|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Gap year
Cześć
![]() Czy macie z tym jakieś doświadczenia? Czy da się w ogóle załatwić taką wizę (do USA), biorąc pod uwagę, że nie będę w tym czasie jeszcze studentką? Czy potrzebne jest też pozwolenie na pracę? Dodam, że nie interesuje mnie praca jako Au Pair. Edytowane przez thecherrycloud Czas edycji: 2015-10-23 o 21:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Gap year
Według mnie gap year to najlepsze co można zrobić po klasie maturalnej. Sama zdecydowałam się na niego, w ostatniej chwili i nie żałuję że to zrobiłam. Spędziłam pół roku pracując w Szkocji i pół roku w Holandii, a w wolnym czasie podróżowałam po Europie.
O moim gap year można by dużo mówić, na pewno pozwoliło mi to na podszkolenie języka, odłożeniu pieniędzy i dzięki temu zdecydowałam się na studia w Wielkiej Brytanii, więc na prawdę było warto. Jak wiesz, do Wielkiej Brytanii wyjechać jest najłatwiej, nie potrzeba wizy, możesz załatwiać praktycznie wszystko na miejscu. Nie wiem jak jest z USA, ale w zeszłym roku spędziłam rok na wymianie studenckiej w Kanadzie i spotkałam wiele osób, które aplikowały o working holiday visa. Pozwala Ci ona na podjęcie pracy na terenie kanady do 12 miesięcy. Wydaje mi się, że warto się zastanowić nad aplikacją.Jednakże radzę wcześniej zebrać informację jak i kiedy o nią aplikować, ponieważ miejsca są ograniczone i ścisłe terminy aplikacji. Będąc w Kanadzie z moją koleżanką z Niemiec, próbowała ona aplikować o tą wizę ( gdzieś w lutym) ale niestety nie wysłała badań medycznych do aplikacji na czas i wiza jej przepadła. Dodam, że miała dosłownie parę dni żeby wykonać te badania. Natomiast mój znajomy z Anglii, przebywa obecnie w Toronto na working holiday visa i mówił , że nie miał żadnych problemów z aplikacją i bardzo szybko dostał tą wizę i jak najbardziej poleca aplikowanie o nią. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Bardzo dziękuję za odpowiedź
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ogólnie Kanadę mogę polecić z czystym sumieniem. Bardzo piękny, bezpieczny, przyjazny kraj. W większości wszystkie miasta są zlokalizowane na południu, więc do USA jak ''rzut beretem''. Kanada też nadal potrzebuje więcej ludzi do pracy ( szczególnie Alberta i Brytyjska Kolumbia- świetne zarobki!), więc myślę że są duże szanse na uzyskanie wizy pracowniczej. Co do zakwaterowania to ja zdecydowałam, że na pierwsze 2 miesiące poszukam mieszkania na homestay. Polega to na tym, że mieszkasz z Kanadyjską rodziną, w większości przypadków też dla Ciebie gotują. Wybrałam tą opcje na początek, gdyż nie wiedziałam co i jak, nigdy wcześniej nie byłam w Kanadzie, nie miałam tam znajomych więc stwierdziłam, że będzie to bezpieczna opcja na początek. Niestety szybko się zmyłam, ponieważ mieszkając 1h od Ottawy, płaciłam 750 $ za miesiąc, gdzie pokój studencki w centrum miasta kosztował mnie 450 $ miesięcznie, więc spora różnica. Jednak uważam, że jak się nie ma pomysłu jak szukać mieszkania to warto brać taką opcje pod uwagę na początek zanim poznasz ludzi i zobaczysz co i jak. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
A orientujecie się ile kosztują bilety lotnicze do Kanady? Jakimi liniami najlepiej lecieć z Polski?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja płaciłam 3,5 tysiące w 2 strony, leciałam Lufthansa. Uważam, że przepłaciłam.
Można o wiele taniej dolecieć z London Gatwick do Kanady, linia Westjet. Obecnie są bilety od 200 funtów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:58.