![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Bieżnia - nie potrafię !
Temat z kosmosu, nawet google milczy ... biegam normalnie na zewnątrz, forma jest, były półmaratony
![]() ![]() ![]() ![]() Pomocy, jak mam się nauczyć czegoś tak prostego a dla mnie nie do ogarnięcia? ![]()
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Bieżnia - nie potrafię !
Ja niestety nic konkretnego nie doradzę, bo nie biegam jak nie muszę
![]() najczęściej padają rady, żeby oswajać się z bieżnią małymi kroczkami (najpierw tylko wolny marsz, następnym razem trucht, potem dopiero bieg), czytałam też wypowiedzi, że to może być kwestia źle dobranych butów. Edytowane przez Aggis Czas edycji: 2015-11-01 o 13:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Też tak mam
![]() Więc nie biegam na bieżni ![]() Pomysł z małymi kroczkami jest dobry, może można się tak przyzwyczaić. Ja sobie dałam spokój. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Jejku pocieszyłyście mnie
![]() ![]() Nawet chodzenia na bieżni nie lubię, jeśli idę wolno to jest nudno, do tego wydaje mi się, że idę bardzo ciężko i nienaturalnie. Gdy przyspieszam to już tracę równowagę, bieżnia mi odjeżdża no i tego... Buty mam te same co do ćwiczeń, ale są przeznaczone do biegania, w takich gustuję jako biegacz ![]() ![]() O i to, że nie trafię w bieżnię tylko obok też mam! Normalnie zataczam się, zresztą gdy chodzę to też mi się zdarza, tak na chodniku ![]() I też wolę orbitrek i rowerek, tylko na nich nie potrenuję tempa biegu... Czyli małymi kroczkami, ahh spróbuję ![]()
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
mnie też czasem zarzuci na bok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Ja w ogóle nie biegam na bieżni,tylko chodzę zmiennym tempem (interwały) i według mnie daje to lepsze efekty w spalaniu tłuszczu od samego biegania.Mni eteż czasem "zarzuci",ale widze,że wiele z nas tak ma
![]()
![]() |
#7 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Ja też wolę ruch na świeżym powietrzu,jednak na biezni wykonujemy inną pracę niż na przykład biegając czy maszerując w terenie,dlatego nie warto z niej rezygnować,a jedynie dopasować tempo mnarszu czy biegi i technike kroku do własnych potrzeb
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Może to kwestia słabej bieżni? Może jest za wąska i rolki po której porusza się taśma nie są dobrej jakości dlatego bieżnia jest niepewna. Spróbuj na innej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Podepnę się z moim pytaniem pod wątek.
Od dwóch tygodni chodzę na silownie i na koniec treningów robię 20 min orbitrek, rowerek i na koniec bieganie na bieżni. I jak tylko wejdę na nią to po 5 minutach marszu tak okropne bolą mnie piszczele że nie dam rady biegać, dodam że w terenie nie jest dla mnie problemem przebiegnięcie 30-60 minut, a tu po prostu paraliż. Nie jest to ból nóg, z chęcią biegałabym dłużej, gdybym tylko mogła. Nie boję się że spadnę z bieżni, tempo biegu utrzymuje (póki nie złapie mnie ten ból piszczeli) około 8,5 km/h, marsz to około 5-6 km/h. Gorzej chyba jest nawet przy marszu, przy bieganiu wytrzymuję do 10 min bez tego bólu, a jak tylko maszeruje to 5 min i pojawiają się mrowienia w łydce. Czy macie jakieś rady na ten ból? Może któraś z Was też tak ma i może coś poradzić? Dzięki za odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
JA też słyszałam, że bieżnia nie jest najlepszym rozwiązaniem...jak mamy możliwość pobiegać na świeżym powietrzu to lepiej robi dla naszych stawów
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
ja bym się nie przejmowała tym, po porstu bym biegała tak jak umiem ważne że się rusza człowiek
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Ja mam np. tak ze na biezni dwa razy szybciej się mecze niż podczas treningu na świeżym powietrzu..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Mi szczerze to obojętne czy biegam na bieżni czy na świeżym powietrzu. Myślę że musisz przestać się bać, myśleć że spadniesz czy coś
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
Zakorzenienie
|
Dziękuję Wam za tyle odpowiedzi, nie jestem odmieńcem i jakoś mi lepiej z tym
![]() ![]() Też uważam, że bieganie na powietrzu jest lepsze i to uwielbiam ![]() Po lodzie i po śniegu biegam, ale dużo wolniej niż zwykle - bieżnia byłaby super żeby potrenować tempo ![]() Póki co próbowałam jeszcze raz, najpierw szłam i było całkiem ok, jak się zamyśliłam to mnie znosiło ale miałam jeszcze sporo miejsca ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Uśmiecham się do wspomnień...
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Na bieżni opłaca się biegać tylko w systemie "pod górkę". Inaczej to szkoda czasu i stawów...
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Przestawienie się z biegania na zewnątrz na bieganie na siłowni na bieżni jest dużym wyzwaniem. Na początku każdy czuję dyskomfort i ciężko jest się przyzwyczaić. Jeśli to był Twój pierwszy raz w życiu na bieżni to się nie poddawaj. Idź jeszcze raz i próbuj, aż przełamiesz strach. Najważniejsze to być zaczęła od chodu. Wolne tempo pozwoli Ci wyczuć podłoże, później w miarę swoich możliwości zwiększaj tempo aż do czasu gdy będziesz mogła biec. jeśli by coś się działo to zawsze możesz skoczyć na bok i nie spadniesz z bieżnie. Ewentualnie możesz szybko zareagować i wyłączyć ją.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Często mam obawy, że spadnę z bieżni
![]()
![]() |
#22 |
BAN stały
|
Kurczę, nigdy nie miałam takich obaw, ale jak się nad tym zastanowić, jestem w stanie je zrozumieć. ;D
Ja zwykle biegam z muzyką, to pozwala wyłączyć jakieś zbędne myśli i wbić się w rytm. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Ja w sumie to robię szybki marsz na bieżni - na poziomie 6.5. Bo jakoś biegać nie mogę, mam kurde jednak jeszcze za słabą kondycję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Ja też mam takie obawy... I zawsze się boję, gdy wchodzę na bieznię (dlatego ostatnio jakoś zrezygnowałam z tej formy aktywności). Chciałam sobie dać wycisk czasami, ale przecież przy takim wolnym tempie się nie da, a przy większym na pewno poplątają mi się nogi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
Też miałam na początku problemy z balansem. Za 3-4 razem było już o wiele lepiej. Myślę, że na początek trzeba się zmusić i delikatnie podwyższać prędkość. Ja i tak więcej niz 10 nie daję rady. Tak, i też nie biegam, jak nie muszę
![]()
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
heh też trenowałam wcześniej bieganie w terenie a jak przyszło mi pobiegać na bieżni to meega ciężko. Mi pomogło nie skupianie się na tym czy i jak biegne tylko włączałam sobie na ekranie tvn 24 i samo jakoś poszło
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję za rady i wsparcie
![]() ![]() ![]() ![]() No więc nauczyłam się ![]() Próbowałam, próbowałam, aż jednego dnia najpierw weszłam na bieżnię, nie szło mi więc się wkurzyłam i pojechałam na rowerku stacjonarnym. Była jakaś dziwna pora i tylko ja na sali, więc jak zeszłam to stwierdziłam, że dam sobie jeszcze szansę no bo ileż można... włączyłam bieżnię i ... nagle umiałam ![]() ![]() ![]() Jednak prawda jest taka, że jest to niesamowicie nudne i dla mnie duuużo gorsze niż orbitrek i rowerek, no męczarnia ![]() ![]()
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Kurcze to ja chyba jestem jakaś dziwna, bo mi jest wygodniej na bieżni niż w terenie. Nie biegam, tylko maszeruje, więc może jak zacznę bieganie to też stwierdzę, że to nie to?
![]() Tak czy siak zdecydowanie lepiej chodzi mi się na bieżni niż normalnie gdziekolwiek. Wymusza na mnie pewne tempo i nie zwalniam co chwilka bo stanęłam na kamyczku czy bo nawierzchnia była nierówna albo ławeczka w pobliżu, więc może przysiąść? Widzę jednak, że sporo osób się przytrzymuje rączek czy to w marszu czy w biegu. Ja znowuż mam problem z orbitrekiem, na którym nie potrafię utrzymać stałego tempa i wielkości kroku i muszę wyglądać jak połamana, kiedy na nim ćwiczę ![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Tak, narzucone tempo na bieżni jest fajne
![]() ![]() ![]() A na orbitreku może zmień obciążenie na większe? Widzę, że niektórzy ćwiczą na zerowym ale wg mnie od biegania jest właśnie bieżnia, a na oribtreku lepiej jak jest obciążenie bo człowiek wtedy nie lata na wszystkie strony ![]() Jak korzystałam z tej maszyny to szłam dość powoli, z dużym obciążeniem i wysoooko kolana ![]()
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
ja zawsze ustawiam obciążenie na orbitreku
![]() ---------- Dopisano o 10:03 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:52.