Autorko skąd jesteś? Bo mam kilka książek na zbyciu to mogę Ci podesłać tytuły. Może będziesz zainteresowana. Tylko to takie powieści, nic ambitnego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Może jeszcze raz lepiej się rozejrzę w moich bibliotekach, ale nie ma ich zbyt wielu u mnie w mieście ![]() ---------- Dopisano o 09:57 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ---------- Znalazłam Twój wątek na targowisku, jeśli jest aktualny to tam nic dla siebie nie widzę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
I tak powiem
|
Ja mogę podać cztery sposoby na darmowe ebooki:
-chomiczek (chyba każdy wie o co chodzi) -fora warezowe -Sribd - na tej stronie teoretycznie pobieranie jak płatne, ale można łatwo to ominąć. Wystarczy założyć darmowe konto i wrzucić jakiś swój plik pdf i można pobrać jaką się chcę książkę, taki barter ![]() -wymienianie się na forach z innymi ludźmi Edytowane przez MuchaLibre Czas edycji: 2015-10-17 o 10:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
To zabawne, że parę dni temu sniła się właśnie biblioteka prywatna, udostępniająca swoje zbiory...
Ale tutaj nic innego niż biblio sie nie wymyśli. Jeśli mieszkasz w mieście, to możesz się zapisać do paru bibliotek. Jak chodziłam do szkoły to byłam zapisana w trzech. Zawsze można się zapisać do bibliotek w sąsiednich miastach. Zawsze taniej wydać te 10 zł na podróż dwa razy w miesiącu niż kupować książke, którą przeczytasz raz. Nie kupuję książek, co do których nie jestem pewna. Często ściągam z gryzonia, mam tez przyjaciółkę, która jest recenzentka i czasem jakąś nowość w zamian za recenzję dostanę. Ale generalnie nie musisz skupiać sie na nowościach. Oczywiście jeszcze są grupy wymiany książek (poszukaj odpowiednich na lubimy czytać), czasem są spotkania wymiankowe, włóczykijka, ale tutaj nie spodziewaj sie gorących nowości. ---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:10 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
W bibliotekach rzadko sa nowości. Ewentualnie zapisz sobie na później
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
Jak kupuję to na pierwszym miejscu sprawdzam w Arosie, i z Biedronki mam dużo, niestety kładą już starocie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Na szczęście biblioteki w moim mieście są bardzo dobrze zaopatrzone nawet w nowości. Prawdą jest, że na niektóre pozycje trzeba polować, gdyż cieszą się dużym zainteresowaniem. Mi jednak nie zależy na tym by nowości czytać od razu, w roku wydania, mogę na nie poczekać. Poza tym w bibliotece organizowane są co roku kiermasze, książki sprzedawane są dosłownie za grosze
![]() Również polecam portal lubimy czytać pod względem wymiany czy sprzedaży książek, nie raz z tego korzystałam. Poza tym antykwariaty stacjonarne czy internetowe, allegro, olx.pl, dyskonty internetowe i jak dziewczyny wspominały w zwykłych marketach można znaleźć często interesujące pozycje w niskich cenach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
BAN stały
|
Cytat:
ceneo. matras. wszystkie ksiefgarnie internetowe (nie warto przywiązywać sie do 1). Wyprzedaże książek w bibliotekach osiedlowych, gdzie mozna zdobyć książkę za 50 gr albo 6 zł max 10!!! ja tam najwiecej kupuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:23.